Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2011. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

rendeletek előkészítésében való társadalmi részvétel szabályairól

Hatályos: 2011. 09. 15

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2011. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

rendeletek előkészítésében való társadalmi részvétel szabályairól

2011.09.15.

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testülete, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 103/B. § kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A 2. §-ban foglalt kivétellel az önkormányzati rendelet-tervezetet társadalmi egyeztetésre kell bocsátani, melynek keretében az állampolgárok, a nem állami és nem önkormányzati szervek, szervezetek (továbbiakban: véleményezésre jogosultak) a rendelet-tervezettel kapcsolatosan véleményt nyilváníthatnak az önkormányzat honlapján a rendelet-tervezet véleményezésére kialakított oldalon megadott elektronikus levélcímen.

(2) Nem vehető figyelembe az a vélemény, amely sérti a közerkölcsöt, a rendelettervezet tárgyához nem illeszkedik, vagy név nélküli.

(3) A rendelet-tervezetet úgy kell a véleményezésére kialakított oldalon közzétenni, hogy a tervezet céljához és hatálybalépéséhez igazodóan a véleményezésre jogosultaknak elegendő idő álljon rendelkezésre a tervezet érdemi megítéléséhez, a vélemények kifejtéséhez.

(4) A beérkezett vélemények, a véleményezésre jogosult nevének és e-mail címének kezelése a véleményezett rendelet hatálybalépésétől számított 1 évig történik. Az adatkezelés magában foglalja az említett adatok gyűjtését, tárolását, közzétételét, felhasználását és törlését is.

(5) A véleményezésre jogosultak széles körét érintő rendelet-tervezettel kapcsolatos vélemények megismerése érdekében a Polgármesteri Hivatal lakossági fórumot szervezhet.

2. § (1) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani

a) az állami támogatásokról, a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról szóló önkormányzati rendelet-tervezetet,

b) helyi adóról, annak módosításáról,

c) a Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályait meghatározó önkormányzati rendelet-tervezetet, valamint

d) a rendelet-tervezetet, ha azt rendkívüli ülésen tárgyalja a képviselő-testület a sürgősségre való tekintettel valamint, ha annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik.

(2) Kiemelkedő közérdek az olyan körülmény, amelynek bekövetkezése esetén az önkormányzatot jelentős anyagi hátrány érné.

3. § Ez a rendelet 2011. szeptember 15-én lép hatályba.