Galambok Község Önkormányzat Képviselőtestülete 19/2011. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Galambok Község Önkormányzat Képviselőtestülete 19/2011. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.01.01.

Galambok Község Önkormányzat Képviselőtestülete (továbbiakban: Önkormányzat) a terület- és településfejlesztés, az arányos közteherviselés érvényesítése, valamint a lakossági ellátás színvonalának javítása és az idegenforgalomhoz kapcsolódó feladatok ellátásához szükséges forrás megteremtése érdekében az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdésének h) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, továbbá a helyi adóról szóló többszörösen módosított C. tv. (továbbiakban: Htv.) 1.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. rész

Általános rendelkezések

1. § .

Galambok Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény felhatalmazása alapján a következő helyi adókról rendelkezik:
a. magánszemélyek kommunális adója
b. helyi iparűzési adó
c. idegenforgalmi adó

II. rész

Magánszemélyek kommunális adója

2. § (1) [1] [2] Kommunális adókötelezettség terheli a Hatv. 24. §-ban meghatározott magánszemélyt.

(2) Az adó évi mértéke:

a)1 galamboki állandó bejelentett lakos esetén adótárgyakat illetőleg lakásbérleti jogonként: 6.000 Ft/év,

b)2 nem galamboki állandó bejelentett lakos esetén adótárgyakat illetőleg lakásbérleti jogonként: 15.000 Ft/év.

(3) Az Önkormányzat illetékességi területén a kommunális adó 50%-át kell megfizetni azoknak a galamboki állandó bejelentett lakosoknak, akik:

a. a 70 évet betöltött egyedülálló nyugdíjasok,
b. csak egy nyugdíjjal, és más rendszeres jövedelemmel nem rendelkező házaspárok.

III. rész

Helyi iparűzési adó

3. § .

Az adó mértéke
1. Az adó évi mértéke 2012. január 1. napjától: az adóalap 1,8%-a.
2. [3]Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a Htv. 37. § (2) bekezdésének a) b) pontja szerinti tevékenység végzése utána naptári naponként: 1.000,- Ft.
3. [4]

IV. rész

Idegenforgalmi adó

4. § .

Az adó alapja, mértéke, megfizetése
1. Az adó alapja: a megkezdett vendégéjszakák száma
2. Az adó mértéke: személyenként és vendégéjszakánként: 200 Ft.
(3) [5] A Htv. 34. § által meghatározott adó beszedésére kötelezettnek a szállást igénybevételéről, megérkezésük napjától nyilvántartást kell vezetnie.
A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:
a. a vendég vezeték és utónevét, születési helyét és idejét,
b. a vendég lakcímét, állampolgárságát,
c. a szálláshelyen való tartózkodás kezdő és befejező időpontját,
d. a szálláshely eltöltött vendégéjszakák számát,
e. az igénybevett adómentesség okának pontos megjelölését,
f. csatoltan tartalmazni kell a mentességi okot alátámasztó dokumentumokat (pl.: közép- vagy felsőfokú oktatási intézménynél tanulók esetében a hallgatói jogviszony igazolását vagy a diákigazolvány számát, illetve kiállító intézmény nevét, stb.)
g. az adó összegét,
h. a vendég aláírását,
A nyilvántartást az adó beszedésére kötelezett köteles az általa üzemeltetett szálláshelyen tartani és az adatgyűjtésre, ellenőrzésre feljogosított személynek bemutatni, továbbá egy példányát a havi bevallási adatszolgáltatással egyidejűleg becsatolni.
E § szerinti adókötelezettség alapján beszedett adót a beszedésre kötelezettnek, az adófizetési kötelezettség keletkezését követő hó 15-ig kell az adóhatóságnak bevallani és megfizetni.

V. rész

5. § .

Záró rendelkezések

1. Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló törvény és az adózás rendjéről szóló törvényt kell alkalmazni.
2. [6] [7]E rendelet 2012. január 1. napján lép hatályba.
3. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi adók bevezetéséről szóló 10/1995. (XII.18.) önkormányzati rendelet, valamint az idegenforgalmi adóról szóló 16/2005.(XII.30.) önkormányzati rendelet.
1

A 2. § (2) bekezdés a) pontja a Galambok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdés b) pontja a Galambok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.