Szigetvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2011. (I. 21.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok és a családi események szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2011. 01. 22- 2022. 07. 31

Szigetvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2011. (I. 21.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok és a családi események szolgáltatási díjairól

Szigetvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Szigetvár város közigazgatási területén történő házasságkötési, bejegyzett élettársi kapcsolatok eljárásai és egyéb családi események (pl. névadó ünnepség) társadalmi megünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) Anyakönyvvezető: Szigetvár város anyakönyvvezetője

(2) Munkaszüneti nap: vasárnap; január 1.; március 15.; nagypéntek; húsvét; május 1.; pünkösd; július 1.; augusztus 20.; október 23.; november 1.; december 24-26.

(3) Hivatali helyiség: A Szigetvár, Deák Ferenc tér 16. sz. alatti házasságkötő terem.

(4) Hivatali munkaidő: A Szigetvári Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

II. FEJEZET A HIVATALI HELYISÉGEN KÍVÜL, A HIVATALI MUNKAIDŐN KÍVÜL TÖRTÉNŐ HÁZASSÁGKÖTÉS, BEJEGYZETT ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT LÉTESÍTÉSE, ÉS EGYÉB CSALÁDI ESEMÉNY ENGEDÉLYEZÉSÉNEK SZABÁLYAI

Eljárási szabályok

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túli házasságkötést, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését, egyéb családi esemény (pl. névadó ünnepség) megtartását Szigetvár Város Jegyzője engedélyezi.

(2) Az illetékmentes kérelem a Szigetvári Polgármesteri Hivatal Anyakönyvvezetőjénél terjeszthető elő. Eljárási cselekmények elektronikus úton nem végezhetők.

(3) Az engedély kiadásánál figyelembe kell venni, hogy nem köthető házasság, illetve nem létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat, valamint nem tartható egyéb családi esemény a rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napokon.

(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése akkor engedélyezhető, ha a felek a törvényi feltételek teljesítésén túl igazolják az önkormányzati rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díj befizetését.

III. FEJEZET DÍJFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG

Díjfizetési eljárási szabályok

4. § (1) A hivatali munkaidőn belül a házasságkötés, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli megkötése, továbbá a munkaidőben a hivatali helyiségben történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése, egyéb családi esemény megünneplése ingyenes.

(2) A hivatali munkaidőn kívül a házasságkötés, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli megkötése esetén, továbbá munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése, egyéb családi esemény megünneplése esetén a szolgáltatás ellentételezéseként a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott mértékű díjat kell fizetni az 5. §-ban meghatározott mentességek kivételével.

(3) A szolgáltatási díjat a polgármesteri hivatal házipénztárába történő befizetéssel vagy banki átutalással kell teljesíteni legkésőbb a házasságkötést, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítést vagy családi eseményt megelőző munkanapig.

(4) A díj befizetését az engedély kérelem benyújtásával egyidejűleg a postai feladóvevény vagy hivatalos számlakivonat bemutatásával kell igazolni.

(5) Amennyiben a házasságkötés, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése vagy a családi esemény bármely okból elmarad vagy a kérelem bármely okból el lett utasítva, a befizető részére a szolgáltatási díjat 5 munkanapon belül vissza kell fizetni.

Mentességi szabályok

5. § (1) A jegyző a magánszemély kérelme alapján a díjfizetést mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése a kérelmező vagy a vele együtt élő közeli hozzátartozó megélhetését súlyosan veszélyezteti. Súlyosan veszélyeztetettnek tekinthető különösen az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegét, vagyona nincs vagy akit elemi csapás ért.

(2) Az (1) bekezdés hatálya alá tartozó személy a részletes indokolással ellátott kérelmét a Szigetvári Polgármesteri Hivatal Anyakönyvvezetőjénél (7900 Szigetvár, Zrínyi tér 1.) nyújthatja be. Az elbírálás során tekintettel kell lenni a kérelmező családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire. A kérelem elektronikus úton történő benyújtása kizárt.

(3) A mentességhez, mérsékléshez és méltányossághoz a feltétel fennállásának igazolása, bizonyítása a kérelmezőt terheli.

Anyakönyvvezető díjazása

6. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő helyett a rendelet 2. számú mellékletében meghatározott díjazás illeti meg.

(2) Az anyakönyvvezető részére a formaruha díját minden év március 15-ig, a szabadidő helyett járó díjat negyedévente kell kifizetni.

IV. FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit ettől a naptól kell alkalmazni.

Szigetvár, 2011. január 20.

Kolovics János Horváth Krisztián

polgármester jegyző

A 3/2011. (I.21.) Ör. sz. rendeletet

2011. január 21. napján kihirdetem.

Horváth Krisztián

jegyző