Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2011. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2011. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2023.01.01.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránt az anyakönyvvezetőnél kérelmet kell benyújtani. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötést és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését a Jegyző engedélyezi.

(2)2

2. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése akkor engedélyezhető, ha a felek által megjelölt külső helyszín alkalmas az anyakönyvi esemény méltóságteljes lebonyolítására és a felek a meghatározott díjat megfizetik.

(2)3 A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 21.000,-Ft/anyakönyvi esemény díjat kell megfizetni.

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

(4) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél a jogszabályban előírt feltételeket a felek az Önkormányzat által megbízott szolgáltatón keresztül kötelesek biztosítani.

(5)4 Nem köthető házasság és nem létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat a munkanap-áthelyezés következtében központi jogszabályban elrendelt, ünnepnaphoz kapcsolódó pihenőnapon.

3. §5 A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 7.500,-Ft/anyakönyvi esemény díjat kell megfizetni és akkor engedélyezhető, ha a felek e díjat megfizetik.

4. § (1) Jelen rendeletben meghatározott díjat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni készpénz-átutalási megbízáson, vagy banki átutalással az Önkormányzat részére és a befizetést igazolni az anyakönyvvezetőnek.

(2) A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a befizető részére 15 napon belül vissza kell utalni.

(3) Az anyakönyvi esemény elmaradása esetén, ha azt a felek a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének kitűzött időpontja előtt legalább 5 nappal bejelentik, a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell utalni a befizető részére.

5. § A rendeletben meghatározott díjak megfizetése alól mentesség adható, ha valamelyik házasuló, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítő személy állapota közeli halállal fenyeget.

6. § (1)6 Amennyiben a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezető nem a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását kéri, bruttó 5.000,-Ft/anyakönyvi esemény közreműködési díj illeti meg.

(2)7 A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 15.000,-Ft/anyakönyvi esemény közreműködési díj illeti meg.

7. §8 E rendelet alkalmazása során hivatali helyiség a Polgármesteri Hivatal (Szeged, Széchenyi tér 10.), a Tápéi és Kiskundorozsmai Kirendeltségek házasságkötő termei.

8. § Ez a rendelet 2011. április 01. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

1

A szöveg a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2021. (IV. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (2) bekezdését a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2021. (IV. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § (2) bekezdése a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2022. (X. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (5) bekezdését a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2021. (IV. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

5

A 3. § a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2022. (X. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § (1) bekezdése a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2022. (X. 10.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 6. § (2) bekezdése a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2022. (X. 10.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 7. § a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2021. (IV. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.