Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011. (VI.24.) önkormányzati rendelete

A lakáscélú támogatásokról

Hatályos: 2015. 02. 21- 2015. 03. 31

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

18/2011. (VI.24.)

 ö n k o r m á n y z a t i    r e n d e l e t e


A LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOKRÓL


(A 14/2013. (IV.25.) és a 3/2015. (II.20.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglalt szöveg.)


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alkotmány 44/A. § (1) f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Értelmező rendelkezések

  1. §


1.[1]       Első lakásszerzés: kérelmezőnek és a vele együtt költöző hozzátartozónak a lakáscélú támogatási kérelemmel érintett lakás vásárlását vagy építését megelőzően nem volt a tulajdonában vagy haszonélvezetében beköltözhető lakás, és e feltételek fennállása esetén vásárol, vagy épít lakást Komló Város közigazgatási területén, ha ezzel a kérelmező a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényének felső határát nem lépi túl.


2.         Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény értelmező rendelkezése szerint.


3.         Lakás: társasházi öröklakás, szövetkezeti lakás vagy lakóház.


4.         Lakásépítés: önálló lakás, lakóház építése, beleértve a toldaléképítéssel, tetőtér-beépítéssel létrejövő önálló lakás kialakítását is, továbbá a szobaszámot növelő lakásbővítés.


5.         Nagycsaládos: az a kérelmező, aki háztartásában legalább három gyermek eltartásáról gondoskodik.



2. Lakáscélú támogatás formája

  1. §


(1)       Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) a költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletében biztosított előirányzat erejéig egyszeri,

fele arányban vissza nem térítendő pénzügyi támogatás és fele arányban kamatmentes kölcsön nyújtásával (a továbbiakban együtt: támogatás) támogatja az első lakásszerzést.


(2)       A támogatás összege folyamatban lévő lakás adásvétel vagy építés során vételárrészként, továbbá bekerülési költségekre használható fel vagy az Önkormányzat legutóbbi lakáscélú támogatás odaítéléséről szóló döntése után vásárolt vagy épített lakással összefüggésben felvett lakáscélú kölcsön rendszeres törlesztésére fordítható.


(3)       Lakáscélú kölcsön törlesztésére fordítható támogatást a kölcsönt nyújtó pénzintézetnél nyitott, hitelhez kapcsolódó elkülönített (törlesztő) számlára kell folyósításként átutalni, amely keretből kizárólag a pénzintézet hívhatja le a havi törlesztő részletet.


3. Lakáscélú támogatásra jogosult

  1. §[2]


(1)       Támogatásban részesülhet az a 40. életévét be nem töltött házastársi-, élettársi kapcsolatban élő, vagy gyermekét egyedül nevelő magánszemély, aki megfelel a 4-5. §-okban foglalt feltételeknek.


(2)       Ha kérelmező nem rendelkezik az első lakásszerzés feltételeivel, ugyanakkor teljesíti az (1) bekezdésben rögzítetteket, részére akkor is adható támogatás, ha a tulajdonában lévő komlói lakás helyett azért vásárol vagy épít másik komlói lakást, mert azt az általa eltartott gyermeklétszám növekedése indokolja, és ezzel nem lépi túl a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényének felső határát. Ez esetben az értékesített lakás vételárát az újabb lakás megszerzésére kell fordítani.


4. Lakáscélú támogatás feltételei

  1. §


(1)          Támogatás nyújtható, ha kérelmező és a vele együtt költöző hozzátartozók egy főre jutó havi jövedelme a kérelem benyújtásakor nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj minimális összegének két és félszeres összegét.


(2)          [3]


(3)          Támogatás egy alkalommal kérelmezhető.


  1. Annak a kérelmezőnek, aki életveszélyessé nyilvánított vagy szanálásra kijelölt lakásban lakik, akkor is adható támogatás, ha nem rendelkezik az első lakásszerzés feltételeivel.


(5)[4]        A támogatás legfeljebb 10 millió Ft, nagycsaládos kérelmezők esetében 15 millió Ft-os vételárú, vagy bekerülési költségű lakás esetén adható.



(6)          A kamatmentes kölcsön visszafizetését annak felvételétől számított egy év után kell megkezdeni, és 5 éven belül vissza kell fizetni.


5. §


Nem adható támogatás annak a kérelmezőnek, aki állami vagy önkormányzati tulajdonban levő lakást kedvezményes feltételekkel vásárolja vagy vásárolta, vagy annak, aki lejárt esedékességű tartozással rendelkezik a Komló-Víz Kft., Komlói Fűtőerőmű Zrt., Komlói Városgazdálkodási Zrt. vagy Komló Város Önkormányzati Adóhatósága felé.


5. A támogatás mértéke
6. §


(1)         A támogatásokat legfeljebb a rendelkezésre álló költségvetési előirányzat erejéig lehet odaítélni.


(2)         A támogatás a saját erő, lakáshitel, munkáltatói kölcsön vagy egyéb támogatás figyelembe vételével csak az így kiszámított hiányzó vételárrész vagy bekerülési költség kiegészítésére adható.


(3)         A lakáscélú támogatás összege valamennyi szempont figyelembe vételével sem haladhatja meg az 500 ezer Ft-ot és 400 ezer Ft-nál csak akkor lehet kevesebb, ha a (2) bekezdésben meghatározott vételárrész vagy bekerülési költségkülönbözet 400 ezer Ft-nál alacsonyabb összegű vagy a költségvetési előirányzat teljes mértékben történő felhasználása indokolja.



6. Eljárási szabályok
7. §


(1)[5]        A támogatás iránti kérelmeket az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendelet hatályba lépését követően tárgyév október 15-ig lehet a jegyzőhöz folyamatosan benyújtani, az erre a célra biztosított előirányzat terhére. A költségvetés elfogadását követően a jegyző helyben gondoskodik a támogatás meghirdetéséről.


(2)         A kérelemhez csatolni kell:       

a)      kérelmező és vele együtt költözők egy főre jutó havi jövedelmét alátámasztó igazolásokat,


b)      büntetőjogi felelősség melletti nyilatkozatot, hogy más jövedelemmel vagy első lakásszerzést kizáró feltételekkel nem rendelkeznek,



c)      lakásvásárlás esetében adásvételi szerződést vagy előszerződést, építendő lakás esetében az építési engedélyt,


d)      az élettársi kapcsolatról szóló együttes nyilatkozatot a szükséges iratmásolatokkal,


e)      (nemleges) igazolásokat az 5. §-ban foglalt közüzemi és adótartozásokról, ide értve az adók módjára behajtandó köztartozásokat is, továbbá


f)      a személyes adatok kezeléséhez történő hozzájárulást.


(3)          A jegyző kizárólag a hiánytalan, szükséges mellékletekkel ellátott kérelmeket veszi át.


(4)[6]        A testületi ülésre előterjesztett napirendi pontok kiküldését megelőző hét péntekig benyújtott kérelmekről a jegyző tartalmi kivonatot készít, és folyamatosan előterjesztésbe foglalja a soron következő testületi ülésre tárgyéven belül. Az előterjesztést a képviselő-testület illetékes bizottsága[7] véleményezi, és javaslatot tesz a Képviselő-testületnek az egyes támogatásokra, és azok mértékére vonatkozóan. Képviselő-testület tárgyév során több testületi ülésen is dönthet a benyújtott kérelmekről.


(5)          A támogatásban részesülővel (a továbbiakban: kedvezményezett) a támogatás feltételeit tartalmazó megállapodást kell kötni.


(6)[8]        A támogatás összegét a lakáscélú kölcsönt folyósító pénzintézethez, ügyvédi letéti számlára vagy az eladó részére lehet folyósítani, kedvezményezett részére kizárólag a saját erőből megvalósuló és folyamatban lévő lakásépítés esetén folyósítható a támogatás. Támogatás folyósítására a (8) bekezdés szerinti jelzálogjog bejegyzéséhez szükséges feltételek fennállta esetén kerülhet sor.  


(7)         A teljes támogatás egyoldalúan bármikor visszavonható és végrehajtható, ha a kérelmező valótlan adatok közlésével jutott a támogatás összegéhez.


(8)[9]     A támogatással érintett vagy fedezetként felajánlott lakásra az ingatlan-nyilvántartásba a teljes támogatás erejéig jelzálogjogot kell bejegyeztetni, amelyet csak akkor lehet töröltetni, ha a kamatmentes kölcsönt kedvezményezett visszafizette. Az ingatlan-nyilvántartással összefüggő eljárási díjak, egyéb költségek viselése a kedvezményezettet terhelik.


(9)[10]    Kérelemre a polgármester egy alkalommal hozzájárulást adhat a jelzálogjog másik lakásra történő átjegyzéséhez.



8. §


A kedvezményezett rendkívüli élethelyzetbe kerülése esetén a támogatás visszafizetésének határideje egy évvel meghosszabbítható. A megállapodás ez irányú módosítása a polgármester hatáskörébe tartozik.


7. Záró rendelkezések


9. §


Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


10.§


2011. évben a jegyző jelen önkormányzati rendelet hatálybalépését követően köteles helyben gondoskodni a támogatás meghirdetéséről.


11.§


Hatályát veszti Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a lakáscélú támogatásokról szóló 13/1995. (IV.6.) önkormányzati rendelete.




Komló, 2011. június 23.






Polics József

polgármester

dr. Vaskó Ernő

címzetes főjegyző