Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2011. (X. 7.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2015. 06. 01- 2016. 08. 31

    30/2011. (X. 07.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről


(A 17/2012. (V.31)., 31/2012. (XI.30.),  5/2013.(III.29.), 6/2013. (III.29.) és a 19/2015. (VI.01.)  önkormányzati rendeletekkel egységes szerkezetben)


Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A.§. (2) bekezdésében és a helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV. Törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


I. Általános rendelkezések


1.§


A rendelet hatálya kiterjed az 1. számú mellékletben felsorolt, valamint térkép- és tulajdoni lap másolat kivonattal csatoltak szerinti köz- és kegyeleti temetőkre, azok fenntartásával, üzemeltetésével, illetve az azokban folytatott közszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységekre.


2.§


(1)       Kiskunfélegyháza Város közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, újra használatba vételéről Kiskunfélegyháza Város Képviselőtestülete határoz a város mindenkor érvényben lévő rendezési terveinek, valamint az hatályos jogszabályok előírásainak megfelelően.

(2)       A rendelet hatálybalépésekor üzemelő köztemetők, azok létesítményeinek, építményeinek, berendezéseinek fenntartásáról, felújításáról, fejlesztéséről Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet (Üzemeltető) útján gondoskodik. Az Üzemeltető a temetők fenntartását és üzemeltetését a szervezet Alapító okiratában,  Szervezeti és működési szabályzatában, továbbá a jelen rendeletben foglaltak szerint végzi. A köztemetők felügyeletével kapcsolatos teendőket a Jegyző látja el.

(3)       A temetőkön belüli és a Csanyi úti szovjet katonai sírok kegyeleti parkként történő fenntartásáról Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet útján gondoskodik.

(4)       A felekezeti temető fenntartásáról az illetékes egyházi szervezet gondoskodik, amely a temetőkre vonatkozó általános érvényű jogszabályok megtartásáért felelős személy nevét és elérhetőségét köteles a Jegyzőnek bejelenteni.

(5)       A köztemetők felújítása fejlesztése Temető Hasznosítási Terv alapján történik, melynek elkészültéig és elfogadásáig a fenntartási és üzemeltetési feladatok tekintetében is jelen rendelet átmeneti rendelkezéseit kell betartani. A temetőfejlesztés végrehajtandó feladatait, azok időbeni ütemezését a 2. számú melléklet tartalmazza.


3.§.


Fogalom meghatározások


  1. Síremlék: A sír valamennyi építményét (sírhant, sírkeret, sírjel) magában foglaló létesítmény
  2. Sírjel: A sírfeliratot magában foglaló fejfa
  3. Családi sírhely: Kiskunfélegyháza temetőiben hagyományosan kialakult több koporsós, de legalább 3 felnőtt sírhelyet magában foglaló temetési hely, amely egységes szemlélettel kerül megépítésre és kertészeti rendezésre. A sír körül hagyományosan öntött- vagy kovácsoltvas sírkerítés épül
  4. Temetési hely: a temetőben létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt. A temetési helyek egyes formái a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedés alapján különböznek egymástól.
  5. Sírhely: koporsó, vagy urna földbe temetésére szolgáló meghatásozott méretű terület.
  6. Sírhelytábla (parcella): a temető területének utakkal, esetleg gyalogutakkal elhatárolt része melyet az ABC nyomtatott nagybetűivel jelölnek. (A régóta temetett temetőrészeken a könnyebb kezelhetőség miatt az üzemeltető a túl nagy parcellákat alszámozással is elláthatta, melyet a sírhelytábla betűjeléhez toldott arab számmal jelölt. Pl. K-1)
  7. Sírsor: a sírhelytáblán belül egy sorban elhelyezkedő sírok összessége melyet arab számokkal jelölnek.
  8. Sírhelyszám: A sírhelytábla sírsoraiban elhelyezkedő sírhelyek sorszáma, melyet arab számokkal jelölnek


II. A köztemetők beosztása, műszaki létesítményei


4.§


(1) A köztemetők sírkerti utak és gyalogos közlekedők által sírhelytáblákra, sírsorokra és (temetési) sírhelyekre tagoltak, melyek méreteit a 3. számú melléklet tartalmazza. Az utak megtartásáról, üzemképes állapotának biztosításáról az Üzemeltető köteles gondoskodni.

(2) A még temetetlen sírhelytáblákat a folyamatos temetésre elő kell készíteni. A sírhelytábla tereprendezésére, sírkiosztására, előfásítására, az út kialakítására szakemberrel tervet kell készíttetni, és azt az illetékes Irodával kell egyeztetni. A tervben megfogalmazottak kialakítása nélkül a sírhelytáblát nem lehet használatba venni.


5.§


(1)       A köztemetőket legfeljebb 1200 síronként, vagy 150 méterenként arányos elosztásban hulladékgyűjtő- és vízvételi helyekkel kell felszerelni, melyek üzemképes állapotáról az Üzemeltető köteles gondoskodni. Új vízvételi hely létesítésekor

az építésre kerülő kifolyó és gyűjtőmedence kialakítási módját, valamint a hulladékgyűjtő konténer típusát az illetékes Irodával kell egyeztetni.


III. Temetési helyek


6.§


(1)       A köztemetőkben az alábbi sírhelyek alakíthatók ki temetési helyként:

a) felnőtt egyes sírhely

b) felnőtt kettős sírhely

c) családi sírhely

d) díszsírhely -külön sírhelytáblában

e) gyermeksírhely

f) urnasírhely -külön sírhelytáblában

g) urnafülke-kolumbáriumfalban

h) urnasírbolt

i) sírbolt, kripta

j) hamvszétszórás területe -külön sírhelytáblában

k) halva születettek, csonkolt testrészek, emberi szervek, szerv-maradványok, exhumált emberi maradványok temetési helye -külön sírhelytáblában

(2) Az egyes temetési helyekért – a díszsírhelyek kivételével _ az elhunyt temettetőjének sírhely használati díjat kell fizetni, mely díjak mértékét a 4. számú melléklet tartalmazza.

(3) A sírhelyek használati ideje a temetkezési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) urnafülke, urnasírhely                         10 év

b)  koporsós sírhely                               25 év

c) urnasírbolt                                         20 év

d) családi sírhely                                   60 év

e) sírbolt, kripta                                     60 év a megépítéstől

f) sírbolt, kripta, épülettel                       75 év a megépítéstől

(4) A sírhelyek használati ideje az alábbiak szerint módosulhat (növekedhet):

a) egyes sírhely rátemetés esetén: az utolsó betemetéstől számított 25 évvel

b) kettős sírhely esetében: az utolsó betemetéstől számított 25 évvel

c) családi sírhely esetében: az utolsó betemetéstől számított 25 évvel

(5) Rátemetett exhuma vagy urna a sírhelyhasználatot nem hosszabbítja meg.



IV. A temetők használata, a temetkezés rendje, sírhelygazdálkodás, közhasználatú zöldfelületek


7.§


Sírhelytáblák temetése, lezárása


   (1)       Az első ciklusú temetés alatt álló sírhelytáblákban a temetkezés az elhalálozás idejének megfelelő  -            folytatólagos – sorrendben történik.

(2)       A betelt sírhelytáblákat az utolsó sír betemetésével le kell zárni, ott új sírt létesíteni tilos. A lezárt sírhelytáblában történő temetés csak sírbolt, kripta, családi és kettős sírhely betemetetlen helyein lehet, a sírhelyhasználat idejének meghosszabbításával a 6.§. (4) és 8.§. (4) bekezdésben foglaltak szerint. A lezárt sírhelytáblák mindaddig kegyeleti helyként gondozandók, ameddig felszámolásukról döntés nem születik.

(3) A folyamatos temetésű sírhelytáblák legfeljebb 5 cikluson (125 éven) keresztül temethetők lezárás nélkül. A sírok újbóli temetése a különböző sírhelyhasználati idők lejáratának függvényében a jelen rendeletben foglaltak szerint történik.

(4) Azon parcellákban a meglévő sírhelyek újra nem válthatók, új sírhelyek ki nem alakíthatóak, amelyek a temetőfejlesztés során rendezésre kerülnek és  így új parcellarend kialakítása csak ezáltal válik lehetővé. (tereprendezés, új sírhely kiosztás, racionálisabb sírhelygazdálkodás).

(5) A kegyeleti parcellák a temetők közhasználatú, közjóléti zöldfelületei egyben a temetőkert történeti emlékhelyei. Az egykori temetkezési szokások megőrzésére és bemutatására, egyben az egyéb sírparcellákból felszámolásra kerülő történeti értéket megjelenítő sírjelek elhelyezésére szolgálnak.

8.§


A temetési helyek megváltása: előreváltás,  újraváltás, rendelkezési jog


(1)       A sírhely előre is megváltható. Az így előre váltott síron az előírás szerinti sírhelyméreteknek megfelelően sírjelet kell felállítani, legkésőbb 6 hónapon belül. Ennek elmulasztása esetén írásban történő felszólítást követően az üzemeltető a sírhely feletti rendelkezési jogot visszaveszi. A befizetett sírhely megváltási díjat a temető üzemeltető 15 % költség levonása mellett visszafizeti. Az előreváltott sírhely gyommentesen tartásáról, gondozásáról a sírhely felett rendelkezőnek gondoskodnia kell.

(2) A sírhely fölött az rendelkezik, aki a sírhelyhasználati díjat megfizette.

(3) A temetési helyek használatára a sírhely fölött rendelkezőnek a temetői nyilvántartásba bejegyzett rendelkezései az irányadóak, ennek hiányában házastárs, egyenes ágbeli rokon, valamint utód és házastársa jogosult

(4) A temetési helyek teljes használati díját annak megváltásakor kell megfizetni. Minden további temetés alkalmával ki kell fizetni azt a díjkülönbözetet, amellyel a 25 éves porladási idő biztosítása érdekében a használati idő meghosszabbodik.

(5) Újra váltás esetén lehetőség van egyszemélyes sírhelyek esetén maximum 3 havi, kétszemélyes sírhelyek esetén maximum 6 havi részletfizetéssel történő megváltásra.

(6) A sírhely újbóli betemetésekor a rendelkezési jogot igazolni kell


9.§


Sírhelytábla lezárása és kiürítése, síremlék feletti rendelkezési jog, sírhelyhasználati díj visszatérítése, díszsírhely áthelyezése


(1)       Sírhelytábla, temetőrész, temető lezárásáról, kiürítéséről, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselőtestülete dönt. A kiürítésről szóló tájékoztatót temetői hirdetményben, legalább 3-3 alkalommal helyi és országos sajtóban közhírré kell tenni úgy, hogy a közzétételek a kiürítést  6, 4, 2 hónappal megelőzően történjenek.

(2)       A sírhelyhasználati idő alatt, valamint annak lejártával, az üzemeltető által meghatározott és hirdetményben közzétett idő lejártáig a síremlékkel az  jogosult rendelkezni, aki azt megváltotta. Amennyiben a jogosult rendelkező az előírt idő alatt nem rendelkezik, úgy a rendelkezés joga az üzemeltetőt illeti meg. Az intézkedésből ilyen módon befolyt bevételt az üzemeltető a temető fenntartására köteles fordítani.

(3)       A sírhely fölött rendelkező kérésére történő exhumálás, urnaelhelyezés miatt megürülő sírhely számlával igazolt sírhelyhasználati díjának időarányos részét, 20%-os kezelési költség levonása után a jogosultnak az üzemeltető megtéríteni köteles.

(4)       A sírbolt, kripta birtokosának kérésére és költségére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, kis koporsóban a sírboltba vissza kell helyezni az exhumálásokra és hamvak eltemetésére vonatkozó előírások betartásával.

(5)       Ha a temető (temetőrész, parcella), temetési hely kiürítésére a sírhely használati idejének lejárta előtt kerül sor, a maradványok, urnák, síremlékek áthelyezéséről, a felmerülő költségek térítésével annak kell gondoskodnia, akinek az érdekében az áthelyezés szükségessé vált.  Az át nem helyezhető építmények (sírbolt, kripta) és síremlékek esetében a létesítőt (rendelkezőt) kártalanítás illeti meg, melynek mértékét a Ptk. –ban foglaltak szerint kell megállapítani.

(6)       Betemetett díszsírhely nem szüntethető meg, annak használati ideje a temető fennállásáig tart, a sírhelytábla kiürítésekor vagy átrendezésekor a helyén kell tartani, vagy a temetőnek erre a célra kijelölt részére kertépítészeti tervben rögzített módon kell áthelyezni.


10.§


Új sírhelyek nyitása, férőhelyek meghatározása, rátemetés, urnák kiadása


(1)       Új sírhely az ismert maximális talajvízszint figyelembevételével nyitható úgy, hogy a koporsó alja a talajvíz fölött legalább 0,5 méterrel helyezkedjen el.

  (2)       Újra temetésre kerülő sírhely az (1) bekezdésben foglaltak betartásával temethető.

(3)       Sírhelyre, sírboltba, kriptába, urnasírboltba, csak annyi koporsó, urna temethető el, ahány férőhelyes a sírhely.

(4)       Megnyitott sírban rátemetés csak ott engedélyezhető, ahol a rátemetéssel felülre kerülő koporsó alja legalább 1,6 m mélyre helyezhető a sírhely és környezete jellemző terepszintjéhez képest. Rátemetés csak az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól / továbbiakban: ÁNTSZ / előzetesen beszerzett engedély alapján az üzemeltetőtől megkért sírnyitási engedéllyel végezhető.

(5)       A köztemetőben korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeletető gondoskodik. Az urna kiadását a temettető vagy annak törvényes meghatalmazottja kérheti.  Az átadást a temetői nyilvántartásokban fel kell jegyezni.


11.§


Díszsírhely adományozása, díszsírhelybe temethetők, gondozása, a város saját halottjának nyilvánítás, sírok védetté nyilvánítása


(1) A díszsírhely adományozásáról az adományozó az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban értesíti. A díszsírhelybe temetetteket öröknyugvás illeti.

(2) Díszsírhelybe a sírnyitás és rátemetés előírásainak megtartása és költségeinek viselése mellett az elhalt özvegye, valamint egyenes ágbeli rokona is eltemethető.

(3) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunyt hozzátartozói, ennek hiányában az üzemeltető köteles gondoskodni.

(4) A Polgármester jogosult az elhalt személyt a város saját halottjának nyilvánítani. A város saját halottját a temetéskor díjmentes sírhely és temetés illeti meg. Az így adományozott sírhellyel kapcsolatos minden egyéb kérdésben a rendeletben foglaltakat kell alkalmazni, a sírhelymegváltási idő leteltével újra kell váltani.

(4a)[1]    A Polgármester a város saját halottjának nyilvánítja azt az elhunyt személyt, aki elhalálozásakor  Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének  tagja, vagy korábban 8 évig tagja volt, amennyiben a kezdeményezéshez az elhunyt személy valamelyik közeli hozzátartozója az alábbiak közül – egymást követő sorrendben – hozzájárul:

            a) házastárs, élettárs,

            b) egyenesági leszármazó,

c) a törvényes öröklés általános rendjének megfelelően egymást követő sorrendben bármelyik közeli hozzátartozó,

            d) temettetésre jogosult,

és az az elhunyt végakaratával nem ellentétes.


(5) Városunk neves személyiségeinek sírjai védetté nyilváníthatók.

(6) A védetté nyilvánításról Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.

(7) A védetté nyilvánítást kezdeményezheti minden kiskunfélegyházi születésű vagy lakhelyű magánszemély és Kiskunfélegyházán tevékenykedő civil szervezet.

(8) A védetté nyilvánítást írásban kell kezdeményezni és a kérelmezett személy életútjának rövid bemutatásával indokolni kell. A beadvány a Polgármesteri Hivatal illetékes Irodájára nyújtandó be.

(9) A védett sírhelyek gondozásáról az elhunyt hozzátartozói, ennek hiányában az üzemeltető köteles gondoskodni.

(10) Védett sírt a porladási idő után nem kell újraváltani és  nem szüntethető meg, annak használati ideje a temető fennállásáig tart. A sírhelytábla kiürítésekor vagy átrendezésekor a helyén kell tartani, vagy a temetőnek erre a célra kijelölt részére kertépítészeti tervben rögzített módon kell áthelyezni


12.§


Temetőkön kívüli ravatalozás, a koporsó nyitva tartása, fertőző betegségben elhunytak


(1)       Kiskunfélegyháza város területén temetkezni, sírhelyet használni csak a köztemetőkben és az üzemelő felekezeti temetőben lehet. Kivételes esetben ettől eltérően a temetőkön kívüli ravatalozásra az ÁNTSZ  adhat engedélyt.

(2)       A felravatalozott koporsót –a temettető kívánságára- a búcsúztatási szertartás megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(3)       A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt tilos felnyitni. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek. A fertőző betegségben elhunyt szállítása után a kocsit azonnal, egyébként havonta fertőtleníteni kell, amelyről az üzemeltető naplót köteles vezetni.


13.§.


Síremlékek felállítása, építési engedély kötelezettség


(1)       Síremlék felállításához, egyéb építési tevékenységek végzéséhez az Üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Az engedély megkéréséhez a munkálatok végzésének időtartamát a kezdés előtt legalább 8 nappal a munkálatokat végző személy vagy szervezet köteles bejelenteni.

(2)       Sírbolt, kripta, urnasírbolt és kolumbáriumfal építése építési engedély köteles, az engedélyeztetési eljárás lefolytatása az idevonatkozó érvényben lévő előírások szerint történik. Az építési engedélyezési terv készítése során a helykijelölést és a létesítmény tervét egyeztetni kell az illetékes Irodával és a Főépítésszel, csak az ő hozzájárulásukkal lehet az építési engedély kérelmet az építésügyi hatósághoz benyújtani.

(3)       Közös és együregű sírboltba temetni csak kettős koporsóban szabad.


14. §


A talajvízszint rendkívüli mértékű megemelkedése esetén a talajvízzel érintett parcellákról az ÁNTSZ-t tájékoztatni kell.


V. Üzemeltetői feladatok, jogkörök, kegyeleti közszolgáltatás


15. §


Temetői nyilvántartás, lejárt sírhelyekkel kapcsolatos szabályok


(1) Az Üzemeltető a köztemetők fenntartását, üzemeltetését és egyéb temetkezési szolgáltatásokat végző részlegének szervezeti felépítését, a munkakörök, jogkörök, felelősök megállapítását, adminisztratív rendjét saját hatáskörben állapítja meg. 

(2) Az Üzemeltető a köztemetőkben külön-külön temetői nyilvántartó könyvet és sírboltkönyvet vezet az alábbi adatok feltüntetésével:

a) folyószám

b) a temetés napja

c) az elhalt neve

d) anyja neve

e) leánykori neve

f) születési idő

g) utolsó állandó lakcím

h) foglalkozása

i) az elhalálozás napja

j) a temettető neve, lakcíme

k) a sírhely felett rendelkező neve, lakcíme

l) a sírhely egyértelmű megjelölése (sírhelytábla, sírsor, sírhely)

m) sírhelyre vonatkozó bejegyzések.

A nyilvántartókönyvhöz az Üzemeltető sírhelynyilvántartást készít, amely a sírhely tételes adatait (hely, típus, betemetés helye és száma), a betemetett adatait, a nyilvántartókönyv szerinti folyószámát, a sír fölött rendelkezni jogosult személy nevét, címét.

(3) Az Üzemeltető külön nyilvántartást vezet az előre váltott sírhelyekről, a sírboltokról, kriptákról az urna-sírhelyekről, sírboltokról, és falakról, az exhumált áttemetésekről, valamint a halva született gyermekekről (ez utóbbinál az anya nevének és fejfa sorszámának kiegészítő megjelölésével).

(4) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – a halott nevének, a temetés időpontjának és az eltemetés helyének megjelölése kivételével – csak az eltemettetőnek, valamint a temetési hely felett rendelkezni jogosult személynek és bírósági továbbá hatósági eljáráshoz lehet adni.

(5) Az Üzemeltető a temető teljes területéről méretarányos térképet készít és vezet a temetői nyilvántartásokkal összhangban, amelyen feltüntetésre kerülnek az egyes sírhelytáblák, sírsorok és egyenként a sírhelyek, a temetői építmények, egyéb műszaki létesítmények, a különleges elbírálású sírok.

(6) A könyvek szabályszerű vezetését a Jegyző ellenőrzi év végén , majd a Polgármester aláírásával, valamint a város pecsétjével ellátva lezárja.

(7) A temető irodájában az Üzemeltető a látogató közönség észrevételeinek, panaszainak lejegyzésére látogatókönyvet helyez el.

(8) A temetőkre vonatkozó nyilvántartókönyveket és ügyiratokat az Üzemeltető köteles tűzbiztos helyen tárolni, az iratok megőrzéséről gondoskodni, majd azokat az ügykezelési idő lejártával a Kiskunfélegyháza Városi Levéltárnak átadni.

(9) Az Üzemeltető köteles a temetők bejáratánál hirdetőtáblát valamint a temetőnyitvatartási idejéről, továbbá a temető rendjéről tájékoztató táblát, valamint a temetőrészletes térképét kihelyezni.

(10) Az Üzemeltető köteles nyilvántartani a lejárt sírhelyhasználati idejű temetési helyeket és gondoskodni az érintettek tájékoztatásáról, értesítéséről.

(11) Az üzemeltető a rendelkezésre álló nyilvántartás alapján a folyó évben lejáró és lejárt sírhelyek a sírjelen elhelyezett sárga címkével jelöli meg. A címke tartalmazza a sírhely pontos parcella sor és hely számát, az elhelyezés dátumát. Amennyiben a hozzátartozó egy éven belül nem rendelkezik a sírhely felől, úgy a 9.§. (2) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.

(12) Amennyiben a hozzátartozónak a sírhelylejárati idő letelte előtt nem áll módjában a sírhelyet megváltani, de azt 1 éven belül szeretné megtenni írásbeli kérésére az üzemeltető a temetőregiszterben széljegyként szerepelteti a szándékot és a megváltási jogot a hozzátartozóval egyeztetett időpontig ( a lejárattól számított legfeljebb 1 év ) számára fenntartja. Ebben az esetben a sírhelymegváltást a lejárat idejétől kell számítani. A határidő elmulasztása jogvesztő hatályú.

(13) Az üzemeltető az aktuális évet követő évben lejáró használati idejű sírhelyeket kék címkével látja el, (melyen a lejárati év feltüntetésén kívül a sírhely azonosítók is szerepelnek) hogy a hozzátartozóknak elegendő idő álljon rendelkezésre a sírhelymegváltásra.

(14) A sírhelyhasználati idő letelte után kiürített sírhelytáblából kikerülő exhumát az Üzemeltető a kegyeleti elvárások betartásával egy közös csonttárba helyezi át, amelyen emléktáblát állít az oda eltemetettek nevének, továbbá születési és halálozási dátumának feltüntetésével. A csonttár és az emléktábla kialakítását a Városüzemeltetési Osztállyal előzetesen leegyezteti.

(15) Az Üzemeltető köteles a temetők rendjének védelme érdekében a sírok fölött rendelkezőket, illetve a sírokat látogatókat a jelen rendeletben meghatározott feladataikról, jogaikról és kötelezettségeikről  tájékoztatni, be nem tartás esetén az előírásokban foglaltak szerint eljárni.


16.§


Az Üzemeltető közszolgáltatási kötelezettségei:


a) gondozza a hozzátartozó nélküli díszsírhelyeket és védett sírokat.

b) gondoskodik a kegyeleti parkok fenntartásáról és halottak napján a sírok virággal történő díszítéséről

c) fenntartja a temetők közhasználatú zöldfelületeit

d) ügyfélszolgálatot működtet

e) elkészítteti a sírhelykiosztási terveket, elvégzi a tervben rögzítetteket

f) biztosítja a temetők nyitását, zárását, portaszolgálatot működtet, gondoskodik a temetők őrzéséről

g) biztosítja a ravatalozók előírás szerinti üzemeltetését, az ott folyó kegyeleti szertartások zavartalan lefolytatását

h) gondoskodik a temetőben történő vállalkozói és fenntartási tevékenységek összehangolásáról, mely tevékenységek nem zavarhatják a temető kegyeleti rendjét.

i) biztosítja a temetői infrastruktúrák, egyéb építmények, létesítmények karbantartását, üzemelését, szükség szerinti fejlesztését.

j) ellátja a szükséges köztisztasági, növényvédelmi, gyommentesítési feladatokat 

k) ellátja a temetők sírhely értékesítési és sírhely gazdálkodási feladatait

l) vezeti a rendeletben előírt sírnyilvántartásokat

m) végzi a temetési helyekkel és síremlékekkel kapcsolatos adminisztrációs és ügyintézői feladatokat

n) minden év január 31-ig elkészíti az előző évi temetések statisztikai kimutatását temetőnként, temetésszám és temetési mód szerinti kigyűjtésben

o) elkészíti a temetők gazdálkodására vonatkozó pénzügyi elszámolásokat

p) gondoskodik a Tulajdonos temetői vagyonának védelméről és őrzéséről valamint annak folyamatosan megfelelő állapotáról

q) egyéb, amelyre vonatkozóan Tulajdonos és Üzemeltető külön szerződést köt


17.§

Az Üzemeltető jogosult:


a) saját nevében temetkezési szolgáltatást nyújtani

b) a mindenkor érvényben lévő törvények és jelen rendelet előírásainak betartásával az üzemeltetőre vonatkozó kötelezettségek érvényesítésével a temetők területén temetkezési szolgáltatást és egyéb vállalkozási tevékenységet folytatókkal megállapodás kötni, azok tevékenységét az üzemeltetés érdekében szabályozni és összehangolni.

c) a szolgáltatóktól és vállalkozóktól temető-fenntartási hozzájárulást beszedni, melynek díjtételeit az 5. számú melléklet tartalmazza.

d) a temetőben végzett szolgáltató és vállalkozási tevékenységekre vonatkozóan terület- és létesítményhasználati díjat felszámolni, melynek részletezését és díjtételeit a 6. számú melléklet tartalmazza.

e) az éves városüzemeltetési tervben és jelen rendeletben a temető fenntartására, üzemelésére, fejlesztésére vonatkozó  szakfeladatok előkészítésére, ill. az azokban történő együttműködésre

f) a temetői rendeletek elkészítésében részt venni.


18.§

A temetőtulajdonos kötelezettségei:


a) a kegyeleti igényeknek, a törvényi, rendeleti és műszaki-szakmai előírásoknak megfelelő temetői létesítmények és berendezések beszerzésének, építésének, bővítésének, felújításának biztosítása a 2. számú mellékletben foglaltak szerint. A mellékletben foglaltak megvalósításához az önkormányzat éves költségvetési keretében az aktuális feladatok elvégzéséhez szükséges pénzügyi forrást az üzemeltetőnek rendelkezésre bocsátja.

b) az ütemezett feladatok végrehajtásáról a határidőt követő év I. negyedévévének végéig a Polgármester tájékoztatja a Képviselőtestületet.

c) megalkotja a temető rendeletet, döntést hoz a Temető Hasznosítási Tervben megállapításra kerülő feladatokról, előírásokról, a sírhelyhasználati-, temető-fenntartási - valamint terület és létesítmény használati díjakról

d) kijelöli a temetőüzemeltető ellenőrzésére jogosult személyt, amely tevékenységet tulajdonos az illetékes Irodán keresztül lát el.



VI. Temetési szolgáltatások, vállalkozói tevékenységek


19.§


(1)       A köztemetők területén temetkezési szolgáltatások végezhetők, amennyiben a végzéshez szükséges, jogszabályban előírt feltételek rendelkezésre állnak:


  (2)        A temetési szolgáltatások végzésének feltételei:

            a)  a szolgáltatást végző eleget tesz a tevékenységre vonatkozó szakmai, hatósági és közegészségügyi                     előírásoknak

            b) a szolgáltatás végzésével kapcsolatos jogokra és kötelezettségekre vonatkozóan, valamint a temetőben                   folyó kegyeleti közszolgáltatási tevékenységek védelme érdekében Szolgáltató szerződést köt az                            Üzemeltetővel

  (3)       A temetőben végzett szolgáltatások előírás szerinti végzéséért a Szolgáltató a felelős.

(4)       A köztemetésekről Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatala intézkedik. A közköltségen történő temetés helyéről és idejéről a temetésre kötelezett személyt értesíteni kell.

(5)       A temető területén –az erre kijelölt hely kivételével- temetési szolgáltatás és egyéb vállalkozói tevékenység reklámozása tilos.

(6)       A temetőkben bármely temetkezési szolgáltató köteles az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetét és berendezését igénybe venni

(7)       A temetkezéssel kapcsolatos tevékenységek reklámozása kivételével tilos a közterületi reklám a temető bejáratok 50 m-es környezetében.


20.§


(1)       A köztemetők területén az alábbi vállalkozói tevékenységek végezhetők:

           a) síremlék-állítás és felújítás

           b) sírgondozás, növényápolás és fenntartás

           c) temetői építmények, létesítmények, berendezések létesítése, javítása, felújítása

(2)       A vállalkozói tevékenységek végzésének feltételei:

           a) a vállalkozási tevékenységet végző eleget tesz a tevékenységre vonatkozó szakmai és hatósági                              előírásoknak

           b) a vállalkozói munkák temetőben történő végzésével kapcsolatos jogokra és kötelezettségekre                                  vonatkozóan, valamint a temetőben folyó kegyeleti közszolgáltatási tevékenységek védelme érdekében                     Vállalkozó szerződést köt az Üzemeltetővel.

           c) megfizeti a tevékenység végzése után jelen rendelet 6. számú mellékletében megállapított terület- és                      létesítményhasználati díjat

           d) síremlék felállításával és elbontásával nem járó egyéb kisebb síremlékhez kapcsolódó felújítási, javítási                  munkákra Üzemeltető a Vállalkozóval megállapodást köthet. A megállapodás alapján a Vállalkozó az                        esetenkénti Terület és létesítményhasználati díjakat havi átalánydíjjal megválthatja, mely díjtételeket a 6.                sz. melléklet tartalmazza.

           e) a munkák végzéséhez szükséges építő- és egyéb anyag beszállítása csak az üzemeltető                                        hozzájárulásával történhet

           f)  a temetők területéről síremléket csak az üzemeltető hozzájárulásával szállíthat ki.



VII. Sírgondozás, kegyeleti rendtartás


21.§


(1)       A megváltott temetési helyek gondozásáról, fenntartásáról a temetési hely fölött rendelkező köteles                         gondoskodni. Az általa végezhető munkák:

a)  egynyári vagy évelő dísznövények ültetése, ápolása

b)  cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése, eltávolítása

c)  0,8 méternél nem magasabb cserje telepítése és gondozása

d)  a temetési hely környezetének gondozása


(2)       0,8 méternél magasabb cserjék, illetve fák telepítése, kivágása csak a temető tulajdonosának hozzájárulásával végezhető. Az engedélyezéssel kapcsolatos teendőket az illetékes Iroda látja el.


(3)       Síremléket felállítani, felújítani, átépíteni, lebontani és elszállítani csak az üzemeltető engedélyével lehet. A benyújtott engedélykérelemnek tartalmaznia kell a síremlék vagy egyéb építmény méreteit, valamint a munkálatokkal igénybevett területet érintő beavatkozásokat. Az engedélyt a temetési hely fölött rendelkező, vagy annak megbízottja nyújthatja be, a munkák megkezdése előtt legalább 8 nappal.

 

 (4)       Kegyeletet, közízlést sértő sírjel nem állítható.


(5)       A síremlék szabályos felállítását, vagy az engedélyezett egyéb munkálatok elvégzését az Üzemeltető köteles ellenőrizni.


(6)       A sírhely mellett ülőpad az üzemeltető hozzájárulásával, esztétikus megjelenéssel és megfelelő minőségű kivitelben helyezhető el úgy, hogy, az a temetkezés rendjét más sírhelyek gondozását nem akadályozhatja.


(7)       A temetési helyen felállított síremlék megfelelő, a temető látogatók testi épségét nem veszélyeztető műszaki állapotával a temetési hely felett rendelkező kötelessége gondoskodni.


22.§


  (1)[2]      A köztemetők nyitvatartási ideje:

             április 1-től – november 15-ig:                             6.30-20.00 óráig

             november 16-tól -március 31-ig:             6.30-18.00 óráig


Halottak napja és Mindenszentek időszakában az üzemeltető köteles az illetékes Osztállyal egyeztetett módon, nyújtott nyitva tartási idővel üzemeltetni.

A nyitvatartási idő alatt  a Felsőtemetőben a Nádasdy utcai főbejárat személyi bejáróként üzemel kivétel a vállalkozói ( virág-koszorú készítők számára, egyház, sírköves és egyéb bucsúztatást  végzők ) munkák elvégzése céljából engedéllyel és egyéb indokolt esetben.

A Kis-Szegedi úton a vasút felőli hátsó bejárat és a Lisznyai utcai bejárat személyi bejáróként üzemel.

Gépjárművel behajtani látogatóként vagy vállalkozói munkák elvégzése céljából csak a főbejáraton keresztül, egyedi engedéllyel és indokolt esetben lehet.


 (2)      A temetők ünnepi nyitva tartását az Üzemeltető a szokásos módokon a helyi médiákban és egyéb helyeken hirdeti meg.


(3)       A látogatók tájékoztatása a nyitva tartás rendjéről, annak a temető bejáratánál történő kifüggesztése az Üzemeltető feladata.


  (4)        A temetőkből a nyitvatartási idő leteltével külön felszólítás nélkül el kell távozni.


(5)       A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.


(6)       A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a növényeket, egyéb építményeket, berendezéseket rongálni és beszennyezni tilos.


(7)       A sírgondozási munkák során keletkező hulladék elhelyezése és tárolása a kijelölt hulladékgyűjtő helyeken történhet, sírok közötti, vagy síron történő tárolás tilos.


  (8)        A temetők területére vakvezető kutya kivételével állatot bevinni tilos.


(9)       A temetési helyek kerítéssel nem keríthetők le. Kivételt ez alól a családi sírhelyek képeznek, melyek körül építési engedély alapján öntöttvas és kovácsoltvas sírkerítés építhető


  (10)      Temetési helyek össze nem vonhatók.


(11)     A temetőkben bármilyen burkolat építését az Üzemeltetőnek be kell jelenteni és az építéshez hozzájárulását kell kérni,


23.§


(1)        A temetőkben bárminemű gépjárművel, motorkerékpárral közlekedni csak a temető üzemeltetőjének egyedi engedélyével lehet.

(2)       Az (1) bekezdésben foglaltak alól orvosi igazolás alapján az Üzemeltető 1 évig érvényes felmentést adhat. A felmentés írásban, gépkocsi rendszámra kiállított behajtási engedéllyel történik.

(3)       Az Üzemeltető ünnepi alkalmakkor a temetői behajtást a nagyszámú kegyeleti látogatás érdekében korlátozhatja, melyről a szokásos módon a látogatókat értesíti.


24.§


(1) A temetők  alábbi területein új sír nem nyitható:

a) azon mély fekvésű, talaj- és belvizes temetőrészeken, amelyeket a sírnyitásra vonatkozó előírások betartásával csak a terület feltöltést követően lehet igénybe venni

b) szabályos sírsorokra és sírhelyekre nem tagoltan temetett temetőrészek azon területein, ahol az új sír kialakítása során nem biztosíthatók a 3. számú mellékletben előírt sírhely vagy sírköz (közlekedő) méretek

(2) A temetési hely beteltét követően nem hosszabbítható meg a (3) bekezdésben felsorolt temetőrészeken található sírhelyek használati ideje.

(3)  1,0 méternél magasabb sírjel felállításához az  építésügyi hatóság hozzájárulása szükséges.

(4) A betemetés alatt álló sírhelytáblában folyó temetési rendtől történő eltérő temetési mód, vagy sírhely típus kialakítására f) Jegyző adhat engedélyt.

(5) Jegyzői engedéllyel kivételes esetekben egyes temetési helyek igénybevétele szüneteltethető, mely esetekben ideiglenes nyugvóhely biztosításáról az üzemeltető tartozik gondoskodni. Ideiglenes nyugvóhelyre történő temetés engedélyezése során a vonatkozó rendeletben foglaltak szerint kell eljárni.




VIII. A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése [3] [4] [5]


25. §[6]


Megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és közigazgatási bírsággal sújtható aki:

a) az építmények, sírjelek állagmegóvásáról nem gondoskodik, ezzel a temető látogatók biztonságát veszélyezteti és a sírhely fölött rendelkezési jogot gyakorol,

b) a temető területén bármilyen reklám tevékenységet végez, reklámtáblát, hirdetményt elhelyez,

c) az üzemeltető hozzájárulása nélkül építő- és egyéb anyagot a temető területére beszállít,

d) az illetékes Iroda engedélye nélkül 0,8 m-nél magasabb cserjét, fát telepít, kivág,

e) az üzemeltető engedélye nélkül síremléket állít, felújít, átépít, lebont, elszállít,

f) a temető nyitvatartási ideje után a temető területét nem hagyja el,

g) a temető kegytárgyait, növényeket, egyéb építményeket berendezéseket szándékosan megrongál, beszennyez vagy eltulajdonít,

h) vakvezető kutya kivételével bármilyen állatot a temető területére bevisz,

i) a temető területére engedély nélkül bárminemű gépjárművel vagy motorkerékpárral behajt vagy

j) engedély- vagy hozzájárulás kérelmi vagy bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget.”


26.§


(1)       A temetők működésével kapcsolatban felmerült panasz ügyintézése az Üzemeltető feladata.

(2)       Közszolgáltatási tevékenységet érintő panaszról az Üzemeltető köteles tájékoztatni a Polgármesteri Hivatal illetékes Irodáját.



IX. Záró rendelkezések


27.§


(1) E rendelet 2011. október 10-én lép hatályba.

                   

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a köztemetőkről és temetkezés rendjéről szóló 42/2007 (XII.06.) önkormányzati rendelet, az azt módosító 47/2009.(XII.18.)  22/2010.(VII.22.) önkormányzati rendeletek hatályukat vesztik.






                 _________________________                              ________________________________

                          Kapus Krisztián                                            Dr. Fehérváriné Dr. Csölle Yvette

                polgármester                                                                     jegyző




A rendelet kihirdetve: 2011. 10. 07.






          ________________________________

               Dr. Fehérváriné Dr. Csölle Yvette

                       jegyző








1. melléklet a 30/2011. (X.07.) önkormányzati rendelethez



1. számú melléklet: Kiskunfélegyháza temetői


A temetők felsorolása:


  • Felső temető
  • Alsó temető
  • Izraelita temető
  • Izraelita kegyeleti park
  • Szovjet hősi sírok


2. melléklet a 30/2011. (X.07.) önkormányzati rendelethez




2.számú melléklet: Temetőfejlesztési feladatok


Felsőtemető:

  • A temetőkerti főutak burkolattal történő ellátása
  • Temetésbe vonásra kerülő új sírparcellák szükséges tereprendezése, előfásítása, útjainak kialakítása
  • Sírkerti utak rendezése, kapcsolódó pihenő és térburkolatok kiépítése
  • Katonai hősi parcellák és díszsírhelyek rendbetétele, zsidó temetőrész rendezése
  • Kolumbárium felújítása és környezetrendezése
  • Csőszház rendezése
  • Ravatalozó átépítése
  • Temetésbe vonásra kerülő parcellák folyamatos előkészítése – tereprendezés, vízellátás, előfásítás, szükség szerinti burkolatépítés

Alsótemető:

  • Kerítésépítés
  • Ravatalozó építése
  • Temetőkerti főút burkolása
  • Sírparcellák közötti utak rendezése


Fenti feladatok elvégzésének konkrét idejéről az évenkénti költségvetési rendeletben hoz döntést a Képviselő-testület.


3. melléklet a 30/2011. (X.07.) önkormányzati rendelethez



3. számú melléklet: Temetési helyek méretei, kialakítása


Kiskunfélegyháza temetőiben fej-láb típusú temetési hagyomány terjedt el. A temetési helyek az alábbi méretek betartásával alakíthatók ki:


Temetési helyek méretei:


  1. felnőtt egyes sírhelyek                  2.1m x 0,9m x 1,6m (2,0m)
  2. felnőtt kettős sírhelyek                 2.1m x 1,9m x 1,6m (2,0m)
  3. családi sírhelyek                           2,1m x egyedi x 1,6m (2,0m)
  4. gyermeksírhelyek                         1,3m x 0,6m x 1,6 m
  5. urnasírhelyek                                0,6m x 0,8m x 1,0m
  6. urnafülkék (kolumbárium)           min. 0,3m x 0,3m x 0,3m belső m.
  7. urnasírboltok                                1,0m x 1,0m x 1,0m
  8. sírboltok, kripták egyedileg méretezve, elhelyezéstől függően sírhelyméret többszöröseként
  9. díszsírhelyek külön sírhelytáblában egyedileg méretezve
  10. hamvak szétszórásos  területe külön sírhelytáblában egyedileg  tervezve  és méretezve

A zárójelben szerepeltetett méret a talajvízviszonyoktól függően alakítható ki rátemetéses sírok esetében.


Temetési helyek közötti közlekedők méretei:

a) Sírok között: min. 0,6 m

b) Sírsorok között:  min. 0,8 m ill. adott

A sírdomb magassága legfeljebb 0,25 m lehet.

A földhantos sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem szabad.

A sírhelyek közötti közlekedőket a sírhoz tartozóan leburkolni nem lehet.

A keretes sírok keret magassága legfeljebb 25 cm lehet, a sírkeretet alábetonozni tilos.

Keretes sírok körül legfeljebb 10 cm széles beton burkolat építhető, de a sírok között legalább 40 cm széles burkolatlan közlekedő sávot meg kell tartani.




4. melléklet a 30/2011. (X.07.) önkormányzati rendelethez[7]


4.sz.melléklet: Sírhelyhasználati díjak (nettó összeg)


Földhantos sírok: 25 éves sírhelyhasználati idővel


Sírhely méret

            díjak

Egyszemélyes sírhely 1. kategória

19.800,- Ft

Egyszemélyes sírhely 2. kategória

16.170,- Ft

Kétszemélyes sírhely 1. kategória

33.000,- Ft

Kétszemélyes sírhely 2. kategória

27.280,- Ft

Családi sírhely férőhelyenként

33.000,- Ft

Gyermek sírhely

7.920,- Ft

Sírbolt, kripta férőhelyenként

66.000,- Ft

Sírbolt, kripta épülettel férőhelyenként

80.740,- Ft

Urna fülke, kolumbárium fal

10.670,- Ft


Urna fülke, kiemelt helyen

12.000,- Ft


Urna sírbolt férőhelyenként

6.600,- Ft


Urna sírbolt férőhelyenként kiemelt helyen

8.800,- Ft


Sírhely hosszabbítási díj:        síronként a mindenkor érvényben lévő sírhely használati díj

                                               időarányos része


A kiemelt, az 1., és a 2. kategória besorolásokat az Üzemeltető határozza meg.


A porladási időn túli sírhely feletti rendelkezési jog megváltása a mindenkori sírhelyhasználati díj.




5. melléklet a 30/2011. (X.07.) önkormányzati rendelethez[8]


5.számú melléklet: Temetőfenntartás hozzájárulási díj (nettó összeg)  


Vállalkozók által fizetendő temető-fenntartási díj a temetőkben végzett alábbi tevékenységek esetén:

- úthasználati díj: 790 Ft

- kolumbárium fedlap felrakása esetén: 475 Ft

- új síremlék állítás, síremlék nyitása temetéshez, régi síremlék felújítása

           / egy személyes síremlék esetén /: 790 Ft

- új síremlék állítás, síremlék nyitása temetéshez, régi síremlék felújítása

               / kettő személyes síremlék esetén /: 1350 Ft

- új síremlék állítás / urna sírbolt esetén /: 1200 Ft

- sírbolt, kripta építés férőhelyenként : 790 Ft

- egyéb munkák esetén / vésés,betű festés, kavicsozás, síremlék tísztítás/: 790 Ft



































6. melléklet a 30/2011. (X.07.) önkormányzati rendelethez[9]



6.számú melléklet: Terület- és létesítményhasználati díjak (nettó összeg)



               díjak

Ravatalozó használat temetésenként

8.085- Ft

Hűtőkamra használata naponként

2.035,- Ft






[1]

Megállapította: 6/2013. (III.29.) önk. rendelet, hatályos 2013. április 1-től

[2]

  Módosította a 19/2015. (VI.01.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2015. június 1. napján

[3]

  Módosította a 17/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet, hatályos 2012.V.31-től

4  Hatályon kívül helyezte a 31/2012. (XI.30) önkormányzati rendelet, hatályos 2012.XI.30-tól