Kölcse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2011. (V. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenységről

Hatályos: 2011. 05. 19- 2021. 12. 29

Kölcse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2011. (V. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenységről1

2011.05.19.

Kölcse Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Kölcse Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei szerint meghatározza Kölcse község közművelődési feladatait, törekvéseit, megalapozza a fejlesztés lehetőségeit.

2. § Az önkormányzat kiemelt törekvései e körben:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

b) a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi értékek védelmének erősítése, a település-, környezetvédő, természetbarát közösségek támogatása,

c) az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése, az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása,

d) az életminőség gazdagítása, amatőr művészeti körök, műhelyek segítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók támogatása, szórakozási és közösségi igények feltételeinek biztosítása,

e) a település természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, támogatása,

f) helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése.

A rendelet hatálya

3. § E rendelet hatálya kiterjed

a) Az önkormányzat fenntartásában működő intézményekre, közösségi színtérre,

b) az önkormányzat által alapított nonprofit gazdasági szervezetekre,

c) az önkormányzat szerveire,

d) mindazokra az intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra és természetes személyekre, amelyekkel, illetve akikkel az önkormányzat Kölcse közművelődését gazdagító tevékenységekre, szolgáltatások végzésére, feladatok ellátására közművelődési megállapodást, vagy támogatói szerződést köt.

Alapelvek

4. § Közművelődési intézmény, a közösségi szintér nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

5. § Mindenkinek joga, hogy műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, s külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítson, működtessen.

6. § A művelődési jogok érvényesítése során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés; e jogok minden személyt megilletnek nem, kor, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

II. Fejezet

Az önkormányzat közművelődési feladatai

7. § . Az önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

8. § Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek támogatása keretében az önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) praktikus tanfolyam, bemutató, akció szervezése, munkanélküliek számára képzési lehetőségekről széleskörű információ-gyűjtés és átadás, igényfelmérés,

b) aktuális témákról szellemi és vitafórum kínálata.

9. § A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása keretében az önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) a település környezeti, kulturális, közösségi értékeinek és azok állapotának, adottságainak közismertté tétele,

b) a helyi információk cseréje,

c) a helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése,

d) helytörténeti, településismertető kiállítás, helyi ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok, bemutatók, találkozók, fesztiválok, versenyek, vetélkedők szervezése,

e) kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, kiemelkedő személyiségei tevékenységének méltatása, ismertté tétele.

10. § Az egyetemes, a nemzeti kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása keretében az önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) a helyi kultúra megismeréséhez művelődési alkalmak, folyamatok biztosítása,

b) színházi előadásokról, hangversenyekről, kiállításokról tájékoztatás,

c) hagyományőrző közösségek támogatása,

d) helyi ünnepek, világi és egyházi hagyományos ünnepek közismertté tétele,

e) kulturális turizmus tudatosságának ösztönzése, a lehetőségek felkutatása.

11. § Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenysége támogatása keretében az önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) amatőr művészeti csoportok támogatása,

b) kiemelkedő tehetségű helyi alkotók méltatása, alkotásaik közismertté tétele.

12. § A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése keretében az önkormányzat tevékenységi formái különösen a civil közösségek közismertségének gondozása, bemutatkozásra fórumok szervezésének segítése.

13. § A kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) a közművelődés és a helyi művészeti élet mecénásaival együttműködés kialakítása,

b) kapcsolat építése a közművelődés megyei szervezeteivel,

c) testvér-települési kapcsolat létesítése esetén kulturális együttműködés a testvértelepülés közművelődési intézményeivel, szervezeteivel, csoportjaival.

14. § A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása feladatkörben az önkormányzat tevékenységi formái különösen a közművelődési tevékenység gyakorlásához a célnak megfelelő, esztétikus környezet és megfelelő infrastruktúra biztosítása.

15. § Egyéb művelődési lehetőségek biztosítása feladatkörben az önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) információk gyűjtése és közismertté tétele a településen és a járásban kínált művelődési lehetőségekről,

b) a település amatőr művészeti csoportjainak menedzselése,

c) közösségi színtér biztosítása.

III. Fejezet

A közművelődési feladatok ellátása

A feladatellátás szervezeti keretei

16. § (1) Az önkormányzat e rendeletben szabályozott feladatai ellátása érdekében közösségi színteret működtet.

(2) Az önkormányzat közösségi színtérként kijelöli az Általános Művelődési Központ Művelődési Házát (4965 Kölcse, Kölcsey u. 104. szám, hrsz: 430).

(3) A (2) bekezdés szerinti közösségi színtér és ehhez kapcsolódó közművelődési feladatait s

17. § Az önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik különösen:

a) Kölcse, Sonkád és Fülesd Intézményfenntartó Társulás keretében működtetett nevelési oktatási, közművelődési intézményekkel,

b) a helyi nemzetiségi önkormányzattal,

c) a helyi egyházközséggel,

d) a helyi sportegyesülettel,

e) helyben működő civil szervezetekkel.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

19. § E rendelet által meghatározott közművelődési tevékenységekkel kapcsolatos helyi irányítási, ellenőrzési jogkört a képviselő-testület gyakorolja, valamint ellátja a közművelődési szervezetek tekintetében a fenntartással és működtetéssel kapcsolatos feladatokat. E körben:

a) meghatározza szabályzatokat,

b) kiadja az általa létrehozott, fenntartott közművelődési intézmény alapító okiratát, jóváhagyja a szervezeti és működési szabályzatát,

c) biztosítja a feladatok ellátásához és a közösségi színtér, illetve közművelődési intézmény, közösségi ház fenntartásához szükséges feltételeket.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

20. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében a közművelődési intézmény, közösségi szintér működtetéséhez szükséges forrásokat az éves költségvetésében biztosítja.

21. § Helyi társadalmi, civil és egyházi szervezetek a közösségi szintér helyiségében díjmentesen jogosultak fórumot tartani.

22. § (1) Az önkormányzat a közművelődési célú tevékenységet folytatókat pénzügyi támogatásban részesítheti.

(2) A szervezetek a támogatás felhasználásáról a hatályos helyi önkormányzati pénzügyi-gazdálkodási szabályoknak megfelelően számolnak el, valamint a képviselő-testület munkaterve szerinti testületi ülésen számolnak be.

IV. Fejezet

Záró rendelkezés

23. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység ellátásáról szóló 2/2001. (IV. 10.) önkormányzati rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet a Kölcse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2021. december 30. napjával.