Zamárdi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 41/2011. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról, és az adózás rendjéről

Hatályos: 2012. 01. 01- 2013. 11. 18



ZAMÁRDI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

41/2011. (XII.13.) SZÁMÚ RENDELETE

a helyi adókról, és az adózás rendjéről




Zamárdi Város Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.)  1. §. /1/ bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – figyelemmel a lakosság teherviselő képességére – a helyi adókról, és az adózás rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


A rendelet hatálya


A rendelet hatálya kiterjed Zamárdi Város Önkormányzatának illetékességi területére.


I. Fejezet


Adókötelezettség


1.§.


Az önkormányzat a Htv. felhatalmazása alapján, azzal összhangban, jelen rendelettel, a következő helyi adókat vezeti be:

  • építményadó,
  • idegenforgalmi adó,
  • magánszemélyek kommunális adója,
  • telekadó,
  • iparűzési adó.

2. §.


Az adókötelezettség az önkormányzat illetékességi területén:

- ingatlantulajdonra, ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogra;

- nem állandó lakosként való tartózkodásra;

- az 1990. évi C. törvényben meghatározott gazdasági tevékenység gyakorlására terjed ki.



Az adómegállapítás joga


3. §.


/1/ Az adóalanyra a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 3. § (1) bekezdése az irányadó.


/2/ Az adómentességre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 3. § (2), (3) bekezdése az irányadó.


/3/ A külföldi magánszemélyre és szervezetre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 3. § /4/  bekezdése az irányadó.


/4/ Az adóalanyiság tekintetében figyelembe kell venni a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 3. § (5) bekezdését.


/5/Az adóalanyiság kezdetére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 3. § (6) bekezdése az irányadó.


/6/ Valamennyi helyi adó alóli mentességről az 1990. évi C. tv. 3/A. §-a rendelkezik.



Az egyes adókra vonatkozó különös rendelkezések


II. fejezet


Építményadó


Az adókötelezettség


4. §.


/1/ Az építményadó esetén az adóköteles építményekre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 11. § (1) bekezdése az irányadó.


/2/ Az építményadó esetén az adókötelezettségre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 11. § (3) bekezdése az irányadó.


Az adó alanya


5. §.


Az építményadó esetén az adó alanyára a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 12. §-a az irányadó.



Az adómentesség


6. §.

Mentes:

  1. az 1990. évi C. tv. 13. §-ában foglaltak az irányadók, továbbá
  2. az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint lakás, lakóház, családi ház céljára szolgáló  építmény, 10,01-130,01 m2 alapterület nagyság között abban az esetben, ha a magánszemély adóalany a lakást bejelentett lakóhelyként használja. A fentiekben leírt mentesség a tulajdonosokat tulajdoni hányaduk arányában illeti meg, és a megállapított mentességet csak az a tulajdonos gyakorolhatja, akit az adóhatóság adóalanyként nyilvántartásba vesz.
  3. a gazdasági épület, vagy annak azon része, amelyet ténylegesen szőlő- és gyümölcstermesztés, vagy bortárolás céljára használnak,
  4. műemlék, műemlék jellegű, vagy helyi védettség alatt álló építmények adómentességénél a helyi adókról szóló törvény 13/A. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.


Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése


7. §.


/1/ Az építményadó esetén az adókötelezettség keletkezésére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 14. § (1) bekezdése az irányadó.


/2/ Az építményadó esetén az adókötelezettséget érintő változásra a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 14. § (2) bekezdése az irányadó.


/3/ Az építményadó esetén az adókötelezettség megszűnésére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 14. § (3) bekezdése az irányadó.


/4/ Az építményadó esetén az építmény használatának szünetelésére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 14. § (4) bekezdése az irányadó.


/5/ Az 6. §. b.) pontjában biztosított mentesség a lakóhelyre történő bejelentkezést követő év első napjától illeti meg az adóalanyt. A mentesség megszűnik a lakóhely megszüntetés évének utolsó napján, az év első felében történő kijelentkezés esetén június 30-án.

A lakóhely változtatást az adóhatóságnak 8 napon belül be kell jelenteni.


/6/ Az adókötelezettség megállapításánál elsősorban az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett művelési ágat, az ettől eltérő használat esetén a tényleges használat módját kell figyelembe venni abban az esetben, ha ezt az ingatlan-nyilvántartásban jogszabályi okok miatt nem lehet átvezetni.


Az adó alapja


8. §.


Az adó alapja a lakás, nem lakás céljára szolgáló helyiség, építmény, épület m2-ben számított hasznos alapterülete.


Az adó mértéke


9. §.


/1/Az adó mértéke 700,- Ft/m2/év.



Az adófelfüggesztés


10. §.


/1/ Az adófelfüggesztésre vonatkozóan a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 14/A. §. /1/-/6/ bekezdése az irányadó.


/2/ Az adófelfüggesztés alkalmazásában kötelezettnek minősül a lakástulajdon, illetőleg a tulajdoni hányad elidegenítése, a vagyoni értékű jog alapítása esetén a jelzálogjoggal biztosított követelés erejéig a tulajdonjogot (vagyoni értékű jogot) szerző fél, a megszerzett tulajdoni hányada, illetőleg vagyoni értékű jog értékének arányában, az azon felüli követelést illetően az adófelfüggesztési jog jogosultja; az adófelfüggesztési jog jogosultjának halála esetén a lakás örököse, a megszerzett tulajdoni hányada arányában; az adófelfüggesztés iránti igény visszavonása esetén az adófelfüggesztési jog jogosultja. Amennyiben a lakás örököse az a törvényben foglalt feltételeknek megfelel – az adófelfüggesztés megszüntetésére vonatkozó határozat jogerőre emelkedéséig – kérheti az adófelfüggesztést az örökhagyó halála előtti időszakra jutó, korábban felfüggesztett adóra is feltéve, ha az arra a lakásra vonatkozott, amelyben az örökös a lakcímbejelentés szabályai szerint és ténylegesen (életvitelszerűen) is él.


III. fejezet


IDEGENFORGALMI ADÓ


Adókötelezettség, az adó alapja


11. §.


Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az Önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.


Az adómentesség


12. §.


/1/ Az idegenforgalmi adó vonatkozásában az adómentességre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31. §-a az irányadó.


/2/ Zamárdi Város Önkormányzata által megrendezésre kerülő sportversenyek sportolóit, kulturális rendezvények szereplőit, továbbá az Önkormányzat által meghívott partnertelepülésről jött vendégeket idegenforgalmi adómentesség illeti meg a rendezvény, meghívás időtartama alatt.


Az adó alapja


13. §.


Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.


Az adó mértéke


14. §.


/1/ Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként Zamárdi Város közigazgatási területén az év minden időszakában egységesen 370,- Ft.


Az adó beszedésére kötelezett


15. §.


/1/ Az idegenforgalmi adó beszedési kötelezettségre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 34. § az irányadó.


/2/ A szállásadó köteles az e célra formanyomtatványként rendszeresített vendégkönyvet vezetni, melyet a használatba vétel előtt a jegyző hitelesít.

A vendégkönyvben – annak használatbavétele előtt – fel kell tüntetni a megnyitás időpontját. A vendégkönyvek beszerzéséről, a nyilvántartás folyamatos vezetéséről a szállásadó köteles gondoskodni.

A vendégkönyvnek – a vendég saját kezű aláírásával – a következőket kell tartalmaznia:

a) a vendég vezeték- és utóneve, születési helye és ideje, állampolgársága,

b) a vendég lakcíme,

c) a szálláshelyen való tartózkodás kezdő és befejező időpontja,

d) vendég saját kezű aláírása.

A vendégkönyvet a szállásadó köteles a tárgyév végén lezárni és ezt a tárgyévet követő január hó 15. napjáig a jegyzővel záradékoltatni.

A vendégkönyvbe az önkormányzati adóhatóság tekinthet be, illetve igényelhet abból adatokat.


/3/ Ha a vendégkönyv vezetési, nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségét a nyilvántartásra, adatszolgáltatásra kötelezett megszegi, a vonatkozó jogszabály értelmében bírsággal sújtható.


/4/ Harmadik országból érkezett állampolgárok kereskedelmi és szálláshelyen, vagy jogi személy által fenntartott egyéb szálláshelyen történő vendégkönyvbeli nyilvántartását a 2007. évi II. tv. 73. §., valamint a végrehajtására kiadott 114/2007. Korm. rendelet 153-154. §-ai határozzák meg.


IV. Fejezet


Magánszemélyek kommunális adója


16. §.*


Adókötelezettség


A magánszemélyek kommunális adókötelezettségére a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 24. és 25. §-ai az irányadóak.

Az adó alanya


17. §.


/1/ A magánszemélyek kommunális adójának adóalanyára az 1990.évi C. törvény 24.§-a az irányadó.

Adómentesség


18. §.*


/1/* Mentesül a magánszemélyek kommunális adója alól az az adóalany, aki az ingatlana, építménye, lakása, stb. után építményadót fizet.


/2/ A kommunális adó szempontjából nem kell figyelembe venni azt a beépítetlen belterületi földrészletet, amelyre a jelenleg hatályos helyi építési szabályzat szerint beépítésére építési engedély nem adható.  



/3/ Mentesül a magánszemélyek kommunális adója alól a belterületen lévő pince, gazdasági épület.


Adókötelezettség keletkezése, megszűnése


19. §.


Az adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére a Htv. 25. §-ában foglaltak az irányadók.


Az adó mértéke


20. §.


A beépítetlen belterületi földrész után 7.000,-Ft/telek/év, figyelembe véve a mentességeket.


Az adóbevallás és az adó megfizetése


21. §.


/1/ Az adókötelezettség keletkezését, változását követő 15 napon belül az adóhatóságnál írásban kell bejelentést enni az e célra szolgáló nyomtatványon.


/2/ Nem kell újabb adóbevallást tenni az /1/ bekezdésben foglalt esetben mindaddig, ameddig az adókötelezettséget érintő változás nem következik be.

/3/ Az adózó a magánszemély kommunális adóját két egyenlő részletben az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig fizetheti be késedelmi pótlékmentesen.


V. Fejezet


Telekadó


Adókötelezettség


22. §.


Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén fekvő beépítetlen belterületi földrészlet (továbbiakban: telek).


Az adó alanya


23. §.


/1/   Az adó alany tekintetében az 1990.évi C. tv. 18. §-a az irányadó.


/2/ Az adózókat terhelő telekadót a helyi adóhatóság kivetés útján,
 határozattal állapítja meg.


/4/ Az adózó a bevallás benyújtásával köteles adókötelezettségét bejelenteni az
 adókötelezettség keletkezését követő 15 napon belül, első alkalommal 2011. február 15-ig.

/5/ Az adózónak az adókötelezettségét érintő változást, annak bekövetkezésétől
 számított 15 napon belül kell bejelenteni.


Adómentesség


24.§

Mentes az adó alól:


/1/     Mentes a telekadó megfizetési kötelezettség alól a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 19. §-ban felsoroltak.


/2/     Az az építési engedéllyel rendelkező adóalany, aki az adóköteles lakótelekre lakóházat épít, illetve építtet, maximum a jogerős építési engedély kiadását követő év január 1. napjától, 2 év időtartamra.


/3/    Mentes a telekadó megfizetése alól az a magánszemély, aki e rendelet hatálya alá tartozó beépítetlen telekre vonatkozóan az adott évben kommunális adót fizet.


/4/ Aki a lakóépület használatbavételi engedélyét a 2. év december 31-ig nem kapta meg, az adót utólag köteles megfizetni.



Az adókötelezettség keletkezése, változása, megszűnése


25. §.



Az adókötelezettség keletkezésére, változására, megszűnésére a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 20. §. /1/-/3/ bekezdései az irányadóak.


Az adó alapja


26. §.


Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.


Az adó mértéke


27. §.


Az adó mértéke a telek területe után 50,- Ft/m2/év (cégeknek).


28. §.


Adókedvezmény


/1/ Az adóalanyt 50 %-os adókedvezmény illeti meg az éves adó összegéből, az adóköteles

     telek adójából, ahol a csatornahálózat nem áll rendelkezésre, vagy a rákötés lehetősége

     műszakilag nem biztosított.


/2/  Az (1) bekezdésen leírt adókedvezmény illeti meg azt az adóalanyt, aki 2011. december

      31-ig a már folyamatban lévő építkezését befejezi, és ezt a használatbavételi engedéllyel

      igazolja. Amennyiben az előbbiekben leírt határidőre a használatbavételi engedélyt nem

      tudja az adóalany bemutatni, úgy az adót teljes összegben meg kell fizetni.


VI. Fejezet


Helyi iparűzési adó


Adókötelezettség, az adó alanya


29. §.


A helyi iparűzési adókötelezettségre és az adó alanyára a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 35. § és 36. §-a az irányadó.



Az állandó és ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység


30. §.


/1/ A helyi iparűzési adó esetén az állandó és ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenységre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 37. §. /1/-/2/ az irányadó.




Adókötelezettség keletkezése, és megszűnése


31. §.


A helyi iparűzési adó esetén az adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 38. §-a az irányadó.



Az adó alapja


32. §.


A helyi iparűzési adó esetén az adó alapjáról a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39. §-a,  irányadó. Az állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén az adó alapjának egyszerűsített meghatározására a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/A. § és 39/B. §-a az irányadó.


Az adó mértéke


33. §.



/1/ Az adó mértéke az adóalap 2 %-a.


/2/ Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az 1990. évi C. tv. 37. §. /2/ bekezdésének a. és b. pontja szerinti tevékenység végzés után naptári naponként 5.000,- Ft.






Adómentesség, adókedvezmény


34. §.


/1/ A helyi iparűzési adó esetében az Önkormányzat által nyújtható adómentességről, adókedvezményről a helyi adókról szóló 1990. évi C tv. 39/C. §. az irányadó.


/2/A foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentesség meghatározásánál az 1990. évi C. tv. 39/D. pontjában foglaltakat kell figyelembe venni.


35. §.


Adóelőleg megállapítása, és adó megfizetése


A helyi iparűzési adó esetében az adóelőleg megállapítására, és az adó megfizetésére a helyi adókról szóló 1990. évi C tv. 41-42. §-ai az irányadóak.


VII. fejezet


Értelmező rendelkezések


36. §.


Az értelmező rendelkezések megegyeznek az 1990. évi C. tv. VII. fejezetében foglaltakkal.


VIII. Fejezet


Egyéb rendelkezések


37. §.


A jogszabályban előírt bizonylatok, nyilvántartások hiánya, vagy nem a jogszabályban meghatározott módon való kezelése, valamint az adóbevallás elmulasztása vagy késedelmes teljesítése, adóeltitkolás, a megállapított és beszedett adó esedékesség utáni késedelmes befizetése az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben meghatározott hátrányos jogkövetkezményekkel jár (mulasztási bírság, adóbírság, késedelmi pótlék).



IX. fejezet


Átmeneti és hatályba léptető rendelkezések


38. §.


Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv., és az adózásról rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv., valamint a 2011. évi CLVI. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.


39. §.


/1/ E rendelet 2012. január 1. napján lép hatályba.


/2/ E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 30/2001. (XII.17.) számú, a helyi adókról, és az adózás rendjéről szóló rendelet és az azt módosító rendeletek, a 17/2009. (XII.15.) számú, az iparűzési adóról szóló rendelet, továbbá a 30/2006. (XII.12.) számú, valamint a 19/2010. (XII.14.) számú, a telekadóról szóló rendelet.


Zamárdi, 2011. december 12.



Csákovics Gyula polgármester                                           Dr. Dudás Anita jegyző


Kihirdetve:

Zamárdi, 2011. december 13.

                                                                                               Dr. Dudás Anita jegyző