Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 60/2011. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonú ingatlanokon a súlyosan mozgáskorlátozottak személygépkocsija parkolási célú bérleti díjának elengedéséről

Hatályos: 2023. 03. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 60/2011. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonú ingatlanokon a súlyosan mozgáskorlátozottak személygépkocsija parkolási célú bérleti díjának elengedéséről

2023.03.01.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. §

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában álló lakóingatlanok udvarán található gépkocsi-beállókra és az üres telkeken kialakított parkolókra.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező súlyosan mozgássérült személyre.

2. A súlyosan mozgássérültek parkolási célú bérleti díjkedvezménye

2. § (1) A súlyosan mozgáskorlátozott személyek személygépkocsijai után parkolási célú bérleti díjkedvezményre az önkormányzat tulajdonában álló lakóingatlanok udvarán található gépkocsi-beállók és az üres telkeken kialakított parkolók használata esetén fizetendő bérleti díj megfizetése alól jelen §-ban foglalt feltételek esetén mentesül.

(2) Azok a VIII. kerületi bejelentett lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek kaphatnak a bérleti díj fizetése alól mentességet, akik a 102/2011. (VI. 29.) Kormányrendelet és súlyos mozgáskorlátozott parkolási igazolvány alapján közlekedéssel kapcsolatos kedvezményben részesülnek.

(3) Jelen rendelet alapján támogatásnak minősül:

a) személygépkocsi szerzési támogatás,

b) személygépkocsi átalakítási támogatás,

c) súlyos mozgáskorlátozott parkolási igazolvány.

(4) A díjkedvezmény mértéke a súlyosan mozgáskorlátozott személyek személygépkocsijai után 100% mértékű kedvezmény.

3. Hatásköri szabályok

3. § (1)2 A súlyosan mozgássérült bérleti díj elengedéséről e rendelet alapján a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság dönt a bérbeadó szervezet javaslata alapján.

(2)3 Amennyiben a kérelem nem felel meg e rendelet előírásainak, az elutasításról a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság dönt. A döntés ellen fellebbezéssel a Képviselő-testülethez lehet fordulni.

4. Eljárási szabályok

4. § (1) E rendeletben meghatározott bérleti díj elengedése iránti kérelmet a Kisfalu Józsefvárosi Vagyongazdálkodó Kft.-nél az 1083 Budapest, Losonci u. 2. szám alatt kell írásban benyújtani a rendelet mellékletében található nyomtatványon.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, lakóhelyét, anyja nevét, születési helyét és idejét,

b) a jármű gyártmányának, típusának megnevezését, össztömegét, forgalmi rendszámát,

c) a költségtérítés befizetésének igazolását,

f) a gépjármű műszaki érvényességének végét.

(3) A kérelmező köteles a kérelem előterjesztésével egyidejűleg a bérleti díj elengedésre való jogosultságot igazoló dokumentumokat bemutatni, vagy azok másolatát mellékelni.

(4) A bérleti díj fizetés alóli mentességről azt igazoló parkolási engedély (a továbbiakban: engedély) kerül kiállításra.

(5) Az engedélyt a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen és olvasható módon kell elhelyezni.

5. § (1) A mentesség eredeti jogosultjának kérelmére a megrongálódott engedélyt - annak leadásával egyidejűleg – az engedélyt kiadó kérelemre kicseréli. Amennyiben a megrongálódott engedély leadása nem lehetséges, a kérelmezőnek írásban nyilatkoznia kell róla.

(2) Az engedély elvesztését, ellopását, megsemmisülését a kiadó szervnél 3 munkanapon belül be kell jelenteni és a bérleti díj elengedése iránt ismételt kérelmet kell benyújtani.

(3) Amennyiben az engedéllyel rendelkező gépjárművet a tulajdonosa év közben elidegeníti, az engedélyt vissza kell szolgáltatni.

(4) Amennyiben az engedéllyel rendelkező gépjármű üzemben tartó személyében év közben változás következik be, vagy a gépjárművet a forgalomból kivonják, vagy az üzemben tartó lakóhelye Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat közigazgatási területén kívülre kerül, úgy 15 napon belül a kiadónak az engedélyt vissza kell szolgáltatni.

(5) Amennyiben az engedéllyel rendelkező gépjárművet az üzemben tartója év közben elcseréli, az engedélyt vissza kell szolgáltatni és amennyiben jelen rendelet szerinti feltételeknek megfelel az új gépjárműre engedély kiadható.

5. Vegyes, záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2011. november 7-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a mozgáskorlátozottak parkolási díjának elengedéséről szóló 39/1993. (XI. 23.) számú önkormányzati rendelet.

1

A bevezető a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 58. §-ával megállapított szöveg.

2

Módosította az 1/2023. (II.23.) önkormányzati rendelet 11.§-a, hatályos 2023. március 1-től. A 3. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 59. §-ával megállapított szöveg.

3

Módosította az 1/2023. (II.23.) önkormányzati rendelet 11.§-a, hatályos 2023. március 1-től. A 3. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 59. §-ával megállapított szöveg.