Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2011. (IX.16.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2024. 01. 01

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2011. (IX.16.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

2024.01.01.

Tárnok Nagyközség Önkormányzata a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésének felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Tárnok Nagyközség területén lévő, az önkormányzat tulajdonában illetve kezelésében lévő valamennyi köztemetőre, továbbá ezek fenntartásával, üzemeltetésével és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) Köztemetők: Tárnok 3217 hrsz-ú ingatlanon lévő temető, valamint a Római Katolikus Egyház tulajdonában, Tárnok Nagyközség Önkormányzat kezelésében lévő Tárnok 262 hrsz-ú temető.

2. § (1) Tárnok Nagyközség közigazgatási területén köztemető létesítése, bővítése, köztemető vagy temetőrész lezárása, megszüntetése az önkormányzat feladata.

(2) Tárnok Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) az önkormányzati tulajdonú köztemetők üzemeltetéséről és fenntartásáról pályázati úton kiválasztott üzemeltetővel kötendő “Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződés” keretein belül gondoskodik.

(3) A köztemetőként is működő egyházi tulajdonban lévő temetőben a fenntartói és üzemeltetési feladatokat az önkormányzat a Római Katolikus Egyházközséggel kötött megállapodás alapján látja el.

Temetési helyek kialakítása, létesítése, fenntartása, megszüntetése

3. § (1) Az új temetőrészeket sírhelytáblákra, felnőtt sírhely-, gyermeksírhely-, urnasírhely-, kolumbárium és sírbolt-táblákra, valamint a hamvak szétszórására alkalmas területekre kell felosztani. Külön sírhelytáblákat kell kijelölni a 10 éven aluli gyermekek, valamint a halva születettek, az elvetélt magzatok és a csonkolt testrészek eltemetésére.

(2) A sírhely-táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével - szabályszerű eljárás mellett - fel lehet számolni és újabb temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal temetési helyekre kell felosztani. A dísz-sírhelyeket külön kell megjelölni. A temetési helyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban - fő szabályként - folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(4) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárás tényét hirdetményben kell közölni, melyet tájékoztató táblán, vagy a ravatalozón ki kell függeszteni. A lezárt sírhely táblába koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelybe rátemetéssel engedélyezhető.

4. § (1) A temetőben új parcella nyitása esetén kialakítandó temetési helyek méretei:

a) Egyes sírhely / felnőtt / 2,00 m hosszú 0,90 m széles

b) Kettős sírhely / felnőtt / 2,00 m hosszú 1,90 m széles
c) Gyermek sírhely 1,30 m hosszú 0,60 m széles
d) Urna sírhely 0,80 m hosszú 0,60 m széles
e) Sírboltok
2 koporsó részére I. 3.50 m hosszú 2,50 m széles
4 koporsó részére II. 3.50 m hosszú 3,00 m széles
6 koporsó részére III. 3.50 m hosszú 3,00 m széles
(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának legalább 60 cm-nek, a gyermeksíroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. Az oldaltávolság legfeljebb 1 méter, sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
(3) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.
(4) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl két koporsós sírboltba további 8 urna, négy koporsós sírboltban további 14 urna, hat koporsós sírboltban további 20 urna helyezhető el.
(5) Háttér nélküli elhunytak eltemetéséről (köztemetés) az önkormányzat elsősorban urnás földbetemetéssel gondoskodik. A koporsós temetést a polgármester különös méltánylást igénylő esetben - vállalási vagy egyéb méltányolható kegyeleti okból - engedélyezheti. Egy egyes sírban 6 urna helyezhető el.

5. § (1) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező. A hant nélküli parcellák létesítésére kijelölt területen sírdomb nem alakítható ki.

(2) Rátemetés esetén - a balesetek elkerülése végett - a meglévő síremléket a temettetőnek le kell bontatnia és újból biztonságosan fel kell állíttatnia.

(3) Síremléket szilárd talajra kell építeni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A síremlék meg kell hogy feleljen a temető esztétikájának, közízlést nem sérthet.

(4) A sírkeret magassága a járdaszinttől számítva maximum 30 cm lehet.

Temetési helyek feletti rendelkezési jog

6. § (1) Az egyes temetési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért - a díszsírhelyek kivételével - az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza. A temetkezési helyek felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(2) A rátemetés esetén a rátemetéskor fizetett 1. sz. melléklet szerinti díj a következő sírhely-meghosszabbításnál időarányosan beszámításra kerül.

(3) A 4. § (3) és (4) bekezdés szerinti urnaelhelyezés esetén a rátemetésnél alkalmazott díjakat elhunytanként kell figyelembe venni, ezen temetési mód azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(4) Felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhely-táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(5) A díjat minden esetben a temetést, kihantolást vagy rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(6) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) egyes sírhely esetén (felnőtt és gyermek), illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év
c) urnasírhely esetén 20 év
d) kolumbárium esetén 20 év
e) sírbolt esetén 60 év
(7) A kriptahelyet az elhalálozást megelőzően is meg lehet váltani.
Díszsírhelyek

7. § (1) Az Önkormányzat – egyházi temető tekintetében az egyházközség - azon elhunyt személyeknek, akik a települési közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyerekek) is eltemethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában – a temető tulajdonosának megbízásából és költségére - az üzemeltető köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(6) A díszsírhely-parcellában a koporsónak a földbe temetése, vagy elhamvasztás után az urna elhelyezése megengedett.

(7) A Tárnok 262 hrsz.-ú temetőben lévő II. világháborúban elesett orosz katonák síremlékének gondozása az üzemeltető kötelessége.

Temetkezési és temetői szolgáltatások

8. § (1) Temetkezési szolgáltatások: halott-szállítás, temetésfelvétel, az elhunyt temetésre való előkészítése, a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, ravatalozás, búcsúztatás, sírba helyezés, hamvasztás, urnaelhelyezés, urnakiadás, a hamvak szórása, sírhelynyitás, exhumálás és visszahantolás.

(2)1 A temetkezési szolgáltató - a (3) bekezdésben szabályozott kivétellel – az üzemeltető által biztosított szolgáltatásként köteles igénybe venni a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetét és berendezését.

(3) A temetkezési szolgáltató nem köteles igénybe venni az üzemeltető által biztosított elhunyt temetőn belüli szállítását, amennyiben az eltemettető szállító jármű igénybe vétele nélküli temetést kér a temetkezési szolgáltatótól és az elhunytat temetőn belüli szállításáról a helyben szokásos hagyományoknak megfelelőn gondoskodik.

(4) A temetkezési szolgáltatók a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért e rendelet 1. sz. mellékletben meghatározott díjat kötelesek fizetni.

(5) A temetkezési szolgáltatók kivételével temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők az e rendelet 2. számú mellékletben meghatározott temetőfenntartási hozzájárulás díját kötelesek megfizetni.

(6) A temetkezési szolgáltató csak a temető üzemeltetőjével történő egyeztetés és díjfizetések után végezheti tevékenységét. Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét.

Temetési helyek, sírhelyek fenntartása

9. § (1) A temetési hely felett rendelkezési joggal rendelkező által végezhető munkák:

a.) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,
b.) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,
c.) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Az engedélyezett fajták jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni.
(2) A sírhely felett rendelkezési joggal bíró köteles a sírhely és 30 cm-es körzetének gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni. Amennyiben ezen kötelezettségét az üzemeltető általi öt éven át, évente történő felszólítás ellenére nem teljesíti: a sírhely újra értékesíthetővé válik a hátralévő időarányos sírhely bérleti díj visszatérítése nélkül.
(3) A temető közhasználatú területein a növények telepítését az üzemeltető végzi.
A temetők rendje

10. § (1) A temető nyitva tartása:

március 1-jétől szeptember 30-ig 8.00-21.00 óráig
október 1-jétől február 28-ig 8.00-20.00 óráig
október 28-tól november 4-éig 8.00-22.00 óráig
(2) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.
(3) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.
(4) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.
(5) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A temető tisztán tartása az üzemeltető feladata.
(6) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.
(7) A temetőkben gyertyát/mécsest gyújtani a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Egyéb esetben a tűzgyújtás tilos.
(8) A temetők területére kutyát bevinni - a vakvezető kutyák kivételével - tilos.

11. § (1) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) Síremlék állítás esetén az üzemeltető 7. § (4)bekezdésében meghatározott díjat számít fel.

(3) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

12. § (1) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és - esetenként - a láthatóan idős betegekre nem vonatkozik, amennyiben az üzemeltetővel azt előzetesen engedélyeztetik.

(3) A behajtási engedélyt kellő indokkal megkapók a rendelet 2.sz. Melléklet 3. pontjában meghatározott díj megfizetését követően (kivétel: mozgáskorlátozott) közlekedhetnek gépjárművel a temetőben.

(4) Vasár- és ünnepnapokon a temetőben temetői szolgáltatáson kívül más munka nem végezhető.

(5) A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet telephelyén lát el nyitvatartási idejében.

Szabálysértések

13. §2 Hatályon kívül

Záró és Hatályba léptető rendelkezések

14. § (1) Jelen rendelet 2011. október 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Tárnok Nagyközség Önkormányzatának a temetők fenntartásáról, rendjéről és üzemeltetéséről szóló 13/2009. (VI.29.) számú rendelet.

1

A 8. § (2) bekezdése a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Hatályon kívül helyezte: 10/2012.(III.23.) számú rendelet Hatályát veszti: 2012.04.16-tól

3

Az 1. melléklet a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. melléklet a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.