Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2011. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások igénybevételéről,valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2020. 06. 05- 2021. 09. 27

Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2011. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások igénybevételéről,valamint a fizetendő térítési díjakról1

2020.06.05.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 29. § (1) bekezdésében, a 131. § (1) bekezdésében, és a 146-151. §-a, a személyes gondoskodást nyújtó alapellátások és szakellátások térítési díjáról szóló 2328/2011.(XII.29.) Kormányrendeletben foglalt felhatalmazás alapján a gyermekjóléti alapellátások igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról a következőket rendeli el.

1. § Általános szabályok

(1) A személyes gondoskodás körébe tartozó jelen rendeletben szabályozott gyermekjóléti alapellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénybevevő kérelmére történik.

(2) A gyermekek védelme érdekében a gyermekjóléti alapellátás igénybevétele kötelező, ha a vonatkozó jogszabályban felsorolt szervek határozattal azt elrendelik.

2. § A gyermekjóléti alapellátások

(1) A gyermekjóléti alapellátás célja a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének jólétének a családban történő nevelésének elősegítése, a veszélyeztetettség megelőzése és a kialakult veszélyeztetettség megszüntetése, illetve a gyermek családjából történő kiemelésének megelőzése. Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

a) Gyermekjóléti szolgáltatás,

b) Gyermekek napközbeni ellátása keretében:

ba) óvoda

bb) bölcsőde

bc) iskola, napközis foglalkozás

bd) a gyermekek átmeneti gondozása

(2) A gyermekjóléti alapellátásokat az önkormányzat más szervvel, személlyel kötött ellátási szerződés útján, illetve társulásban bölcsőde, óvoda, általános iskola és napközi közreműködésével biztosítja.

(3) A gyermekek átmeneti gondozása keretében meghatározott feladatinak ellátását az önkormányzat külön megállapodás alapján biztosítja.

3. § Az ellátás igénybevételének módja

(1) A kérelmező a személyes gondoskodás körébe tartozó alapellátás igénybevételére irányuló kérelmét Zsurk Község Önkormányzatánál (4627 Zsurk, Dózsa Gy. u. 1.), Záhony Város Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály és Gyámhivatalánál, valamint a 2. § (2) bekezdésében meghatározott intézmény vezetőjénél nyújthatja be.

(2) Az ellátás iránti kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező személyi adatait; lakó és tartózkodási helyét; törvényes képviselőjének adatait, ha a kérelmező koránál fogva cselekvőképtelen, vagy korlátozottan cselekvőképes; a hozzátartozók számát, adatait; közös háztartásban élők jövedelemigazolásait.

4. §

Az ellátás megszüntetésének esetei

(1) A személyes gondoskodás körébe tartozó gyermekjóléti alapellátásokat a hatáskör gyakorlója köteles megszüntetni a vonatkozó jogszabályban meghatározott esetekben.
(2) Önkéntes igénybevétel esetén az intézményi ellátás a jogszabályban foglaltakon túl a törvényben előírt eljárási rend betartásával megszüntethető a házirend ismételt és súlyos megsértése esetén.
(3) Ellátás igénybevételére kötelezés esetén, az csak határozattal szüntethető meg.

5. §

A jogosultak érdekvédelme

Az érdekképviseleti fórum megalakításának és működésének szabályait az intézmények Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.

6. §

Térítési díjak

(1) A gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért térítési díjat kell fizetni.
(2) A gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményekben az alapellátások körébe tartozó szolgáltatások közül, csak az étkezésért állapítható meg térítési díj.
(3) A személyes gondoskodás körébe tartozó gyermekjóléti ellátások intézményi térítési díját, az intézmény vezetője állapíthatja meg a vonatkozó jogszabályi rendelkezések és a fenntartó által megállapított intézményi térítési díj alapulvételével.
(4) 3 Az intézményi térítési díjak utólagosan, a tárgy hónapot követő hónapban a ténylegesen igénybe vett napok száma alapján kerül kiszámlázásra.

7. §

Normatív kedvezmények

A gyermekétkeztetés esetén külön jogszabályban meghatározott normatív kedvezményt kell biztosítani az ellátottnak.

8. §

Intézményi térítési díjak

Az intézményi térítési díjak mértékét az 1. és 2. melléklet tartalmazza.

9. §

Vegyes, záró rendelkezések

(1) A rendelet 2011. május 1. napján lép hatályba.
(2) Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 10/2006.(VIII.30.) önkormányzati rendelet.
1

Az önkormányzati rendeletet a Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte 2021. szeptember 28. napjával.

2

Módosította az 1/2013.(I.22.) önkormányzati rendelet, mely 2013. február 1. napjától hatályos.

3

A rendelet 6. §-át (4) bekezdéssel egészíti ki a 2/2019.(II.15.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2019. szeptember 1. napjától.