Gyód község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011. (VIII.15.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, díjairól

Hatályos: 2011. 09. 01- 2017. 07. 31

Gyód Község Önkormányzat képviselő-testületének

 6/2011 (VIII.15.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő

házasságkötés  engedélyezésének szabályairól, díjairól



Gyód Község Önkormányzat képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdése, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet (a továbbiakban: Tvr.) 15/A. § (6)–(7) bekezdésében és a 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.



1. §


A házasságkötésre vonatkozó illetékességi szabályok tekintetében a Tvr. 4. §-ában meghatározottakat kell alkalmazni.


2. §


E rendelet alkalmazásában

1. Hivatali helyiség

a) a 7668. Gyód, Fő u. 62. címen található, Polgármesteri Hivatal elnevezésű épület Tanácsterem elnevezésű helyisége,

2. Hivatali munkaidő a Keszü-Gyód Körjegyzőség Alapító Okiratában meghatározott munkaidő.


3. §


(1) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés létesítése a jegyző egyedi engedélye alapján lehetséges.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötést a házasulók közösen aláírt – a hivatal által előírt formanyomtatvánnyal – írásbeli kérelemmel kérelmezik. A kérelmet legalább a rendezvény napja előtti 30. napig be kell nyújtani.

(3) El kell utasítani a kérelmet,

a) amelyet a már hivatali vagy hivatalon kívül előjegyzett, anyakönyvvezető közreműködését igénylő rendezvények miatt helyiség vagy az anyakönyvvezetői közreműködés egyidejű igénybevételi lehetőségének hiánya miatt nem lehet teljesíteni,

b) amennyiben a kérelmezők nem vállalják a Tvr. 15/A. § (4) bekezdés a)–d) pontjában meghatározottakat.

 (4) A (3) bekezdés b) pontjában meghatározott körülmények, valamint a kérelmezők vállalásai és azok megvalósíthatósága vizsgálata érdekében a jegyző indokolt esetben utasítja az anyakönyvvezetőt helyszíni szemle tartására a tervezett rendezvény helyszínén.

 (5) A jegyző az engedélyről a kérelem benyújtását követő 10 napon belül írásbeli határozatot hoz.





4. §


(1) A hivatali munkaidőn kívül a házasság megkötése a jegyző egyedi engedélye alapján lehetséges.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést a házasulók közösen aláírt írásbeli kérelemmel kérelmezik. A kérelmet a házassági szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

 (3) A (2) bekezdés szerinti kérelmet el kell utasítani, ha az előjegyzett, anyakönyvi közreműködést igénylő rendezvények miatt a szükséges anyakönyvvezetői kapacitás nem áll rendelkezésre.

(4) A jegyző az engedélyről a kérelem benyújtását követő 5 napon belül írásbeli határozatot hoz.


5. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli többletszolgáltatás ellentételezéseként házasságkötés létesítése esetén bruttó 7.500,- Ft egyszeri díjat kell fizetni.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli többletszolgáltatás ellentételezéseként házasságkötés létesítése esetén bruttó 7.500,- Ft egyszeri díjat kell fizetni. E költség nem tartalmazza a terembérlet díját, amely bruttó 3.000,- Ft.

(3) A többletszolgáltatás díját Keszü-Gyód Körjegyzőség költségvetési elszámolási számlájának – a 11731001-15556019 számú számla – javára kell megfizetni. A terembérlet díját Gyód község Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájának – a 11731001-15334709 számú számla – javára kell megfizetni. A megfizetés módjai a következők:

a) házipénztárba történő befizetés,

b) átutalás vagy

c) készpénz-átutalási megbízás.

(4) Amennyiben a házasságkötéssel létesítésével összefüggésben a rendezvény hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli megtartását is kérelmezték, az engedélyekben elő kell írni az (1)–(2) bekezdésben meghatározott díjfizetési kötelezettséget is.


6. §


(1)  A határozatban az 5. § (1)–(2) bekezdése szerinti díjfizetés határidejeként a határozat kézhezvételétől számított 8 napos határidőt kell előírni.

(2) A határozatban tájékoztatást kell adni arról, hogy amennyiben a kérelmezők az (1) bekezdés szerinti díjfizetési kötelezettségüknek a határozatban megjelölt határidőig nem tesznek eleget, és a kötelezettség teljesítését az anyakönyvvezető felszólítására hitelt érdemlően nem tudják igazolni, a kérelmezett és engedélyezett többletszolgáltatást részükre nem lehet nyújtani.


7. §


A többletszolgáltatás ellentételezése céljából meghatározott díj megfizetése alól mentességet nem lehet adni.


8. §


(1) Az anyakönyvvezető a házasságkötésben való közreműködése

a) ha az hivatali helyiségben, de a hivatali munkaidőn kívül történik, akkor rendezvényenként 3 óra

b) ha az nem hivatali helyiségben és hivatali munkaidőn kívül történik, akkor rendezvényenként 3 óra

rendkívüli munkavégzésnek minősül

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt – amennyiben nem választja a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő igénybevételét – részére rendezvényenként bruttó 7.500,- Ft díjazás illeti meg.

(3) Amennyiben az anyakönyvvezető részben igénybe veszi a szabadidőt, részére a (2) bekezdés szerinti díjazás igénybe nem vett szabadidővel arányos része jár.

(4) Az anyakönyvvezető részére a díjazást az eseményt követő 15 napon belül kell kifizetni.


9. §


Amennyiben a kérelmezők a rendezvény során külső közreműködőt, valamint a szertartás alapfelszerelésének körébe nem tartozó kellékeket kívánnak igénybe venni, azok költségeit megtéríteni kötelesek.


10. §


A 3. § (4) bekezdése szerinti helyszíni szemlére, valamint a kérelmekkel összefüggésben hozott határozatra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény előírásait kell alkalmazni.


11. §


Ez a rendelet 2011. év szeptember hó 1. napján lép hatályba.


Kelt: Gyód, 2011 év augusztus hó 11 nap



P.H.






 Schmidt Ferenc                                                              dr. Barta Zsuzsanna

Polgármester                                                                           körjegyző



Záradék:


A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Kelt: Gyód, 2011. év augusztus hó 15 nap


Dr. Barta Zsuzsanna

körjegyző