Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2011 (II.17.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról és a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2011. 03. 01- 2017. 12. 31

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2011 (II.17.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról és a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

2011.03.01.

a köztisztaságról és a szervezett köztisztasági közszolgáltatás

kötelező igénybevételéről

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. §-ban, 24. § (1) bekezdésében,a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. LIII. tv. 46. § (1) bekezdésének c) pontjában, és a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében szereplő felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:
I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosíthatják a nagyközség köztisztaságával összefüggő feladatok eredményes végrehajtását, a köztisztasági szolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét.

2. § E rendelet hatálya a nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

3. § A rendelet hatálya a nagyközség közigazgatási területén kiterjed a magánszemélyekre, a jogi személyekre illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre.

4. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a települési hulladék (továbbiakban: hulladék) gyűjtésére, begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására, további kezelésére.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra és a velük összefüggő tevékenységre.

(3) Nem minősül települési szilárd hulladéknak a különleges (veszélyes) hulladék, az állati hulla, trágya, jég, hó, sár, fertőző vagy robbanásveszélyes anyag, a tűzveszélyes hulladék, a nagyméretű, eredeti alakjában a szabványos gyűjtőedénybe nem helyezhető göngyöleg, az építési és bontási hulladék.

5. § (1) A képviselő-testület a nagyközség területén a települési szilárd hulladék összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését szervezett - az 3. sz. mellékletben megnevezett szolgáltató által végzett - helyi közszolgáltatás útján biztosítja.

(2) A helyi közszolgáltatással ellátott területen lévő ingatlan tulajdonosa, használója, bérlője, (továbbiakban együtt: tulajdonos) az ingatlanon keletkező szilárd hulladék elhelyezését - a jelen önkormányzati rendeletben meghatározott módon - a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles biztosítani, ha jogszabály vagy hatósági határozat eltérően nem rendelkezik.

6. § (1) Az 5. § (1) bekezdésében meghatározott kötelezettség kiterjed a gazdálkodó szervezetekre is, ha jogszabályokban meghatározott feltételekkel, megfelelő hasznosító vagy ártalmatlanító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga nem teljesíti.

(2) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési hulladékának kezeléséről

a) a HGT 13. §-ban foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik

b) azon a településen ahol a gazdálkodó szervezet települési hulladéka keletkezik a közszolgáltatás keretében nyújtott települési hulladékkezelés – a felügyelőség által

igazoltan – környezeti szempontból a Hgt 13. §-ban meghatározottaknál lényegesen kedvezőbb megoldással történik
c) a környezetvédelmi felügyelőség eljárását az köteles kezdeményezni aki a közszolgáltatást nem kívánja igénybe venni . Az eljárás jogerős befejezéséig a közszolgáltatás igénybevétele kötelező .
(3) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek a kötelező közszolgáltatást nem veszik igénybe, a külön jogszabályokban meghatározott módon és tartalommal kötelesek a tevékenységük során keletkező hulladék mennyiségét és összetételét fajtánként nyilvántartani, az általuk végzett kezelésről, a kezelt és a kezelés eredményéből származó hulladékokról nyilvántartási, a kezelőlétesítmények működéséről üzemnaplót vezetni, és ezekről a polgármesternek bejelentést tenni. A gazdálkodó szervezetek a közszolgáltatás alá nem tartozó hulladékuk mennyiségéről, összetételéről, keletkezésének forrásáról és kezelésének módjáról kötelesek a polgármestert tájékoztatni.
(4) Az a tulajdonos akinek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet bejegyzett székhelyéül, telephelyéül, fióktelepéül is szolgál köteles a települési szilárd hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett települési szilárd hulladéktól elkülönítetten kezelni és arra a közszolgáltatás igénybe venni.
(5) A szervezett közszolgáltatást a tulajdonos köteles igénybe venni és a jelen rendelet szerinti díjat a szolgáltatónak megfizetni.
(6) Az építési és bontási hulladékot az építtető köteles - külön jogszabályokban meghatározottak betartásával - a települési hulladéktól elkülönítetten hulladékgyűjtő edényben gyűjteni, és annak a kijelölt hulladéklerakó helyen történő elhelyezéséről gondoskodni.

7. § A köztisztaság megőrzésében mindenki köteles hathatósan közreműködni és a települési környezet (különösen: közterület) szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

II. Fejezet

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

8. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

a) Az ingatlan előtti járda (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes terület) továbbá a járda és az út közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét és gyommentesítéséről.

b) A járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, gyommentesítéséről

c) Tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárásra szolgáló terület tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

d) Az ingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről.

e)A telekingatlanról a járdára és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről.

(2) Két szomszédos terület, épület közötti közforgalmi területsáv vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között 50-50 %-ban oszlik meg.

(3) Az üzletek és egyéb elárusító helyek, vendéglátó egysége, intézmények és szolgáltató egységek előtti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet - a nyitvatartás ideje alatt a tulajdonos köteles tisztán tartani.

(4) Az ingatlan előtti járdát a tulajdonos naponta mind a téli, mind a nyári időszakban, legkésőbb reggel 7 óráig, köteles letakarítani és a hulladékot az összegyűjtött háztartási hulladékkal együtt elszállítani.

(5) A közterületek tisztántartása időbeni korlátozás nélkül végezhető, a (4) bekezdésben foglaltak kivételével.

(6) A közterület rendeltetésétől eltérő célra (árusítás, építési, szerelési munka stb. céljára) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani.

9. § (1) A közterületen bárminemű burkolat (térburkolat, úttest, járda stb.) felbontása csak a jegyző, az országos közúthálózatba tartozó utak tekintetében a területileg illetékes Közúti Igazgatóság engedélyével, az abban foglalt feltételek betartásával történhet.

(2) Az építési és bontási, valamint a felújítási munkálatok helyét - szükség esetén - a környező közterülettől el kell zárni. Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, illetve hulladék kerül a közterületre, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 48 órán belül el kell szállítani és a közterületet helyre kell állítani, illetőleg meg kell tisztítani.

10. § (1) Az ingatlantulajdonosok a kerti hulladékot, a települési szilárd hulladéktól elkülönítetten kötelesek gyűjteni, és a közszolgáltató által biztosított zsákban elhelyezni. Amennyiben a szokásos mennyiségűnél nagyobb mennyiségű hulladék keletkezik, annak elszállításáról a tulajdonos köteles gondoskodni.

(2) Tilos a helyiségek és területsávok feltakarításából, felmosásából keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, a csapadékelvezető rendszerbe beleseperni, illetőleg beleönteni.

11. § (1) Mindennemű anyag szállításánál ügyelni kell arra, hogy a közterület be ne szennyeződjék. Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál, vagy szállítás alatt a közterület beszennyeződik, a szállító kötelessége a fel vagy lerakás elvégzése után, illetőleg a szállítás során nyomban megtisztítani.

(2) Építési munkálatoknál, illetőleg egyéb közterület használata során a fákat, valamint a közterületi létesítményeket védőburkolattal kell körül venni. A rongálódásból keletkezett kárt annak okozója köteles megtéríteni.

(3) A közterületen a gépjárművek mosása tilos!

12. § (1) Közterületen - sportpálya környéke kivételével - tökmag, valamint napraforgómag árusítása tilos!

(2) Vásárok, sport és egyéb rendezvények tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a terület tisztántartásáról.

(3) Úttestet, járdát és egyéb közterületet bármiféle szeméttel (szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel) beszennyezni tilos!

13. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan előtt hótól, jégtől és ónos esőtől síkossá vált járdaszakaszt (szükség esetén naponta többször) síkosságtól mentesíteni.

(2) Hólerakást tilos elhelyezni:

- útkereszteződésben,
- útburkolati jelen,
- járdasziget és járda közé,
- a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél,
- közszolgálati felszerelési tárgyra (vízelzáró csap, gáz és egyéb közlétesítmény, pl. lámpaoszlop stb. köré)
- kapubejárat elé, annak szélességében.
(3) Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.
Ezeknek az anyagoknak a tárolása tároló edényben, környezetszennyezést kizáró módon történhet.

14. § (1) A közterület felszerelési és berendezési tárgyainak beszennyezése, illetőleg megrongálása tilos!

(2) Közterületen lévő növények (fák, díszcserjék stb.) rongálása, csonkítása, leszakítása tilos!

(3) A közterületen a fák gallyazásáról, szükség szerinti csonkításáról való gondoskodás a Polgármesteri Hivatal feladata.

(4) A parkosított füves területeket rendeltetésellenesen használni tilos!

(5) A gyermekjátszótéren, az ilyen jellegű parkokban ebeket sétáltatni még pórázon is tilos!

(6) Fákon, közterületeken álló építményeken, épületek falán, kerítéseken - a rendeltetésszerűen hirdetésre szolgáló berendezések kivételével - hirdetni, falragaszt vagy reklámot elhelyezni tilos! A falragaszokat ki nem jelölt helyen történő felragasztásáért a tevékenységet végző és a megrendelő - felelősségük megállapítása esetén - egyetemlegesen felelnek.

III. Fejezet

Települési szilárd hulladék kezelése, köztisztasági szolgáltatások

15. § (1) Települési szilárd hulladékot, ezen belül háztartási hulladékot és egyéb szilárd hulladékot csak az erre a célra kijelölt hulladéklerakó helyen, kijelölt szeméttelepen a vonatkozó jogszabályi, üzemeltetési szabályok és előírások szigorú betartásával szabad elhelyezni.

(2) A települési szilárd hulladék elhelyezésére az önkormányzat a Ráckeve és Térsége Szilárd Hulladéklerakó telepet (dömsödi 0388/38 és 0388/39 hrsz.) jelöli ki

16. § (1) Az önkormányzat a szervezett közszolgáltatás keretében biztosítja a települési szilárd hulladékból, papír, fém, üveg, és műanyag hulladék szelektív gyűjtésének lehetőségét. A települési hulladékot díjtalanul szelektíven elhelyezni a kizárólag községben létesített szelektív gyűjtő szigeteken, az ott lévő gyűjtőedényekben lehet. Az önkormányzat szelektív hulladékgyűjtő szigeteket alakít ki az alábbi közterületeken:

- Dömsöd, Bocskai utca parkoló
- Dömsöd, Béke tér parkoló
- Dömsöd, Szabadság út, 82. előtt
- Dömsöd, Középső-dunapart 1., Sportpálya.
A szolgáltató a szelektív gyűjtő edényeket hetente egyszer üríti.
(2) A közterületen elhelyezett szelektív gyűjtőedénybe háztartási hulladékot elhelyezni tilos.
(3) A közterületen elhelyezett valamennyi szelektív gyűjtőedény rendszeres tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, továbbá rendeltetésszerű használatáról és állagmegóvásáról a Szolgáltató köteles gondoskodni.
(4) A szolgáltató biztosítja a zöldhulladék szelektív gyűjtésének lehetőségét is. Ennek érdekében évente két alkalommal a község területén előre meghirdetett időpontban elszállítja a zöldhulladékot, továbbá az ingatlanok tulajdonosai vagy használói az e rendeletben kijelölt hulladéklerakón a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díj ellenében lerakhatják.
IV. Fejezet

A közszolgáltatás részletes szabályai

17. § (1) A szolgáltatással ellátott területen lévő ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles a szolgáltatóval szerződést kötni, a szolgáltatást igénybe venni és a szolgáltató részére a közszolgáltatás ellenértékét (díját) megfizetni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltatási szerződés tartalmazza:

a) a közszolgáltató megnevezését, székhelyét, telephelye címét, adószámát, számlavezető pénzintézetének nevét, számlaszámát, környezetvédelmi azonosító adatait (KÜJ, KTJ),

b) a szolgáltatást igénybevevő természetes személyazonosító adatait, illetve adószámát, levelezési címét,

c) a szolgáltatási hely címét,

d) a szolgáltatásban igénybe vett hulladéktároló edény űrméretét, darabszámát, típusát,

e) tájékoztatást arról, hogy a szolgáltatási díjak a mindenkori hatályos önkormányzati rendeletben kerülnek meghatározásra.

(3) A szolgáltatást igénybe vevő a szolgáltatási szerződésben szereplő adatai változásáról a változásától számított 8 napon belül köteles a szolgáltatót értesíteni.

(4) A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggően birtokába került személyes adatokat (közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve) csak a szolgáltatás nyújtása, illetve a szolgáltatási díj beszedése, hátralék behajtása körében jogosult nyilvántartani és kezelni.

18. § (1) A közszolgáltatás ellátása céljából a közszolgáltató és az önkormányzat közszolgáltatási szerződést kötött, mely szerződés a rendelet függeléke.

(2) A szolgáltató köteles a szabályozott rend szerint a települési szilárd hulladék folyamatos elszállításáról gondoskodni.

A lakosságot az önkormányzat a helyben szokásos módon (helyi sajtó, a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, illetve a domsod.hu weboldalon) tájékoztatja a települési szilárd kezelésének szabályai megváltoztatásáról, illetőleg a fizetendő szolgáltatási díjról.

19. § (1) A 4. § (3) bekezdésében meghatározott települési szilárd hulladéknak nem minősülő hulladék esetében annak szabályszerű elhelyezéséről - ideértve a települési folyékony hulladék szabályszerű elhelyezését is, amennyiben az ingatlan a kiépített szennyvíz-hálózatra nincs rácsatlakozva - az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodni.

(2) A háztartásokban összegyűlő nagyobb méretű - a rendszeres hulladékgyűjtés kapcsán szabványos gyűjtő edényzetbe nem helyezhető, így el nem szállítható - tárgyak, eszközök (bútorok, stb.) évente egy alkalommal lomtalanítás keretében kerülnek elszállításra.

(3) A lomtalanítási akciót a szolgáltató előzetesen meghirdetett időszakban és módon szervezi meg és bonyolítja le.

20. § (1) A szolgáltató valamennyi tulajdonos tekintetében, rendszeresen, hetente egy alkalommal köteles teljesíteni.

(2) A szolgáltató a települési szilárd hulladék elszállítását hetente egyszer, jelen rendelet 2. számú mellékletében meghatározott utcákra a mellékletben meghatározott napokon végzi. Az ürítésre meghatározott napon reggel 6,00 órától 18,00 óráig történik a hulladék begyűjtése. Amennyiben a szállítás ünnepnapra esik, a hulladék elszállítását az ünnepnapot követő napon köteles a szolgáltató elvégezni.

(3) Háztartási hulladékot nem szabad felhalmozni, azt a megadott szállítási napon, havonta legalább két alkalommal köteles a hulladékgyűjtőedényét a szolgáltatónak elszállítás céljából rendelkezésre bocsátani. Ez a szolgáltatás minden héten történő rendelkezésre állását nem érinti.

A háztartási hulladék elszállítására, illetve elszállítására való előkészítésre:
a) szabványosított, azonosító chippel ellátott 120 literes hulladékgyűjtő edényt, a közszolgáltató emblémájával ellátott 120 literes űrméretű hulladékgyűjtő zsákot,
b) szabványosított 1.1 m 3 , 3 m 3 vagy 5 m 3 űrméretű konténert kell alkalmazni.
Amennyiben a szabványosított hulladékgyűjtő edényt, konténert, a szolgáltató bocsátja a lakosság rendelkezésére, annak használatáért az ingatlan tulajdonosa használati díjat fizet, melyet bérleti szerződésben rögzítenek a felek.
Amíg az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatási szerződést írásban nem köti meg, úgy nála 1 db. 120 literes hulladékgyűjtő edény alkalmazása és heti egy alkalommal történő ürítése és elszállítása vélelmezett.
Az edényzetekhez tartozó azonosító chipet a szolgáltató térítésmentesen bocsátja az ingatlantulajdonos rendelkezésére.
A használatra, rendelkezésre bocsátott szabványosított hulladékgyűjtő edény karbantartását, felújítását és szükség szerinti kicserélését vagy pótlását a szolgáltató végzi a hozzá beérkezett jelzés alapján. Ez a szolgáltatás díjmentes, ha a cserét a rendeltetésszerű használat során bekövetkezett elhasználódás teszi szükségessé.

21. § (1) Háztartási hulladék elszállítását végző jármű személyzete az adott területen rendszeresített szabványos és azonosítóval ellátott hulladékgyűjtő edényben, hulladékgyűjtő zsákban, konténerben elhelyezett hulladékot szállítja el.

(2) A hulladékgyűjtő tartályban nem szabad mérgező, robbanó, folyékony veszélyes hulladékot vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a szállítással foglalkozó dolgozó testi épségét vagy begyűjtése során a gépkocsi műszaki berendezésével rongálódást idézhet elő és ártalmatlanítása során veszélyeztetheti a környezetet.

(3) Ha a szolgáltató dolgozói azt észlelik, hogy a hulladékgyűjtő edényben olyan anyagot, tárgyat helyeztek el, amelyek nem minősülnek háztartási hulladéknak, úgy azt nem szállítják el.

(4) Ha a hulladékgyűjtő edény olyan nedves hulladékot tartalmaz, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve a tartályban lévő hulladékot úgy összepréselik, hogy emiatt a hulladékgyűjtő edényt az előírt módon kiüríteni nem lehet, a tulajdonos köteles a visszamaradt szemetet kiüríteni és a hulladékgyűjtő edényt ismét használhatóvá tenni.

A háztartási hulladéknak nem minősülő hulladék (veszélyes hulladék, állati hulla kivételével) a szolgáltató által meghatározott mennyiségben, díjfizetés ellenében a hulladéklerakó helyre szállítható.
(5) A hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének – a közterület szennyezésének elkerülése érdekében – lecsukott állapotban kell lennie. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az edény mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza. A kihelyezett gyűjtőedényből guberálni tilos. A kihelyezett gyűjtőedény nem akadályozhatja a jármű és gyalogos forgalmat és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

22. § (1) A településen üdülő ingatlannal rendelkező személyek az 1. számú mellékletben meghatározott szolgáltatási díj ellenében vehetik igénybe a köztisztasági szolgáltatást.

Az üdülő ingatlanok tekintetében a köztisztasági közszolgáltatást minden év március 15. napjától október 31.. napjáig biztosítja az önkormányzat oly módon, hogy az ingatlan tulajdonosai saját tulajdonú, ill. a közszolgáltatást végző cégtől bérelt 120 literes gyűjtőedényben, vagy a közszolgáltató által biztosított 120 literes űrméretű zsákban helyezik el a kommunális hulladékot, melyet a szolgáltató hetente a rendelet 2. számú mellékletben meghatározott időpontokban az ingatlanok elől elszállít. Azokon a területeken ahol a szolgáltatás ilyen módon nem biztosítható a rendelet 3. számú mellékletében kijelölt hulladékgyűjtő helyen a szolgáltató által kihelyezett 1,1 m3-es konténerekbe kell a hulladékot elhelyezni.
(2) A település közigazgatási területén üdülőbérleti, vagy üdülőszövetkezeti jogviszonnyal rendelkező személyek az üdülőszövetkezet, vagy egyesület útján (nem önálló ingatlanonként) fizetik meg a szolgáltatási díjat oly módon, hogy az üdülőszövetkezet, ill. egyesület önállóan köt szolgáltatási szerződést a szolgáltatóval.

23. § (1) Az új építésű épület tulajdonosa a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő hó 1. napjától köteles a szolgáltatást igénybe venni és annak díját megfizetni.

(2) Épület elbontása esetén a bontási engedély jogerőre emelkedését követő hónap 1. napjától szűnik meg a szemétszállítási díj fizetési kötelezettség.

(3) Ha az ingatlanon álló felépítményt lakás és vállalkozás céljára is használják, a szolgáltatást mindkét jogcím alapján igénybe kell venni és megfizetni.

(4) Ha az épület életveszélyesnek minősül, és emiatt üresen áll, úgy az ingatlantulajdonos az életveszély megállapítását követő hónap 1. napjától az életveszély megszüntetéséig mentesül a díjfizetési kötelezettség alól.

(5) Az ingatlan tulajdonos az ingatlana igénybe vételével kapcsolatos változást ennek bekövetkezése előtt a (4) bekezdésben meghatározott esetben az életveszélyesnek minősítéstől számított 5 napon belül köteles a közszolgáltatónak bejelenteni.

24. § (1) A közszolgáltatás ellátásáért a szolgáltatót megillető díjat a képviselő-testület jogosult megállapítani. A közszolgáltató köteles a közszolgáltatási díj megállapítása érdekében díjkalkulációt készíteni.

(2) A közszolgáltatás díja kéttényezős díjként kerül meghatározásra. A kéttényezős díj tartalmazza az alapdíjat, s az ürítések díját.

(3) A szolgáltatás díját a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A képviselő-testület a szolgáltatási díjakat évente felülvizsgálja.

(4) Az alapdíjat és az ürítési díjat a szolgáltatást igénybe vevő a szolgáltató által negyedévente megküldött, vagy a díjbeszedő által átadott, számla alapján utólag köteles megfizetni. A díj fizetés módjaként átutalási megbízás, csekken történő befizetés, illetve készpénzes fizetés is választható. A szolgáltatás díjára vonatkozó részletes szabályokat a szolgáltatói szerződés rögzíti.

(5) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Szolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

V. Fejezet

Kedvezmények, mentességek

25. § (1) A polgármester a használaton kívüli ingatlan tulajdonosát kérelmére mentesítheti a díjfizetési kötelezettség alól. Az ingatlan tulajdonos a mentesítés időszaka alatt is köteles az alapdíj, mint rendelkezésre állási díj megfizetésére.

(2) A mentesítés időtartama legfeljebb egy év. A mentesítés kezdete az igazolás kiállítását követő hónap 1. napja.

(3) A mentesítés iránt kérelmeket a polgármesteri hivatalban kell benyújtani. Mentesítés a tárgyévben egy alkalommal kérhető.

(4) A mentesítési időszak lejártától számított 15 napon belül az ingatlan tulajdonosa az ingatlan használaton kívüliségének bizonyítása céljából köteles valamennyi a mentesítési időszakra szóló közüzemi számlájának másolatát, vagy a közszolgáltató által kiállított igazolást a polgármesteri hivatalban utólag bemutatni. Ha ezen kötelezettségének nem tesz eleget, vagy a számlák alapján az ingatlan használaton kívülisége nem igazolható, úgy a teljes mentesség visszavonásra kerül, és a meg nem fizetett ürítési díjat az ingatlantulajdonos köteles utólag megfizetni.

(5) Az ingatlan tulajdonosa köteles a polgármesteri hivatalban bejelenteni, ha az ingatlant ismét használatba veszi, a használatba vételt megelőző 7 napon belül.

26. § A Képviselő-testület Népjóléti Bizottsága a lakásfenntartási támogatásra vonatkozó szabályok megfelelő alkalmazásával - olyan magánszemélyek esetében, akik jövedelmük, vagyoni helyzetük miatt a szemétszállítási díjat megfizetni nem tudják, a díjfizetési kötelezettséget környezettanulmány elvégzését követően átvállalhatja, illetve az átvállalásra irányuló kérelmet elutasíthatja. Az erről szóló határozatot meg kell küldeni az érintetteknek, és egyidejűleg intézkedni kell a szemétszállítási díjnak a szolgáltató javára történő átutalásáról.

27. § (1) A dömsödi állandó lakosok körében a tárgyévet megelőző év december 31. napjáig 70. életévüket betöltő önálló háztartásukban egyedülálló személyek a köztisztasági szolgáltatás díjából 50%-os kedvezményt kapnak.

A szolgáltatási díjat fennmaradó részét a Polgármesteri Hivatal által a tárgyévet megelőző év december 15. napjáig elkészített kimutatás alapján az önkormányzat költségvetéséből téríti meg a szolgáltatónak.
(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben foglalt jogosultsági feltételek fennállását ellenőrzi. Az ellenőrzésre a Ket. hatósági ellenőrzésre vonatkozó szabályait megfelelően alkalmazni kell.

28. § (1) A jogosultsági feltételek hiányában igénybe vett kedvezményt haladéktalanul meg kell szüntetni, továbbá a kedvezményt jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt a polgármester kötelezi az általa jogosulatlanul igénybe vett kedvezmény összegének visszafizetésére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti megtérítést a Ptk. 232. § (2) bekezdésében meghatározott kamattal megemelt összegben kell visszafizetni. Kamat csak a kedvezmény jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétele és az erről való tudomásszerzés közötti időtartamra számítható fel.

(3) A polgármester a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett kedvezmény megtérítését az igénybevételről való tudomásszerzésétől számított három hónapon belül rendelheti el. Nem lehet a megtérítést elrendelni, ha a tudomásszerzéstől egy év már eltelt.

29. § Az ingatlan tulajdonosok havonta és ingatlanonként egy alkalommal 1 m 3 mennyiségig települési szilárd hulladékot a kijelölt hulladéklerakó helyen ingyenesen elhelyezhetnek.

VI. Fejezet

A levegő védelmére vonatkozó szabályok

30. § (1) A lakóházakban a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot lehet égetni.

(2) A fűtőberendezésben egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot égetni tilos.

(3) A szabadban háztartási szemét égetése tilos.

(4) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni, a tűz helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

Az égetést végzőnek ügyelnie kell arra, hogy az égetésből visszamaradó parázs őrizetlenül ne maradjon, az égetést követően erről meg kell győződni, illetve a parazsat vízzel le kell önteni.

31. § (1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet. Az összegyűjtött, de nem komposztált falevelet, gazt, gallyakat az önkormányzat évente egyszer (ősszel) térítésmentesen elszállítja (ún. zöldjárat).

(2) Amennyiben a nem komposztálható, illetve nem komposztálandó kerti hulladék, avar elégetésére kerül sor, akkor az égetést szeptembertől november 15-ig terjedő időszakban, valamint februártól április 15-ig terjedő időszakban minden szerdai és pénteki napon, déltől kell végrehajtani. Napnyugta után történő avar és kerti hulladék égetése céljából tűz nem gyújtható.

(3) A tűzgyújtás folyamán a tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat be kell tartani.

VII. Fejezet

Köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése

32. § A közterületen, továbbá az építési és felvonulási területeken - amennyiben azok a közösség számára megnyitottak - a jelen önkormányzati rendelet betartásának ellenőrzéséről a jegyző gondoskodik.

33. § (1) Aki

a) az ingatlana előtti járdaszakasz, továbbá a járda és közút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület tisztántartásáról, gyommentesítéséről, vagy az ingatlana előtti járdaszakasz hóeltakarításáról és síkosságmentesítéséről, továbbá nyílt árok és annak műtárgyai tisztántartásáról nem gondoskodik,

b) az üzletek, és egyéb elárusítóhelyek, vendéglátó egységek, intézmények és szolgáltató helyek előtti járda és közút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület tisztántartásáról, gyommentesítéséről, a hóeltakarításról és síkosságmentesítésről, továbbá nyílt árok és annak műtárgyai tisztántartásáról, hulladékgyűjtő edényzet elhelyezéséről , és a hulladék eltávolításáról nem gondoskodik,

c) az ingatlana gyom-, rovar-, és rágcsálómentesítéséről nem gondoskodik,

d) anyagszállításnál közterület szennyezést követően tisztítási kötelezettségének nem tesz eleget, közterületen gépjárművet mos;

e) az aki a települési szilárd hulladék gyűjtéséről és annak a közszolgáltató részére történő átadásáról jelen rendelet előírásai szerint nem gondoskodik

- amennyiben súlyosabbnak minősülő cselekmény nem valósul meg- szabálysértést követ el, és 50.000.- forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértések miatt a közterület-felügyelő 3.000-Ft-tól 20.000- Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

VIII. Fejezet

Hatályba léptető rendelkezések

34. § (1) E rendelet 2011. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/1996. (IV.2.) rendelete.

1. melléklet az 5/2011. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet az 5/2011. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet az 5/2011. (II. 17.) önkormányzati rendelethez