Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2011. (IV.4.) önkormányzati rendelete

Terézváros helyi építészeti örökségének védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2011. 04. 07- 2013. 12. 31



Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján Terézváros városképe és története szempontjából meghatározó helyi (kerületi) jelentőségű építészeti és természeti örökség értékeinek védelme érdekében az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1.§

(1) E rendelet, így a helyi értékvédelem célja Budapest Főváros VI. kerület Terézváros közigazgatási területén (a továbbiakban Terézváros) a kulturális örökség védelméről szóló törvénybe foglaltakkal összhangban

- a lakosság jó és egyre javuló életminőségének,

- a település és a települési környezet, valamint az ott található helyi jelentőséggel bíró értékes táji, természeti, építészeti, néprajzi, képző- vagy iparművészeti, ipartörténeti, régészeti környezettel összefüggő sajátos elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének

a jelen és a jövő nemzedékek számára való megőrzése.

(2) E rendelet hatálya Terézvárosban a helyi építészeti és természeti örökség mindazon elemére és részére kiterjed, amely

a) más jogszabály alapján nem védett természeti terület,

b) a kulturális örökség védelméről szóló törvény felhatalmazása alapján alkotott miniszteri rendelet alapján nem áll műemléki védelem alatt, vagy

c) Budapest Főváros a főváros városképe és történelme szempontjából meghatározó épített környezet védelméről szóló közgyűlési rendelete alapján nem áll védelem alatt,

és amelyet Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata (a továbbiakban Önkormányzat) helyi települési, táji, természeti, építészeti, néprajzi, képző- vagy iparművészeti, ipartörténeti, régészeti értékként védetté nyilvánít (a továbbiakban: helyi értékvédelem).

(3) A helyi értékvédelem feladata különösen:

a) a különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, város- és utcaképi, építészeti, történeti, régészeti, képző- és iparművészeti, műszaki-ipartörténeti szempontból védelemre érdemes területek, épület-együttesek, építmények, épületrészek, köz- és műtárgyak, növények vagy növény-együttesek (együtt: védett érték) számbavétele, meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, valamint a nyilvánossággal történő megismertetése;

b) a védett értékek károsodásának megelőzése, elhárítása

c) segítség nyújtása a sérült, károsodott esetleg megsemmisült védett értékek helyreállításában.

(4) A védett értékek Terézváros kulturális örökségének részei, ezért megőrzésük, fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek. Ezért a helyi értékvédelem alá vont helyi értékek védelme a Terézvárosban működő minden szervezet és Terézváros minden polgárának megtisztelő kötelessége.

(5) Helyi védelem alá helyezést, vagy annak megszüntetését bármely természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet írásban kezdeményezheti. Javaslatot tehet rá továbbá a Képviselő-testület és bizottságai, valamint Terézváros főépítésze.

(6) Amennyiben a helyi értékvédelem tárgyát az (2) bekezdés a) – c) pontjában felsorolt védelem alá vonják, a helyi védettség – kizárólag a magasabb szintű védelem tárgyában és külön döntés nélkül - megszűnik.

(7) A helyi értékvédelem közérdek, ezért e közérdeket szolgáló és érvényre juttató korlátozásokat, továbbá közforrásokon alapuló támogatásokat alkalmazhat tulajdonformára való tekintet nélkül.

(8) Terézváros közigazgatási területét érintő bármely helyi településrendezési eszköz megalkotása során az eszköz által érintett területre vonatkozóan védési vagy törlési javaslatot is kell alkotni, és javaslatot kell tenni az értékkataszter és az aktuális védettségi szint közötti esetleges ellentmondások megszüntetésére.

(9) A helyi értékvédelem alatt álló védett értékeket, a védett fák és fásszárú növények kivételével, e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A melléklet rendszeres karbantartása a főépítész feladata.

(10) E rendelet

- 1. számú függeléke az országosan védett műemlékek és területek, a

- 2. számú függeléke a fővárosi védettségű épületek és területek

felsorolását tartalmazza tájékoztató jelleggel. A függelékek rendszeres karbantartása a főépítész feladata.

Fogalom-meghatározás

2.§

E rendelet alkalmazásában:

(1) Védett településszerkezet: a történetileg kialakult utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód és építési vonal.

(2) Védett településkép: az utcakép, az épített és táji környezet együttese. A védett településkép az épített és természetes környezet elemeit egyaránt magában foglalja, így különösen az épülethomlokzatokat, sziluetteket, műtárgyakat, kerteket, növény egyedeket, köztárgyakat és burkolatokat.

(3) Védett városépítészeti tér: azok a közterületnek minősülő utcák és terek, melyek alkotó elemeinek harmonikus összefüggése, térhatása a város eredeti vagy sajátos építészeti jellegét tükrözik.

(4) Védett épület: olyan épület, amely a hagyományos városkép megőrzése céljából, továbbá építészeti, várostörténeti, helytörténeti, régészeti, művészeti vagy műszaki-ipari szempontból jelentős alkotás. Külön részletezés hiányában az ingatlan egészét és a védett épület minden alkotórészét, beleértve a hozzátartozó kiegészítő külső és belső díszítőelemeket is, védelem illeti meg.

(5) Védett épületrész: olyan épületrész, amely egészében nem védett építményen, építményben helyezkedik el.

Védett épületrész lehet különösen az épület homlokzata, tetőszerkezete, portálja, lépcsőháza, díszítményei, illetve különleges tartószerkezete.

(6) Védett udvar, átjáró: a közterületekhez építészetileg harmonikusan kapcsolódó kertek, udvarok, átjárók, amelyek közcélú használata biztosított, vagy biztosítandó, függetlenül a tulajdonviszonytól.

(7) Védett köz- és műtárgy: a védett épület és a védett épületrész címek alatt fel nem sorolt védett építmény, illetve alkotás (különösen emlékmű, szobor, síremlék, (sírkő), utcabútorzat, díszkút, kerítés, stb.).

(8) Védett építmény: a védett épület, védett épületrész, védett udvar, átjáró, védett köz- és műtárgy összefoglalóan.

(9) Védett növényzet: olyan növényegyed (fa, cserje, stb.) vagy növények együttese (fasor, park, stb.), amelynek megléte és fennmaradása a környezet védelme, a hagyományos városkép megőrzése, vagy várostörténeti-kulturális szempontból közérdek.

(10) Védett kert, előkert: az egyedi védelem alatt álló építészeti alkotással (templomok, közintézmények, stb.) együtt vagy attól függetlenül védelem alá vont növény-együttesek.

(11) Védett érték károsodása: minden olyan esemény vagy beavatkozás, amely a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, karakterének előnytelen megváltozását, általános esztétikai értékcsökkenését eredményezi.

(12) Értékvizsgálat: A helyi építészeti örökség védelmének az adott épületre, építményre, köz- és műtárgyra, ezek együttesére vonatkozó szempontjait felkutató és dokumentáló örökség- és értékvédelmi feltáró és alátámasztó olyan szakmai vizsgálat, amely esztétikai, műszaki, építészet-, művészet- valamint építéstörténeti és helytörténeti vizsgálatot is tartalmaz a védendő értékek feltárása céljából. Az értékvizsgálat a további védelemre javaslatot is tartalmazhat. Az értékvizsgálat eredményét településrendezési eszköz (szabályozási terv, építési szabályzat, stb.) örökségvédelmi, vagy értékvizsgálati munkarésze, vagy önálló értékvédelmi dokumentáció tartalmazza.

(13) Értékvédelmi dokumentáció: a védendő vagy védett értékről elkészített olyan munka, amely tartalmazza

a) a vizsgálat tárgya korabeli eredeti terveinek másolatát – amennyiben az fellelhető,

b) a vizsgálat tárgyára vonatkozó szakirodalmi adatokat (építtető, építész, építési év, stílus, stb.),

c) a beavatkozással, építési munkával érintett részek, részletek részletrajzait, fénykép felvételeit,

d) a vizsgálat tárgyának egészét bemutató fotódokumentációt

a tervezett beavatkozásnak megfelelő részletezettséggel – továbbá

e) értékvédelmi szempontú műleírást.

(14) Falkutatás: részletes feltárása és dokumentálása az eredeti, építéskori vakolatnak, annak anyagát, színét (színeit) és készítésmódját illetően.

(15) Fa: olyan évelő fásszárú növény, amelynek egyértelmű csúcsdominanciával rendelkező központi részéből (törzséből) nőnek ki a fő ágai, a talaj szintje felett. Gyökérzettel, törzzsel és lombkoronával egyaránt rendelkező élő egyed.

(16) Fasor: egy sorban lévő fák összessége, ahol a fák tőtávolsága (azok tengelyében mérve) nem nagyobb a fák 25 éves korban várható koronaátmérőjének kétszeresénél.

(17) Védett fa: e jogszabályban önállóan vagy fasor részeként nevesített faegyed, melyet csak indokolt esetben lehet kivágni és helyére - a tiltott fafajok és egyedek kivételével – csak fajazonos visszapótlás keretében lehet fát telepíteni.

(18) Védett növény-együttes: történeti, művészeti vagy botanikai értékkel bíró, önálló kertet nem alkotó kertépítészeti alkotás vagy zöldfelület. Lehetőleg eredeti rendeltetésének megfelelően, teljes eredeti területére kiterjedően kell védelem alá helyezni és fenntartani.

(19) Védett kert: történeti, művészeti vagy botanikai értékkel bíró, önállóan vagy védett épülethez kapcsolódó, esetleg a településszerkezet részeként megjelenő kertépítészeti alkotás, zöldfelület, illetőleg park. Lehetőleg eredeti rendeltetésének megfelelően, teljes eredeti területére kiterjedően kell védelem alá helyezni és fenntartani.

(20) Ültetési időszak: konténeres növények kivételével a nyugalmi állapot időszaka (a lombhullás és rügyfakadás közötti időszak).

(21) Vegetációs időszak: rügyfakadás és lombhullás közötti időszak.

(22) Kertészeti szakvélemény: kamarai névjegyzékben szereplő, jogosultsággal rendelkező táj- és/vagy kertépítész mérnök által készített, a fák, illetve növényzet korát, egészségi állapotát, egyéb releváns jellemzőit, valamint a készítő által javasolt teendőket tartalmazó írásos és rajzi mellékletet is tartalmazó munkarész.

(23) Fákkal kapcsolatos szakértői vélemény: szakértői névjegyzékben szereplő, jogosultsággal rendelkező táj- és/vagy kertépítész mérnök, dendrológus által készített, a fák, illetve növényzet korát, egészségi állapotát, egyéb releváns jellemzőit, valamint a készítő által javasolt teendőket tartalmazó írásos és rajzi mellékletet is tartalmazó munkarész.

(24) Aktuális faiskolai átlagár: Minimum három faiskola két hónapnál nem régebbi áraiból számított matematikai átlag ár.

A helyi védelem fajtái

3.§

(1) Helyi védelem az alábbi kategóriákban rendelhető el:

a) helyi területi védelem,

b) helyi egyedi védelem,

c) helyi utcaképi védelem és

d) ideiglenes védelem.

(2) Helyi területi védelem

a) a településszerkezet (utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód, az építési vonal, településszerkezeti szempontból jelentős zöldterület vagy növény együttes),

b) a településkép (külső és belső településkép, látvány),

c) településkarakter (a településszerkezet, a településkép elemei, formája, anyagai, színvilága együttesen)

védelmére terjed ki.

(3) Helyi egyedi védelem

a) az építmény (épület, köz- és műtárgy) vagy ezek együttese egésze vagy valamely része (anyaghasználat, szerkezet, színezés, stb.),

b) az építményhez tartozó vagy önálló földrészlet és annak jellegzetes növényei, és

c) köztárgyak, különösen szobrok, képzőművészeti alkotások, művészeti-ipartörténeti értéket hordozó utcabútorok

védelmére terjed ki.

(4) Helyi utcaképi védelem

a) az épületek meghatározott homlokzatai,

b) az utcai homlokzat mögötti épülettraktusai

védelmére terjed ki.

(5) Ideiglenes védelem

A helyi értékvédelem alá vonás tárgyában megindított eljárás idejére meghatározott átmeneti védelem, melynek szabályai minden részletükben azonosak a helyi értékvédelem szabályaival a potenciális érték védelme érdekében. Ideiglenes védelem nem rendelhető el már jogerős és végrehajtható engedéllyel bontani, alakítani kívánt építmény, építményrész védelme érdekében.

(6) Helyi területi védelem alá vont településrészen belül helyi egyedi védelem is elrendelhető.

Helyi védelem alá helyezés, valamint megszüntetés általános szabályai

4.§

(1) Helyi védelem alá helyezésről, a védelem módosításáról, vagy a helyi védelem megszüntetéséről a Képviselő-testület - a 2. § (6) bekezdésébe, valamint a 6. § (7) és (8) bekezdésébe foglalt kivétellel - rendeletben dönt.

(2) A helyi védelemmel kapcsolatos önkormányzati rendelet vagy rendeletmódosítás előterjesztésének tartalmaznia kell az érdekeltek határidőben benyújtott észrevételeit, az erre adott válaszokat és az önkormányzat képviselő testületének a településfejlesztése és rendezése ügyében illetékes bizottsága állásfoglalását.

(3) A helyi védelemmel kapcsolatos önkormányzati rendelet szakmai megalapozására az értékvizsgálat szolgál.

(4) A helyi védelem alatt álló építészeti értékek megőrzése érdekében törekedni kell

a) elsősorban az eredeti (vagy ahhoz közel álló) rendeltetésnek megfelelő használat biztosítására, ha ez nem lehetséges,

b) közcélú hasznosításra, s ha ez sem lehetséges

c) valamely közösségi (kulturális, idegenforgalmi, oktatási-művelődési, stb.) funkciók elhelyezésére, továbbá

d) a védett értékek lehetőség szerinti bemutathatóságára.

(5) A helyi egyedi védelem megszüntetésére csak akkor kerülhet sor , ha a védelemben részesülő építészeti érték károsodása olyan mértékű, hogy a károsodás műszaki eszközökkel helyre nem állítható, vagy azt az utólagos értékvizsgálat javasolja.

(6) Helyi védelem alatt álló építményt részben elbontani, növényegyedet, növény-együttest csonkítani csak az önkormányzat által elfogadott értékvizsgálat alapján lehetséges.

(7) Helyi védelem alatt álló építményt egészében elbontani, növény-egyedet, növény-együttest kivágni tilos.

(8) Helyi védelem alatt álló építmény bontása csak más módon elháríthatatlan közvetlen életveszély esetén lehetséges.

(9) Nem kezdeményezhető helyi védelem alá helyezésre irányuló eljárás, ha annak tárgyában nem

a) elvi építési,

b) fennmaradási vagy

c) kötelezési

építésügyi hatósági eljárás van folyamatban.

(10) Helyi védelem alá helyezésre irányuló eljárásban megállapítható korábbi építésügyi hatósági eljárásban megadott engedélybe foglalt jogokkal ellentétes tiltás vagy elvárás, ezt azonban jogerős és végrehajtható engedéllyel szemben érvényesíteni nem lehet.

Helyi védelemmel kapcsolatos részletes szabályok

5.§

(1) A helyi területi védelemmel kapcsolatos önkormányzati rendeletnek az értékvizsgálat alapján kell tartalmaznia:

a) a védendő terület lehatárolását, helyrajzi száma szerint felsorolva az összes érintett ingatlant,

b) a védendő terület jellegzetes szerkezetének, telekosztásának, utcavonal-vezetésének megőrzésére, továbbá az esetleges telekalakítás során védendő településszerkezet megtartására vonatkozó előírásokat,

c) azokat a követelményeket, amelyek biztosítják, hogy új építményeket csak a jellegzetes településkép, valamint az épített és természetes környezet egységes megjelenését megtartva, azt nem sértve lehessen építeni, illetve a meglévőket fenntartani, bővíteni, átalakítani,

d) a védendő területre jellemző, hagyományos építészeti részletek, elemek (pl. kerítés- és kapuformák, építményszínezés, stb.), építményfajták, valamint növényzet megtartására és kezelésére vonatkozó előírásokat,

e) azokat a követelményeket, amelyek biztosítják, hogy a közterületek burkolatát, a köztárgyakat, hirdető-berendezéseket, üzletek kitelepülését a védendő településkép jellegzetességeinek megtartásával és azok bemutathatóságának biztosításával alakítsák ki, helyezzék el, valamint

f) a hagyományos és jellegzetes növényzet pótlásának szükséges módját és mértékét.

(2) A helyi egyedi védelemről döntő önkormányzati rendeletnek az értékvizsgálat alapján kell tartalmaznia:

a) a védelem alapját jelentő tömeg, tetőforma, homlokzati jelleg megtartására (homlokzati nyílásrendre, nyílásosztásra, díszekre, tagozatokra) ezek anyagaira vonatkozó előírásokat

b) a védelem alapját jelentő belső kialakítás, illetve használati mód változtatásának feltételeit,

c) bővítés, átalakítás, felújítás esetén az utcakép és településszerkezet védett értékeivel való összhang követelményeit

d) egyes építmények, építményrészek bővítése, átalakítása során a védelem alapját képező részek meghatározását, azok megtartása érdekében, továbbá

e) minden egyéb a védelem szempontjából jelentőséggel bíró további előírást és információt.

(3) A helyi utcaképi védelemről döntő önkormányzati rendeletnek az értékvizsgálat alapján kell tartalmaznia:

a) a védendő utcarész lehatárolását, helyrajzi száma szerint felsorolva az összes érintett ingatlant,

b) a védendő utcakép jellegzetes térfalának, ritmusának, színezésének, utcavonal-vezetésének megőrzésére, továbbá az esetleges építés, telekalakítás során a védendő utcakép megtartására vonatkozó előírásokat,

c) azokat a követelményeket, amelyek biztosítják, hogy új építményeket csak a jellegzetes utcakép egységes megjelenését megtartva, azt nem sértve lehessen építeni, illetve a meglévőket fenntartani, bővíteni, átalakítani,

d) a védendő utcaképre jellemző építészeti részletek, elemek (pl. kerítés- és kapuformák, építményszínezés, stb.) és növényzet megtartására és kezelésére vonatkozó előírásokat,

e) minden egyéb az utcakép védelme szempontjából jelentőséggel bíró további előírást és információt.

(4) A helyi védelem alá helyezésre vonatkozó kezdeményezésnek tartalmazni kell:

- a kezdeményező nevét, megnevezését, címét

- a javasolt védelem típusát

- a védendő érték megnevezését,

- pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület-, illetve telekrész, emelet, ajtó, stb.),

- a védendő érték rövid leírását,

- a kezdeményezés indoklását.

ezeken túl helyi területi és utcaképi védelem esetén meg kell határozni a védendő érték körülhatárolását,

(5) A helyi védelem módosítására vonatkozó kezdeményezésnek tartalmazni kell:

- a kezdeményező nevét, megnevezését, címét

- a korábbi és javasolt védelem típusát

- a védendő érték megnevezését,

- pontos hely megjelölését – amennyiben az megváltozna,

- a védendő érték rövid leírását – amennyiben az megváltozna,

- a kezdeményezés indoklását.

ezeken túl helyi területi és utcaképi védelem esetén ismételten meg kell határozni a védendő érték körülhatárolását – amennyiben az megváltozna,

(6) A helyi védelem megszüntetésére vonatkozó kezdeményezésnek tartalmazni kell:

- a kezdeményező nevét, megnevezését, címét

- a védelem alól kivonandó érték megnevezését,

- a kezdeményezés indoklását.

Helyi védelemmel kapcsolatos eljárási szabályok

6.§

(1) Az Önkormányzaton belül indított helyi értékvédelemmel kapcsolatos eljárásokban az értékvizsgálatot a kerület főépítésze készíti elő, egyéb esetekben a kezdeményező készítteti el, melynek során a kerület főépítészével egyeztetni köteles.

(2) A nem az Önkormányzat által indított helyi értékvédelemmel kapcsolatos eljárásokban az értékvizsgálatot elkészíttetése átruházható az Önkormányzatra, de az eljárás költségeit ez esetben is a kezdeményező viseli. A feladat átruházásáról szerződést kell kötni.

(3) A helyi értékvédelemmel kapcsolatos eljárás megindulásáról az érintetteket írásban, elektronikus úton a honlapján és hirdetményi kifüggesztés útján is kiértesíti az Önkormányzat. Amennyiben valamely érintett felkutatása aránytalan nehézségekbe ütközik, értesítését a közhírré tétellel megtörténtnek kell tekinteni. A használók értesítése a tulajdonos útján történik.

(4) Az eljárással kapcsolatban bárki az értékvédelmi vizsgálatba betekinthet, továbbá 22 munkanapon belül írásban észrevételt tehet. A Képviselő-testületet az írásos észrevételekről a téma előterjesztésében tájékoztatni kell.

(5) A helyi értékvédelemmel kapcsolatos eljárásban született döntéséről írásban értesíti ki az Önkormányzat

a) a védett érték tulajdonosát,

b) a még élő alkotóját vagy a szerzői (alkotói) jogok ismert birtokosát,

c) az eljárás kezdeményezőjét,

d) a területileg illetékes első fokú építésügyi hatóságot

e) a területileg illetékes örökségvédelmi szerveket,

f) a Fővárosi Önkormányzatot,

g) a területi főépítészt,

h) a területileg illetékes Földhivatalt.

Az eljárás többi résztvevője az önkormányzat honlapján tekintheti meg a döntést. Valamennyi érintett értesítéséről a jegyző megbízásából a főépítész gondoskodik.

(6) A Képviselő-testületnek a tartalmi követelményeknek megfelelő kezdeményezésről annak benyújtásától számított 1 naptári éven belül a döntenie kell.

(7) Amennyiben a Képviselő-testület a döntésre meghatározott 1 éves időtartamon belül nem hozza meg döntését, a kezdeményezést elutasítottnak kell tekinteni.

(8) A döntésig, de legfeljebb a kezdeményezés benyújtásától számított 1 évig a védelemre javasolt érték ideiglenes védettség alá kerül. Az ideiglenes védettség a Képviselő-testület döntésével illetve az 1 év leteltével megszűnik.

(9) A helyi értékvédelemmel kapcsolatos eljárásban született döntésnek az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséről vagy törléséről a főépítész gondoskodik, bejegyzés esetén a következő szöveggel:

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének …/2011. önkormányzati rendelete alapján helyi védelem alá vont érték.”

A késedelmes bejegyzés azonban nem érinti a védettség hatályát.

A védett helyi értékek nyilvántartása

7.§

(1) Helyi védelem alatt álló építményt az e célra rendszeresített „Helyi védelem alá vont építmény - évszám” vagy „Helyi védelem alá vont épület - évszám” feliratú táblával meg kell jelölni. A védettséget jelölő táblát az Önkormányzat készítteti és helyezteti el. A tábla elhelyezését a tulajdonos tűrni köteles. A tábla esetleges cseréje és pótlása az Önkormányzat, karbantartása a tulajdonos feladata.

(2) Helyi védelem alatt álló növényt, növény-együttest az e célra rendszeresített „Helyi védelem alá vont növény - évszám” vagy „Helyi védelem alá vont növény-együttes - évszám” feliratú táblával kell megjelölni, annak közvetlen környezetében. A tábla elhelyezését a tulajdonos tűrni köteles. A tábla fenntartása és karbantartása a tulajdonos feladata. A védettséget jelölő táblát az Önkormányzat készítteti és helyezteti ki.

(3) A helyi védettség tényét közlő táblán kívül az önkormányzat elhelyezhet egyéb a védettséggel összefüggő tényt, adatot is közlő táblát a védett értéken vagy annak környezetében. E tábla fenntartása és karbantartása kizárólag az Önkormányzat feladata.

(4) A helyi védettség alá helyezett értékekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartást közzé kell tenni az önkormányzat honlapján, abba bárki betekinthet. A nyilvántartás egyszerű és közérthető kivonatát évente egyszer, az év első hónapjában közzé kell tenni a kerület újságában.

(5) A nyilvántartás minimálisan tartalmazza a védett érték:

- címét,

- térképét, az ingatlan(ok) helyrajzi számával,

- tulajdoni lapja kivonatát

- ismert tulajdonosa, kezelője, használója adatait,

- a védelem szempontjából releváns műszaki adatokat,

- az értékvizsgálati anyagot,

- fényképek dokumentációt,

- az érték felvételkori állapotát,

- a vizsgált értéktől függően érintett értékvédelemmel foglakozó állami szervezetnek az értékvizsgálatra adott állásfoglalását, véleményét,

- az értékvizsgálati anyagra alapozott helyreállítási javaslatot,

amennyiben az szükséges,

- az önkormányzattól kapott támogatások adatait.

- az állapotfelmérések adatait, továbbá

- az esetleges intézkedéseket.

(6) A helyi védelem megszűnése esetén a korábban védett érték megnevezésének a hozzátartozó adatokkal és a törlést elrendelő rendelet pontos meghatározásával együtt, mint védelem alól kivont elemnek, szerepelnie kell a nyilvántartásban.

(7) A nyilvántartás naprakész vezetéséről a kerületi főépítész gondoskodik.

(8) A védett érték állapotában bekövetkező változásokra a főépítész iroda éves állapotfelmérés keretében hívja fel az érintettek figyelmét.

A helyi védett értékek fenntartása, hasznosítása, átalakítása, bővítése, bontása

8.§

(1) A helyi védelem alatt álló területen bármely utcaburkolatot, építményt, létesítményt, köztárgyat (képzőművészeti alkotás, képzőművészeti alkotásnak nem minősülő emléktábla-emléktárgy, utcabútor, világítótest, kandeláber, pavilon, váró, cégér, reklám, üzletek kitelepülése, stb.) alakítani, elhelyezni csak Közterület Alakítássi Terv (továbbiakban KAT) és a helyi építészeti-műszaki tervtanács (továbbiakban Tervtanács) állásfoglalása alapján lehet.

(2) A KAT-nek tartalmaznia kell a helyi értékvédelem szempontjait is.

(3) A védett építményen külső vagy belső felújítási, helyreállítási, bővítési vagy bontási, továbbá a védett építmény jellegét, megjelenését bármely módon érintő munkát (pl. színezés) – függetlenül attól, hogy az építési engedély alapján vagy anélkül végezhető – megkezdeni és végezni, valamint a védett építmény rendeltetését megváltoztatni csak a Tervtanács ajánlása szerint lehet.

(4) Nem adható fennmaradási engedély olyan építési munkálatokra, amelyek a védett értéket a Tervtanács álláspontja szerint károsan érintik. Ilyen esetben kizárólag az eredeti állapot helyreállítása való kötelezés, vagy az értékvédelmi szempontokat figyelembevevő átalakítás engedélyezése lehetséges.

(5) A védett építményen semmilyen gépészeti, vagy hírközlési berendezés, tetőfelépítmény, gépészeti berendezés, égéstermék-kivezető szerkezet kivezetés vagy klíma- vagy légtechnikai berendezés közterületről is látható egysége és kivezetése a környezetébe nem illeszkedő, esetleg zavaró módon nem helyezhető el.

(6) A helyi védelem alatt álló területen és utcaképen belül megőrzendő illetve helyre- vagy visszaállítandó különösen a hagyományosan kialakult

a) beépítési szélesség,

b) ingatlanokon belüli légtér-arány,

c) jellemző beépítési mód,

d) utcai keresztmetszeti elrendezés (beleértve az esetlegesen meglévő, vagy korábban létező fasort), amennyiben ezt a használati (pl. közlekedési) követelmények lehetővé teszik,

e) épületszélességet, telekszélességet és a

f) bejáratok helye.

(7) A védett helyi értéket érintő munkák engedélyezése iránti kérelemhez csatolni kell a hatályos jogszabályokban előírt tervdokumentáció további egy példányát, valamint a következő mellékleteket:

a) a védett helyi érték beavatkozással érintett részének előzetes vizsgálatának dokumentációját,

b) az anyaghasználatra és az építési technológiára vonatkozó részletes műszaki ismertetést,

c) homlokzati színtervet (az adott homlokzati anyagokhoz illeszkedő színkód megjelölésével)

d) a munkák által érintett védett helyi értékek és a környezet adott állapotának színes fénykép dokumentációját.

(8) A védett helyi értéket érintő építési munka esetén az elsőfokú építésügyi hatóság - a Tervtanács közreműködésével - a helyi építési szabályzattal összhangban meghatározhatja:

a) a közterületről nem látható tetők, kialakítását,

b) bővítmény esetén annak az építési helyen belüli elhelyezését,

c) a portálok kialakítását,

d) a homlokzatképzést és színezést,

e) a felhasználható anyagok körét,

f) a beavatkozással kapcsolatos, a védett értékek rehabilitációjával összefüggő egyéb feltételeket és követelményeket.

(9) A védett építmények eredeti külső megjelenését, ezen belül

a) egészének és részleteinek külső geometriai formáit, részletképzését, valamint ezek rész- és befoglaló méreteit,

b) eredeti anyaghatását egészében és részleteiben,

c) az eredeti színezését, vagy ha ez nem ismert, a védett építmény jellegének és környezetének megfelelő színezést,

d) eredeti épülettartozékait és felszereléseit

az értékvizsgálattól függően az e rendeletben foglaltak figyelembe vételével kell megőrizni, illetve helyreállítani.

A épített örökség megőrzését biztosító egyéb rendelkezések

9.§

(1) Védett épület, épületrész, valamint 1950 előtt épült épület esetén

a) az épület külső megjelenését érintő beavatkozás csak az épület megkutatott eredeti tervei alapján, azok felhasználásával végezhető el,

b) a helyreállítást lehetőség szerint az eredeti megjelenésnek megfelelően kell elvégezni,

c) amennyiben az műszakilag lehetséges, úgy a nyílászárók cseréje helyett azok felújítása és helyreállítása indokolt,

c) a nyílászárók cseréje esetén pedig az épület eredeti – ennek hiányában ismert, a környezetéhez illeszkedő meglévő - nyílászáróival megegyező formák, osztások, anyaghasználat és színezés alkalmazható. Kizárólag műanyag nyílászáró, vagy összetett műanyag tok- és szárnyelemeket felhasználó nyílászáró látszó műanyagfelülettel nem alkalmazható,

d) bitumenes zsindely, anyagától függetlenül trapéz- és hullámoslemez fedés a kerületben nem létesíthető.

(2) Portálok kialakításának részletszabályai:

a) Meglévő portál átalakításánál vagy cseréjénél az épület eredeti építészeti kialakításától eltérő portálokat az eredeti tervek alapján, vagy az eredeti nyílások geometriai méreteinek figyelembevételével helyre kell állítani.

b) Ahol portál nyílásait, illetve a földszinti homlokzati nyílásokat az eredeti architektúrától eltérően, az épület tartószerkezetének átalakításával megváltoztatták, és azok helyreállítása indokolatlan statikai kockázattal vagy anyagi ráfordítással járna, ott a megváltoztatott nyílások megtarthatók, de a homlokzatalakítás összhangban kell legyen az épület többi homlokzati nyílásaival. Védett épület esetében az eredeti portál visszaállításától eltekinteni csak nyomós szerkezeti okból, vagy a későbbi egységes és esztétikai alapokon is elfogadható portál-kialakítás megőrzése érdekében lehet.

c) Külön felsorolás nélkül védett Terézváros minden eredeti, vagy eredeti részeket még tartalmazó 1950 előtt készített földszinti, közterületre vagy az ingatlan kertjére, udvarára nyíló fa és kovácsoltvas kapuzata. 

A kerület zöldfelületeinek megőrzését biztosító rendelkezések

10.§

(1) Védett érték Terézváros minden közterületén és közforgalom számára megnyitott területén lévő minden fa és fásszárú növény (továbbiakban fa), függetlenül attól, hogy tulajdonosa természetes vagy jogi személy esetleg más jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

(2) E rendelet a fák védelmében a faállományt két védelmi szintbe sorolja:

a) kiemelt egyedi védelem alá vont fák, melyeket a rendelet 2. számú melléklete tartalmaz, és

b) egyéb védett fák. (Minden közterületén és közforgalom számára meg-nyitott területén lévő fa, amelyet a 2. számú melléklet nem sorol fel.)

E melléklet rendszeres karbantartása a főkertész feladata.

(3) A védett fák, fasorok tulajdonosa, kezelője és fenntartója köteles a tulajdonában, kezelésében, vagy fenntartásában lévő fákat, fasorokat

a) a mindenkori szakmai szempontoknak megfelelően jó karban tartani, vagy tartatni;

b) fejleszteni, illetve a használat mértékének megfelelően fenntartani és felújítani,

c) a szükséges mértékben pótolni a kivágott, elhalt faegyedeket vagy elvégezni a fasor rekonstrukcióját,

d) felmérni, nyilvántartani, állapotukat legalább 5 évenként felülvizsgálni.

(2) Tilos a növényzet (fák, cserjék, virágok, gyep) bármilyen módon történt megrongálása, pusztítása, károsítása, vagy olyan szakszerűtlen kezelése, amely értékük csökkenésével jár.

(4) Az (3) bekezdés előírásait elmulasztó tulajdonos, kezelő a növényállomány károsodása, pusztulása, indokolhatatlan elöregedése esetén kötelezhető a növényzet, zöldfelület helyreállítására, rekonstrukciójára, a növényállomány cseréjére, pótlására, újratelepítésére.

(5) Védett fát kivágni csak engedéllyel és a következő esetekben lehet:

  1. ha a fa növény-egészségügyi szempontból való kivágását kertészeti szakvélemény igazolja vagy javasolja,

  2. ha park- vagy kertrekonstrukció során a besűrűsödött faállomány a növényegyedek életképességét negatívan befolyásolja és ezt kertészeti szakvélemény rögzíti,

  3. ha közforgalom számára megnyitott ingatlanon meghatározott épület vagy rendeltetés parkolási igényeinek kielégítése, vagy a közterületi parkolás megszüntetése, csökkentése céljából mélygarázs létesítése szükséges és a faegyed(ek) megtartása annak megépítését nem teszi lehetővé.

(6) Kiszáradt fát a tulajdonosa köteles a fa kiszáradását követően legfeljebb 60 napon belül, de legkésőbb tárgyév végéig eltávolítani és visszapótolni. Az eltávolítás időpontját a jegyzőnek legalább 15 nappal a tervezett munka elvégzése előtt be kell jelenteni. A bejelentés tartalmazza legalább a bejelentő nevét és lakcímét, a visszapótlásként telepíteni kívánt fa alapvető adatait, valamint a fa kiszáradását bizonyító dokumentumot (fénykép(ek), esetleg szakvélemény). Jegyzői válasz hiányában a visszapótlás abban a formában teljesítendő, ahogyan azt a bejelentő – e jogszabály adta keretek között – meghatározta.

(7) A platánfák a kerület kiemelt egyedi védelem alá vont, óvandó fái, kivágásuk csak különösen indokolt esetben lehetséges. E különös indokot a fakivágási engedély kérelemben meg kell nevezni.

(8) A kerületben a 3. számú melléklet szerinti fafajok nem telepíthetők.

A védett fák pótlásának szabályai

11.§

(1) Annak, aki védett fa kivágására engedélyt kapott, gondoskodnia kell annak visszapótlásáról is.

(2) A visszapótlásának mértéke

  1. a) Védett fa esetén a kivágott fák törzsátmérőjének másfélszerese.b) 

  2. b) Kiemelt egyedi védelem alá vont fa esetében a kivágott fák törzsátmérőjének háromszorosa.

  3. c) Természetes úton kiszáradt fák visszapótlásánál pedig annyi fát kell ültetni, ahányat eltávolítottak.

(3) Közterületen történő fakivágás esetén a fapótlást lehetőség szerint teljes egészében vagy minél nagyobb részben az adott területen belül kell megoldani a szakmai és műszaki szempontoknak megfelelően.

(4) Magánterületen történő fakivágás esetén a fapótlást lehetőség szerint teljes egészében vagy minél nagyobb részben az adott telken belül kell megoldani a szakmai és műszaki szempontoknak megfelelően.

(5) Amennyiben azon a telken, ahol a fakivágás történik, a fapótlás nem vagy nem teljes egészében hajtható végre, a fennmaradó fapótlási kötelezettségre a kerület főkertésze ad konkrét javaslatot.

(6) A főkertész által adott fapótlási javaslat a pontos helyet és a telepítendő fafajt, fafajokat is előírhatja. Az Önkormányzat olyan közterületet vagy befogadó nyilatkozatot adó magánterületet jelölhet meg faültetésre, ahol a zöldfelület fejlesztésére szükség van, és annak szakmai és műszaki feltételei adottak.

(7) A fapótlás minden járulékos költsége (pl.: szállítás, földcsere, facsemete, gégecső, támaszték, faültetési munkálatok stb.) a kötelezettre hárul.

(8) A visszapótlási kötelezettség teljesítésénél a 10 cm törzsátmérőnél és 31 cm törzskerületnél kisebb méretű facsemeték nem használhatók. A visszapótlásra kerülő faegyedeknél a törzsátmérőt a gyökérnyaktól számított 1,2 m magasságban kell mérni.

(9) Visszapótoltnak az a fa tekinthető, amely a kiültetéstől számított első nyugalmi időszakot követően is kihajt. Ennek hiányában a visszapótlás (kiültetés) megismétlendő az eredeti kötelezettség szerinti feltételekkel. Az ismételt visszapótlás tényét a pótlásra kötelezettnek 30 napon belül be kell jelentenie.

(10) Cserje kivágására a fák kivágására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni a (11) bekezdés szerinti kivétellel.

(11) Közterületen lévő cserje kivágása esetén cserjénként 2 db új cserje pótlása írható elő.

(12) A visszapótlásra kerülő cserje beültetés utáni magassága legalább 1,0 m legyen.

A visszapótlási kötelezettség megváltása

12.§

(1) A visszapótlás pénzbeni megváltásának egysége a minimum kétszer iskolázott 18/20 cm törzs-körméretű platánfa (Platanus hispanica) vagy juharlevelű platán (Platanus x acerifolia) aktuális faiskolai átlagára.

(2) Amennyiben a fakivágást engedélyező határozat pótlási kötelezettséget nem ír elő, vagy az előírt pótlás teljesítése nem lehetséges — a kivágott és pótolt fák értéke különbségének megfelelő összegű, az Önkormányzat Értékvédelmi Alapjába történő befizetéssel a fapótlási kötelezettség megváltható. Az élőfa értékét a "Radó-féle" faérték számítás szerint kell megállapítani, melyet jelen rendelet 4. számú melléklete tartalmaz.

(3) Az engedély nélkül történő fakivágás, valamint rongálás esetében a kárigény érvényesítésénél élőfa vonatkozásában a "Radó-féle" faérték számítás szerint kiszámított faérték másfélszeresét kell figyelembe venni.

(4) A visszapótlási kötelezettség megváltása címén történő befizetésekből az Önkormányzat

a) a későbbi faültetéseket, növényzet-ápolási és -karbantartási munkákat és zöldfelület-fejlesztéseket, másodsorban

b) a védett helyi értékek támogatását

finanszírozza.

A védett fákkal kapcsolatos sajátos előírások

13.§

(1) A (2) bekezdésben felsorolt utcákban a fasorok telepítése, valamint a fapótlás kizárólag az Önkormányzat által meghatározott fafajokkal történhet.

(2) - Bajza utca és Szinyei Merse utca teljes hosszban

- Benczúr utca Felső Erdősor és Bajza utca között

- Eötvös, Csengery és Vörösmarty utca az Andrássy út és Aradi utca között

- Szondi utca Bajnok utca és Bajza utca között.

(3) A fakivágást engedélyező hatóság a szakvéleményen túl – ha az a tényállás tisztázásához szükséges – szakértői véleményt is jogosult bekérni.

(4) Közterületi és közhasználat céljára megnyitott zöldfelületen lévő gyep-felületre, rendezett, növényekkel telepített ágyásra gépkocsival vagy egyéb járművel be- és ráhajtani, ráállni, parkolni tilos, kivéve a gyephézagos és gyeprácsos, a jármű forgalom számára megnyitott felületeket.

(4) Közterületi és közhasználat céljára megnyitott zöldterületeken szemetelni, hulladékot, törmeléket, használaton kívüli tárgyakat lerakni tilos.

(5) Közterületi és közhasználat céljára megnyitott zöldterületeken a fákat rongálni, gyökerüket, törzsüket és lombkoronájukat megsérteni, tördelni, a fákon reklámokat, idegen tárgyakat elhelyezni, hozzáerősíteni tilos.

(6) Ha a zöldterület a rendeltetéstől eltérő ideiglenes használat során a növényzet, vagy a zöldterület rendeltetés szerinti részét képező felszerelések, berendezések és építmények sérülése, rongálódása, esetleg megsemmisülése fenyeget illetve valószínűsíthető, az ideiglenes használatot végző köteles az eredeti állapot megőrzése, visszaállítása céljából

a) a növényzet védelméről (például favédő kerítés, kalodák elhelyezésével, stb.) megfelelően megválasztott módon gondoskodni,

b) a növényzet szükség szerinti áttelepítéséről, visszapótlásáról gondoskodni,

c) a felszerelések, berendezések és építmények védelméről, ha szükséges szállításáról, át- és visszatelepítésről gondoskodni, valamint

d) az állapot-megőrzés és -visszaállítás összes, ezen belül különösen az a) – c) pontban felsoroltak összes költségeit viselni.

(7) Engedély nélküli fakivágás esetén a szabálysértési eljárás lefolytatása nem mentesít az e rendeletben foglalt visszapótlási kötelezettség teljesítése alól.

A védett helyi értékek fenntartásának támogatása

14.§

(1) A védett érték karbantartása, állapotának megóvása a tulajdonos alapvető kötelessége. A védett helyi értékek fenntartása azonban olyan közérdek, amelyet az Önkormányzat erejéhez mérten támogat.

(2) A helyi értékvédelmi támogatás forrását az Önkormányzat éves költségvetésben kell meghatározni, melynek felhasználására évente pályázatot írhat ki, az adott év március 31. napjáig.

(3) A támogatás a védett értékeknek a szokásos jókarbantartási munkálatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben felmerülő munkálatai költségének finanszírozásra szolgál.

(4) Támogatásért csak a helyi védelem alá vont érték tulajdonosa folyamodhat és annak elnyerésére is csak ő jogosult.

(5) A pályázatokat a Képviselő-testület illetékes szakbizottsága (továbbiakban Bizottság) bírálja el, mely a benyújtási határidőt követő 22 munkanapon dönt a támogatásokról.

(6) A döntésről a pályázók a döntést követő 10 munkanapon belül írásban értesítést kapnak. A döntés felülvizsgálatát kizárólag formai hibára való hivatkozással lehet kérni.

(7) A támogatás módját, mértékét, igénybevételének feltételeit a Bizottság határozza meg és ezekről a nyertes pályázók és az Önkormányzat támogatási szerződést kötnek. A szerződés tartalmazza legalább a megítélt támogatás folyósításának módját, a felhasználás feltételeit, az elszámolás határidejét és az ellenőrzés szabályait.

(8) A támogatási szerződésben foglaltak teljesítéséről a támogatott nyilatkozik, mely nyilatkozat tartalmát az Önkormányzat – szükség esetén szakértők bevonásával – ellenőrizi.

A védett helyi értékek fenntartásának támogatását kizáró vagy csökkentő okok

15.§

(1) Nem adható támogatás olyan pályázónak, amely nem rendelkezik legalább a tervezett beruházás bruttó költségeinek 50 %-át elérő önrésszel.

(2) Nem adható támogatás a pályázat benyújtását megelőzően elkezdett építési és építéselőkészítő munkákhoz.

(3) Nem adható helyi támogatás olyan épületfelújításra, homlokzat helyreállításra, ahol az épületen fennlévő reklámhordozók, egyéb homlokzatra elhelyezett reklám és gépészeti elemek környezetbe illő átalakítása, szükség szerint eltávolítása a felújítással, helyreállítással együtt nem történik meg.

(4) Jogerős döntéssel a településkép javítása érdekében helyrehozatali kötelezettséggel sújtott ingatlan tulajdonosa az elnyert támogatást az esetlegesen végre nem hajtott kötelezés teljesítése érdekében kiszabott bírság összegével csökkentett mértékben használhatja csak fel. A támogatásból levont bírságról a támogatási szerződésben rendelkezni kell.

A védett értékek szerepe a közgondolkodás formálásában

16.§

(1) A kulturális örökség és a helyi jelentőségű építészeti és természeti értékek védelmének, ezen értékek szemlélet- és jellemformáló szerepének érvényesülése, a helyi azonosságtudat fejlesztése érdekében a védett értékeknek és a velük kapcsolatos ismereteknek a helyi oktatásban, nevelésben és közművelődésben megfelelő helyet kell biztosítani.

Záró rendelkezések

17.§

(1) E rendelet 2011. április 7. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.



Budapest, 2011. március 31.





Hassay Zsófia                                  dr. Sajtos Csilla

polgármester                                           jegyző 

1. számú függelék



Műemléki védelem alatt álló épületek

Andrássy út 3., Paulay Ede utca 4.

29247

Czigler Győző, 1884-1886

Andrássy út 4.

29243

1882-1884, Petschacher Gusztáv

Andrássy út 7.

29249

Quittner Zsigmond, 1882

Andrássy út 8., Káldy Gyula utca 13., Révay utca 11.

29240

Feszty Adolf, 1880

Andrássy út 9., Káldy Gyula utca 12.

29250

Kallina Mór, 1882

Andrássy út 10., Dobó utca 2., Révay utca 13-15.

29239

Feszty Adolf, 1884

Andrássy út 11., Káldy Gyula utca 11.

29303

Freund Vilmos, 1883-1884

Andrássy út 12., Dobó utca 1., Révay utca 17.

29237

Quittner Zsigmond, 1884

Andrássy út 19., Székely Mihály utca 18.

29307

Freund Vilmos, 1880

Andrássy út 20., Dalszínház utca 6., Révay utca 25-27.

29233

Freund Vilmos, 1880

Andrássy út 21., Székely Mihály utca 13., Paulay Ede utca 30.

29327

1883

Andrássy út 22., Dalszínház utca 3-9., Hajós utca 4-10., Lázár utca 19.

29209

Ybl Miklós, 1875-1884

Andrássy út 23., Dalszínház utca 4.

29328

Freund Vilmos, 1882

Andrássy út 24.

29079

Freund Vilmos. 1895-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán végzett felújítást az épületen.

Andrássy út 25., Dalszínház utca 1., Hajós utca 2., Paulay Ede utca 36-40.

29330

Lechner Ödön és Pártos Gyula, 1883-1886

Andrássy út 26. 002

29078

Schubert/Ferenczy József 1876

Andrássy út 28.

29077

Schmahl Henrik, 1882

Andrássy út 29.

29335

Ray Rezső Lajos, 1884

Andrássy út 32. 003

29073

Unger Emil, Ybl Miklós 1886

Andrássy út 33., Nagymező utca 16.

29337

Weber Antal, 1875

Andrássy út 34. 004

29072

Unger Emil, Ybl Miklós 1886

Andrássy út 36. 005

29071

Unger Emil, Ybl Miklós 1886

Andrássy út 38. 006

29070

Unger Emil, Ybl Miklós 1886

Andrássy út 39., Paulay Ede utca 54.

29380, 29380

Petschacher Gusztáv, 1882, Sziklai Zsigmond, 1909

Andrássy út 40. 007

29069

Unger Emil, Ybl Miklós 1886

Andrássy út 42. 008

29068

Unger Emil, Ybl Miklós 1886

Andrássy út 44. 009

29067

Unger Emil, Ybl Miklós 1886

Andrássy út 45., Liszt Ferenc tér 1.

29383

Bukovich Gyula, 1878

Andrássy út 47., Liszt Ferenc tér 12.

29412

1880 körül

Andrássy út 52., Eötvös utca 18.

28866

Schmahl Henrik, 1883-1886

Andrássy út 53., Eötvös utca 16., Oktogon tér 3.

29425

Pucher József, 1882-1883

Andrássy út 54-58., Csengery utca 52., Eötvös utca 17.

28820, 28819, 28818

Lee építész, 1880 körül

Andrássy út 57.

29457

Petschacher Gusztáv, 1892

Andrássy út 59., Csengery utca 50.

29458

Kallina Mór, 1882

Andrássy út 61., Csengery utca 35.

29465

Petschacher Gusztáv, 1880 körül

Andrássy út 62.

28765

id. Bobula János, 1880-1883

Andrássy út 63-65., Hunyadi tér 13-14., Vörösmarty utca 26-28.

29466

Petschacher Gusztáv, 1880 körül

Andrássy út 66.

28715


Andrássy út 67., Vörösmarty utca 35.

29498

Láng Adolf, 1877-1879

Andrássy út 68.

28717

Bobula János, 1878

Andrássy út 69.

29499

Láng Adolf, 1875-1877

Andrássy út 70., Izabella utca 60.

28716, 28716

Hauszmann Alajos, 1880, átalakítva 1912-ben Novák Imre

Andrássy út 71., Izabella utca 54-58.

29500, 29501, 29502

Rausche Lajos, 1875

Andrássy út 72., Izabella utca 59.

28662

Feszty Adolf, 1880

Andrássy út 78., Rózsa utca 67.

28618

Feszty Adolf, 1878

Andrássy út 80.

28614

Preisz és Kirchenbaum, 1876

Andrássy út 81., Szív utca 22.

29536

Hübner Nándor, 1881-1882

Andrássy út 83-85.

29586

Kauser József, 1882-83

Andrássy út 84., Szív utca 24.

28612

Feszty Adolf, 1876

Andrássy út 87-89.

29627

Bukovich Gyula, 1883-85

Andrássy út 88-90., Aradi utca 47-51., Szinyei Merse utca 2., Kodály körönd 1.

28553

Petschacher Gusztáv, 1880-1882

Andrássy út 92-94., Aradi utca 53-55., Szinyei Merse utca 1., Kodály körönd 4.

28470

Hübner Nándor, 1883

Andrássy út 96.

28468/2

1880 körül

Andrássy út 98.

28466

Petschacher Gusztáv, 1882

Andrássy út 101.

29634

Spiegel Frigyes

Andrássy út 103. = Délibáb utca 4. 010

29636

Schubert Ármin és Hikisch Lajos / Knorr Józef, 1878

Anker köz 1-3. = Deák tér 6. 011

29268/5

Alpár Ingác, 1910

Anker köz 2-4. 012

29268/4

Alpár Ingác, 1910

Bajcsy-Zsilinszky út 17/b., Lázár utca 1.

29218

Ybl Miklós, 1862

Bajcsy-Zsilinszky út 55.

28913

Diescher József, 1860-1862

Bajza utca 39.

28347

1890 Feszty Gyula és Graf Lajos.

Bajza utca 41., Kmety utca 26., Munkácsy Mihály u. 18., Szondi utca 71.

28345

Kálvária-kápolna, Mayerhoffer András, 1744-1749

Bajza utca 44.

28411

Bálint Zoltán és Jámbor Lajos

Benczúr utca 17.

29709

Korb Flóris, Giergl Kálmán, az első emeleti dísztermet Lotz Károly ovális falképei díszítik

Benczúr utca 27.

29704

Marmorek Oszkár, 1896-97, főhomlokzat díszítése:Karl Waschmann. Átalakítva 1930., helyreállítva 1990-91. A belsőben Róth Miksa ólomüveg ablakai.

Benczúr utca 29. 0161

29703

1888-ban Schubert Ármin tervei szerint épült lakóház és az 1915-ben Jármay Jenő tervei szerint épült nyaraló építészeti, képző- és iparművészeti értékeinek megőrzése

Dessewffy utca 21.

29121

Limburszky József, 1853

Dessewffy utca 23.

29120


Dózsa György út 84/a.

29729/11, 29729/11

1948/49 Gárdos L., Perényi I., Preisich G., Szrogh Gy.

Eötvös utca 7.

29452

Bobula János, 1878

Eötvös utca 11.

29454

Weber Antal, 1875.

Eötvös utca 13.

29455

Weber Antal, 1875-1877

Eötvös utca 26/d.

28859

Jahn József, 1884

Hajós utca 7.

29080

Ybl Miklós, 1886

Hajós utca 9.

29081

Ybl Miklós, 1886

Hajós utca 25., Ó utca 22., Zichy Jenő utca 21.

29099

1906, Fodor Gyula

Hajós utca 32.

29148, 29148

1904 Málnai Béla. üvegablakok Róth Miksa.

Hajós utca 33-35., Nagymező utca 54-56.

29131

Balázs Ernő építőmester

Hegedű utca 1/b.

29399

Kasselik Ferenc, 1845

Hegedű utca 3.

29398

Pan József, 1854

Hunyadi tér 4-5.

29451

Czigler Győző, 1884

Izabella utca 94.

28672

Spiegel Frigyes, 1895-1897

Izabella utca 96.

28671

Spiegel Frigyes, 1897

Jókai utca 10.

29016

Senger János, 1869

Káldy Gyula utca 6.

29278

Lohr János, 1867-1868

Király utca 12.

29272

Pollack Mihály, 1812

Király utca 20., Káldy Gyula utca 2.

29276

1840 körül, III. emelete: Gottgeb Antal, 1867

Király utca 22.

29279, 29279

1850 Wieser Ferenc

Király utca 24.

29280, 29280

1860 Hild József

Király utca 26.

29287, 29287

1840-es évek végén Hild József

Király utca 28.

29288

Pan József, 1863 Lohr János, 1868

Király utca 36.

29312/1, 29313

Hild József, 1846-1847

Király utca 38.

29313, 29313

alapfalai az 1800-as évek elejéről, Diescher József 19.sz. második fele

Király utca 44.

29349, 29349

1838 Pollack Ágoston.

Király utca 50.

29352, 29352

1838 Hild József.

Király utca 78.

29445


Király utca 84.

29472


Lendvay utca 24.

28258


Liszt Ferenc tér 7., Király utca 62.

29404

Zofahl Lőrinc, 1860

Liszt Ferenc tér 8., Király utca 64., Dohnányi Ernő utca 1.

29406

Giergl Kálmán és Korb Flóris, 1904-1907

Nagymező utca, Király utca

29365

Kasselik Fidél, 1801-1811 Ybl Miklós, 1871

Nagymező utca 6.

29355

1860 körül

Nagymező utca 8.

29356, 29358

Fodor Gyula. 1912 Üvegablak, Rippl Rónai József

Nagymező utca 12., Paulay Ede utca 51.

29362

Wieser Ferenc, 1854

Nagymező utca 14., Paulay Ede utca 48.

29338

1830 körül

Nagymező utca 20.

29076

1894, Nay és Strausz.

Nagymező utca 52.

29130


Ó utca 14.

29190

feltehetően 1838 és 1842 között épült. Átalakították át 1842-ben Hild József tervei szerint

Ó utca 48.

29035


Paulay Ede utca 5.

29262

Kasselik Ferenc, 1834

Paulay Ede utca 14.

29302

Diescher József, 1845

Paulay Ede utca 19.

29284, 29284


Paulay Ede utca 33.

29321, 29312/2

Wieser Ferenc 1860-1862

Podmaniczky utca 16.

28924


Podmaniczky utca 45.

28670, 28670

Rupert Vilmos, 1896

Szobi utca 3.

28833

Fellner Sándor

Szobi utca 5.

28834


Szondi utca 61. = Székely Bertalan utca 15. 013

28389

Glitzke Gottlieb / Burián Sándor és neje, 1880-as évek

Teréz körút 13.

29423

Hauszmann Alajos, 1884

Teréz körút 51-53. = Podmaniczky utca 24.; Teréz körút 55.;………(nincs címe)

28224/51, 28224/52, 28224/11,

Nyugati pályaudvar, W.A. de Serres, 1874-1877

Teréz körút 56-60., 62.

28900/1, 28900/2


Vasvári Pál utca 5.

29346


Vasvári Pál utca 6.

29316

1860 körül

Vasvári Pál utca 8.

29317

1860 körül

Váci út 7.

28224/7


Városligeti fasor 4.

29605


Városligeti fasor 12.

29609

Unger Emil, 1880



1 műemlékké nyilvánította a 24/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet, hatályos 2012. szeptember 17. napjától 

2. számú függelék

Kivonat az 54/1993. (1994. II. 1.) Főv. Kgy. rendelet mellékletéből*

Budapest helyi védettségű értékeinek jegyzéke – VI. kerület

1. Épületek, építmények

Aradi utca 14.

28808

egykori nyomdaépület XIX. század vége

Aradi utca 17.

28813

lakóház Körössy Albert, 1910.

Aradi utca 57.

28469

Piatschek-ház” Löffler Béla és Sándor, 1907-1908.

Aradi utca 70. lásd: Bajza utca 42.



Bajza utca 31. = Délibáb utca 2.

29635

villa Freund Vilmos, átépítés Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula

Bajza utca 42. = Aradi utca 70.

28412

Léderer-ház” Bálint Zoltán és Jámbor Lajos, 1902.

Bajza utca 44.

28411

Baruch-ház” Bálint Zoltán és Jámbor Lajos, 1898.

Bajza utca 49-51.

28332

Elemi iskola ifj. Ray Rezső, 1914-1916.

Csengery utca 61.

28748

Jellinek-ház” Román Miklós és Ernő 1913 körül

Csengery utca 76. = Szondi utca 17.

28791

lakóház Komor Marcell és Jakab Dezső, 1900.

Délibáb utca 2. lásd: Bajza utca 31.



Dessewffy utca 8-10. = Hajós utca 28.

29154

lakóház Sterk Izidor, 1895.

Dessewffy utca 13.

29159

lakóház Himler Miksa, 1920.

Dózsa György út 98. lásd: Lendvay utca 28.



Eötvös utca 5. lásd: Hunyadi tér 4-5.



Eötvös utca 29.

28802

Rosenfeld-ház” Málnai Béla és Haász Gyula, 1909-1911.

Hajós utca 12. = Lázár utca 22.

29197

lakóház Roszlozsnik Lukács, 1890.

Hajós utca 16-18. =Ó utca 20.

29193

lakóház Freund Dezső, 1912 körül

Hajós utca 23. = Ó utca 23.

29097

lakóház Millnich Alfréd, 1892.

Hajós utca 28. lásd: Dessewffy utca 8-10.



Hajós utca 33-35. lásd: Nagymező utca 54-56.



Hajós utca 41.

29134

Tlach és Keil lakó- és üzletház Fischer József, 1905 körül

Hunyadi tér 1.

29460

lakóház

Hunyadi tér 4-5. = Szófia utca 10-12. = Eötvös utca 5.

29451

VI. sz. Vásárcsarnok Alpár Ignác, 1897.

Izabella utca 94.

28672

Lindenbaum-házak” Spiegel Frigyes és Weinréb Fülöp, 1896-1897.

Király utca 14.

29273

lakóház Ágoston Emil, 1909.

Király utca 34. = Székely Mihály utca 1.

29310

lakóház

Kmety György utca 35. lásd: Munkácsy Mihály utca 16.



Lázár utca 7-9.

29215,
29214

ikerlakóház Freund Dezső, 1911 körül

Lázár utca 16. = Ó utca 15.

29200

lakóház 1890.

Lázár utca 20. = Ó utca 19.

29198

lakóház 1872.

Lázár utca 22. lásd: Hajós utca 12.



Lendvay utca 12. = Munkácsy Mihály utca 13.

28315

lakóház

Lendvay utca 21. lásd: Rippl-Rónai utca 13.



Lendvay utca 24.1

28258

villa

Lendvay utca 28. = Dózsa György út 98.

28256

Groedel-villa” Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula, 1900-1901.

Liszt Ferenc tér 2. = Paulay Ede utca 60.

29384

lakóház Vidor Emil, 1905.

Liszt Ferenc tér 5.

29395

lakóépület Vidor Emil, 1907.

Lovag utca 12.

28964

lakóház 1894.

Mozsár utca 7.

29063

lakóház Herczog J. Ferenc műépítész, 1904.

Mozsár utca 12.

29053

lakóház Molnár Gyula, 1903.

Munkácsy Mihály utca 13. lásd: Lendvay utca 12.



Munkácsy Mihály utca 16. = Kmety György utca 35.

28351

Hirsch-villa” Bálint Zoltán és Jámbor Lajos, 1908 körül

Munkácsy Mihály utca 19. 014

28305

Schiffer-villa” Vágó József, 1912.

Munkácsy Mihály utca 22.

28336

Villa Kovács Frigyes, 1906.

Munkácsy Mihály utca 23. = Szondi utca 73.

28303

Sonnenberg-ház” Kőrössy Albert, 1904.

Munkácsy Mihály utca 26-32.

28334

gimnázium Kőrössy Albert, 1906-1908.

Nagymező utca

29363

Baetz-féle” nyilvános illemhely

Nagymező utca 1. = Pethő Sándor utca 2.

29367

Iskola

Nagymező utca 3.

29373

lakóház Gyenes Lajos és Vajda Andor, 1913.

Nagymező utca 23. = Ó utca 33.

29047

lakóház 1893.

Nagymező utca 25. = Ó utca 34.

29028

lakóház Schumann Antal, 1893.

Nagymező utca 45.

28960

lakóház 1894.

Ó utca 12.

29189

lakóház Hudek Antal, 1886.

Ó utca 15. lásd: Lázár utca 16.



Ó utca 19. lásd: Lázár utca 20.



Ó utca 20. lásd: Hajós utca 16-18.



Ó utca 23. lásd: Hajós utca 23.



Ó utca 33. lásd: Nagymező utca 23.



Ó utca 34. lásd: Nagymező utca 25.



Ó utca 38.

29030

lakóház 1898.

Ó utca 39.

29044

lakóház Menisen Gyula, 1895.

Paulay Ede utca 16.

29301

lakóház

Paulay Ede utca 35.

29320

Parisiana mulató” Lajta Béla, 1908-1909. (Jelenleg Arany János Színház)

Paulay Ede utca 37.

29319

lakóház Heidelberg Sándor és Jónás Dávid, 1902.

Paulay Ede utca 60. lásd: Liszt Ferenc tér 2.



Pethő Sándor utca 2. lásd: Nagymező utca 1.



Révay utca 14.

29225

lakóház 1890 körül

Rippl-Rónai utca 13. = Lendvay utca 21.

28263

gr. Apponyi-ház” Vidor Emil, 1907.

Székely Bertalan utca 2/B

28457

lakóház Löffler Béla és Sándor

Székely Bertalan utca 2/C

28456

lakóház Löffler Béla és Sándor, 1909-1910.

Székely Mihály utca 1. lásd: Király utca 34.



Szondi utca 17. lásd: Csengery utca 76.



Szondi utca 67.

28394

római katolikus templom Fábián Gáspár, 1931.

Szondi utca 73. lásd: Munkácsy Mihály utca 23.



Szondi utca 75.

28302

lakóház Kőrössy Albert, 1906.

Szófia utca 10-12. lásd: Hunyadi tér 4-5.



Zichy Jenő utca 12.

29172

Lakóház




2. Épületegyüttesek

1. Bajcsy-Zsilinszky út páratlan oldala, a Lázár utcától a Nyugati térig

Bajcsy-Zsilinszky út 19a. – Lázár utca 2a.

29207/5


Bajcsy-Zsilinszky út 19b.

29207/4


Bajcsy-Zsilinszky út 21. – Ó utca 2.

29185


Bajcsy-Zsilinszky út 23. - Zichy Jenő utca 1.

29184


Bajcsy-Zsilinszky út 25. - Zichy Jenő utca 21.

29167


Bajcsy-Zsilinszky út 27.

29166


Bajcsy-Zsilinszky út 29. – Dessewffy utca 1.

29165


Bajcsy-Zsilinszky út 31. – Dessewffy utca 2.

29151


Bajcsy-Zsilinszky út 33.

29150


Bajcsy-Zsilinszky út 35. – Hajós utca 34.

29147


Bajcsy-Zsilinszky út 37. – Hajós utca 36.

29146


Bajcsy-Zsilinszky út 39. - Hajós utca 45.

29145


Bajcsy-Zsilinszky út 41.

29144


Bajcsy-Zsilinszky út 43.

29143


Bajcsy-Zsilinszky út 45.

29142


Bajcsy-Zsilinszky út 47. – Podmaniczky utca 2.

28917


Bajcsy-Zsilinszky út 49.

28916


Bajcsy-Zsilinszky út 51.

28915


Bajcsy-Zsilinszky út 53.

28914


Bajcsy-Zsilinszky út 55.

28913


Bajcsy-Zsilinszky út 57. – Jókai utca 34.

28912


Bajcsy-Zsilinszky út 59.

28911


Bajcsy-Zsilinszky út 61.

28910


Bajcsy-Zsilinszky út 63.

28909


Bajcsy-Zsilinszky út 65.

28905/1



2. Epreskert, a Bajza utca - Szondi utca - Munkácsy Mihály utca - Kmety György utca által határolt terület 2 Hrsz: 28345


3. Teréz körút, a Király utcától a Nyugati térig

PÁROS OLDAL:

Teréz körút 2-4. – Király utca 66. – Dohnányi Ernő utca 3.

29407


Teréz körút 6. – Dohnányi Ernő utca 4.

29413


Teréz körút 8.

29414


Teréz körút 10.

29415


Teréz körút 12.

29416


Teréz körút 14. – Oktogon tér 2. – Andrássy út 49.

29417


Teréz körút 16. – Oktogon tér 1. – Andrássy út 48.

28872


Teréz körút 18.

28876


Teréz körút 20.

28877


Teréz körút 22. – Aradi utca 3-5.

28878


Teréz körút 24. – Aradi utca 4.

28882


Teréz körút 26.

28883


Teréz körút 28. – Jókai utca 3.

28884


Teréz körút 30. – Jókai utca 5.

28885


Teréz körút 32. – Zichy Jenő utca 51. – Jókai utca 7.

28886


Teréz körút 34. – Zichy Jenő utca 48. – Jókai utca 9.

28888


Teréz körút 36. – Dessewffy utca 53. – Jókai utca 11.

28889


Teréz körút 38. – Dessewffy utca 44. – Jókai utca 13.

28890


Teréz körút 40. – Jókai utca 15.

28891


Jókai 17-Szondi 1.

28892/2


Szondi u.3.-Teréz krt. 42-44.

28892/1


Teréz körút 46. – Szondi utca 2-4. – Jókai utca 19.



28894


Teréz körút 48. – Jókai utca 21.

28895


Teréz körút 50. – Jókai utca 23.

28896


Teréz körút 52. – Jókai utca 25.

28897


Teréz körút 54. – Podmaniczky utca 23-25. – Jókai utca 27.

28898


Teréz körút 56-60. – Podmaniczky utca 20. - Jókai utca 29.

28900/1


Teréz körút 62. – Jókai utca 31.

28900/2


PÁRATLAN OLDAL:

Teréz körút 1. – Király utca 68.

29440


Teréz körút 3.

29439


Teréz körút 5. – Szófia utca 5.

29438


Teréz körút 7. – Szófia utca 6.

29420


Teréz körút 9.

29421


Teréz körút 11.

29422


Teréz körút 15. – Oktogon tér 3. – Andrássy út 51.

29424


Teréz körút 17. – Oktogon tér 4. – Andrássy út 50.

28870


Teréz körút 19.

28869


Teréz körút 21. – Aradi utca 7-9.

28868


Teréz körút 23. – Aradi utca 6.

28857


Teréz körút 25.

28856


Teréz körút 27.

28855


Teréz körút 29.

28854


Teréz körút 31.

28853


Teréz körút 33.

28852


Teréz körút 35.

28851


Teréz körút 37.

28850


Teréz körút 39.

28849


Teréz körút 41. – Szondi utca 5-7.

28840


Teréz körút 43. – Szondi utca 6-12.

28839


Teréz körút 45. – Szobi utca 1.

28832


Teréz körút 47. – Szobi utca 2. – Kármán utca 2.

28830


Teréz körút 49. – Podmaniczky utca 27 – Kármán utca 4.

28829


4. Városligeti fasor páros oldala, a Bajza utcától a Dózsa György útig-Dózsa György út - Délibáb utca - Bajza utca által határolt terület

Bajza utca 15. – Városligeti fasor 16.

29714


Bajza utca 17-19.

29712


Bajza utca 21.

29711


Bajza utca 23.

29710


Benczúr köz

29729/9


Benczúr utca 17. – Bajza u. 25-27.

29709


Benczúr utca 19.

29708


Benczúr utca 21.

29707


Benczúr utca 23.

29706


Benczúr utca 25.

29705


Benczúr utca 27.

29704


Benczúr utca 29.

29703


Benczúr utca 31.

29702


Benczúr utca 33.

29701


Benczúr utca 35a-b.

29700/3


Benczúr utca 35c.

29700/1


Benczúr utca 37.

29699


Benczúr utca 39a.

29698/5


Benczúr utca 39b.

29698/4


Benczúr utca 41.

29697


Benczúr utca 43.

29696


Benczúr utca 45.

29695


Benczúr utca 47.

29729/5


Benczúr utca 49. – Dózsa György út 84c.

29729/4


Dózsa György út 84a. – Városligeti fasor 50-52.

29729/11


Dózsa György út 84b.

29729/10


Városligeti fasor 46-48.

29727


Városligeti fasor 42/b-44.

29726


Városligeti fasor 42/a.

29698/2


Városligeti fasor 40.

29725


Városligeti fasor 38.

29724/1


Városligeti fasor 34-36.

29723


Városligeti fasor 32.

29722


Városligeti fasor 30.

29721


Városligeti fasor 28.

29720


Városligeti fasor 26.

29719


Városligeti fasor 24.

29718


Városligeti fasor 22.

29717


Városligeti fasor 20.

29716


Városligeti fasor 18.

29715


Benczúr utca 18. – Bajza utca 29. – Délibáb utca 1.

29693


Benczúr utca 20. - Délibáb utca 3.

29692


Benczúr utca 22. - Délibáb utca 5.

29691


Benczúr utca 24. - Délibáb utca 7.

29690


Benczúr utca 26. - Délibáb utca 9.

29689


Benczúr utca 28. – Munkácsy Mihály utca 2. - Délibáb utca 11.

29688


Benczúr utca 30. – Munkácsy Mihály utca 1.

29687


Benczúr utca 32.

29686


Benczúr utca 34.

29685


Benczúr utca 36.

29684


Benczúr utca 38. – Rippl-Rónai utca 2.

29683


Délibáb utca 21. – Rippl-Rónai utca 4.

29678


Délibáb utca 19.

29679


Délibáb utca 17.

29680


Délibáb utca 15

29681


Délibáb utca 13. – Munkácsy Mihály utca 3.

29682


Benczúr utca 40. – Rippl-Rónai utca 1.

29677


Benczúr utca 42.

29675


Benczúr utca 44.

29674


Benczúr utca 46.

29673


Benczúr utca 48. – Dózsa György út 86a.

29672


Dózsa György út 86b.

29671


Délibáb utca 35. - Dózsa György út 88.

29670


Délibáb utca 33.

29669


Délibáb utca 31.

29668


Délibáb utca 29.

29667


Délibáb utca 27.

29666


Délibáb utca 25.

29665


Délibáb utca 23. – Rippl-Rónai utca 5.

29664


Rippl-Rónai utca 3.

29676


*2010. június 21-én megküldött állapot szerint

1


9/2009.(III.6.) OKM rendelet műemlékké nyilvánította

2 a terület műemléki védelem alatt áll


3. számú függelék



Fővárosi egyedi védelem alatt álló, műemlékvédelmi listán szereplő épületek



Aradi utca 17.

28813

Kőrössy Albert / Röser János

1910

Aradi utca 57.

28469

Löffler Samu Sándor és Löffler Béla / Platschek Vilmos

1908

Bajza utca 42.

28412

Bálint Zoltán, Jámbor Lajos / Léderer Artúr

1902

Bajza utca 49-51.

28332

ifj. Ray Rezső / Budapest Szfov.

1914-16

Csengery utca 61.

28748

Román Miklós, Román Erno / Jellinek

1914

Csengery utca 76.

28791

Bauer Emil, Guttmann Gyula / Magyar Vasút- és Hajó

1912

Délibáb utca 2.

29635

Freund Vilmos / Freund Vilmos

1890-es évek vége

Dózsa György út 98.

28256

Kármán, Ullmann /Groedel

1900

Eötvös utca 29.

28802

Málnai Béla, Haász / özv. Rósenfelf Józsefné

1910

Hajós utca 23.

29097

Millnich Alfréd/Karfunkel Salamon

1892

Hunyadi tér 1.

29460

Schomann Ferenc

1890-es évek

Liszt Ferenc tér 5.

29395

Vidor Emil

1906

Mozsár utca 12.

29053

Molnár Gyula

1903

Munkácsy Mihály utca 13.

28315

/ Nicholson Fülöp

1896

Munkácsy Mihály utca 16.

28351

Bálint Zoltán, Jámbor Lajos / Hirsch Albert

1908

Munkácsy Mihály utca 19. 014

28305

Vágó József / Schiffer Miksa

1912

Munkácsy Mihály utca 23.

28303

Körössy Albert / Sonennberg

1904

Munkácsy Mihály utca 26-32.

28334

Kőrössy Albert / Vallás és Közokt. Min.

1906-1908.

Nagymező utca 1.

29367

Feszl László

1873

Nagymező utca 3.

29373

Vajda Sándor, Gyenes Lajos

1914

Nagymező utca 45.

28960


1875

Nagymező utca 23.

29047


1893

Ó utca 38.

29030



Révay utca 14.

29225


1890

Rippl Rónai utca 13.

28263

Vidor Emil / Déry Károly

1907

Szondi utca 67.

28394

Fábián Gáspár / Kapuvári Gusztáv

1929-30

Szondi utca 75.

28302

Körössy Albert / Bíró Gyula

1906



1. számú melléklet



Helyi értékvédelem alatt álló védett értékek

  1. táblázat műemlékvédelmi javaslati lista alapján helyi egyedi védelem alá vont épületek, építmények



Utcanév, házszám

Hrsz.

Tervező

Építés éve

Andrássy út 1.

29246

Láng AdoIf

1876

Andrássy út 2.

29244

Festy Adolf

1879

Andrássy út 5.

29248

Freund Vilmos

1882

Andrássy út 6.

29242

Kallina Mór/Steiner Teréz

1880

Andrássy út 13.

29304

Schmahl Henrik

1886

Andrássy út 14.

29236

Paulheim József

1880

Andrássy út 15.

29305

Feszty Adolf

1881

Andrássy út 16.

29235

Bukovics Gyula

1887

Andrássy út 17.

29306

Feszty Adolf/Pulitzer Ármin

1880

Andrássy út 18.

29234

Ybl Miklós

1880

Andrássy út 27.

29334

Bukovich Gyula

1884

Andrássy út 30.

29075

/Wahrmann Mór

1885

Andrássy út 31.

29336

Pucher József

1880

Andrássy út 35.

29378

Mann József

1886

Andrássy út 37.

29379

Quittner Zsigmond

1876

Andrássy út 41.

29381

Kallina Mór

1883

Andrássy út 43.

29382

Lechner Ödön

1872

Andrássy út 46.

28873

Feszty Adolf

1885

Andrássy út 74.

28661

Hübner Nándor / Hübner Nándor

1870-es évek közepe

Andrássy út 79.

29535

Hübner Nándor / Hübner Nándor

1881-1884

Andrássy út 82.

28613

Preisz György / Pokupcic

1880-as évek vége

Andrássy út 91.

29628

Lohr József / Reimann Ármin

1882

Andrássy út 93.

29629

Ray Rezső / Csetei Herzog Péter

1884-85

Andrássy út 95.

29630

Fekete Gyula Elek/Dezsényi József,dr. Kemény D.

1880-85

Andrássy út 97.

29631

Jahn József, Brunhuber / Temesvári Zsófia

1871-76

Andrássy út 100.

28465

Fekete Elek / Kóczán Ferenc

1880-85

Andrássy út 105.

29637

Ray Rezső / Ray Rezső

1890

Andrássy út 110.

28363

Pucher István, Petsch Ede / Rausch

1898

Andrássy út 113.

29645

Komor Marcell, Jakab Dezső

1906

Andrássy út 115.

29646

Knotz Sándor / Knotz Sándor

1882

Andrássy út 116.

28325

Kallina Mór / Wess Mannfréd

1890-es évek vége

Andrássy út 118.

28324

Bukovics Gyula / Rieger György és neje

1880

Andrássy út 120.

28323

Benes Imre / Sváb Gyula

1914

Andrássy út 123.

29654

Kolbenheyer Gyula és Benkó / Sugárúti rt.

1879

Andrássy út 125.

29655/2

Wéber Antal / báró Révay Ferenc

1882

Andrássy út 126.

28271

Pestschbauer Gusztáv / Wenninger Vince

1873

Andrássy út 127.

29656

/ Mészáros és Gerstenberger

1880-as évek közepe

Andrássy út 128.

28270

Krenczer és Klinger / Hoffman Samu és Vilmos

1892

Andrássy út 130.

28269

Bálint Zoltán, Jámbor Lajos / Hirsch Jakab

1910

Aradi utca 32.

28705

Novák Ferenc / Novotny novérek

1889

Aradi utca 48.

28608

Holub József / Holub József

1882, 1927

Aradi utca 59.

28468/1


1890-es évek vége

Aradi utca 63.

28460

Román Erno / Vénus Ipari Ker. Kft.

1934

Bajcsy Zsilinszky köz 2.

29207/3

Schmittbrer Jenő

1940

Bajcsy Zsilinszky út 5.

29266

Reiss Zoltán

1929

Bajcsy Zsilinszky út 19a.

29207/5

Schmittbrer Jenő

1940

Bajcsy Zsilinszky út 19b.

29207/4

Fried Miksa, Fenyves István

1938

Bajcsy Zsilinszky út 21.

29185


1890

Bajcsy Zsilinszky út 25.

29167

Hild József/Szelényi János

1838

Bajcsy Zsilinszky út 27.

29166


1876

Bajcsy-Zsilinszky út 31.

29151


1912

Bajcsy Zsilinszky út 35.

29147

Freund Zsigmond

1871

Bajcsy Zsilinszky út 37.

29146

Wéber Antal

1875

Bajcsy Zsilinszky út 41.

29144


1860

Bajcsy Zsilinszky út 43.

29143

Lechner Ödön/Mádl

1872

Bajcsy Zsilinszky út 51.

28915



Bajcsy Zsilinszky út 61.

28910



Bajcsy Zsilinszky út 63.

28909



Bajcsy Zsilinszky út 65.

28905/1



Bajnok utca 1.

28511


1880-as évek

Bajnok utca 2a.

28548

Greiner Adolf / Greiner Adolf

1885-1890.

Bajnok utca 21.

28487


1870-es évek

Bajnok utca 28.

28518

Schön Rezső / Schon Rezső

1890-es évek eleje

Bajnok utca 34.

28515


1890-es évek

Bajza utca 15.

29714

Vajd Andor, Vajda Pál / Osztrák - Magyar Tisztviselő

1928

Bajza utca 18.

29610

Löffler Sándor és Löffler Béla / Dr. Kramer Tivadar

1890-es évek vége

Bajza utca 17-19.

29712

Kármán Aladár, Ulmann Gyula / Kármán Aladár

1908-1909

Bajza utca 20.

29611

Wagner és Schön / Kugler Henrik

1890-es évek

Bajza utca 21.

29711

Kálmán Aladár

1870-es évek közepe

Bajza utca 22.

29612

Volkmen Rajmornk / Wagner József

1890-es évek

Bajza utca 23.

29710

Kálmán Aladár

1870-es évek közepe

Bajza utca 24.

29613

Volkmen Rajmornk / Wagner József

1900-as évek eleje

Bajza utca 28.

29615

Marton Ákos / Marton Ákos

1890-es évek eleje

Bajza utca 32.

29619

Landherr József / Bölöni Nándorné

1890-es évek

Bajza utca 34.

29620

/ Reichardt Emil

1890-es évek vége

Bajza utca 35.

28366

Weber Antal / gróf Endrody István

1880-as évek vége

Bajza utca 36.

29632

Feszl Frigyes / Mayer Ferenc

1883-84

Bajza utca 37.

28356

Kármán, Ullmann / Brüll Géza

1890-es évek vége

Bajza utca 38.

28464

Schmahl Henrik / Fischer és Sonnenberg

1885 körül

Bajza utca 40.

28463

/ Schonnenberg Imre

1900-as évek eleje

Bajza utca 52.

28398

Márkus Géza / Szécsy Kálmán

1897

Bajza utca 54.

28397

/ Györgyei Kálmán

1899

Bajza utca 55.

28330

Tanszif Béla / MÁV

1918.-1922.

Bajza utca 56.

28396


1880 körül

Benczúr utca 3.

29599

Schumy Rezső / Kopf Dávid

1890-es évek eleje

Benczúr utca 4.

29626

/ Pollack Gyula

1880-as évek

Benczúr utca 7.

29601

Küth Ferenc építomester / Eysen Károly

1890-es évek végén

Benczúr utca 13.

29604

Kármán Aladár és Ullmann Gyula / Gomperz Károly

1900-as évek eleje

Benczúr utca 18.

29693

Wellisch Alfréd / Posner Alfréd

1890-es évek

Benczúr utca 20.

29692


1890-es évek vége

Benczúr utca 21.

29707

Fellner Sándor / Lukács Lászlóné

1907

Benczúr utca 24.

29690

/ Gferer Miklósné

1911

Benczúr utca 25.

29705

Majoorosi Géza / Ulamann Adolf

1894

Benczúr utca 26.

29689

Kőrössy Albert és Kiss Géza / Dayka Balázs

1912-13

Benczúr utca 29. 016

29703

Fellner Sándor / Bloch és Holitscher

1890-es évek végén

Benczúr utca 31.

29702


1890-es évek végén

Benczúr utca 32.

29686

/ Neumann Frigyes

1900-as évek eleje

Benczúr utca 34.

29685

/ Gombos

1900-as évek eleje

Benczúr utca 35c.

29700/1

Iványi László / Külügy Min.

1970-71

Benczúr utca 36.

29684

Benes Imre / Benes Imre

1905

Benczúr utca 44.

29674

Örömy József / Frankl Jakab

1910-es évek

Benczúr utca 46.

29673

Hoepfner Guido és Györgyi Géza / Eisele

1920-as évek

Benczúr utca 48.

29672

Medgyes Alajos / Pick Hugó

1907

Csengery utca 34.

29446

Hild Károly / Steindl Rudolf

1870-es évek közepe

Csengery utca 37.

28766

Feszty Adolf / Fischer és Sonnenberg

1880-as évek vége

Csengery utca 43.

28769

Hünig Dezső / Bp. Szfov.

1900-as évek eleje

Csengery utca 51.

28753

/ Bittrich József

1896

Csengery utca 54.

28817


1880-as évek

Csengery utca 58.

28812

/ Dr. Grúber József

1880-as évek

Csengery utca 59.

28749

Schirmbrandt Antal / Weinberger Bernát

1874

Csengery utca 64.

28797

/ BodorHenrik

1890-es évek vége

Csengery utca 68.

28795

Bauer Emil, Guttmann Gyula

1911

Dalszínház utca 8.

29231

/kivitel: Mohácsy László/

1891

Dalszínház utca 10.

29211


1890

Délibáb utca 26.

29655/1

Révész Sámuel, Kollár József

1890-es évek vége

Délibáb utca 27.

29666


1890-es évek vége

Délibáb utca 29.

29667

Hauszmann Sándor / Miklós Ödön

1890-es évek vége

Délibáb utca 31.

29668

Kernstock József, Fleich Róbert

1889, 1898, 1900

Dessewffy utca 6.

29153

Singer Adolf

1907

Dessewffy utca 15.

29158



Dessewffy utca 16.

29126

Sziklai Zsigmond/Winter Sámuel

1780

Dessewffy utca 30.

28987


1930

Dessewffy utca 35.

29004



Dessewffy utca 47.

28998

Vugel Jenő

1930

Dózsa György út 86b.

29671


1910 körül

Dózsa György út 88.

29670

Greiner Adolf / Greiner Adolf

1890-es évek

Dózsa György út 90.

29659

/ Knauth Adolf

1890-es évek

Dózsa György út 92a.

29658

Árkay Aladár / Babocsay Hermann

1908

Dózsa György út 92b.

29657

Krencser és Klinger / Hoffman Samu és Vilmos

1900-as évek eleje

Dózsa György út 94.

28268

ifj. Ján József, Réczey Miklós / Born Frigyes

1942

Dózsa György út 96.

28267

Benes Imre / Beer Izsó

1890-es évek vége

Dózsa György út 100.

28255

Benes Imre

1903

Dózsa György út 102.

28254


1900-as évek eleje

Eötvös utca 14.

29426


1900

Eötvös utca 15.

29456

Feszl Adolf

1875

Eötvös utca 20.

28865


1880

Eötvös utca 22.

28864


1880

Eötvös utca 24.

28863


1880

Eötvös utca 31.

28801

Heidlberg Sándor / Szgeti Pál

1910

Eötvös utca 32.

28846


1900

Eötvös utca 38.

28843


1920

Eötvös utca 39.

28789

Hirsch József / Greiner Adolf

1892

Eötvös utca 40.

28842


1910

Felső erdősor 7.

29595

Paulheim József / Paulheim József

1880-as évek végén

Hajós utca 13-15.

29083

Jahn József

1898

Hajós utca 14.

29196

Heidelberg

1900

Hajós utca 17.

29084



Hajós utca 20-22.

29175

Kopoczek Rezső/Kopoczek Rezső

1911

Hajós utca 21.

29096



Hajós utca 31.

29124

Székely Vilmos/Komjáti Józsefné

1905

Hegedű utca 4.

29369



Izabella utca 43.

29522

Wellisch Alfréd és Wellisch Arnold

1890-1891

Izabella utca 53-57.

29531

Rochlitz Gyula / MÁV nyugdíjintézet

1876

Izabella utca 63.

28664

/ Kopf Dávid

1892 után

Izabella utca 81.

28636

/ Benke Endre

1880-as évek

Jókai tér 6.

28874



Jókai tér 7.

28875



Jókai tér 8.

28879

Strasser Izidor

1896

Jókai tér 10.

29056


1915

Jókai utca 6.

29036


1946

Jókai utca 34.

28912



Király utca 6.

29269


1830

Király utca 42.

29348


1920

Király utca 48.

29351


1900

Király utca 52.

29353


1860

Király utca 106.

29556

Révész Sámuel és Kollár Lajos / Murai Róbertné

1900-es évek eleje

Király utca 108.

29557

Székely Marcell / Kepes Lajos

1900-as évek eleje

Kmety György utca 19.

28404

/ Schwartz Lajos

1890-es évek

Kmety György utca 29.

28349

Medek Vince / Pállik Béla

1890

Kmety György utca 31.

28350


1910

Lázár utca 3.

29217


1840

Lázár utca 5.

29216


1840

Lendvay utca 3.

28357

Vidor Emil / gróf Apponyi Sándorné

1904

Lendvay utca 5.

28358

Kirschenbaum Henrich, Marmarek Oszkár

1884, 1899,

Lendvay utca 13.

28317

Kármán és Ullmann

1906

Lendvay utca 23.

28264


1900-as évek eleje

Lendvay utca 25.

28265

Benes Imre / Haldek Ignác

1900-as évek eleje

Lendvay utca 26.

28257

/ Spitzer Gyula és Miksa

1900-as évek

Lendvay utca 27.

28266


1890-es évek vége

Liszt Ferenc tér 3.

29393/2

Barát Béla, Novák Ede

1940

Liszt Ferenc tér 4.

29394

Friedmann Lajos

1880

Liszt Ferenc tér 10.

29410

Gottgeb Antal, ráép. Flessig Sándor

1869

Liszt Ferenc tér 11.

29411

Stern Miksa

1882

Lovag utca 15.

28977



Lovag utca 20.

28968

Révész Sámuel és Kollár József/Muray Róbertné

1906

Mozsár utca 4.

29049

Jamritzky Lajos/Jamritzky Lajos

1882

Mozsár utca 9.

29062


1910

Munkácsy Mihály utca 2.

29688

Machlup Károly

1912

Munkácsy Mihály utca 5.

29644/1

Hajós Alfréd / Pesti Izraelita hitközség

1937

Munkácsy Mihály utca 6.

29640

Jahn József / Jahn József

1880-as évek

Munkácsy Mihály utca 7-9.

28326

Freund Vilmos / Greger Miksáné és Landauer Ferenc

1890-es évek vége

Munkácsy Mihály utca 8.

28362

Frend Vilmos / Landauer Ferencé

1880-as évek eleje

Munkácsy Mihály utca 15.

28307


1895 körül

Munkácsy Mihály utca 21.

28304

Rudas Gyula

1900-as évek eleje

Nagymező utca 10.

29360

Gottgeb Antal

1860

Nagymező utca 31.

29007

Fodor Gyula

1914

Nagymező utca 34.

29091



Nagymező utca 37-39.

28984


1897

Nagymező utca 49.

28938

Wellisch Alfréd/Wellisch Alfréd

1892

Nagymező utca 64.

29139

Limburszky József

1870

Ó utca 1.

29207/1

Ligeti Pál, Szirmai József

1938

Ó utca 3.

29206


1873

Ó utca 27.

29094


1860

Ó utca 28.

29102

Stampf Ágoston/Mayer János

1893

Ó utca 41.

29043



Oktogon 1.

28872

Skalnitzky Antal

1873

Oktogon 2.

29417

Skalnitzky Antal

1874

Oktogon 3.

29424

Szkalnitzky Antal

1872

Oktogon 4.

28870

Szkalnitzky Antal - Koch Henrik

1873

Paulay Ede utca 1.

29264/1

Pollack Mihály

1790

Paulay Ede utca 6.

29251

Limburszky József

1852

Paulay Ede utca 7-9.

29261


1890

Paulay Ede utca 13.

29259

Swarcz Jenő

1899

Paulay Ede utca 31.

29325


1850

Paulay Ede utca 32-34.

29329

Brunhuber és Paulheim

1883

Paulay Ede utca 58.

29385


1870

Podmaniczky utca 2.

28917



Podmaniczky utca 5.

28935



Podmaniczky utca 6.

28919



Podmaniczky utca 7.

28934



Podmaniczky utca 10.

28921



Podmaniczky utca 18. = Jókai utca

28925



Podmaniczky utca 71.

28423

Fellner Sándor / Fellner Sándor

1870-es évek

Rippl Rónai utca 3.

29676

Kamarássy Jenő / Démán Iván

1930-as évek

Rippl Rónai utca 4.

29678

Bohm Károly

1900-as évek eleje

Rippl Rónai utca 5.

29664

dr. Barát Béla, Nováck Ede / Weiner Samu

1940-41

Rippl Rónai utca 8.

29650

Bukorai Gyula

1883

Rippl Rónai utca 9.

29653

Jamnitzky Lajos / Édeskúty Lajos

1890-es évek vége

Rippl Rónai utca 11.

28272

Bulyovszky Lilla / Fellner Sándor

1883

Rippl Rónai utca 17.

28260

Holub József / Stancsú József

1890-es évek vége

Rippl Rónai utca 18.

28309


1890-es évek vége

Rippl Rónai utca 19.

28259

Kovács István

1890-es évek vége

Rippl Rónai utca 21.

28253

Heidlberg Sándor / Böhm Jakabné

1890-es évek vége

Rippl Rónai utca 22-26.

28296

Alpár Ignác / Bp. Szvöv.

1899

Rippl Rónai utca 23-25.

28251

Örömy József / Freiberger Dávid

1890-es évek vége

Rippl Rónai utca 33.

28233

/ MÁV

1980 körül

Rippl Rónai utca 34-36.

28278


1970-es évek

Rippl Rónai utca 38-40.

28277


1900-as évek eleje

Rózsa utca 46.

29520


1890-es évek

Rózsa utca 51-53. 015

29552/2

Kauser I. István / Schwab László

1880-as évek

Rózsa utca 60.

28660

Hübner Nándor / Hübner Nándor

1877-79

Rózsa utca 61.

29540

Platzer Antal / Sipos Vilma

1890-es évek

Rózsa utca 62.

28659

Jahn József / Temesváry S.

1880-as évek vége

Rózsa utca 64.

28658


1908

Rózsa utca 65.

29533

Jozef Jahun

1881

Szegfű utca 3.

29543

Jahn József / Jahn József

1880-as évek eleje

Szegfű utca 6.


29539

Dötzer Ferenc / Zach János


1900-as évek eleje

Székely Bertalan utca 11.

28391


1880 körül

Székely Mihály utca 4-6.

29291

Nagy és Benedict

1912

Székely Mihály utca 9.

29324

Fischer Ferenc

1893

Székely Mihály utca 10.

29293

Málnai Béla, Haasz Gyula

1911

Szinyei Merse Pál utca 7-9.

28450


1900 körül

Szinyei Merse Pál utca 12.

28500


1880

Szinyei Merse Pál utca 21.

28436

Komor Marcell, Jakab Dezső / Léfeber Ágoston

1909-1910

Szinyei Merse Pál utca 26.

28480

Révész Sámuel, Kollár József / Virava János

1905-1906.

Szív utca 7.

29577


1880-as évek

Szív utca 11.

29579


1880-as évek vége

Szív utca 18.

29538

Walla József

1880-as évek vége

Szív utca 19-21.

29585


1880-as évek eleje

Szív utca 26.

28611

Jozef Jahn Baumeister

1906

Szív utca 29.

28556

Petschacher Gusztáv / Tafler és Ehrenfeld

1880-85

Szív utca 33.

28554

/ Svadló Ferenc

1880-as évek vége

Szív utca 35.

28552

Greiner Adolf / Greiner Adolf

1880-1890

Szív utca 39b.

28549


1880-1890

Szív utca 42.

28587


1900-as évek

Szív utca 55-57.

28530

/ Szollás Józsefné

1880-as évek

Szív utca 56.

28566


1890-es évek

Szív utca 66.

28561


1890-es évek

Szív utca 68.

28560

/ Stadler Benedek

1890-es évek

Szófia utca 9.

29436


1884

Szófia utca 15.

29448

Jahn József / Jahn József

1880-as évek vége

Teréz körút 1.

29440

Schmahl Henrik

1884

Teréz körút 2-4.

29407



Teréz körút 3.

29439

Schmahl Henrik

1884

Teréz körút 5.

29438

Schmahl Henrik

1884

Teréz körút 7.

29420

Holub

1884

Teréz körút 8.

29414

Quittner Zsigmond

1884

Teréz körút 10.

29415

Kallina Mór

1889

Teréz körút 22.

28878

Schmahl Henrik

1886

Teréz körút 25.

28856

Schmahl Henrik

1884

Teréz körút 27.

28855

Alpár Ignác

1884

Teréz körút 36.

28889



Teréz körút 47.

28830

Schmahl Henrik

1887

Teréz körút 48.

28895

Serres Ágost

1886

Városligeti fasor 6.

29606

Eysen Károly

1892

Városligeti fasor 8a.

29607/3

Bauer Gyula, Schmitterer Jenő / Szent Család Római

1942

Városligeti fasor 8b.

29607/4

Szivessy Tibor

1941-42

Városligeti fasor 8c.

29607/5

Bauer Gyula, Smitterer Jenő

1938

Városligeti fasor 10.

29608

Ulmann Gyuls / Ulmann Gyula

1880-as évek végén

Városligeti fasor 18.

29715

Aigner Sándor

1890-as évek végén

Városligeti fasor 20.

29716

/ Spitz Árpád

1896

Városligeti fasor 22.

29717

Quittner Zsigmond / Quittner Zsigmond

1890-es évek

Városligeti fasor 24.

29718

Vidor Emil / özv. Eger Samuné

1901-1902

Városligeti fasor 26.

29719

Barát Béla, Novák Ede / Moasteriotti Ferencné

1900-as évek elején

Városligeti fasor 28.

29720

/ Hubay Károly és Jenő

1890-es évek elején

Városligeti fasor 30.

29721

Quittner Zsigmond

1894

Városligeti fasor 32.

29722

Klenovits Antal / Balló Ede

1899

Városligeti fasor 38.

29724/1

Sebestyén Arthur

1911

Városligeti fasor 40.

29725

Révész Sámuel, Kollár József / Révész, Stern

1912-1914

Városligeti fasor 42a.

29698/2

Révész Sámuel, Kollár József / Schuler Jenő

1912 körül

Városligeti fasor 46-48.

29727

Vágó József

1912

Vasvári Pál utca 13.

29342


1894

Vörösmarty utca 22.

29473

Dötzer Ferenc / Krón Hugó

1880-as évek

Vörösmarty utca 30.

28764

Hübner Nándor / Hübner Nándor

1882

Vörösmarty utca 32.

28763


1880-as évek vége

Vörösmarty utca 34a.

28762

/ Basch Gyula és neje

1880-as évek vége

Vörösmarty utca 34b.

28761

Kallina Mór / Kallina Mór

1880-as évek vége

Vörösmarty utca 38.

28759

Pekló András / Travnyik Elis

1880-as évek

Vörösmarty utca 41.

28714


1897

Vörösmarty utca 49-51.

28700

/ Skót Egyesült Szabad Egyház

1909

Vörösmarty utca 58b.

28734

Pick és tsa.

1895

Vörösmarty utca 61.

28684

Kőrössy Albert / Friedmann József

1909

Weiner Leó utca 9.

28955



Zichy Jenő utca 4.

29168


1870

Zichy Jenő utca 10.

29171

Révész Sámuel, Kollár József/Dr. Weisz Jakab

1906

Zichy Jenő utca 15.

29177


1911

Zichy Jenő utca 22.

29113

Hild József, Jamniszky Lajos

1847

Zichy Jenő utca 23.

29109



Zichy Jenő utca 27.

29107


1870

Zichy Jenő utca 37.

29024

Hudetz János/Bartolfi Károly

1898



1.2 táblázat helyi egyedi védelem alá vont épületek, építmények



Utcanév

Hrsz.

Építés éve

Tervező / Építettő

Aradi utca 12.

28807

1884-1912

Mészner Arnold, Bihari Benő

Aradi utca 30.

28706

1880


Aradi utca 34.

28704

1880


Aradi utca 41.

28615

1894


Aradi utca 43. = Szív utca 23.

28610

1889


Aradi utca 56.

28452

1890


Aradi utca 58.

28453

1890


Aradi utca 60.

28458

1890


Bajcsy Zsilinszky köz 3. = Lázár utca 2/c.

29207/2



Bajcsy Zsilinszky út 9.

29264/2

1968


Bajcsy Zsilinszky út 15a.

29220/5

1929

Jónás Dávid és Zsigmond

Bajcsy Zsilinszky út 15b.

29220/6

1929

Jónás Dávid és Zsigmond

Bajcsy Zsilinszky út 17a.

29220/1



Bajnok utca 7.

28508

1890


Bajnok utca 18.

28531

1882


Bajza utca 46.

28410


Bajza utca 48.

28407

1889


Bajza utca 50.

28406

1890


Bajza utca 58.

28395

1890


Bajza utca 68.

28379

1908

Réti Benő

Benczúr utca 1.

29598

1890


Benczúr utca 9.

29607/2

1888


Benczúr utca 11.

29603

1900


Benczúr utca 41.

29697

1900


Benczúr utca 43.

29696


Benczúr utca 47.

29729/5

szept.08

Komor Marcell, Jakab Dezső

Dessewffy utca 3.

29164



Dessewffy utca 25-27.

29119

1880


Dessewffy utca 42.

28993



Hajós utca 1.

29341

1883

Küschenbaum/Hubala György

Hajós utca 19.

29085

1898

Knotz Sándor/Brodmann Melánia

Hajós utca 24.

29174

1899

Fleisch Róbert/özv. Low Tóbiásné

Hajós utca 26b.

29157/1

1938

Falus Lajos/Rákos József

Hajós utca 29.

29122

1870


Hajós utca 41.

29134



Hegedű utca 2. = Pethő Sándor utca 4.

29368



Hegedű utca 6.

29370

1880


Izabella utca 73.

28649

1890-as évek vége


Izabella utca 74.

28691

1880-as évek vége


Izabella utca 76.

28690

1894


Izabella utca 78.

28689

1894


Izabella utca 80.

28688

1894


Izabella utca 77.

28647

1890-as évek vége


Jókai tér 1.

29060

1884

/Dobos Ferenc

Jókai tér 2.

29061

1886

Grill Lajos/Stetina József

Jókai tér 3.

29066

1891

Wellis Sándor és Gyula / Gutlohn Miksáné

Jókai utca 1.

28881



Jókai utca 12.

29015



Jókai utca 18.

28974



Jókai utca 20.

28973



Jókai utca 28.

28948

1895

Hudetz János/Hudetz János

Káldy Gyula utca 4.

29277

1850


Király utca 18.

29275/1

1905


Király utca 40.

29314

1844

Hild József

Király utca 54.

29400

1900


Király utca 94.

29480

1801

Hekskde, Reneir Bernát

Király utca 112. = Lövölde utca 6.

29559



Liszt Ferenc tér 9.

29409

1871

Lohr Antal, Ráép Chilko Ede, Kiss Péter

Lovag utca 1.

28983

1890


Lovag utca 13.

28978

1898


Munkácsy Mihály utca 29.

28283

1890


Nagymező utca 4.

29354



Nagymező utca 7.

29375

1890


Nagymező utca 9.

29376

1886


Nagymező utca 11.

29377

1937

Mellinger Artur

Nagymező utca 17.

29065

1894

Fellner Ferdinánd, Helmer Hermann

Nagymező utca 19. = Mozsár utca 1.

29064



Nagymező utca 21.

29048

1903

/Breslmeyer Román

Nagymező utca 22-24.

29086



Nagymező utca 26.

29087

1899

Lobl Dávid/Kovács Frigyes

Nagymező utca 29. = Zichy Jenő utca 33.

29026



Nagymező utca 36.

29092

1900


Nagymező utca 40.

29104

1890

Spíró Albert

Nagymező utca 43.

28961

1900


Nagymező utca 47.

28959

1860


Nagymező utca 51.

28937

1895

/Dr. Lowi Gábor

Nagymező utca 68.

29141

1850


Ó utca 4.

29186

1891

Majorossy Géza

Ó utca 5.

29205

1892


Ó utca 11. = Lázár utca 12.

29202



Ó utca 13. = Lázár utca 14.

29201



Ó utca 17. = Lázár utca 18.

29199



Ó utca 30-32.

29103



Ó utca 51.

29038/3

1910


Paulay Ede utca 15.

29258

1897

/Vasvári Mór

Paulay Ede utca 17.

29283

1892

Aigner Sándor

Paulay Ede utca 21.

29285

1927


Paulay Ede utca 22-24.

29298



Paulay Ede utca 26.

29297



Paulay Ede utca 29.

29326

1895


Paulay Ede utca 45.

29358

1906

Ifj. Nagy István

Podmaniczky utca 1-3.

28936

1900


Podmaniczky utca 9.

28933



Podmaniczky utca 11.

28932



Podmaniczky utca 13.

28931



Podmaniczky utca 15.

28930



Podmaniczky utca 17.

28929



Podmaniczky utca 19.

28928



Podmaniczky utca 21. = Jókai utca 30.

28927



Podmaniczky utca 41.

28723



Podmaniczky utca 77.

28372

1880


Révay köz 4.

29220/4

1930


Révay utca 4.

29220/3

1929

Jónás Dávid és Zsigmond

Révay utca 16.

29226

1920


Révay utca 18.

29227

1900


Révay utca 20.

29228

1905


Révay utca 22.

29229

1903

Heidelberg és Jónás/Friedmann Mór

Rózsa utca 76. 001

28643

1880-as évek eleje


Szalmás Piroska utca 4.

29548

1900-as évek eleje


Szalmás Piroska utca 7.

29564



Székely Bertalan utca 6.

28454

1900-as évek eleje


Székely Mihály utca 5.

29322

1900


Székely Mihály utca 7.

29323

1850


Székely Mihály utca 8.

29292



Székely Mihály utca 16.

29296



Szinyei Merse utca 5.

28451


Szinyei Merse utca 17.

28438

1900-as évek eleje


Szív utca 31.

28555



Szív utca 38.

28589

1899


Városligeti fasor 2.

29592

1892

Hudetz János

Városligeti fasor 34-36.

29723

1911

Gyulus László, Pucher István

Vasvári Pál utca 10. = Paulay Ede utca 39.

29318



Vörösmarty utca 44a.

28746

1880-as évek vége


Vörösmarty utca 57.

28696

1880-as évek


Vörösmarty utca 59.

28695

1880-as évek


Weiner Leó utca 19. = Jókai utca 26.

28950



Zichy Jenő utca 5. = Ó utca 6.

29182



Zichy Jenő utca 6.

29169

1890


Zichy Jenő utca 7.

29181

1873


Zichy Jenő utca 13.

29178

1870


Zichy Jenő utca 18.

29111

1840

Senger János, Ligeti Aurél

  1. táblázat helyi utcaképi védelem alá vont épületek, építmények



Utcanév, házszám

Hrsz.

Építés éve

Tervező / Építettő

Aradi utca 8.

28858



Aradi utca 16.

28811

1880-as évek eleje


Aradi utca 18-20.

28756



Aradi utca 22.

28757

1880-as évek


Aradi utca 24.

28760

1880-as évek


Aradi utca 25-27.

28709

1880-as évek


Aradi utca 26.

28708

1890-es évek


Aradi utca 28.

28707

1890-es vége


Aradi utca 29.

28710

1897-99

Szuchy János

Aradi utca 31.

28711

1880-as évek vége


Aradi utca 33.

28712

1880-as évek vége


Aradi utca 36.

28653

1890-es évek


Aradi utca 62.

28417

1892

Reiginger Gyula

Aradi utca 64.

28415



Aradi utca 66.

28414

1890-es évek


Bajnok utca 23.

28486



Benczúr utca 5.

29600

1890-es évek vége


Bajcsy-Zsilinszky út 7

29265

1917


Bajnok utca 2/b.

28547

1887


Bajnok utca 3.

28510

1890-es évek


Bajnok utca 4/a.

28546



Bajnok utca 5.

28509

1890-es évek


Bajnok utca 14.

28533

1891

Grensperger József

Bajnok utca 16.

28532

1896

Weinberg Ignác, Bien Sándor

Csengery u. 36. = Szófia u. 17.

29447



Csengery utca 48.

29459



Csengery utca 55.

28751

1896


Csengery utca 57.

28750

1896

Schön Rezső

Csengery utca 62/a.

28810

1886


Csengery utca 62/b.

28809

1886


Csengery utca 63/a.

28740



Csengery utca 66.

28796



Csengery utca 67b.

28730



Csengery utca 71.

28728



Csengery utca 73.= Podmaniczky utca 39.

28724



Csengery utca 82

28782



Csengery utca 84.

28781

1886

Ruittner

Csengery utca 86.

28780



Dessewffy utca 4

29152

1880


Dessewffy utca 5

29163

1899


Dessewffy utca 18-20

29127

1910


Dessewffy utca 22

29128

1872


Dessewffy utca 26b

28985



Dessewffy utca 28

28986



Dessewffy utca 38

28991



Dessewffy utca 39

29002



Dessewffy utca 40

28992



Dessewffy utca 43

29000



Dessewffy utca 45

28999



Dessewffy utca 51

28996



Eötvös utca 1.

29444

1895


Eötvös utca 3.

29449

1890-es évek vége


Eötvös utca 6/a.

29430



Eötvös utca 6/b.

29431



Eötvös utca 8.

29429



Eötvös utca 9.

29453



Eötvös utca 12.

29427



Eötvös utca 23/b.

28806



Eötvös utca 25/a.

28805



Eötvös utca 25/b.

28804



Eötvös utca 26/b.

28861



Eötvös utca 26/c.

28860



Eötvös utca 27.

28803



Eötvös utca 33.

28800



Eötvös utca 34.

28845



Eötvös utca 35.

28799



Eötvös utca 36.

28844



Eötvös utca 37.

28798



Eötvös utca 42.

28837



Eötvös utca 44.

28836



Eötvös utca 46.

28835



Eötvös utca 48.

28825



Eötvös utca 50.

28824



Felső erdősor 3.

29593

1880-as évek vége


Felső erdősor 5.

29594

1880-as évek vége


Felső erdősor 9.

29596

1880-as évek vége


Felső erdősor 11.

29597

1880-as évek vége


Felső erdősor 12-14.

29583



Felső erdősor 16-18

29584



Hajós utca 30

29149

1914


Hajós utca 39

29133

1943


Hegedű utca 5

29397

1870


Hegedű utca 7

29391

1894


Hegedű utca 9

29390

1900


Hunyadi tér 2.

29461



Hunyadi tér 3.

29462



Hunyadi tér 8.

29490

1880-as évek vége


Hunyadi tér 9.

29492

1880-as évek vége


Hunyadi tér 10.

29493

1880-as évek vége


Hunyadi tér 11.

29494

1880-as évek vége


Hunyadi tér 12.

29495

1880-as évek vége


Hunyadi tér 15.

29464

1880-as évek vége


Izabella utca 37b.

29511

1892

Wellisch Alfréd

Izabella utca 39.

29515

1890-es évek


Izabella utca 41.

29516

1890-es évek


Izabella utca 45.

29523

1891

Guterillie József

Izabella utca 46. = Szófia u. 20.

29507

1890-es évek


Izabella utca 47.

29524

1890-es évek


Izabella utca 48.

29505

1890-es évek eleje


Izabella utca 49.

29525

1890

Jahn József

Izabella utca 51.

29526

1890-es évek


Izabella utca 67.

28652



Izabella utca 69.

28651

1880-as évek


Izabella u. 71

28650

1880-as évek


Izabella utca 75.

28648

1890-es évek vége


Izabella utca 82.

28687

1880-as évek vége


Izabella utca 85.

28628




Izabella utca 87.

28627

1880-as évek vége


Király utca 58.

29402

1870


Jókai utca 36.

28908

1897

/Bodánszky Lipót

Jókai utca 38.

28907

1897

Schömer Ferenc/ Hüttner János

Jókai utca 40.

28906

1897

/ Pálfy Ferenc és Schossberger Henrik

Király utca 60.

29403

1896

Höfler Zsigmond és Volner Raymond

Király utca 70.

29441



Király utca 72.

29442



Király utca 82.

29471

1911

Bíró Károly & Bíró Gyula

Király utca 88.

29477

1888

Wellich Sándor és Wellich Gyula

Király utca 90.

29478

1887

Wellich Sándor és Wellich Gyula

Király utca 92.

29479

1880


Király utca 96.

29481

1887

Papp Ferenc

Király utca 98b.

29512



Király utca 100.

29513



Király utca 102.

29554

1880-as évek

Suktai

Kmety György utca 6.

28503

1880-as évek


Kmety György utca 8.

28501

1890-es évek


Kmety György utca 12.

28449

1890-es évek


Kmety György utca 14.

28447

1890-es évek


Kmety György utca 16.

28402

1890-es évek


Kmety György utca 18.

28401



Kmety György utca 20.

28400

1903

Sebestyén Artur

Kmety György utca 22.

28399



Lovag utca 3.

28982



Lovag utca 6.

28962

1893

Guttrelig József/Techert Simon

Lovag utca 7.

28980



Lovag utca 9-11.

28979

1875


Lovag utca 14.

28965

1912

Mann József/Dr. Mann Mór

Lovag utca 16.

28966

1912

Mann József/Dr. Mann Mór

Lovag utca 17.

28976

1887

Paulheim József/Paulheim József

Lovag utca 19.

28975

1887

Paulheim József/Paulheim József

Nagymező utca 27.

29027

1890


Nagymező utca 30.

29089

1890


Nagymező utca 32.

29090



Nagymező utca 33.

29006

1850


Nagymező utca 35.

29005

1900


Nagymező utca 42.

29105

1840


Nagymező utca 50.

29129

1920


Nagymező utca 58.

29136

1880


Nagymező utca 62.

29138

1880


Nagymező utca 66.

29140

1875

Schirmbrand Antal/Dr. Fejér Márton

Ó utca 7.

29204

1891

Hudeli Antal/özv. Rémann Árminné

Ó utca 29.

29093

1897


Ó utca 36.

29029

1895

Knotz Sándor/Börzsöny László

Ó utca 40.

29031



Ó utca 42.

29032

1895

Fekete Elek/Goldschein Károly

Ó utca 46.

29034

1910

Freund Dezső/Bárdos Sándor és Lowy Emil

Paulay Ede utca 8.

29252

1885

Schmahl Henrik Eklektikus

Paulay Ede utca 10.

29253

1886

Schmahl Henrik Eklektikus

Paulay Ede utca 11.

29260

1875


Paulay Ede utca 18.

29300



Paulay Ede utca 20.

29299



Paulay Ede utca 25-27.

29295

1896

Wellisch Alfréd

Paulay Ede utca 43.

29357

1906


Paulay Ede utca 52.

29387

1885

László Ármin és Gyula

Paulay Ede utca 55.

29372

1930


Paulay Ede utca 56.

29386

1886


Paulay Ede utca 57.

29371

1913

Vétsey Lukács

Paulay Ede utca 67.

29393/1

1942

Barát Béla, Novák Ede

Podmaniczky utca 4

28918



Podmaniczky utca 8

28920

1890

/Grill Lajos

Podmaniczky utca 12

28922

1886

/Deutsch Jakab

Podmaniczky utca14

28923

1897-1898

Quittner Ferenc/ Weisz és Scharz

Podmaniczky utca 33.

28775



Podmaniczky utca 35.

28774



Podmaniczky utca 37.

28773



Podmaniczky utca 61.

28523

1890-es évek


Révay utca 6.

29221

1884


Révay utca 8.

29222

1860


Révay utca 10.

29223

1876

Kelemen Bernát

Révay utca 12.

29224

1910


Révay utca 24.

29230

1890


Rippl Rónai utca 30.

28293



Rippl Rónai utca 32.

28292



Rózsa utca 63.

29534

1880-as évek


Rózsa utca 80.

28641

1880-as évek eleje

Kallina Géza

Székely Bertalan utca 1/b.

28416

1892-94


Székely Bertalan utca 3.

28409

1892-94


Székely Bertalan utca 4.

28455

1890-es évek


Székely Bertalan utca 5.

28408

1892-94


Székely Bertalan utca 10.

28446

1890-es évek


Székely Bertalan utca 20.

28432

1890-es évek


Székely Bertalan utca 22.

28431

1890-es évek


Székely Bertalan utca 23.

28376



Székely Bertalan utca 24.

28430

1890-es évek


Székely Mihály utca 12.

29294

1881


Szinyei Merse utca 16.

28498

1890-es évek


Szinyei Merse utca 18.

28497

1890-es évek


Szív utca 20.

29537

1880-as évek


Szív utca 34.

28591

1911

Mellinger Artúr, Dénes Dezső

Szív utca 43.

28543

1890-es évek


Szív utca 52/b. = Szondi utca 37/c.

28581

1890-es évek eleje


Szív utca 54/a.

28568

1890-es évek eleje


Szív utca 54/b.

28567

1890-es évek


Szív utca 64.

28562

1890-es évek


Szív utca 69.

28524

1880-as évek


Szófia utca 7.

29437



Szófia utca 16.

29491

1880-as évek


Szófia utca 18.

29506

1890-es évek


Szófia utca 19.

29488



Szófia utca 23.

29485

1880-as évek


Szófia utca 27.

29483

1880-as évek


Szófia utca 35.

29519

1890-es évek


Szondi utca 9.

28841



Szondi utca 19.

28739

1893

Schomann Antal

Szondi utca 21.

28738



Szondi utca 23.

28736

1880


Szondi utca 24.

28733



Szondi utca 33.

28637



Szondi utca 35.

28638

1880-as évek


Szondi utca 43.

28493

1895

Novák Ferenc

Szondi utca 45.

28492

1890-es évek


Szondi utca 47.

28491

1890-es évek


Szondi utca 55.

28442



Szondi utca 82/b.

28286

1890-es évek


Szondi utca 84.

28287

1900-as évek


Szondi utca 90.

28290

1900-as évek


Szondi utca 96/b.

28241

1890-es évek vége


Szondi utca 98/a.

28240

1890-es évek vége


Szondi utca 98/b.

28239

1890-es évek vége


Szondi utca 104.

28236

1890-es évek


Vasvári Pál utca 3.

29347

1910

Novák Imre

Vasvári Pál utca 9.

29344

1895


Vasvári Pál utca 11.

29343

1886

Lohr József

Vörösmarty Mihály utca 25/a.

29487

1890-es évek


Vörösmarty Mihály utca 31.

29496

1890-es évek vége


Vörösmarty Mihály utca 33.

29497

1880-as évek vége


Vörösmarty Mihály utca 44/b.

28745

1880-as évek vége


Vörösmarty Mihály utca 46.

28744

1880-as évek vége


Vörösmarty Mihály utca 48.

28743

1880-as évek vége


Vörösmarty Mihály utca 51/a.

28699

1880-as évek


Vörösmarty Mihály utca 53.

28698

1880-as évek


Vörösmarty Mihály utca 55.

28697

1880-as évek


Vörösmarty Mihály utca 60.

28727

1896


Vörösmarty Mihály utca 62.

28726

1890-es évek közepe


Vörösmarty Mihály utca 64.

28725

1895


Vörösmarty Mihály utca 69-71.

28677



Vörösmarty Mihály utca 73.

28676



Weiner Leó utca 3.

28958

1894

Guterllig József/Schwartz Sámuel

Weiner Leó utca 4.

28939

1896

Simon György

Weiner Leó utca 6.

28940

1897

Maresch Manó/Maresch Manó

Weiner Leó utca 8.

28941



Weiner Leó utca 10.

28942



Weiner Leó utca 12.

28943



Weiner Leó utca 18.

28946



Zichy Jenő utca 14.

29173

1992


Zichy Jenő utca 20.

29112

1890


Zichy Jenő utca 32.

29008


/Himmler Jakab

Zichy Jenő utca 34.

29009

1893

Weisz Rezső

Zichy Jenő utca 35.

29025

1891

Pfann József/Szilágyi Bella

Zichy Jenő utca 36.

29010

1908

Löffler Sándor/Nits Márton

Zichy Jenő utca 38.

29011



Zichy Jenő utca 39.

29023

1893

Ruczai János/özv. Dr. Szollosy Jenőné

Zichy Jenő utca 40.

29012

1894

Grünwald Mór

Zichy Jenő utca 41.

29022



Zichy Jenő utca 42.

29013



Zichy Jenő utca 43.

29021

1906

Láng Adolf/Reichard Ármin

Zichy Jenő utca 44.

29014

1914

Vérmes József

Zichy Jenő utca 45.

29020

1890

Hulub József/Puhrer Ferenc

Zichy Jenő utca 47.

29019

1890

Hulub József/Puhrer Ferenc



2. számú melléklet



Értékvédelem alatt álló védett fák, fásszárú növények és növény-együttesek



2.1. Fővárosi védelem alatt álló növény-együttesek



47/1998. (X. 15.) Főv. Kgy. rendelet

a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzatról

A városkép, a növényzet értéke és az idegenforgalom szempontjából védett közparkok, terek, kertek, temetők, fasorok*



B) Terek, kertek



10.

VI.

Liszt Ferenc tér



D) Fasorok



54.

VI.

Bajza utca

55.

VI.

Benczúr utca

56.

VI.

Városligeti fasor

57.

VI.

Teréz körút

58.

VI.

Munkácsy Mihály utca

59.

VI.

Nagymező utca, Andrássy út és Király utca között

60.

VI.

Andrássy út

61.

VI.

Podmaniczky utca


*A rendelet 2010. július 7-én hatályos állapota szerint



2.2. Helyi védelem alatt álló fák, fásszárú növények és növény-együttesek





























3. számú melléklet



A kerület közigazgatási területén nem telepíthető fafajok és faegyedek:

  1. bálványfa (Ailanthus altissima)

  2. nyár (Populus sp.) a Populus simonii kivételével

  3. eperfa (Morus sp.) termő fajtái

  4. páfrányfenyő (Ginkgo biloba) nőivarú egyedei



4. számú melléklet

a rendelet 12. § (2) bekezdésében előírt fa- és növényérték kiszámításáról

(módosító tényezővel kiegészített Radó-féle faérték számítás)

Dr. Radó Dezső az egyes értékelési szempontokhoz a szorzószámok, együtthatók nagyságát az egy lombköbméternyi lombfelület hatásai (oxigéntermelő képessége) alapján állapította meg. Az alapfeltevés szerint a pótlást szolgáló fák lombtömegének az ültetést (pótlást) követő 3. évben a kivágott fa lombtömegének 80%-ával kell egyenértékűnek lennie. A faérték kiszámításakor figyelembe veendő a kivágandó fa városon belüli elhelyezkedése, fajtája, kora és egészségi állapota.

Faérték = A x B x C x D x M

ahol

A = egy 4 éves, földlabdás, szabványcsemete (faiskolai forgalmazásban 10/12 méretű) aktuális faiskolai (bruttó) ára az értékfelvétel idő-pontjában, a helyszínreszállítás díjával megnövelve, forintban kifejezve.

B = a fa ismert vagy becsült korától függő szorzószám, ami

10 éves fa esetében 10

20 éves fa esetében 40

30 éves fa esetében 80

40 éves fa esetében 160

50 éves fa esetében 300

60 éves fa esetében 500

70 éves fa esetében 700

kiemelt egyedi védelem alá vont fa esetében* 1000

* a fa korától függetlenül

A szorzószámot interpolálással kell megállapítani, ha a fa életkora a több mint 10 éves és a tízéves időköznél pontosabban ismert vagy becsülhető.

C = a lombkorona állapotától függő együttható:

  1. teljesen ép lombkorona esetében 1,0

  2. csonkolt, visszavágott lombkorona esetében (kevesebb, mint 30%) 0,7

  3. erősen csonkolt, beteg lombkorona esetében (több, mint 30 %) 0,4

D = a fa településen belüli elhelyezkedésétől függő együttható:

  1. jelentős városképi környezet, ritka fafaj esetében 1,0

  2. magas laksűrűségű, környezetében ártalmakkal terhelt területen 0,7

  3. MJT területen kívül, ha a fa nem tartozik az a) pont alá 0,5

M = módosító tényező:

  1. gyors növekedésű, az átlagosnál kevésbé értékes fajok (fűzfák, nyárfák, nyírfák, juharfák, bálványfa, ezüstfa, akác, japánakác) esetében 0,5

  2. minden egyéb faj esetében 1,0