Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2011. 03. 31- 2011. 10. 14

Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

2011.03.31.

Fertőrákos Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdésében, 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében, 38. § (1) bekezdés c) pontjában és (9) bekezdésében, 43/B. § (1) bekezdésében, 45-46 §-ban, 47. § (2) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdéseiben, 115. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással élve az alábbi rendeletet alkotja.

I. F E J E Z E T

HATÁSKÖRI RENDELKEZÉSEK

1. § (1) Az e rendeletben biztosított ellátások tekintetében való döntés – amennyiben e rendelet másképp nem rendelkezik – a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) Az e rendelet 5. §-ban szabályozott ápolási díjról a képviselő-testület dönt.

(3) Az e rendelet 4. §-ban szabályozott rendszeres szociális segélyről, valamint a 14. §-ban szabályozott közgyógyellátásra való jogosultságról a döntés a jegyző hatáskörébe tartozik.

II. F E J E Z E T

SZOCIÁLPOLITIKAI KEREKASZTAL

2. § (1) Fertőrákos Önkormányzata szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, melynek tagjai:

a) Az önkormányzat képviseletében a polgármester, a jegyző és a Szociális Bizottság elnöke;

b) Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője;

c) Német Önkormányzat képviselője;

d) Óvoda, Fertőrákos vezetője;

e) Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Fertőrákos igazgatója;

f) Védőnő.

(2) A szociálpolitikai kerekasztalt a polgármester hívja össze.

(3) Az ülésre meg kell hívni a helyi alapellátást végző háziorvost, helyi gyermekorvost, akik azon tárgyalási joggal vesznek részt.

(4) A szociálpolitikai kerekasztal működésének rendjét egyebekben maga határozza meg.

III. F E J E Z E T

PÉNZBELI ELLÁTÁSOK

3. § (1) A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátás nyújtható az alábbi formában:

a) aktív korúak ellátása;

b) ápolási díj;

c) lakásfenntartási támogatás;

d) temetési segély;

e) rendszeres átmeneti segély;

f) alkalmankénti átmeneti segély.

AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSA

4. § (1) Az aktív korúak ellátásának célja a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű aktív korú személyek és családjuk részére ellátás nyújtása.

(2) Az aktív korúak ellátására jogosult, egészségkárosodottnak nem minősülő személy (a továbbiakban: rendszeres szociális segélyezett) a rendszeres szociális segély folyósításának feltételeként együttműködésre köteles a Képviselő-testület által kijelölt szervvel.

(3) A Képviselő-testület által együttműködésre kijelölhető szerv:

a) Fertőrákos Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

b) Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Soproni Kirendeltsége (a továbbiakban: Munkaügyi Központ)

c) Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (a továbbiakban: Családsegítő Szolgálat)

(4) Az együttműködés eljárási szabályai:

a) A rendszeres szociális segélyezett az együttműködésre kijelölt szervvel a rendszeres szociális segélyt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő naptól számított 15 napon belül, elhelyezkedése érdekében felveszi a kapcsolatot, igénybe veszi a munkaügyi központ által szervezett munkaerő-piaci szolgáltatásokat.

b) Az együttműködési kötelezettség megszegésének észlelése esetén az együttműködésre kijelölt szerv képviselője köteles 5 munkanapon belül, írásban jelzéssel élni a jegyző felé.

(5) A beilleszkedést segítő programok típusai:

a) egyéni képességeket fejlesztő vagy életmódot formáló, az együttműködésre kijelölt szerv által szervezett foglalkozásokon, tanácsadásokon való részvétel

b) munkavégzésre történő felkészítő programokon való részvétel, egyénre szabott munkavégzésre kötelezés (alkalmi munkavállalás, saját környezet rendbetétele)

c) közmunka.

(6) Együttműködési kötelezettségét megszegi az a rendszeres szociális segélyezett, aki:

a) az együttműködésre kijelölt szervvel határidőben, felhívás ellenére nem veszi fel a kapcsolatot és távolmaradásának okát 3 napon belül nem igazolja;

b) a beilleszkedést segítő programban önhibájából nem vesz részt, a program végrehajtása érdekében vállalt kötelezettségét nem teljesíti, vagy azt visszautasítja;

c) a beilleszkedést segítő programban való részvétele keretében a foglalkozáson vagy munkavégzésre nem jelenik meg és távolmaradásának okát 3 napon belül nem igazolja;

d) ha az aktív korúak ellátására való jogosultság vizsgálatakor vagy felülvizsgálata során együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget;

(7) Amennyiben a rendszeres szociális segélyezett az együttműködési kötelezettségét megszegi, a jegyző figyelmezteti, hogy az Sztv. alapján megszűnteti az aktív korúak ellátására való jogosultságot, ha a rendszeres szociális segélyre jogosult személy az e rendeletben megállapított együttműködési kötelezettségét neki felróhatóan két éven belül ismételten megszegi.

ÁPOLÁSI DÍJ

5. § (l) Ápolási díj célja a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére anyagi hozzájárulás biztosítása. Ápolási díj állapítható meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött, tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellátás igénybevételére vonatkozó kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

(3) Az ápolási díj mértéke a központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-a.

(4) Egyedi esetekben a díj mértékét a fenti határok között a jegyző által benyújtott környezettanulmány és a szociális bizottság javaslata alapján a képviselő-testület határozza meg.

(5) A jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-a.

(6) A képviselő-testület az ápolási díjra való jogosultság feltételeinek fennállását kétévente felülvizsgálja. Ha a felülvizsgálat során megállapítást nyer, hogy a feltételek továbbra is fennállnak, az ellátást a felülvizsgálatnak megfelelő összegben tovább folyósítja.

TEMETÉSI SEGÉLY

6. § (1) Temetési segély állapítható meg annak a személynek, aki a meghalt személy temetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra kötelezett hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) Temetési segély esetén a jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-a.

(3) A temetési segély összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-a.

(4) Ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának létfenntartását veszélyezteti, a szociális bizottság javaslata esetén a temetési segély összege elérheti a helyben szokásos legolcsóbb temetés teljes költségét.

(5) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének összege 100.000.-Ft.

LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS

7. § (1) Lakásfenntartási támogatás célja a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) Helyi lakásfenntartási támogatás annak a személynek adható, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló esetén 250 %- át, feltéve, hogy a lakásfenntartás havi költsége a háztartás havi összjövedelmének 15 %-át, egyedülálló esetén 30 %-át nem haladja meg.

(3) A helyi lakásfenntartási támogatás megállapításánál a következő költségeket kell figyelembe venni:

a) lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részlete, lakbér, albérleti díj;

b) fűtési költségek (gáz, villany, szén, fa stb.);

c) víz- és csatornahasználat díja;

d) villanyáram költsége;

e) szemétszállítás költsége.

(4) A helyi lakásfenntartási támogatás havi összege 2.500.-Ft.

(5) A helyi lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet évente két alkalommal, április 30-ig, valamint október 30-ig lehet benyújtani a polgármesterhez.

(6) A polgármester a támogatásra való jogosultságot évente felülvizsgálja.

(7) A lakásfenntartási költséget a támogatást kérő nevére kiállított számlával kell igazolni.

(8) A jövedelemigazolásokat a támogatás iránti kérelem benyújtását megelőző 3 hónap figyelembevételével kell beszerezni. A lakásfenntartási költségeket igazoló számlák kelte a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapnál, a tüzelőanyag számla kelte a kérelem benyújtását megelőző 1 évnél régebbi nem lehet.

(9) A támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(10) A helyi lakásfenntartási támogatást díjhátralék vagy tartozás fennállásakor annak mértékéig természetben kell nyújtani.

8. § (1) A szolgáltatóval települési hulladék kezelésére vonatkozóan kötött közszolgáltatási szerződésben meghatározott keret mértékéig a kötelezően igénybe vett szervezett köztisztasági szolgáltatás díja mérsékelhető, amennyiben a kérelmező nyugdíjas és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250%-át.

(2) A mérséklés legfeljebb az éves díj 50 %-áig terjedhet, és egy naptári évre szólhat. A feltételek fennállása esetén a támogatás évente meghosszabbítható.

ÁTMENETI SEGÉLY

9. § (1) Az átmeneti segély célja a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek pénzbeli támogatása. Átmeneti segélyben elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, vagy családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, így különösen betegség, elemi kár miatt anyagi segítségre szorulnak.

(2) Az átmeneti pénzbeli segély az alábbi formában nyújtható:

a) rendszeres átmenti segély;

b)alkalmankénti átmeneti segély.

10. § (1) Havi rendszerességgel átmeneti segély annak a személynek adható, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetén annak 150 %-át.

(2) A rendszeres átmeneti segélyre vonatkozó kérelmeket minden év február hó utolsó napjáig kell benyújtani.

(3) A kérelmeket a polgármester a szociális bizottság és a jegyző javaslata alapján bírálja el.

(4) A polgármester a (2) bekezdés szerinti döntéséről a képviselő-testületet a legközelebbi ülésen tájékoztatja.

(5) Az a személy akinek körülményei a 10. §. (2) bekezdésben meghatározott időpontot követően változnak oly módon, hogy az ott meghatározott támogatási formákra vonatkozó kérelem benyújtására jogosulttá válik, kérelmét a változás bekövetkeztekor is benyújthatja.

11. § (1) Alkalmankénti átmeneti segély annak a személynek adható, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, ill. alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorul, és családjában az egy főre jutó jövedelem egyedülálló, valamint gyermekét egyedül nevelő személy esetén az öregségi nyugdíjminimum 300 %-át, egyéb esetben az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át nem haladja meg.

(2) Az (1) bekezdés szerinti segély összege minimum 1000.-Ft., maximum 25 000.-Ft.

12. § (1) A 7. §-ban és 10. §-ban meghatározott támogatási formák közül egy család ugyanazon évben csak egyiket veheti igénybe.

IV. F E J E Z E T

TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK

13. § (1) A következő, szociális rászorultságtól függő pénzbeni ellátások részben vagy egészben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújthatók:

a) rendszeres szociális segély;

b) lakásfenntartási támogatás;

c) átmeneti segély.

(2) Rendszeres szociális segély természetbeni szociális ellátás formájában akkor nyújtható, ha a családban a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerint védelembe vett gyermek él. Védelembe vett gyermekenként a rendszeres szociális segély megállapított összegének 50 %-a nyújtható természetben.

(3) A természetben nyújtható rendszeres szociális segély és átmeneti segély formái:

a) élelmiszer, tankönyv vásárlás;

b) közüzemi díjak közvetlen megfizetése;

c) gyermekintézmények térítési díjának kifizetése.

KÖZGYÓGYELLÁTÁS

14. § (1) Közgyógyellátás célja a szociálisan rászoruló személyek részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentéséhez való hozzájárulás.

(2) Közgyógyellátásra való jogosultság annak a személynek állapítható meg, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át és a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 % -át.

V. Fejezet

SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK, ALAPELLÁTÁSOK

15. § (1) Az Sztv. alapján Fertőrákos Község Önkormányzatának az alábbi alapellátásokat köteles szolgáltatni:

a) étkeztetés;

b) házi segítségnyújtás;

c) lakosságlétszám szerint családsegítést.

(2) Ezen ellátásokról az önkormányzat saját intézményei keretében ill. a jogszabályban megállapított feltételeknek megfelelő szervekkel való megállapodás útján gondoskodik.

ÉTKEZTETÉS

16. § (1) Étkeztetésre az jogosult, akinek életkora meghaladja a 90 évet, vagy házi- ill. szakorvos által igazolt egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége miatt arra rászorul, továbbá az a hajléktalan, aki „lakcím nélküli”-ként a községben van bejelentve.

(2) A kérelmeket a polgármester a szociális bizottság és a jegyző javaslata alapján bírálja el.

(3) Az ellátást a fertőrákosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Napközi Otthonában, üzemelésének szünetelése esetén helyi vendéglátó egység útján kell biztosítani.

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÉS CSALÁDSEGÍTÉS

17 .§

(1) Fertőrákos Község Önkormányzata a házi segítségnyújtást és a családsegítő szolgáltatást, a Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulás keretében biztosítja.

TÉRÍTÉSI DÍJ

18. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások intézményi térítési díját évente kétszer, július 31-ig, és december 31-ig kell megállapítani.

(2) Az intézményi térítési díjak alapját (nyersanyagköltség) e rendelet 1. számú melléklete állapítja meg.

(3) A személyi térítési díj mértéke gyermekétkeztetés esetén a nyersanyagköltség általános forgalmi adóval növelt összege és az igénybe vett étkezések számának szorzata.

(4) A személyi térítési díjat étkeztetés esetén az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) ahol a jogosult családjában az egy főre jutó jövedelem mértéke nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimumot a személyi térítési díj mértéke a mellékletben meghatározott személyi térítési díj 71 %-a.

b) ahol a jogosult családjában az egy főre jutó jövedelem mértéke nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, a személyi térítési díj mértéke a mellékletben meghatározott személyi térítési díj 88 %-a.

c) az a) és b) pontokban leírtakat azzal kell alkalmazni, hogy az étkeztetés díja az Sztv. 116. § (3) bekezdés a) pontja alapján meghatározott jövedelem 30 %-át nem haladhatja meg.

(5) A (4) bekezdés a) pontjában meghatározottnál alacsonyabb mértékű személyi térítési díj fizetését rendkívüli méltányosságra okot adó esetben a képviselő-testület engedélyezheti.

VI. F E J E Z E T

MÉLTÁNYOSSÁG KÜLÖNLEGES ESETEKBEN

19. § (1) Különleges esetben (így különösen rendkívüli szükséghelyzet, elemi kár) a képviselő-testület a körülmények figyelembevételével rendkívüli átmeneti segélyt, illetve kamatmentes kölcsönt nyújthat a rászorulónak.

(2) A rendkívüli átmeneti segély összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötszörösét.

(3) Kölcsön nyújtása esetén a támogatott a nyújtott kölcsönt a folyósítástól számított egy éven belül köteles visszafizetni havi egyenlő részletekben a külön megkötendő kölcsönszerződés szerint.

(4) Amennyiben az e rendelet 7. § (2) bekezdés, 10. § (1) bekezdés, 11. § (1) bekezdés által meghatározott ellátásokkal az egy főre jutó jövedelem a jogosultsági értékhatárt csak csekély mértékben haladja meg, és a kérelmező körülményei az ellátás igénybevételét egyébként indokolják, a képviselő-testület méltányosságból az ellátást a kérelmező részére megállapíthatja.

(5) Az e rendelet 11. § (2) bekezdésben foglalt korlátozó rendelkezés alól a képviselő- testület rendkívüli méltánylást érdemlő egyedi esetben felmentést adhat, és az ellátást a kérelmező részére megállapíthatja.

VII. F E J E Z E T

KORLÁTOZÓ RENDELKEZÉSEK

20. § (1) Az e rendeletben felsorolt szociális ellátások közül egy család ugyanazon évben legfeljebb három ellátási formában részesülhet.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott korlátozás nem vonatkozik a temetési segélyre.

VIII. F E J E Z E T

ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

21. § (1) Az e rendeletben szereplő szociális ellátásokra vonatkozó kérelmet -amennyiben e rendelet másképp nem írja elő - a jegyzőhöz kell benyújtani az erre rendszeresített ill. a 63/2006. (III.27.) Korm. rendeletben előírt formanyomtatványokon.

(2) Ha a kérelmező életkörülményeire tekintettel indokoltnak látszik, a 63/2006 (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtására kötelezhető.

(3) Amennyiben jogszabály eltérően nem rendelkezik, nem nyújtható e rendelet szerint szociális ellátás annak a személynek, aki az Sztv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal rendelkezik.

(4) A szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre (a továbbiakban: szociális igazgatási eljárás) a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5) A jegyző a szociális ellátásra vonatkozó döntés alátámasztása érdekében környezettanulmányt végez.

(6) A környezettanulmányt személyenként évente legfeljebb egyszer kell elvégezni.

22. § (1) A pénzbeli szociális juttatás folyósítása postai úton, illetve házipénztárból történik.

(2) Az ápolási díjnak, és a rendszeres szociális segélynek az összege a kérelem benyújtásának hónapjában a teljes havi összegnek a kérelem benyújtásának napjától számított időarányos része.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott szociális ellátások megszüntetése esetén a megállapított szociális ellátás tárgyhónapi teljes összegének a megszűnés napjáig esedékes részét kell folyósítani.

(4) A havi rendszerességű pénzbeli ellátásokat utólag, minden hónap 5-ig kell az ellátásban részesülőnek folyósítani.

IX. F E J E Z E T

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

23. § (1) Ez a rendelet a 2011. március 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 13/2007. (IX. 20.) rendelet hatályát veszti.

1. melléklet

Díjak
A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény hatálya alá tartozó intézményekben a gyermekek napközbeni ellátásának intézményi térítési díja és élelmezési normája:

Gyermekek napközbeni ellátása

Élelmezési nyersanyag norma
Ft/nap

Egész napos ellátás intézményi térítési díja
Ft/nap

Ebéd intézményi térítési díja
Ft/adag

Óvoda
(napi háromszori étkezés)

245

245

Iskolai napközi
(napi háromszori étkezés

257

257

Iskola menza
(ebéd)

145

145

Az intézményi térítési díjak ÁFA-t nem tartalmaznak!