Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 21/2011. (III.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati beruházások előkészítéséről, jóváhagyásáról és megvalósítási rendjéről

Hatályos: 2012. 03. 28- 2015. 06. 04

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal), valamint Érd Megyei Jogú Város intézményeinek (a továbbiakban: Intézmény) nettó 1.000.000 forint értékhatárt meghaladó építési beruházásaira, felújításaira  valamint az ezzel összefüggő és e tevékenység keretében történő szolgáltatás- és árubeszerzéseire, kivéve, ha jogszabály vagy jelen rendelet másként rendelkezik, illetőleg országos hatáskörű szerv jogszabályban meghatározott hatásköre alapján eltérően dönt. A rendelet előírásait kell alkalmazni a beruházási feladat megvalósításának folyamatában.


(2) A nem Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott intézményekkel történő közös beruházásra az e rendeletben foglalt szabályok csak akkor vonatkoznak, ha a beruházási feladatokat – megállapodás alapján – a Hivatal vagy az Intézmény végzi.

2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában használt fogalmak tekintetében a számvitelről szóló, valamint a közbeszerzésekről szóló törvény fogalom meghatározásai az irányadóak azzal, hogy jelen rendeletben a beruházás, a felújítás, egységesen beruházás névvel kerül megjelölésre.


3. § (1) A részben vagy egészben központi költségvetési juttatásból vagy Európai Uniós támogatásból megvalósuló - Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonát gyarapító - beruházásokra és azok finanszírozási rendjére a vonatkozó magasabb szintű jogszabályok az irányadóak, a nem szabályozott kérdésekben e rendelet szabályait kell alkalmazni.


(2) Az egy beruházási feladathoz tartozó részfeladatokat és az ahhoz tartozó költségeket világosan, összefüggéseik figyelembevételével kell kimutatni. Tilos e rendelet szabályainak megkerülése céljából a beruházást részekre bontani.


4. § Az 1. §-ban meghatározott szervek beruházásaikat, illetve azok előkészítését csak a jelen rendelet szabályai szerint érvényes beruházási célokmány, illetve előkészítési engedélyokmány birtokában kezdhetik meg.

II. Fejezet


A beruházások rendje


3. Beruházó és lebonyolító szervek


5. § (1) A beruházó a jóváhagyott célokmányban vagy engedélyokmányban megjelölt önkormányzat és/vagy az intézmény.


(2) Pályázati támogatással megvalósítandó beruházások esetén a pályázati felhívásokban foglaltak szerint kell eljárni.


6. § (1) Az e rendeletben meghatározott, a beruházót terhelő jogok és kötelezettségek


a) ha a beruházó az Önkormányzat - a polgármestert,

b) ha a beruházó az Intézmény – az intézmény vezetőjét illetik.


 (2) Amennyiben a beruházó indokoltnak tartja, a beruházás megvalósításához lebonyolító közreműködését veheti igénybe. A lebonyolításhoz szükséges szerződések csak a beruházási

célokmány elfogadását követően köthetők meg.

4. A beruházás előkészítése, engedélyezése


7. § (1) A beruházás előkészítése során a beruházás szükségességéről, céljáról kell dönteni.


(2) Az önkormányzat és intézményei körében felmerülő beruházási igényekre - az 1. számú mellékletben meghatározott tartalommal - javaslatot tehet:


a) a Polgármester,

b) az intézményvezető,

c) a Közgyűlés bármely bizottsága,

d) a településrészi önkormányzat,

e) a jegyző,

f) az önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság vezetője.


(3) A (2) bekezdés szerinti beruházási célokmány/engedélyokmány előkészítésére vonatkozó javaslatot a Jegyző tartja nyilván és terjeszti elő döntésre.


(4) Az előkészítésre kijelölésről – a rendelkezésre álló anyagi források figyelembe vételével – a Polgármester dönt.

8. § (1) A beruházási célokmány előkészítésére vonatkozó javaslat alapján az előkészítésre kijelölt beruházásra vonatkozóan a Jegyző - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - beruházási célokmány tervezetet készít a Polgármesternek címezve, a 2. sz. melléklet szerinti tartalommal.


(2) A beruházás előkészítési engedélyokmány előkészítésének szükségességéről rendelkező - 1. számú mellékletbe foglalt - javaslat alapján az előkészítésre kijelölt beruházásra vonatkozóan a Jegyző beruházás előkészítési engedélyokmány tervezetet készít a Polgármesternek címezve, a 3. sz. melléklet szerinti tartalommal.


(3) A beruházás költség-előirányzatait a beruházás megkezdésének várható időpontjában annak tárgyáért általában kért, illetve kínált legmagasabb összegű ellenszolgáltatással kell tervezni. A költségek között az általános forgalmi adót külön rovatban kell feltüntetni. A beruházás megvalósítási időtartamától, valamint a bizonytalansági tényezőktől függően szükség esetén a költségeket tartalékkal növelten is meg lehet tervezni. A 100 millió Ft értékhatárt meghaladó beruházásoknál a költségeket 10%-ot meg nem haladó mértékű tartalékkal növelten kell megtervezni.


(4) A beruházási költségek része többek között: a megvalósíthatósági vagy előkészítési tanulmány(ok), engedélyes tervek készítésének, terület tulajdonjogának (használatának) megszerzési, bármely építési vagy bontási munka, kisajátítás, kártalanítás, beruházás, lebonyolítás, műszaki ellenőrzés, beszerzés, üzembe helyezés, közbeszerzési eljárás költsége a megvalósított ingatlanhoz tartozó eszközök értéke.


(5) A beruházási célokmányban, illetve a beruházás előkészítési engedélyokmányban részletesen kell megadni, hogy a meghatározott előkészítési feladatok közül melyek elvégzésére ad az okirat felhatalmazást.


(6) A beruházás megindításához szükséges iratok teljes körű összeállításáért a beruházási célokmány, illetve a beruházás előkészítési engedélyokmány készítője a felelős.

9. § (1) A beruházási célokmány, illetve a beruházás előkészítési engedélyokmány jóváhagyásáról


a) a magasabb szintű jogszabályban meghatározott mindenkori nemzeti közbeszerzési értékhatárt meg nem haladó beruházás esetén a Polgármester dönt,


b) a magasabb szintű jogszabályban meghatározott mindenkori nemzeti közbeszerzési értékhatárt meghaladó beruházás esetén a Közgyűlés dönt, a Polgármester előterjesztése, valamint a beruházással érintett – területileg illetékes – településrészi önkormányzat, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság, és a beruházás szakmai vonatkozása tekintetében érintett szakbizottság, állásfoglalásának kikérése után.


(2) A beruházási célokmány jóváhagyására kizárólag a Közgyűlés jogosult az adott költségvetési évet túllépő kötelezettséget jelentő beruházás esetén. Nem minősül adott költségvetési évet túllépő kötelezettséget jelentő beruházásnak, ha a beruházás teljes költsége a tárgyévi költségvetési rendeletben rendelkezésre áll, azonban annak kifizetésére részben vagy egészben csak tárgyévet követő évben kerül sor. Az adott költségvetési évet túllépő kötelezettséget jelentő beruházás jóváhagyásához minősített szavazattöbbség szükséges, mely egyben kötelezettségvállalásnak minősül.


(3) A beruházási célokmányban, illetve a beruházás előkészítési engedélyokmányban jóváhagyott költségek előirányzatát Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetésében szerepeltetni kell.


(4) A beruházási célokmány, illetve a beruházás előkészítési engedélyokmány elfogadását követően, a döntéstől függően az adott beruházással kapcsolatos szerződéses kötelezettségvállalásra a polgármester jogosult. Az intézményi beruházásoknál a szerződéses kötelezettségvállalásra az intézmény gazdálkodására vonatkozó szabályok az irányadóak.


(5) A beruházási tevékenység irányítására, ellenőrzésére a beruházó jogosult és köteles.

10. § (1) Az elfogadott beruházási célokmányt minden esetben módosítani kell, ha:


a) a beruházási cél módosul,

b) a megvalósulási határidő túllépés várhatóan meghaladja a 2 hónapot,

c) nettó 5 millió Ft fölötti beruházás esetén, amennyiben a beruházás költsége 10 %-kal, illetve legalább nettó 10 millió Ft-tal meghaladja a beruházási előirányzatot.


(2) A beruházási célokmány módosítására a 8.-9. § rendelkezései irányadóak azzal, hogy az előterjesztésnek tartalmaznia kell a módosítás okainak részletes elemzését is.


(3) A beruházási célokmány módosításának elfogadása esetén a beruházó a 9. § (4) bekezdés szerint jogosult és köteles a szerződések módosítására.

5. A beruházás megvalósítása, üzembe helyezés


11. § (1) A beruházás megvalósítása az elfogadott célokmány alapján történik.


(2) A beruházás megvalósítását megkezdeni csak elfogadott célokmány és az adott évre vonatkozó pénzügyi fedezet biztosítása esetén lehet.


(3) A megvalósult beruházást a vagyonkezelő költségvetési szervnek üzembe helyezésre, illetve aktiválásra át kell adni. Az üzembe helyezési eljárás szabályszerű lefolytatásáról, a beruházásban érdekelt szervek meghívásáról, a szavatossági jogok érvényesítéséről (szerződés eltérő rendelkezésének hiányában), továbbá az üzembe helyezéshez, aktiváláshoz, tulajdonjog-bejegyzéshez szükséges dokumentumok és adatok szolgáltatásáról - jogszabály vagy szerződés eltérő rendelkezése hiányában - a beruházó köteles gondoskodni.


(4) A beruházásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések, hatósági és pénzügyi előírások, valamint az egyéb, szerződéses kötelezettségek betartásáért, a jóváhagyásnak megfelelő megvalósításért, a beruházóra előírt költségvetési, tervezési és beszámolási, statisztikai, egyéb pénzügyi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges adatok szolgáltatásáért a beruházó felelős, ideértve azt az esetet is, ha a lebonyolítást más szerv (lebonyolító) végzi. Átalányáras fővállalkozói szerződés esetén a szerződésben kell rögzíteni a fővállalkozó aktiválási adatszolgáltatási kötelezettségét.


12. §  A beruházások fontosabb adatairól a beruházók nyilvántartást kötelesek vezetni, melynél a minimális követelmény


a) a számviteli rendnek megfelelő analitikus nyilvántartás,


b) szerződés-nyilvántartás,


c) kötelezettség-vállalás nyilvántartás vezetése.


13. § A jóváhagyott beruházás megvalósításának teljes befejezését követően a soron következő beszámolóban a beruházásról a beruházónak jelentést kell készítenie a Közgyűlés részére.

III. Fejezet


6. Záró rendelkezések


14. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Jelen rendelet rendelkezéseit a hatálybalépése után induló ügyekben kell alkalmazni.



dr. Szabolcs Mária

T. Mészáros András

jegyző

polgármester



A Közgyűlés elfogadta a 2011. március 24-ei ülésén.

1. számú melléklet a 21/2011. (III.25.) önkormányzati rendelethez


Nyilvántartási szám: ______________

Javaslat

Beruházási célokmány/engedélyokmány előkészítésére


Javaslattevő neve, megnevezése, aláírása: _________________________________________________


A feladat megnevezése: __________________________________________________________________

Benyújtás dátuma: __________________________________________________________


1. A feladat jelenlegi ellátottságának bemutatása, az ellátandó feladat jellemző kapacitásának mutatói (műszaki jellemzők). Összes becsült költség (Ft-ban)





2. Városi ágazati stratégiákhoz, fejlesztési programokhoz való kapcsolódás bemutatása



3. Előkészítettség, korábbi önkormányzati/bizottsági döntések



4. A beruházás javasolt telepítési helye/i, a

hely kiválasztásának szempontjai (cím, hrsz). Érintett szakbizottság(ok), településrészi önkormányzat(ok) megjelölése






5. A javasolt beruházási helyszín tulajdonosi helyzete, az ingatlan/ok megszerzésének  módja





6. A megvalósítás módja (új építés, bővítés,

átalakítás-rekonstrukció, felújítás, vásárlás, az előzőek együttes alkalmazása, stb.)





9. Esetleges társberuházók bemutatása




10. Finanszírozás tervezett forrása (esetleges bevonható külső források megjelölése)






Záradék:    Érd Megyei Jogú Város Polgármestere előkészítésre kijelölte ..…...év..…hó….napján.


Beruházás előkészítési engedélyokmány szükséges/nem szükséges.


Érd, 20_____

                                                                     


Polgármester       

2. számú melléklet a 21/2011. (III.25.) önkormányzati rendelethez


Nyilvántartási szám: ______________



Célokmány


1. A beruházó megnevezése  és címe:



2. A beruházás megnevezése, jellege:

- beruházás

- felújítás

- árubeszerzés

- szolgáltatás megrendelés


3. A beruházás célja és szükségességének indoklása



4. A beruházás elhelyezése (a telepítés, a

területkijelölés indokai, a területkészítéssel

kapcsolatos feladatok, a funkcionális és

üzemeltetői igények, stb. ):






5. A beruházás műszaki leírása, a választott megoldások indoklása





6. A becsült költségek részletes bemutatása:

- költségnemenkénti bontásban, éves ütemezéssel (legalább: előkészítési költségek, kapcsolódó szolgáltatások, árubeszerzés, építési költségek)

- a költségbecslés módja (tervezői  költségvetés, műszaki értékbecslés,  előzetes adásvételi megállapodás, stb.) 


7. A beruházási költségek fedezete, tervezett

megoszlása:

- intézményi költségvetés

- önkormányzati költségvetés

- központi költségvetési támogatás, elkülönített állami pénzalap, decentralizált támogatás

- egyéb (átvett pénzeszközök, stb.):


8. A szükséges beszerzési szerződések felsorolása, a kivitelező(k)/szállító(k) kiválasztásának módja, az eljárás(ok) megnevezése (tenderstratégia)






9. Kapcsolódó beruházások szükségességének rövid leírása és költségkalkulációja





10. A megvalósítás jogi feltételei (pl. kisajátítás, telekalakítás, szükséges hatósági engedélyek stb.)





11. A beruházáshoz szükséges megalapozó tanulmányok, tervek, előzetes megállapodások, stb. felsorolása, külön feltüntetve azokat az előkészítéshez szükséges feladatokat és az előkészítés költségeit, amelyekre a célokmány engedélyt ad


12. Alapközművek helyzete, a beruházás

várható hatása az infrastruktúra terhelésére


13. Tulajdonos, üzemeltető vagyonkezelő (vagy a kiválasztás módjának) megjelölése


14. Az üzembe helyezésre vonatkozó adatok

(várható időpontja, használatbavételi engedély, az üzembe helyezéssel belépő többletkapacitás, stb.) .Próbaüzemeltetésre vonatkozó adatok (kezdete, befejezése, stb.)


15. Az üzemeltetés feltételei, költségei, azok

fedezetének biztosítása





16. Építési tevékenységgel nem járó berendezés, gép-, műszer- és járművásárlás esetén: géplista





17. A beruházás gazdasági értékelése

(megtérülés ideje)






Záradék: Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése/Polgármestere ___/___  határozatával jóváhagyta.

      

Érd, 20_____


       Aláírás

3. számú melléklet a 21/2011. (III.25.) önkormányzati rendelethez


Nyilvántartási szám: ______________


Beruházás előkészítési engedélyokmány


1. A beruházó megnevezése  és címe:


2. A beruházás megnevezése, jellege:

- beruházás

- felújítás

- árubeszerzés

- szolgáltatás megrendelés.


3. A megvalósításra javasolt feladat szükségességének indokolása, a jelenlegi ellátottság bemutatása.



4. A megvalósításra javasolt feladat elvárt műszaki jellemzői, mennyiségi mutatói


5. A megvalósításra javasolt feladat forrásainál figyelembe vett pályázati lehetőségek, külső és egyéb források megszerzésének lehetősége.


6. Az előkészítés érdekében elvégzendő feladatok és elkészítendő tanulmányok, engedélyek felsorolása, amelyekre az engedélyokmány felhatalmazást ad.


7. Mindazon egyéb tények, körülmények, amelyek a beruházást vagy felújítást befolyásolhatják.




Záradék: Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése/Polgármestere ___/___ határozatával jóváhagyta.



Érd, 20_____




Aláírás