Páli Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2011.(III.28.) önkormányzati rendelete

az épített örökség védelmének helyi szabályozásáról

Hatályos: 2011. 04. 01- 2018. 12. 05

Páli Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999.(VIII.13.) FVM rendeletben foglaltakra - az épített örökség védelmének helyi szabályozásáról a következő rendeletet alkotja.


1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed a község közigazgatási területén található, az épített örökség fogalomkörébe tartozó javakra, valamint az ezekkel kapcsolatos minden tevékenységre, személyre és szervezetre, kivéve az országos védelem alatt álló javakat.


2. A rendelet célja


2. §


A rendelet célja, a településnek és környezetének, valamint a Páli községben található értékes építészeti, táji, valamint az építészeti környezettel összefüggő természeti elemek jellegzetességének, hagyományos jellegének a megőrzése.


3. A helyi védelemmel kapcsolatos eljárás


3. §


(1) A képviselő-testület az építészeti örökséget képező elemeket, amelyek külön jogszabály alapján nem állnak védelem alatt – azok jellegzetességének és hagyományos megjelenésének megőrzése érdekében - helyi védelemben részesíti.

(2) A helyi védelem alá helyezést és annak megszüntetését, vagy korlátozását a településen bárki (természetes és jogi személy egyaránt) írásban kezdeményezheti a képviselő-testületnél.

(3) A képviselő-testülethez benyújtott javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a helyi védelemre javasolt építészeti örökség megnevezését, körülhatárolását,

b) pontos helyének megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám),

c) rövid leírását,

d) a kezdeményezés indokait.

(4) A helyi védelem alá helyezés, illetőleg annak megszüntetésére irányuló eljárásról és az eljárás eredményéről értesíteni kell:

a) az első fokú építésügyi hatóságot,

b) az érintett tulajdonost, az ingatlan kezelőjét,

c) hirdetmény útján a lakosságot, amelyet a hirdetőtáblákra 30 napra kell kifüggeszteni.

(5) A helyi védelem alá helyezett értékekről a körjegyzőség hivatala a 66/1999.(VIII.13.) FVM rendelet 8. §-a szerinti nyilvántartást vezet.




4. A helyi védelem költségviselése


4. §


(1) A helyi védelem alá helyezett ingatlan fenntartása és állagmegóvása a tulajdonos (tulajdonosi jogokat gyakorló), rendeltetésszerű használata az ingatlan használójának (kezelőjének) a kötelezettsége.

(2) A helyi védelem alá helyezett ingatlan rendeltetésszerű használatához szükséges mértéket meghaladó karbantartási, felújítási költségekhez az önkormányzat – költségvetésében jóváhagyott fedezet terhére – támogatást nyújthat.

(3) A támogatásra irányuló kérelmet a képviselő-testület bírálja el.

(4) A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:


5. A helyi védelem alá helyezett értékek


5. §


A képviselő-testület helyi egyedi védelem alá helyezi a Páli, Kossuth u. 68. szám alatti, 474. helyrajzi számú ingatlan lakóépület részét.

6. §


A helyi egyedi védelem keretében:

a) a teljes egészében védett épületet eredeti (hagyományos) tömegében, tetőformájában kell megtartani, meghagyva a hagyományos jellegét (nyílászárók, tagozatok, díszek, homlokzati elemek).

b) a védett épület belső korszerűsítését, átalakítását, illetve bővítését a védettség nem akadályozza, azonban a belső stílusjegyek eredeti formában megőrizendők,

c) a védett lakóépületet bővíteni úgy lehet, hogy az épület eredeti tömegformája, homlokzata, utcaképi megjelenése ne változzon, a tervezett bővítés a régi épület formájával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen.


6. Záró rendelkezések



7. §


(1) Ez a rendelet 2011. április 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Páli község építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 6/2006.(IX.25.) önkormányzati rendelet 29. § (3) bekezdése.