Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2011 (X.28..) önkormányzati rendelete

az önkormányzati várakozóhelyek igénybevételének feltételeiről

Hatályos: 2023. 11. 30

Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2011 (X.28..) önkormányzati rendelete

az önkormányzati várakozóhelyek igénybevételének feltételeiről

2023.11.30.

Bonyhád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdése alapján a parkolás és a várakozás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a jelentkező parkolási problémák megoldását a parkolás feltételeinek meghatározásával segítse.

2. § (1) A rendelet hatálya Bonyhád város közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő közutakra és várakozóhelyekre terjed ki.

(2) E rendelet hatálya a korlátozott várakozási övezetek igénybevétele vonatkozásában nem terjed ki:

a) a megkülönböztető kék villogó jelzést használó (rendvédelmi szervek, mentők, polgári védelmi szervek) és betegszállító járművekre;

b) figyelmeztető jelzést használó (sárga villogó) kommunális szolgáltatást, út- és közműhiba elhárítást végző járművekre;

c) mozgáskorlátozottak várakozására, ha a várakozás feltételei megegyeznek a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KpM-BM együttes rendelet (továbbiakban: KRESZ) várakozásra vonatkozó előírásaival.

d) az orvosi ügyeletet ellátó járművekre;

e) a diplomáciai mentességet élvező személy ilyen hatósági jelzéssel ellátott járművére.

2/A. § A gépjárművek parkolásának biztosítása az önkormányzat feladata. A parkolással összefüggő, e rendeletben szabályozott feladatokkal kapcsolatos hatáskört a Jegyző látja el.

II. Fejezet

A korlátozott várakozási övezetben történő várakozás feltételei

3. § (1) Bonyhád Város közigazgatási területén található várakozóhelyek igénybevételéért díjat nem kell fizetni.

(2) Várakozóhely kizárólagos használatára hozzájárulás – kivéve az orvosi ügyeletet ellátó orvost egy gépjármű vonatkozásában – nem adható. Az orvosi ügyeletet ellátó orvos részére a várakozóhely kizárólagos használatát a polgármester engedélyezi.

(3) A rendelet 1. mellékletében felsorolt területen (továbbiakban: korlátozott idejű várokozási övezet) csak meghatározott ideig és parkométer (továbbiakban: tárcsa) , vagy egyéb jelzés kihelyezésével lehet várakozni.

(4) A korlátozott idejű várakozási övezetben a várakozást a KRESZ 41. szakaszában, valamint ezen rendeletben foglaltak szerint kell megvalósítani.

(5) A várakozás megkezdésével egyidejűleg a tárcsát vagy egyéb jelzést a várakozás megkezdésének időpontjára kell állítani. Azonos helyen a várakozási idő nem hosszabbítható meg. Azonos helynek minősül a több, egymástól legfeljebb 100 méterre levő, várakozásra igénybevett terület. A várakozás befejezését követő 2 órán belül azonos helyen tilos parkolni.

(6) A korlátozott idejű várakozási övezetben munkanapokon 8-18 óra közötti időben, szabadnap 8-12 óráig korlátozott a várakozás, időtartama azonos helyen maximum 60 perc.

(7) A (6) bekezdésben szereplő időszak előtt és után, valamint a 1. mellékletben nem szereplő területen, továbbá a mozgáskorlátozott személyek parkolási igazolványáról szóló rendelet alapján kiadott engedéllyel rendelkező mozgáskorlátozott várakozása nem korlátozott.

(8) A várakozás megkezdésének időpontja jelezhető a kereskedelemben forgalmazott tárcsa használatával, illetve bármilyen egyéb jelzés alkalmazásával. Az így alkalmazott tárcsa és egyéb jelzés többször használhatók mindaddig, amíg funkciójuk betöltésére alkalmasak.

(9) A (3) bekezdésben körülírt korlátozott idejű várakozási övezetet minden járművel megközelíthető irányból a KRESZ „várakozóhely” táblával és 60 perces időtartamra utaló, a tárcsa, vagy egyéb jelzés használatát előíró és kötelező használati időtartamát rögzítő kiegészítő táblával kell ellátni.

4. § (1) Az egészségügyi dolgozók számára a polgármester egyedi elbírálás alapján, az intézet, vagy rendelő elhelyezkedése szerinti – ügyeletet ellátó orvos esetében mindegyik – korlátozott idejű várakozási övezetre vonatkozóan 60 percet meghaladó várakozási engedélyt adhat ki.

(2) Az engedély kiadását az egészségügyi intézet vezetője, vállalkozó orvos esetében a vállalkozó orvos kérheti. A kérelmet a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki osztályához kell benyújtani.

(3) A kérelemben meg kell adni a korlátozott várakozási övezet helyét, az egészségügyi dolgozó nevét és a gépjármű forgalmi rendszámát.

(4) Az engedély naptári évre december 31-i lejárati dátummal adható ki.

(5) Az engedély tartalmazza a korlátozott várakozási övezet helyét, és a gépjármű forgalmi rendszámát.

III. Fejezet

Fogalom meghatározások, záró rendelkezések

Fogalom meghatározás

5. §

1) ármű: A KRESZ-ben ekként meghatározott eszköz.
2) Egyéb jelzés: a parkolás megkezdését egyértelműen rögzítő saját készítésű eszköz.

Záró rendelkezések

6. § (2) E rendelet 2011. december 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit ezt követően kell alkalmazni.

7. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1

Az 1. melléklet a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.