Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (X. 7.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról

Hatályos: 2013. 04. 01

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (X. 7.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról

2013.04.01.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás, az 1949. évi XX. törvény 44/A. §. (1) bekezdése a)-b) pontjaiban és a (2) bekezdésében foglaltak, a többszörösen módosított 1/1986. (II.21.) ÉVM-SZEM. sz. együttes rendeletben, a 4/1984. (II.1.) ÉVM rendeletben, valamint a települési hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI.14.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a köztisztaság fenntartására és településtisztasági szolgáltatás ellátására irányuló – helyi körülményekből adódó – sajátos feladatokat az alábbiak szerint szabályozza:

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

1. §

(1) A közterületen állomásozó járművek üzembentartói kötelesek álláshelyüket (járda, parkírozó hely) tisztán tartani, szükség esetén lemosni. Járműveket közterületen tisztítani, mosni tilos!

(2) Az utcai árusok kötelesek az általuk igénybe vett területet, valamint annak környékét a szennyeződéstől megóvni, állandóan tisztántartani, a tevékenységükből fakadóan keletkezett hulladékot összegyűjteni és elszállítani.

(3) Állatok által közterületen okozott szennyeződés eltakarításáról az állat sétáltatója, illetve tulajdonosa haladéktalanul köteles gondoskodni.

(4) Építési, bontási, valamint tatarozási munkákat, továbbá minden közműépítéssel kapcsolatos burkolat vagy talajbontási munkát úgy kell elvégezni, hogy a környezetet ne szennyezze és a csapadékvíz elvezetése biztosítva legyen. A keletkező hulladékot az építtető köteles folyamatosan elszállítani. A munkálatok befejezése után a munkaterület környezetének eredeti állapotába való visszaállításáról – különös tekintettel a zöldfelületekre – a kivitelező köteles gondoskodni.

(5) Ömlesztett anyag (salak, homok, kavics, beton, oltott mész, fűrészpor, trágya és állati hulladék) csak olyan járművön szállítható, amely az anyag lehullását, úttestre jutását megakadályozza.

(6) A tulajdonos vagy a használó köteles gondoskodni:

(a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület),
(b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá
(c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló területek
tisztán tartásáról;
(d) a csapadékvíz lefolyását akadályozó anyagok és más hulladék eltávolításáról,
(e) a téli időszakban a biztonságos gyalogosközlekedés érdekében a síkosság-mentesség biztosításáról,
(f) a járda felett és az ingatlan előtti zöldsávban található fákról a gyalogos- és kerékpárforgalmat zavaró gallyak, ágak 2 méter alatti eltávolításáról.
(7) A fenti bekezdésekben nem érintett közterületet tisztántartani, síkosság-mentességéről gondoskodni a terület tulajdonosának a kötelessége.
(8) Szórakozó-, vendéglátó- és árusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt – ettől eltérő megállapodás kivételével – az üzemeltető köteles tisztán tartani. A hulladék összegyűjtésére a nyitva tartás ideje alatt a bejárat közelében szeméttároló edényt kell elhelyezni és annak ürítéséről szükség szerint gondoskodni.

2. §

(1) A hóeltakarítás során elszállított hótömeg lerakóhelyeinek kijelöléséről az állami és az önkormányzati közútkezelő bevonásával a közterület-felügyelet intézkedik.

(2) Szemetet, hulladékot az összegyűjtött hó, jég és engedéllyel közterületen tárolt anyag közé keverni tilos!

(3) Szerves és veszélyes hulladékot, állati hullát, bomló anyagot közterületen lerakni vagy tárolni tilos!

(4) Közterületen szőnyeget tisztítani, porolni tilos!

3. §123

Záró rendelkezések

4. §

(1) Ez a rendelet 2011. október 10-én lép hatályba, egyidejűleg a 33/2004. (IV.30.) rendelet ás az azt módosító 45/2005.(X.28) és 47/2009.(XII.18.) rendelet hatályát veszti.

1

Módosította: 17/2012. (V.31.) önk. rendelet, hatályos 2012. május 31-től

2

Hatályon kívül helyezte a 31/2012. (XI.30.) önk. rendelet 1. §-a, amely hatályos 2012. november 30-tól.

3

Módosította az 5/2013. (III. 29.) Ör. 7. §-a. Hatályos: 2013. április 1-jétől.