Barcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2011. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat rendelkezése alatt álló lakások bérletéről

Hatályos: 2024. 01. 01

Barcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2011. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat rendelkezése alatt álló lakások bérletéről

2024.01.01.

Barcs Város Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvény 3. §-ának (1) bekezdésében, 4. §-ának (3) bekezdésében, 5. §-ának (3) bekezdésében, 12. §-ának (5) bekezdésében, 19. §-ának (1) bekezdésében, 20. §-ának (3) bekezdésében, 21. §-ának (6) bekezdésében, 23. §-ának (3) bekezdésében, 31. §-ának (2) bekezdésében, 33. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. Tv. (továbbiakban: lakástörvény) szabályozásával összhangban megteremtse az önkormányzat tulajdonában levő lakásokkal való eredményesebb és gazdaságosabb gazdálkodás feltételeit.2

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Barcs Város Önkormányzata tulajdonában álló, illetve bármilyenjogcímen tulajdonába kerülő lakásokra /továbbiakban: lakás / valamint, a velük kapcsolatos közös használatra szolgáló helyiségekre, az azokra létrejövő bérleti jogviszony tartalmára és alapvető szabályaira.3

Értelmező rendelkezések

3. §4 E rendelet alkalmazása során a rendeletben használt fogalmak alatt a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (továbbiakban: Ptk.) és a lakástörvény értelmező rendelkezéseiben meghatározottakat kell érteni.

A lakás bérlete létrejöttének szabályai5

4. § (1) Az önkormányzati tulajdonban levő megüresedett, illetve az önkormányzat tulajdonába kerülő bérlakások bérlőinek kijelöléséről szociális alapú bérlet esetén a Képviselő-testület dönt.

(2)6 Szociális alapon történő bérbeadás esetén a bérleti szerződés megkötését megelőzően a bérlő személyére a polgármester tesz javaslatot a Jogi, Egészségügyi, Szociálpolitikai és a Pénzügyi, valamint a Városfejlesztési, Turisztikai7 Bizottságok javaslatának figyelembevételével a Képviselő-testület felé. A Képviselő-testület döntése alapján a bérleti szerződést a polgármester köti meg.

(3)8 Piaci alapon történő bérbeadás esetén a pályázat eljárás lefolytatásában a Pénzügyi Bizottság, valamint a Városfejlesztési, Turisztikai Bizottság 1-1 tagja9 vesz részt, a bérleti szerződést a polgármester köti meg a pályázat nyertesével.

(4)10 A rendelet hatálya alá tartozó lakásokra megkötött szerződésekből adódó további feladatokat - a lakások átadása, ellenőrzése, vagyonkezelése, lakbérek előírása, nyilvántartása, behajtása - az önkormányzat költségvetési szerve: a Városgazdálkodási Igazgatóság végzi.

(5) A Képviselő-testület, a bizottságok, valamint a polgármester hatáskörébe utalt feladatok

előkészítését és végrehajtását a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Városüzemeltetési11 Irodája látja el.

A lakások hasznosításának módja

5. § (1) Az önkormányzati lakásokat elsősorban szociális alapon és piaci alapon kell hasznosítani. A hasznosításnak további módjai: bérbeadás szakember elhelyezése érdekében, bérbeadás bérlőkijelölési és kiválasztási jog alapján.

(2) Piaci alapon hasznosítandó lakások az 1. mellékletben meghatározott lakások.

(3) Szociális alapon hasznosítandó lakások a 2. mellékletben meghatározott lakások.

II. Fejezet

A bérbeadás szabályai

Szociális bérlakásra való jogosultság feltételei

6. §12 (1)13 Szociális bérletre jogosult az a nagykorú magánszemély, akinek az egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg:

a) egyszemélyes háztartás és egyedül nevelő esetén a nettó garantált bérminimum 120 %-át,

b) többszemélyes háztartás esetén a nettó garantált bérminimum 100 %-át,

(2) Nem jogosult szociális bérletre az olyan személy:

a) aki bérleti jogáról vagy tulajdonáról 5 éven belül pénzbeli térítési díj ellenében, vagy

hozzátartozója javára lemondott;
b) aki családtagként él hozzátartozója tulajdonában és e rendeletben meghatározott mértéket a lakásban lakó személyek száma nem haladja meg;
c) 14 aki a saját és vele együttköltöző családtagja személyi tulajdonú ingatlanát a megelőző 5 éven belül elidegenítette - kivéve, ha az árverésből, illetve a lakáscélú kölcsönt fizetni képtelen tulajdonos lakása értékesítéséből származó, a tartozások levonása utáni - megmaradó vételárrész nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap nyolcvanszorosát;
d) akinek és a vele együttköltözőknek a tulajdonában levő vagyon meghaladja a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. 4. § (1) bekezdése bb) pontjában meghatározott mértéket;
e) szociális, jövedelmi, vagyoni viszonyaira vonatkozóan olyan valótlan adatokat közöl, amelyek számára jogtalan előnyt jelentenek, a kérelem beadásától számított egy évig.
f) 15 akinek és a vele együttköltöző családtagjának lakbértartozása, valamint közüzemi díjtartozása van, a tartozás rendezéséig, kivéve, amennyiben a tartozás kiegyenlítésére vonatkozóan részletfizetési megállapodást kötött, és azt folyamatosan teljesíti.
g) 16 akinek bérleti szerződését neki felróható okból a bérbeadó felmondással megszüntette, a megszüntetéstől számított 5 évig – kivéve, ha a szerződés lakbértartozás miatt lett felmondva és a tartozást rendezte.

A jogos lakásigény mértéke

7. § (1) Szociális helyzet alapján csak olyan lakásra köthető bérleti szerződés, amelynek nagysága a bérlő jogos lakásigénye mértékének felső határát nem haladja meg. A jogos lakásigény mértékének számításánál a lakásba ténylegesen együttköltözők számát kell figyelembe venni.

(2) A szociális helyzet alapján bérbe adható jogos lakásigény mértéke az együtt lakó személyek számától függően a következő:

a) egy személy esetén: egy lakószoba,

b) két személy esetén: egy-másfél lakószoba,

c) három személy esetén: másfél-két lakószoba,

d) négy személy esetén: kettő-három és fél lakószoba,

e) minden további költöző esetén plusz fél lakószoba.

(3)17 A kérelmező vagy a vele együttköltöző hozzátartozójának egészségi állapotára, fogyatékosságára, egyéb méltányolható körülményére tekintettel a jogos lakásigény mértéke maximum egy lakószobával emelhető.

A szociális lakásigénylés

8. § (1) Az a személy, aki szociális helyzete alapján kíván lakást bérelni, bérleti ajánlatot tesz.

A bérleti ajánlatot a 3. mellékletben meghatározott formanyomtatványon a polgármesteri hivatalnál kell benyújtani. Házastársak/ élettársak bérleti ajánlatukat kizárólag együttesen nyújthatják be, amennyiben életközösségük fennáll. A rendelet alkalmazása során élettárs alatt a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket is érteni kell.
(2) Az ajánlatnak tartalmaznia kell a 6. §-ban foglalt feltételekre és egyéb jövedelmekre vonatkozó nyilatkozatot. Csatolni kell az ajánlattevő és vele együtt költöző családtagjai jövedelméről szóló igazolást a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. 4. § (1) bekezdés a) pontja alapján, figyelembe véve a hivatkozott tv. 10. § (1)-(3) bekezdésében foglaltakat, vagy az illetékes adóhatóság által kiállított, az előző adóévre vonatkozó jövedelemigazolást.
Csatolni kell továbbá a személyes adatok kezeléséhez és a névjegyzékre kerülés esetén azok nyilvánosságra hozatalához való hozzájárulást.
(3) Amennyiben az ajánlattevő vagy együtt költöző családtagjai jövedelme vállalkozásból vagy vagyonhasznosításból származik, és kétség merül fel a nyilatkozata valódisága tekintetében, a hivatal megkéri az illetékes adóhatóság igazolását a megelőző évi jövedelemadó alapjuk tárgyában. Az adóhatóság igazolása hiányában megfelelő a társadalombiztosítási szerv által kiállított igazolás is.
(4) Az ajánlatokról nyilvántartást kell vezetni és évente egy alkalommal a felülvizsgálatát el kell végezni.
(5) Érvénytelennek kell tekinteni az ajánlatot, és a lakásbérleti ajánlattevők névjegyzékéről törölni kell, ha az ajánlattevő az előírt igazolásokat nem csatolja, hiánypótlási kötelezettségének a hiánypótlási felhívásban megjelölt határidőn belül nem tesz eleget.
Az ajánlattételkor közölt adatokban bekövetkezett változást az igénylő köteles 15 napon belül bejelenteni.
(6) 18 A Polgármesteri Hivatal a benyújtott ajánlatokat 30 napon belül megvizsgálja, és megállapítja, hogy az ajánlattevő a szociális helyzet alapján önkormányzati bérlakás bérletére jogosult–e. Ennek megfelelően az ajánlatot nyilvántartásba veszi, és erről az ajánlattevőt értesíti, vagy az ajánlatot elutasítja.
Az érvényes bérleti szerződéssel rendelkező személy, szerződésének lejártát megelőző 45 nappal köteles beadni szerződésének meghosszabbítására vonatkozó kérelmét, amennyiben neki felróhatóan e kötelezettségének a bérleti szerződés lejártát megelőző 2 héttel sem tesz eleget, szerződése nem hosszabbítható meg.

A bérbeadási névjegyzék

9. § (1) A szociális alapon bérbe adandó lakások elosztására bérbeadási névjegyzéket kell készíteni. A névjegyzékre való felvételről a Képviselő-testület dönt.

(2)19 A névjegyzék tartalmazza a beadási sorrend szerint az igénylő nevét, lakcímét, az együttköltöző személyek számát.

(3) A névjegyzéken szereplő ajánlattevők közül előnyben részesülnek:

a) az állandó barcsi lakóhellyel rendelkező többgyermekes családok,

b) a gyermeküket egyedül nevelő szülők,

c) albérletben lakó személyek,

d) egészségre ártalmas körülmények között élők.

(4)20

(5) A Képviselő-testület a polgármesteri hivatal ellenőrzését követően törli a névjegyzékből azt az ajánlattevőt:

a) aki nem felel meg a 6. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek,

b) amennyiben az ajánlattevő a jogos lakásigénye mértékét elérő és műszakilag megfelelő, részére felajánlott legalább két lakást nem fogadta el,

c) aki lemondott bérbevétel iránti igényéről,

d) aki lakhatását önerőből megoldotta,

e) aki a polgármester hivatal ellenőrzésében nem működik együtt, a megkeresésben foglaltakat határidőre nem teljesíti,

f) aki megfelel a 6. § (2) bekezdésében foglaltaknak.

Bérbeadás piaci alapon, pályázat útján

10. § (1)21 Pályázat útján bérbe adandó lakások a rendelet 1. mellékletében kijelölt lakások.

A pályázatok tárgya a lakbér összege, a pályázatot az nyeri meg, aki a pályázati tárgyalás során a legmagasabb összegű lakbér megfizetésére tesz ajánlatot. Licitlépcső: 50.-Ft/m2/hó.
(2) A piaci alapon történő bérbeadás feltételeként a pályázat kiírója a szerződés teljesítésének biztosítékaként 3 hónapi lakbérnek megfelelő óvadékot is kiköt. Az óvadékot a bérlő a bérleti szerződés megkötését megelőzően köteles a Városgazdálkodási Igazgatóság letéti számlájára befizetni. A befizetett óvadék nem kamatozik és a bérleti szerződés lejártakor visszajár, ha a bérlőnek nincs semmiféle hátraléka és a bérleményt a megfelelő állapotban adja vissza a bérbeadónak. A bérleti jogviszony ideje alatt a Városgazdálkodási Igazgatóság jogosult az óvadékot a bérleti díj és az ezzel összefüggő közüzemi díj tartozásra, valamint a rendeltetésellenes használatból eredő meghibásodások kijavítására felhasználni, ez esetben a bérlőnek az óvadékot az eredeti összegre fel kell töltenie.
(3) Azonos összegű ajánlat esetén a bérleti szerződést azzal a pályázóval kell megkötni, aki a
legtöbb hónapra vállalja a lakbér előre történő egy összegű megfizetését.
(4) A pályázat kiírását a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A pályázat üres vagy megüresedő lakásra írható ki.
(5) 22 A pályázaton minden természetes személy részt vehet, akinek lakbér és közüzemi díj tartozása nincs az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásra, a pályázatot a helyben szokásos módon kell közzétenni.
(6) 23 Pályáztatás nélkül bérbe adható az a Rendelet alapján már piaci lakássá átminősített bérlakás, melyben a bérlő még szociális alapon lakik, de a bérleti szerződés meghosszabbításakor már nem felel meg a szociális bérlakásra való jogosultság feltételeinek. Amennyiben a bérlő vállalja a piaci alapú lakbér, valamint a háromhavi óvadék befizetését, pályáztatás nélkül, piaci alapon tovább bérelheti a bérlakást.

11. § (1) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a lakás címét, alapterületét, komfortfokozatát, az induló licit mértékét, valamint a pályázati tárgyalás helyét és idejét. A pályázati kiírás időpontjának legalább 15 nappal meg kell előznie a pályázati tárgyalás időpontját.

(2)24 A pályázati tárgyalást a jegyző vagy megbízottja folytatja le a Pénzügyi Bizottság, valamint a Városfejlesztési, Turisztikai Bizottság 1-1 tagja25 jelenlétében, akiket a bizottság elnöke felkért az eljárásban való közreműködésre. A tárgyalásról jegyzőkönyv készül, melynek egy-egy példánya minden pályázó részére átadásra kerül. A tárgyalás végén a megjelentekkel a pályázat eredményét közölni kell.”

(3)26 A pályázók egy havi lakbér összegének megfelelő foglalót kötelesek a pályázati eljárást megelőző napig megfizetni a pályázat kiírója részére. A pályázat akkor érvényes, ha a pályázó a foglaló megfizetését igazolta. Az eredmény megállapítása után a polgármester a pályázat nyertesével nyolc napon belül bérleti szerződést köt, amelyben a foglalóval a bérlő az első havi lakbért megfizette. Az eredménytelenül pályázóknak a foglaló visszajár.

(4) Ha a pályázat nyertese a bérleti szerződés megkötése előtt bejelenti, hogy a lakást nem kívánja használatba venni, vagy azt az előírt határidőben nem veszi használatba, a bérbeadó a pályázati eljáráson részt vett következő legmagasabb összegű ajánlatot tevő pályázó részére adja bérbe.

(5) Ha a (4) bekezdésben említett körülmény a pályázat nyertesének felróható okból következett be, az általa a pályázati tárgyaláson átadott foglalót elveszti.

Bérbeadás bérlőkijelölési és kiválasztási jog esetén

12. § (1) A Képviselő-testület megállapodás alapján bérlőkijelölési, bérlő-kiválasztási jogot biztosíthat. A bérlőkijelölési vagy bérlő kiválasztási megállapodás határozott időre köthető.

(2) A bérlőkijelölési és bérlő kiválasztási jog gyakorlásáért térítési díjat kell fizetni, melynek mértéke egy évi lakásbérbeadás esetén a bérbe adandó lakás aktuális forgalmi értékének 5%-a. bérlőkijelölési és kiválasztási joggal terhelt lakás havi bérleti díja Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati lakások lakbéréről és a helyi támogatásokról szóló 24/2003. (XI.28.) rendeletének 2/A. §-ában meghatározottak szerinti induló licit összegével azonos.

(3) Bérlőkijelölési és kiválasztási joggal terhelt lakás megüresedése esetén a jogosultat a bérbeadó felhívja annak közlésére, hogy kivel, milyen feltételekkel és időtartamra kell megkötni a bérleti szerződést. Amennyiben a jogosult a felhívásban megjelölt határidőig az adatokat nem közli, a közüzemi költség és a bérleti díj fizetési kötelezettség a jogosultat terheli.

(4) A bérbeadó a bérlőkijelölési joggal rendelkező szerv megkeresésére köteles az általa kijelölt bérlő bérleti jogviszonyát felmondani.

(5) Amennyiben a bérbeadó a lakástörvény 24. §-ában meghatározott felmondási ok alapján él a bérleti jogviszony felmondásával, úgy köteles írásban értesíteni a bérlőkijelölési jog jogosultját.

Bérbeadás szakember elhelyezése érdekében

13. § (1) Az önkormányzati intézmények megfelelő szakember ellátása érdekében lakásbérleti névjegyzék és pályázati tárgyalás mellőzésével lakás biztosítható annak a szakembernek, akinek alkalmazása az önkormányzat valamely intézményének kötelező feladata ellátáshoz feltétlenül indokolt.

(2) Szakember elhelyezés céljára lakást a munkaviszony fennállásának időtartamára lehet adni, amennyiben a szakember lakhatását önerőből megoldani nem képes. Szakember elhelyezés esetén a lakás havi bérleti díja Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati lakások lakbéréről és a helyi támogatásokról szóló 24/2003. (XI.28.) rendeletének 2/A. §-ában meghatározottak szerinti induló licit összegével azonos.

(3) Szakember-elhelyezés céljából bérbe adott lakásra az e rendeletben foglalt szabályokat kell alkalmazni a következő eltérésekkel:

a)27 a lakásba a bérlő a házastársa és a vele együttköltöző hozzátartozókon, valamint a bérlet

ideje alatt született gyermeken kívül mást csak a bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be,
b) a bérleti jogviszony folytatására a közvetlen hozzátartozók sem jogosultak,
c) a lakás más célú hasznosítása kizárt.
(4) Szakember elhelyezése céljából történő bérbeadás jogát a Képviselő- testület a polgármesterre ruházza át.

Bérbeadás szociális intézményből elbocsátottak részére

14. § A szociális intézményből elbocsátott személy részére másik lakás biztosításához a rendelet 6. §-ában foglaltakat kell alkalmazni, abban az esetben, ha lakásbérleti jogviszonyáról az intézménybe utaláskor pénzbeli térítés nélkül mondott le.

III. Fejezet

A bérleti jogviszony

A bérbeadás időtartama

15. § (1)28 A lakást határozott időre kell bérbe adni, amennyiben jogszabály vagy e rendelet másként nem rendelkezik. A határozott idejű bérbeadás legfeljebb 1 évre szólhat, amely legfeljebb 1-1 évvel többször meghosszabbítható, amennyiben a szociális rászorultság feltételei fennállnak. A rászorultságot a meghosszabbítás előtt vizsgálni kell.

(1a)29 A 6. §-ban foglaltaktól eltérően a szociális rászorultság megállapítható a bérleti szerződés meghosszabbításakor az alábbi esetekben:

a) az igénylőnek vagy a vele együtt élő hozzátartozójának a bérleti jogviszony időtartama alatt haszonélvezettel vagy használati joggal terhelten került a lakás a tulajdonába, és a haszonélvező/használati jog jogosultja a lakásban bent lakik, vagy azt más módon hasznosítja;

b) az igénylő vagy a vele együtt élő hozzátartozója a bérleti jogviszony fennállása alatt lakástulajdont szerzett, azonban annak nem kizárólagos tulajdonosa, és a lakásba beköltözni nem tud;

c) az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 6. § (1) bekezdés a), b), c), e), f) pontjában meghatározott jövedelmi korlát felső értékhatárát legfeljebb 10%-kal haladja meg.

(1b)30 Azon kilakoltatásra váró (szerződés nélküli, jogcím nélküli lakáshasználó) személyek esetén, akik részletfizetési kérelemmel fordulnak lakbérhátralékuk csökkentése érdekében Barcs Város Önkormányzatához, részletfizetés teljesítésére jogosultak legfeljebb 12 hónapra szóló időtartamra.

A részletfizetési kérelem elbírálásáról Barcs Város Képviselő-testülete Jogi, Egészségügyi, Szociálpolitikai Bizottsága dönt.
Részletfizetési vállalását a lakáshasználónak minden hónap 15. napjáig teljesítenie kell, melynek ellenőrzését a Polgármesteri Hivatal munkatársa végzi. Amennyiben havonta megtörténik a vállalás teljesítése, a részletfizetési lehetőség továbbra is alkalmazható, a lakás kiürítésével összefüggésben felmerülő végrehajtási költség előlege nem kerül befizetésre.
Amennyiben a lakbérhátralék kiegyenlítésre kerül, a bérlakásra legfeljebb három hónapos időtartamra szóló bérleti szerződés köthető.
Nem megfelelő teljesítés esetén a Jogi, Egészségügyi, Szociálpolitikai Bizottság a részletfizetési lehetőséget visszavonhatja, visszavonás esetén a végrehajtási költség előlege befizetésre kerül.
(2) A határozott idejű szerződés egy évnél hosszabb időtartamra abban az esetben szólhat, ha a bérlő a lakás karbantartására, felújítására, korszerűsítésére fordított, igazolt és bérleti díjba beszámítható költsége magasabb, mint a tárgyévre vonatkozó lakbér összege.
A Képviselő-testület a karbantartási, felújítási, átalakítási és korszerűsítési munkákhoz való hozzájárulás jogát, valamint az ezekből eredő szerződés hosszabbítás jogát a polgármesterre ruházza át.
(3) Határozott idejű, vagy feltétel bekövetkezéséhez kötött bérlet esetén a volt bérlő a szerződés lejártakor vagy feltétel bekövetkeztekor elhelyezési kötelezettség nélkül köteles kiköltözni.
(4) 31 Piaci alapon történt bérbeadás esetén, a bérleti szerződés változatlan feltételekkel évente meghosszabbítható a bérlővel, amennyiben bérleti díj tartozása nincsen. A bérleti szerződés meghosszabbításának jogát a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

A felek jogai és kötelezettségei

A lakás átadása

16. § (1) A Városgazdálkodási Igazgatóság a lakást a bérlő részére leltár szerint, tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja át. A lakás átadásakor észlelt hibák, hiányosságok megszüntetéséről a Városgazdálkodási Igazgatóság köteles gondoskodni. Ha a Városgazdálkodási Igazgatóság kötelezettségének nem tesz eleget, a bérlő a szükséges munkákat helyette és költségére elvégeztetheti a bérbeadó írásban történő felhívását követő 8. nap után.

(2) A lakás átadásakor felvett leltárban fel kell tüntetni a lakás, a lakásberendezések tényleges állapotát, a bérlő esetleges észrevételeit. A bérlő az átvételt a leltár aláírásával köteles elismerni.

(3) A Városgazdálkodási Igazgatóság és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá. Megállapodás esetén tételesen rögzíteni kell az elvégzendő munkákat, a kezdés és a befejezés időpontját, a felek által elfogadott szakértő által készített költségvetés szerinti összeget.

(4) A bérlő (3) bekezdés alapján elfogadott ráfordításait a Városgazdálkodási Igazgatósággal kötött megállapodás alapján lakbérének mérséklésével jogosult visszanyerni.

Karbantartási, felújítási, pótlási és cserekötelezettség

17. § (1) A Városgazdálkodási Igazgatóság köteles gondoskodni az önkormányzati tulajdonban lévő

a) épület felújításáról, állagának karbantartásáról,

b) épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

c) a falak és a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, e helyiségek, berendezéseiben, keletkezett hibák, hiányosságok megszüntetéséről, a helyiségek szükség szerinti megvilágításáról,

d) a háztartási szemét gyűjtését biztosító edényről.

(2) Azokban az esetekben, amikor az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségeket csak részben önkormányzati tulajdonú társasházakban kell teljesíteni, az önkormányzat, mint bérbeadó a költségeket a társasházról szóló 2003. évi CXXXIII. tv-ben meghatározottak szerint, a tulajdoni hányadának arányában viseli.

(3)32 A bérlők kötelesek gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak, valamint a lakásberendezések karbantartásáról, felújításáról, valamint a közüzemi fogyasztásmérők kötelezően előírt és szükség szerinti cseréjéről, melyeknek költségeit köteles viselni.

(4) A bérlők kötelesek gondoskodni a közösen használt helyiségek, épületrészek, utak, járdák tisztántartásáról és síkosság mentesítéséről a társasház házirendje szerint.

(5) A (3)-(4) bekezdésben foglalttól eltérő megállapodás esetén a bérlők kötelesek a bérbeadó által elvégzett fenti munkák költségeit megtéríteni.

(6) Abban az esetben, amennyiben a bérlő a bérbeadó kötelezettségei közé tartozó karbantartási munkát végez el, igazolt ráfordításainak költségét lakbérének mérséklésével jogosult visszanyerni, a Városgazdálkodási Igazgatósággal kötött- a 16. § (3) bekezdésében szabályozott- megállapodás alapján.

Azonnali beavatkozást igénylő munka esetén a költségek megtérítésére vonatkozóan a lakástörvény 11. § (3) bekezdésében meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

A lakás átalakítása, korszerűsítése

18. § (1) A polgármester és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a bérlő a lakást átalakítja, korszerűsíti, az általuk kölcsönösen elfogadott, tételes költségvetés alapján.

(2) A bérlő a lakás átalakítása, korszerűsítése során kérheti a kölcsönösen elfogadott költségvetés és a Városgazdálkodási Igazgatósággal kötött megállapodás alapján, a munka elvégzésének ellenőrzését követő hónaptól kezdődően igazolt költségeinek a lakbérbe való beszámítását.

19. § (1) A felek akár szerződéskötéskor, akár annak megszűnésekor megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a lakást és a lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá. A bérlő a bérbeadó felmerült és igazolt költségeit köteles megtéríteni.

(2) A lakás leadásakor kötelezően elvégzendő munkák:

a) az átvételkori állapotnak, vagy a megállapodásban rögzítettnek megfelelő falfestés,

b) fentiek szerinti mázolás,

c) tapéta és falburkolat esetén tiszta és ép állapot,

d) lakásberendezések, burkolatok javítása, üzemképesség szolgáltatóval történő igazolása.

A lakásbérlet megszűnése

20. § (1) A lakásbérlet megszűnik, ha

a) a felek a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik,

b) a lakás megsemmisül,

c) az arra jogosult felmond,

d) a bérlő meghal, és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy,

e) a bérlő a lakást elcseréli,

f) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszüntette,

g) a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán megszűnik,

h) a bérlőt Magyarország területéről kiutasították,33

i) a szerződésben meghatározott idő eltelt, vagy a meghatározott feltétel bekövetkezett.

(2) A szerződésben meghatározott idő elteltével a bérleti jogviszony megszűnik, és a bérlő külön felszólítás nélkül, valamint mindennemű elhelyezési és térítési igény nélkül köteles a lakást a bérbeadónak visszaadni.

(3) A bérbeadónak a lakás visszaadásakor meg kell állapítania a lakás és a lakásberendezések

tényleges állapotát, az esetleges hibákat, hiányosságokat, és a megállapításokat írásba kell
foglalni. Nyilatkoztatni kell a bérlőt az őt terhelő hibák és hiányosságok megszüntetésének, illetve az ellenérték megtérítésének módjáról, határidejéről.
(4) Ha a bérlő a hibák és hiányosságok megszüntetésére, vagy az ellenérték megtérítésére nem nyilatkozik, illetőleg a bérbeadó a bérlő nyilatkozatát nem fogadja el, a bérbeadó a lakás
visszaadásától számított 30 napon belül a bíróságtól kérheti a bérlő felelősségének
megállapítását. A perindítás jogát a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.
(5) A bérlő köteles a lakás bérét és költségeit mindaddig megfizetni, amíg azt tisztán,
rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak jegyzőkönyvben át nem adja.
(6) Ha a bérlő a szerződésben meghatározott időben a lakást nem adja vissza, úgy a kiürítéssel,átadással kapcsolatos határozatok végrehajtására a bírósági végrehajtásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

A felmondás

21. § (1) A Képviselő-testület a lakásbérleti szerződés felmondásának a jogát a polgármesterre ruházza át.

(2) A polgármester a bérleti szerződést írásban felmondhatja, ha

a) a bérlő a bérleti díjat a fizetésre megállapított határidőig nem fizeti meg,

b) a bérlő a szerződésben vállalt, vagy jogszabály által előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti,

c) a bérlő, vagy a vele együttlakó személyek a lakást, a közös használatra szolgáló helyiséget, területet rongálják, vagy nem rendeltetésszerűen használják,

d) a bérlő és a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak,

e) a bérlő részére megfelelő és beköltözhető cserelakást ajánl fel.

(3) A felmondás bérlőtársi jogviszony esetén valamennyi bérlőtársra akkor terjed ki, ha a felmondási ok velük szemben is megvalósult, és a felmondást valamennyi bérlőtárssal közölték. A felmondás eseteire vonatkozó felmondási időt a lakástörvény határozza meg.

A bérlő halála

22. § (1) Ha a lakásbérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnt meg, a bérbeadó az örököst kötelezi, hogy a lakásban maradt hagyatéki tárgyakat az örökhagyó halálát követő 30 napon belül szállítsa el.

(2) Ha az örökös a hagyatéki tárgyakat a lakásból határidőre nem szállítja el, azokat a bérbeadó – az örökös költségére és veszélyére – raktárban vagy arra alkalmas helyiségben helyezheti el. Ennek során a hagyatéki tárgyakról leltárt kell felvenni.

(3) Amíg az örökös a hagyatéki tárgyakat a lakásból nem szállítja el, az üresen tartott lakással kapcsolatos olyan üzemeltetési és fenntartási költségek, amelyek egyébként a bérlőt terhelnék, az örököst terhelik. Ezen felül az örököst terheli az (1) bekezdésben megjelölt határidőn belül a lakásra megállapított lakbérnek megfelelő összegű használati díj megfizetésének kötelezettsége.

(4) Ha az elhalt bérlőnek lakbérhátraléka van, akkor a bérbeadó köteles azt hagyatéki teherként bejelenteni, melyért az örökös az örökhagyó hagyatékának erejéig felel.

Lakásbérleti jog folytatása a bérlő halála esetén

23. § (1) A lakásbérleti jog folytatására jogosult személynek a bérlő halálától számított 30 napon belül kell kérni a jogosultsága elismerését.

(2) Ha a lakásbérleti jog folytatására van olyan jogosult, aki e jogának elismerését az (1)

bekezdésben előírt határidőben nem kérte, a polgármester felhívja, hogy 8 napon belül
nyilatkozzon, kíván-e jogával élni. A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.
(3) A lakásbérleti jogot a jogosult változatlan feltételek mellett folytathatja, ha a jogosultságát a bérbeadó a lakástörvény 32. §-a alapján elismerte.
(2) A Képviselő-testület a lakásbérleti jog folytatása elismerésének jogát a polgármesterre ruházza át.

A lakás elhagyása

24. § (1) Ha a bérlő a lakásból állandó jelleggel kijelentkezett és azt kiürítette, a lakásbérleti jog megszűnik.

(2) A bérbeadó a szerződés felmondása előtt köteles az ismert helyen tartózkodó bérlőt felhívni, hogy –a felhívás kézhezvételétől számított 8 napon belül- igazolja a lakás elhagyásának okát.

(3) Ha a bérlő ismeretlen helyen vagy külföldön tartózkodik, a bérlő lakásában levő ingóságok elszállításáról és megőrzéséről a gyámhatóság által kirendelt ügygondnok útján kell gondoskodni, a felelős őrzés szabályai szerint.

(4) Amennyiben a bérlő a bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az ebből adódóan keletkező károkért teljes mértékben anyagi felelősséggel tartozik.

Bérbeadás lakásgazdálkodási feladatok megoldása keretében

25. § (1) A bérlő kérheti a bérbeadótól nagyobb alapterületű lakásának kisebbre cserélését, kisebb alapterületű lakásának nagyobbra cserélését.

(2) A bérlő kérheti a bérbeadótól lakásának komfortfokozata szerinti cserélését.

(3) Amennyiben a bérlő nagyobb lakás kisebbre cserélését kéri, a bérlőt pénzbeli térítés illeti meg, ha határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkezik. A térítés összege a bérlő számára megállapított lakbér egy havi összege.

(4) Ha a bérlő a lakás leadásakor másik lakásra nem tart igényt, lakásbérleti jogviszonyát nem kívánja folytatni, részére a lakás átvételét követően a két havi lakbért köteles a bérbeadó kifizetni, amennyiben határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkezik és lakás-használatbavételi díjat fizetett.

(5) Nem jogosult a (3)-(4) bekezdésben foglalt összegre az a bérlő, akit a Képviselő-testület a lakásépítési, lakásvásárlási pályázat keretében helyi támogatásban részesített.

(6) A bérlőnek járó összegből a fennálló lakbérhátralék összegét le kell vonni.

Bérleti szerződés

26. § (1)34 A lakásbérleti szerződéseket a Képviselő-testület döntése alapján a polgármester köti meg a bérlővel. Bérleti szerződés hosszabbítása előtt a Városgazdálkodási Igazgatóság a Rendelet 4. melléklete szerinti formanyomtatványon javaslatot tesz a hosszabbításra vonatkozóan a Képviselő-testület felé.

(1a)35 Amennyiben a bérlőnek nincs sem lakbértartozása, sem közüzemi díjtartozása, a lakásbérleti szerződés meghosszabbításáról a Polgármester dönt, és köti meg a szerződést a bérlővel/bérlőkkel.

(2) A Képviselő-testület határozata tartalmazza, hogy a polgármesternek mely bérlővel, mely lakásra, milyen időtartamra, milyen tartalommal és bérleti díjjal kell szerződést kötnie.

(3) A bérleti szerződés tartalmazza a

a) bérlő nevét, személyi adatait, együttköltöző személyek adatait,

b) a lakás adatait, komfortfokozatát,

c) a bérbeadás időtartamát,

d) a bérleti díjat, a közüzemi költségek és a közös költségek viselését, a fizetési feltételeket,

e) a felek jogait és kötelezettségeit,

f) azt a kikötést, hogy a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni, 2 hónapot meghaladó távollétét köteles írásban bejelenteni a lakástörvény 3. §(2) bekezdése alapján,

g) a bérbeadó rendeltetésszerű használatra vonatkozó jogosultságát, gyakoriságát, a bérlő ellenőrzésben való tűrési és közreműködési kötelezettségét,

h) piaci alapon történő bérbeadás esetén az óvadék összegét és feltételeit;

i) a lakásbérleti jogviszony megszűnésének, a felmondási okok felsorolását,

j) a lakástörvényből és e rendeletből eredő tartalmi elemeket,

k) amiben a felek megállapodnak.

(4)36 Bérleti szerződés nem köthető és nem hosszabbítható meg olyan személlyel, akinek az igénylés időpontjában lakbértartozása, illetve közüzemi díjtartozása áll fenn, kivéve amennyiben a tartozás rendezésére vonatkozóan részletfizetési megállapodást kötött és azt folyamatosan teljesíti.

A bérbeadói hozzájárulás szabályai

27. § (1)37 A bérlő élettársa, élettársa gyermeke, testvére, gyermekének házastársa (élettársa) a bérbeadó hozzájárulásával a lakásba költözhet a bérlő bérleti jogviszonyának fennállásáig. Szociális alapon bérelt bérlakás esetében a bérbeadói hozzájárulás akkor adható meg, ha a 6. §-ban meghatározott feltételek a beköltözőre is fent állnak.

(2) A bérbeadó hozzájárulásával beköltöző (1) bekezdés szerinti személyek a bérlő halála, vagy a bérlet más módon történő megszűnése estén kötelesek a lakásból mindennemű elhelyezési igény nélkül kiköltözni. Erre a beköltöző személynek írásban kell kötelezettséget vállalnia.

(3) Másik lakás biztosítására a bérbeadó hozzájárulásával rendelkezők akkor tarthatnak igényt, ha az (1)-(2) bekezdésben foglaltak alapján a bérlővel történő életvitelszerű együttlakás legalább 10 évig tartott, és megfelelnek a szociális bérlet feltételeinek.

(4)38 A bérbeadói hozzájárulás kérelmezéséhez szükséges nyomtatványt a rendelet 5. melléklete tartalmazza Bérbeadói hozzájárulás igénylése beköltöző személy(ek) esetében elnevezéssel.

28. § (1) A bérbeadó a bérlő írásbeli kérelmére hozzájárulhat ahhoz, hogy a bérlő lakásbérleti jog folytatása ellenében tartási szerződést kössön természetes vagy jogi személlyel, ha a lakástörvény 22. § (3) bekezdésében foglalt kizáró feltételek nem állnak fenn, és a lakásbérlet határozatlan időre szól.

(2) Ha a tartási szerződést nem a bérleti jog folytatására kötik, az eltartó befogadásához bérbeadói hozzájárulás kell, mely akkor adható meg, ha az eltartó írásbeli nyilatkozatot tesz, hogy a bérlő bérleti jogviszonyának megszűnése esetén a lakásból másik lakás biztosítása nélkül kiköltözik.

(3) A Képviselő-testület a bérbeadói hozzájárulás döntési jogát a polgármesterre ruházza át.

Albérlet

29. § (1) Önkormányzati bérlakás albérletbe nem adható.

(2) Az albérletbe adás olyan súlyos szerződésszegésnek minősül, mely megalapozza a lakástörvény 25. §-ában foglaltak szerinti bérleti jog felmondását.

IV. Fejezet

30. §39

31. §40

32. §41

33. §42

34. §43

V. Fejezet

A Képviselő-testület és szerveinek a lakás bérbeadásával kapcsolatos feladatai44

35. § (1) Az önkormányzat tulajdonában levő helyiség csak másik önkormányzati tulajdonú helyiségre cserélhető, az eredeti bérleti szerződésben foglalt feltételek szerint.

(2) A bérbeadó a helyiség bérleti jogának átruházásához hozzájárul:

a/ ha az új bérlő által gyakorolni kívánt tevékenységének a jogszabály által előírt feltételei
biztosíthatók, és a tevékenység a helyiség rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti;
b/ ha az új bérlő vállalja, hogy a szerződés megkötésével egyidejűleg a helyiség éves bérleti
díjának megfelelő összegű pénzbeli térítést fizet az önkormányzatnak.
(3) Ha olyan helyiséget kívánnak elcserélni, amelyre határozatlan idejű bérleti szerződés áll fenn, a csere csak akkor hagyható jóvá, ha a felek közös megállapodással módosítják a bérleti
szerződést legfeljebb 5 évre szóló határozott időtartamúvá.
(4) A Képviselő-testület a bérleti jog átruházásához való hozzájárulást a polgármester hatáskörébe utalja.

Nyilvántartások vezetésével kapcsolatos feladatok

36. § (1)45 A jegyző folyamatosan nyilvántartást vezet az önkormányzat tulajdonában levő és bérbeadás útján hasznosított, illetve üresen álló lakásokról.

(2) A lakásnyilvántartás tartalmazza:

a/ a lakás alapterületét, szobák és egyéb helyiségek számát, komfortfokozatát,
társasháztulajdon esetén a közös tulajdoni hányadot,
b/ a bérlő nevét,
c/ a bérleti jogviszony időtartamát,
d/ a lakásbérbeadás módját,
e/ esetleges tartási szerződés esetén annak megjelölését,
f/ a bérlőkijelöléssel rendelkező szervezetet és a kijelölés számát.
(3) A jegyző folyamatosan nyilvántartást vezet a szociális bérlakásra lakásbérleti ajánlatot tevő személyekről.
E nyilvántartás vezetéséhez az állampolgár az alábbi személyes adatszolgáltatásra köteles:
a/ név, születési hely, idő, anyja neve, családi állapota,
b/ lakóhelye és tartózkodási helye,
c/ jövedelmi, vagyoni viszonyokra vonatkozó igazolás, nyilatkozat,
d/ tartós egészségkárosodás esetén az egészségi állapotra vonatkozó orvosi igazolás.
Ezen adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik az ajánlatot tevő állampolgárral közös
háztartásban élő valamennyi személyre.
(4) A fenti adatok közül nem hozhatók nyilvánosságra az állampolgár vagyoni, jövedelmi
viszonyait érintő, valamint az egészségi, családi állapotára vonatkozó adatok.
(5) A nyilvántartásból az ajánlatot tevőt törölni kell, ha a szociális rászorultság nem áll fenn.
Rászorultság esetén a nyilvántartásban szereplő állampolgár részére e rendelet alapján adható
lakás bérbe.
(6) A nyilvántartásból törölni kell azt, aki ezt kéri. A cserére váró személyek nyilvántartásából törölni kell azt a személyt, aki nem rendelkezik érvényes bérleti szerződéssel.

A Képviselő-testület feladatai

37. § (1)46 Határozattal dönt a szociális jellegű bérlakást igénylők névjegyzékre kerüléséről, valamint az önkormányzati lakás bérbeadásáról, kivéve a 40. §-ban foglalt polgármesterre átruházott hatásköröket.

(2) Határozattal dönt a névjegyzéken levő igénylő névjegyzékről való törléséről.

(3) Önkormányzati kisajátítás, közérdekű feladat esetén jogosultság figyelembe vétele nélkül

biztosít önkormányzati bérlakást.
(4) Az éves költségvetés keretében meghatározza az e rendelet alapján kezelt és hasznosított
lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek felújítására, karbantartására, javítására
fordítandó összeget.
A Jogi, Egészségügyi, Szociálpolitikai és a Pénzügyi, valamint a Városfejlesztési, Turisztikai47 Bizottságok feladatai48

38. § (1) Döntenek a szociális lakás bérbevételére előterjesztett és a rendelet szabályainak nem megfelelő kérelmek elutasításáról.

(2) Javaslatot tesznek a Képviselő-testületnek a szociális bérlakást igénylők bérbeadási

névjegyzékére. Javasolt személy az, akit mindkét bizottság támogat.
(3) Javaslatot tesznek a szociális bérlakást igénylők névjegyzékén szereplő igénylők
bérlőkijelölésére.
A Pénzügyi és a Városfejlesztési, Turisztikai49 Bizottságok feladata50

39. §51 Részt vesznek a pályázatokkal, versenytárgyalással kapcsolatos eljárásokban.

A Jogi, Egészségügyi, Szociálpolitikai Bizottság feladatai52

39/A. §53 (1) Dönt a lakbérhátralék kiegyenlítése érdekében benyújtott részletfizetési kérelmek elbírálásáról.

(2) A lakbérhátralék kiegyenlítése érdekében vállalt részletfizetés nem megfelelő teljesítése esetén a részletfizetési lehetőséget visszavonhatja.

A polgármester feladatai

40. § (1) A Képviselő-testület elé terjeszti a javasolt szociális lakásbérbeadási névjegyzéket.

(2) A Képviselő-testület elé terjeszti a javasolt bérlőkijelölést a szociális bérlakásra.

A kijelölt bérlővel megköti a bérleti szerződést, gondoskodik a bérleti díjak közléséről azok változása esetén. A bérlővel szemben felmondja a bérleti szerződést.
(3) A bérlő halála esetén a lakásbérleti jog folytatására jogosultat - amennyiben 30 napon belül nem kérte a jogosultsága elismerését - felszólítja nyilatkozatának megtételére.
(4) A pályázat útján történő bérbeadásra a pályázatot kiírja.
(5) A lakásbérleti jog folytatásához a jogosultságot elismeri.
(6) A lakás elhagyása esetén a bérleti szerződést felmondja.
(7) Dönt a bérbeadói hozzájárulást igénylő feladatokban.
(8) Hozzájárul a bérlő által elvégzendő karbantartási, átalakítási, korszerűsítési munkákhoz és az igazolt költségek megtérüléséig meghosszabbítja a bérleti szerződés időtartamát.
(9) A lakás visszaadásakor a bíróságtól kérheti a bérlő felelősségének megállapítását a lakás és berendezéseinek állapota miatt.
(10) Dönt a hagyatéki tárgyaknak - az örökös terhére és veszélyére - raktárban történő elhelyezéséről.
(11) Engedélyezi a helyiség bérleti jogának átruházását.
(12) Dönt a szakember-elhelyezéssel kapcsolatos bérbeadásról.
(13) A Városgazdálkodási Igazgatóságot negyedévente elszámoltatja a beszedett bérleti díjakról.
(14) 54 Dönt a lakásbérleti szerződés meghosszabbításáról, amennyiben a bérlő nem rendelkezik sem lakbértartozással, sem közüzemi díjtartozással.

A jegyző feladatai

41. § (1)55 Ellátja a lakásokkal és igénylésekkel kapcsolatos nyilvántartási feladatokat.

(2) Ellátja a pályázatokkal és versenytárgyalás lebonyolításával kapcsolatos feladatokat.

(3) Az önkényes lakásfoglalások esetén intézkedik a lakás kiürítéséről.

A Városgazdálkodási Igazgatóság feladatai

42. § (1) A felmondott bérleti szerződésből eredően kezdeményezi az ezzel kapcsolatos végrehajtási és más peres vagy peren kívüli eljárásokat.

(2) Ellátja a lakások átadás-átvételével kapcsolatos feladatokat.

(3) Leltár alapján átadja a bérlőnek a lakásberendezési tárgyakat, feltüntetve azok állapotát.

(4) A bérbeadó és a bérlő megállapodása alapján elvégzi a lakás rendeltetésszerű használatra

alkalmassá tételét.
(5) Gondoskodik a bérbeadót terhelő üzemeltetési, karbantartási, és felújítási kötelezettségek
teljesítéséről. A bérlő által elvégzendő karbantartási, átalakítási, korszerűsítési munkákhoz előkészíti a polgármesteri hozzájáruláshoz és esetleges bérleti szerződés hosszabbításához szükséges dokumentációt.
(6) Gondoskodik a bérlőt terhelő vízdíj megállapításáról, és a bérleti díjak beszedéséről. A beszedett díjakról negyedévente a polgármester felé elszámol.
(7) A bérbe adott lakásokról nyilvántartást vezet, megüresedett lakás esetén a visszavételről a
jegyzőt értesíti.
(8) Kapcsolatot tart a társasházak közös képviselőivel, ellát közös képviselői feladatokat - a
lakóközösség megbízása alapján -, a közgyűléseken képviseli az önkormányzatot a tulajdoni
hányad arányában, és viseli a tulajdoni hányad arányában fizetendő társasházzal kapcsolatos
költségeket.
(9) Évente két alkalommal ellenőrzi az önkormányzati bérlakások rendeltetésszerű használatát és az életvitelszerű bentlakást. Az ellenőrzést 8.00-20.00 óra közötti időszakban előzetes értesítés mellett végezheti.
VI. Fejezet

Záró rendelkezések

43. § (1) Az e rendelet hatályba lépését megelőzően kötött szerződések esetében az eljárás

megindításakor hatályban levő rendelkezéseket kell alkalmazni.
(2) A névjegyzéken levő ajánlattevővel a rendelet hatálybalépése után a lakástörvényben és a
rendeletben meghatározott tartalmú bérleti szerződés köthető.
(3) A rendelet hatálybalépésekor folyamatban levő ügyekben a rendelet szabályait kell alkalmazni.
(4) A személyes adatokat kizárólag a bérleti szerződések teljesítésével, az ellenőrzések végrehajtásával, a díjhátralékok kezelésével, behajtásával kapcsolatban használhatók fel, illetve továbbíthatók az eljárásban közreműködők részére adatkezelés céljából.

44. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Barcs Város Önkormányzatának az önkormányzat rendelkezése alatt álló lakások és helyiségek bérletéről szóló 7/2004.(II.27.) számú rendelete.

Záradék

45. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet a 17/2011.(VIII.05.) önkormányzati rendelethez

Piaci alapon bérbe adandó lakások

1. Összkomfortos lakások:

1.1. Bajcsy-Zs. u. 74. fsz.7. ; II/11.

1.2. Bajcsy-Zs. u. 76. I/3.

1.3. Bajcsy-Zs. u. 78. II/11. ; II/12.

1.4. Bajcsy-Zs. u. 99. I/1. ; I/2. ; II/1. ; II/2. ; III/1.

1.5. Bajcsy-Zs. u. 101. I/1. ; I/2. ; II/1. ; II/2.

1.6. Bajcsy-Zs. u. 103. I/1. ; I/2. ; II/1. ; III/1. ; III/2.

1.7. Bajcsy-Zs. u. 105. I/2. ; II/1. ; II/2. ; II/3. ; III/1. ; III/2.

1.8. Barcs, Hősök tere 1/B. fsz.2. ; fsz.3. ; fsz.4. ; fsz.5. ; fsz.6.

1.9. Barcs, Hősök tere 2/A. fsz.1. ; fsz.2. ; fsz.3. ; fsz.4.

1.10. Barcs, Hősök tere 2/B. fsz.1. ; fsz.2. ; fsz.3. ; fsz.4.

1.11. Barcs, Nagyhíd u. 1. fsz.4. ; fsz.5. ; fsz.6.

2. Komfortos lakások:

2.1. Bajcsy-Zs. u. 23. fsz.1. ; I/8. ; II/9. ; II/10. ; II/12. ; II/13. ; III/15.

2.2. Bajcsy-Zs. u. 27. fsz.1. ; fsz.2. ; I/7. ; II/8. ; II/9. ; III/13. ; III/15. ; IV/16. ; IV/17. ; IV/18. ; IV/19.

2.3. Bajcsy-Zs. u. 29. fsz.1. ; I/7. ; II/5. ; III/2. ; III/4. ; IV/8.

2.4. Bajcsy-Zs. u. 31. II/3. ; II/4.

2.5. Barátság u. 7. III/11. ; III/13.

2.6. Köztársaság u. 1. I/5. ; II/4. ; II/5. ; III/4. ; IV/1. ; IV/3. ; IV/4. ; IV/5.

2.7. Köztársaság u. 21. III/8.

2.8. Köztársaság u. 25. IV/10.

2.9. Köztársaság u. 37. II/7. ; III/11.

2.10. Köztársaság u. 47. II/6. ; III/11.

2.11. Köztársaság u. 49. fsz.2. ; III/10. ; IV/12. ; IV/14.

2.12. Köztársaság u. 51. II/4. ; IV/12.

2.13. Május 1. u. 1. I/6.

2. melléklet a 17/2011.(VIII.05.) önkormányzati rendelethez

Szociális alapon bérbe adandó lakások

1. Összkomfortos lakások:

1.1. Nagyhíd u. 1. fsz.1. ; fsz.2. ; I/3. ; I/4. ; I/5. ; I/6. ; I/7. ; I/8. ; I/9. ; I/10. ; I/11. ; II/12. ; II/13. ; II/14. ; II/15. ; II/16. ; II/17. ; II/18. ; II/19. ; II/20. ; III/21. ; III/22. ; III/23.

1.2. Hősök tere 1/A. I/1. ; I/2. ; I/3. ; I/4. ; I/5. ; I/6. ; I/7. ; I/8. ; I/9. ; I/10. ; II/11. ; II/12. ; II/13. ; II/14. ; II/15. ; II/16. ; II/17. ; II/18. ; II/19. ; II/20. ; III/21.

1.3. Hősök tere 1/B. fsz.1. ; I/1. ; I/2. ; I/3. ; I/4. ; I/5. ; I/6. ; I/7. ; I/8. ; II/9. ; II/10. ; II/11. II/12. ; II/13. ; II/14. ; II/15. ; II/16. ; III/17. ; III/18. ; III/19.

1.4. Hősök tere 2/A. I/1. ; I/2. ; I/3. ; I/4. ; I/5. ; I/6. ; II/7. ; II/8. ; II/9. ; II/10. ; II/11. ; II/12.

1.5. Hősök tere 2/B. I/1. ; I/2. ; I/3. ; I/4. ; I/5. ; I/6. ; II/7. ; II/8. ; II/9. ; II/10. ; II/11. ; II/12.

1.6. Bajcsy-Zs. u. 78. I/2.

1.7. Somogyi B.u.14/1.;14/2.;14/3.

1.8. Klapka u. 28/1. ; 28/2. ; 28/3. ; 28/4.

1.9. Klapka u. 30/1. ; 30/2. ; 30/3. ; 30/4. ; 30/5. ; 30/6. ; 30/7. ; 30/8.

2. Komfortos lakások:

2.1. Bajcsy-Zs. u. 2. fsz.4.

2.2. Bajcsy-Zs. u. 155. fsz.1. ; fsz.4. ; I/5. ; I/7.

2.3. Antal Terézia u. 1/2.

2.4. Széchenyi u. 5. fsz.1. ; II/9.

2.5. Széchenyi u. 7. fsz.2. ; II/5. ; II/6.

2.6. Széchenyi u. 9/A. II/8.

2.7. Széchenyi u. 9/B. I/3.

2.8. Széchenyi u. 10. fsz.1.; fsz.2.; I/5.; I/6.; I/7.; I/8.; I/9.; I/10.

2.9. Széchenyi u. 11. I/4., II/7., II/9.

3. Félkomfortos lakások:

3.1. Arany J. u. 20. A/1. ; A/2. ; B/2. ; C/1.

3.2. Nagyhíd u. 59/4

3. melléklet a 17/2011.(VIII.05.) önkormányzati rendelethez

BÉRLETI AJÁNLAT SZOCIÁLIS BÉRLAKÁS IGÉNYLÉSÉHEZ

1. A kérelmező és házastársa (élettársa) személyi adatai:

Kérelmező

Kérelmező házastársa (élettársa)

Neve (születési név is):

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

Családi állapota:

Telefonszáma:

Foglalkozása:

Munkahely neve és címe:

Munkaviszonyban töltött évek száma:

Jelenlegi munkaviszonyának kezdete:

Havi nettó átlag jövedelme:

Mióta lakik Barcson:

2. A kérelmezővel/kérelmezőkkel együttköltöző személyek:

Név
(Születési név)

Születési hely, idő

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

Munkahely, jövedelem






3. Kérelmező és a vele együtt élők átlagos jövedelme összesen: ____________________ Ft

4. A család összlétszáma: _________________________________ fő.

5. Az egy főre eső havi átlagjövedelem: ______________________Ft.

6. A bérelni kívánt lakás szobaszáma: _________________

komfortfokozata: _________________

7. Lakáscsere esetén

7.1. Jelenlegi lakásánál*

- kisebb szobaszámú

- azonos szobaszámú

- nagyobb szobaszámú

- komfortfokozatában eltérő

önkormányzati bérlakást kér.

7.2. Jelenlegi lakását mikor, milyen számú kiutaló határozattal, kijelöléssel kapta: _________

___________________________________________________________________________

7.3. Első lakáskérelmének benyújtási ideje: __________ év, iktatószám: _________________

8. A kérelmező és családja lakott-e a kérelem benyújtását megelőzően önkormányzati bérlakásban?*

Igen Nem

Amennyiben igen, milyen jogcímen?*

bérlő/bérlőtárs együttköltöző családtag

Amennyiben bérlő/bérlőtárs jogcímen lakott, kérem, csatolja a Városgazdálkodási Igazgatóság igazolását, hogy nincs fennálló lakbértartozása!

9. A kérelmező jelenleg kinél lakik (név, cím): _____________________________________

___________________________________________________________________________

A tartózkodás jogcíme: ________________________________________________________

Amennyiben albérlő, az albérleti díj összege: ____________________________________ Ft

Az egész lakásban lakó személyek száma: __________________ fő

Az egész lakás alapterülete: _____________________________ m2

Szobáinak száma és alapterületük: _______________________ m2

A kérelmező és családja kizárólagos használatában álló szobák száma _________ db, és alapterülete: _________ m2.

A lakás komfortfokozata: ____________________________

A lakásban élők között van-e olyan beteg, akinek elkülönítése szükséges (ha igen, szakorvosi igazolással igazolni szükséges)?*: Igen Nem

A kérelmező és családjának tagjai között van-e mozgásképtelen vagy mozgásában korlátozott személy (ha igen, szakorvosi igazolás szükséges)?* Igen Nem

Bérleti jogról pénzbeli térítés ellenében lemondtunk*: Igen Nem lemondás éve: ___

10. Kérelmező és a vele együttköltözők vagyona

(adó- és értékbizonyítvány becsatolásával):

Lakóingatlan:______ db _____ szobás

Címe:___________________________________________ Forgalmi értéke (Ft):__________

Üdülő/zártkerti ingatlan: ____ db

Termőföld:___________ ha

Címe:___________________________________________ Forgalmi értéke (Ft):__________

Gépjármű típusa:________________szerzési éve:________ Forgalmi értéke (Ft)__________

Egyéb nagy értékű ingóság/ingatlan: _____________________________________________

Haszonélvezeti joggal rendelkezik*: Igen Nem

Kérelmező és együttköltöző családtagjai személyi tulajdonú ingatlant*:

Elidegenítettek Nem idegenítettek el

Ha igen, címe és az elidegenítés éve: _____________________________________________

Fogalmi értéke: ______________________________________________________________

11. A lakásigénylés indoka (külön lap is csatolható):

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

Büntetőjogi és anyagi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok megfelelnek a valóságnak. Tudomásul veszem, hogy valótlan adat közlése, a hivatal rosszhiszemű megtévesztése a kérelem elutasítását jelenti.

Személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok.

Tudomásul veszem, hogy köteles vagyok a fenti adatokban beállott változásról 15 napon belül a polgármesteri hivatalt értesíteni.

A kérelemhez csatolom:

- tartós egészségkárosodás esetén az arról szóló orvosi igazolást,

- saját és velem együttköltöző családtagjaim utolsó 12 havi rendszeres jövedelméről és egyéb bevételekről szóló igazolást.

Kelt: :__________________, 20______ év _____________________ hó ____________ nap

_________________________________ __________________________________

Kérelmező aláírása Házastárs/élettárs aláírása

_________________________________ __________________________________

Szem. ig. szám Szem. ig. szám

12. Jövedelemigazolás

12.1. Kérelmező adatai:

Név: _______________________________________________________________________

Születési név: ___________________________ Anyja neve: __________________________

Születési hely: __________________________Születési idő: ______év ________hó ____nap

Személyazonosító ig. száma: __________________ Lakcímkártya száma: _______________

Lakóhely: __________________________________________________________________

Tartózkodási hely: ____________________________________________________________

12.2. Munkáltató/ munkaviszony adatai:

Neve: ______________________________________________________________________

Címe: ____________________________________________ Telefonszáma: _____________

Munkavégzés helye: _____________________________ Munkakör: ___________________

Jelenlegi munkaviszony kezdete: __________év __________________ hónap _________ nap

Munkaszerződés típusa*: határozatlan idejű - határozott idejű ___________________ -ig.

12.3. Utolsó 12 hónap alapján kiszámított átlagos nettó jövedelme: ___________-Ft, azaz _______________________________________________________________________forint.

12.3.1.Nettó jövedelmet terhelő levonások: ______________.-Ft, _________________ miatt

______________.-Ft, _________________ miatt

12.3.2. Levonások összesen: _____________ .-Ft, azaz _________________________forint.

Kelt: :__________________, 20______ év _____________________ hó ____________ nap

________________________

(cégszerű aláírás és cégbélyegző)

12.4.Előző munkaviszony kezdete: __________ év _________________ hónap _______ nap

12.5.Előző munkaviszony vége: ____________ év _________________ hónap ________ nap

Kelt: :________________, 20________ év _____________________ hó ____________ nap

________________________________

(kérelmező aláírása)

4. melléklet a 17/2011.(VIII.05.) önkormányzati rendelethez

MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA, ILLETVE ÚJRAKÖTÉSÉRE

1. Ingatlan címe:____________________________________________________________________

2. Bérlő neve: _______________________________________ 3. Lakás nagysága: _________ m2

4. Szobáinak száma: _____________ 5. Bérleti szerződésének kezdete: _____________________

6. Érvényes bérleti szerződése*: Van Nincs megszűnésének ideje: ______________________

7. Havi lakbér összege: _______________ Ft/hó 8. Jelenlegi lakbértartozása: __________ Ft

9. Havi vízdíj összege: _______________ Ft/hó

10. Részletfizetése*: Van, teljesíti Van, nem teljesíti Nincs

11. Részletfizetés megkötésének ideje: _____________________ lakbértartozása: _____________Ft

12. A lakás állapota*: Karbantartott Lelakott Kritikus

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13. A lakáson elvégzendő munkálatok: __________________________________________________

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

14. Közüzemi órák állapota*: Sima mérő Kártyás mérő Nincs mérő

15. A lakásbérleti szerződés meghosszabbítását*: Javasolom Nem javasolom

Az elutasító javaslat indoklása: ________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

Kelt: Barcs, 20______ év _____________________ hó ____________ nap

__________________________________ ________________________________

Városgazdálkodási Igazgatóság vezetője ügyintéző

5. melléklet a 17/2011.(VIII.05.) önkormányzati rendelethez

BEKÖLTÖZŐ SZEMÉLY(EK) ESETÉBEN

1. Alulírott

Bérlő (Név, születési hely, idő, an.): ______________________________________________

_____________________________________________________________________

Bérlőtárs (név, születési hely, idő, an.): ________________________________________

___________________________________________________________________________

Barcs, ________________________________________________sz. alatti lakó/lakók azzal a

kéréssel fordulok/fordulunk Tisztelt Polgármester Úrhoz, hogy

__________________________________________________ (név, szül. hely, idő, an.)

__________________________________________________ (név, szül. hely, idő, an.)

__________________________________________________ (név, szül. hely, idő, an.)

__________________________________________________ (név, szül. hely, idő, an.)

mint a bérlő __________________________________________________________

____________________________________________________________________

(élettársa, élettársa gyermeke, testvére, gyermekének házastársa)

az általam/általunk bérelt bérlakásba beköltözhessen.

2. A beköltözők vagyona:

Lakóingatlan: _____ db _______ szobás

Címe:___________________________________________ Forgalmi értéke (Ft):__________

Üdülő/zártkerti ingatlan: ____ db

Címe:___________________________________________ Forgalmi értéke (Ft):__________

Termőföld:___________ ha

Címe:___________________________________________ Forgalmi értéke (Ft):__________

Gépjármű típusa:________________szerzési éve:________ Forgalmi értéke (Ft)__________

Egyéb nagy értékű ingóság/ingatlan: _____________________________________________

Haszonélvezeti joggal rendelkezik*: Igen Nem

Kérelmező és együttköltöző családtagjai személyi tulajdonú ingatlant*:

Elidegenítettek Nem idegenítettek el

Ha igen, címe és az elidegenítés éve: _____________________________________________

Fogalmi értéke: ______________________________________________________________

Büntetőjogi és anyagi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok megfelelnek a valóságnak. Tudomásul veszem, hogy valótlan adat közlése, a hivatal rosszhiszemű megtévesztése a kérelem elutasítását jelenti.

Tudomásul veszem, hogy köteles vagyok a fenti adatokban beállott változásról 15 napon belül a Polgármesteri Hivatalt értesíteni.

3. Beköltöző(k) nyilatkozata:

Vállalom, hogy a bérlő halála, vagy a bérlet más módon történő megszűnése esetén köteles vagyok a lakásból mindennemű elhelyezési igény nélkül kiköltözni.

Kelt: :__________________, 20______ év _____________________ hó ____________ nap

_________________________________ _________________________________

Bérlő aláírása Bérlőtárs aláírása

_________________________________ _________________________________

Beköltöző aláírása Beköltöző aláírása

_________________________________ _________________________________

Beköltöző aláírása Beköltöző aláírása

4. Jövedelemigazolás

4.1. Beköltöző adatai:

Név: _______________________________________________________________________

Születési név: _______________________________ Anyja neve:______________________

Születési hely: _______________________ Születési idő: _____év ____________hó ___nap

Személyazonosító ig. száma: ___________________ Lakcímkártya száma: ______________

Lakóhely: _________________________________________________________________

Levelezési cím: _____________________________________________________________

4.2. Munkáltató/ munkaviszony adatai:

Neve: ______________________________________________________________________

Címe: _______________________________________________ Telefonszáma: __________

Munkavégzés helye: __________________________ Munkakör: ______________________

Jelenlegi munkaviszony kezdete: __________év ___________________ hónap ________ nap

Munkaszerződés típusa: határozatlan idejű - határozott idejű ____________________ -ig.

4.3. Utolsó 12 hónap alapján kiszámított átlagos nettó jövedelme: ________________-Ft, azaz __________________________________________________________________ forint.

4.3.1. Nettó jövedelmet terhelő levonások: ______________.-Ft, _________________ miatt

______________.-Ft, _________________ miatt

______________.-Ft, _________________ miatt

4.3.2. Levonások összesen: _____________ .-Ft, azaz __________________________forint.

Kelt: :__________________, 20______ év _____________________ hó ____________ nap

_______________________________

(cégszerű aláírás és cégbélyegző)

4.4.Előző munkaviszony kezdete: ________ év ____________________ hónap _____________nap

4.5.Előző munkaviszony vége: ________ év ____________________ hónap _____________nap

Kelt:__________________, 20______ év _____________________ hó ____________ nap

________________________________

(kérelmező aláírása)

* A megfelelő válasz aláhúzandó

1

Módosította: 5/2020.(III.19.) rendelet. Hatályos: 2020.03.20-tól

2

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

3

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

4

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

5

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

6

Módosította: 2/2015.(I.22.) rendelet. Hatályos: 2015.01.23-től

7

Módosította: 10/2019.(XI.21.) rendelet. Hatályos: 2019.11.22-től

8

Módosította: 2/2015.(I.22.) rendelet. Hatályos: 2015.01.23-től

9

Módosította: 10/2019.(XI.21.) rendelet. Hatályos: 2019.11.22-től

10

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

11

Módosította: 10/2013.(III.28.) rendelet . Hatályos: 2013.03.29-től

12

Módosította: 5/2020.(III.19.) rendelet. Hatályos: 2020.03.20-tól

13

A 6. § (1) bekezdése a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 6. § (2) bekezdés c) pontja a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 8. §-a szerint módosított szöveg. A 6. § (2) bekezdés c) pontja a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

16

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

17

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

18

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

19

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

20

Hatályon kívül helyezte: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatálytalan: 2013.07.26-től

21

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

22

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

23

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

24

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

25

Módosította: 10/2019.(XI.21.) rendelet. Hatályos: 2019.11.22-től

26

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

27

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

28

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

29

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

30

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

31

Módosította: 29/2012.(XII.28.) rendelet. Hatályos: 2012.12.29-től

32

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

33

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

34

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

35

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

36

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

37

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

38

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

39

Hatályos kívül helyezte: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatálytalan: 2013.07.26-től

40

Hatályos kívül helyezte: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatálytalan: 2013.07.26-től

41

Hatályos kívül helyezte: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatálytalan: 2013.07.26-től

42

Hatályos kívül helyezte: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatálytalan: 2013.07.26-től

43

Hatályos kívül helyezte: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatálytalan: 2013.07.26-től

44

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos 2013.07.26-től

45

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től

46

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

47

Módosította: 2/2015.(I.22.) rendelet. Hatályos: 2015.01.23-től

48

Módosította: 10/2019.(XI.21.) rendelet. Hatályos: 2019.11.22-től

49

Módosította: 10/2013.(III.28.) rendelet. Hatályos: 2013.03.29-től

50

Módosította: 10/2019.(XI.21.) rendelet. Hatályos: 2019.11.22-től

51

Módosította: 10/2019.(XI.21.) rendelet. Hatályos: 2019.11.22-től

52

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

53

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

54

Módosította: 7/2015.(II.26.) rendelet. Hatályos: 2015.02.27-től

55

Módosította: 15/2013.(VII.25.) rendelet. Hatályos: 2013.07.26-től