Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 64/2011. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

a Józsefváros Kártyáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 64/2011. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

a Józsefváros Kártyáról

2023.03.01.

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja a településfejlesztés és a foglalkoztatás megoldásának, a közművelődés és a művészeti tevékenység támogatásának önkormányzati feladatával összefüggésben a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) által bevezetett, az Önkormányzat illetékességi területén áru kedvezményes vásárlására vagy szolgáltatás kedvezményes igénybevételére feljogosító Józsefváros Kártya (továbbiakban: Kártya) rendszer működési feltételeinek és igénybevételi rendjének megállapítása a józsefvárosi fogyasztók és üzletek, egyéb szolgáltatóhelyek támogatása érdekében.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) kártyabirtokos: az a személy, aki a kártyadíj megfizetésével vagy egyéb érvényes jogcímen birtokába került, saját nevére szóló érvényes Kártyával rendelkezik,

b) elfogadó partner: az Önkormányzat azon partnere, aki/amely a Kártyára kedvezmény(eke)t biztosít és az Önkormányzattal jelen rendeletben foglaltak szerinti szerződést köt,

c) regisztráció: az elfogadó partner által küldött regisztrációs űrlap Önkormányzat általi visszaigazolás útján megvalósuló szerződéskötés,

d) elfogadóhely: az elfogadó partner regisztrációja alapján az Önkormányzat által megjelölt, a Józsefváros Kártyát elfogadni jogosult és köteles hely (kereskedelmi, szolgáltató egység),

e) regisztrált kedvezmény: az elfogadó partner által – az elfogadóhely regisztrációja alkalmával, jelen rendelet alapján – vállalt kedvezmény, amelyet az érvényes Kártyával rendelkező és azt felmutató kártyabirtokosok részére az áru vásárlása vagy a szolgáltatás igénybevétele alkalmával a termék/szolgáltatás alapárából biztosítani kell.

Részletes rendelkezések

3. § (1)2 A Kártya a „Józsefváros kártya” felirattal és címerrel ellátott, az Önkormányzat által kiadott kártya vagy az Önkormányzat hivatalos elektronikus alkalmazásában megjelenített elektronikus kártya.

(2)3 A Kártya kiváltására jogosult az a 18. életévét betöltött természetes személy, aki Budapest Főváros VIII. kerületében a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerinti lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik vagy az Önkormányzat fenntartásában lévő intézmény dolgozója vagy az Önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaság dolgozója, vagy az Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának dolgozója, vagy az Önkormányzat közigazgatási területén található felsőoktatási intézmény karának hallgatója.

(3) Az Önkormányzat által kibocsátott Kártya tulajdonjoga az Önkormányzatot illeti meg. A kártyabirtokos a kártyahasználat jogát váltja meg.

(4) A Kártya kizárólag a kártyabirtokos részére biztosítja a kedvezmény igénybevételét.

(5)4 A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság jár el a Józsefváros Kártyával összefüggő, önkormányzati döntést igénylő ügyekben, az átruházható képviselő-testületi hatáskörökben.

A Kártya igénylése és kiadása

4. § (1)5 A Kártyát személyesen az Önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál kártyaigénylő lap kitöltésével vagy elektronikusan az Önkormányzat hivatalos elektronikus alkalmazásán keresztül lehet igényelni

(2) Az igénylő az Önkormányzat által meghatározott kártyadíjat köteles fizetni. A kártyadíj összegét a mindenkori önkormányzati költségvetésről szóló rendelet határozza meg.

(3) A kártyadíj 50 %-át kell megfizetnie annak a személynek, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

(4)6 Az Önkormányzat a személyesen benyújtott igénylőlap beérkezésétől számított 30 napon belül a Kártyát elkészíti és a kártyabirtokos részére továbbítja. Az Önkormányzat hivatalos elektronikus alkalmazásán keresztül igényelt Kártya a jóváhagyását követően érvényessé válik.

(5)7 Az igénylő – erre vonatkozó írásbeli nyilatkozatának (igénylőlap) aláírásával, vagy az Önkormányzat hivatalos elektronikus alkalmazásán keresztül benyújtott igénylés esetén az igényléssel – tudomásul veszi és hozzájárul, hogy az Önkormányzat személyazonosító adatairól nyilvántartást vezessen. A nyilvántartásban vezetett adatok más célra nem használhatók fel.

a) A nyilvántartás tartalmazza:

b) jogosult természetes személyazonosító adatait,

c) a Kártya érvényességének kezdő és befejező időpontját,

d) a Kártya sorszámát.

(6) Az igénylő az igénylőlap, mint írásbeli jognyilatkozat aláírásával kijelenti, hogy az ügyfélszolgálaton és a www.jozsefvaros.hu/jozsefvaroskartya webcímen található Általános Szerződési Feltételeket áttanulmányozta, és azok tartalmát kötelezően elfogadja.

(7) A kártya igénylése során az Önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy az igénylő megfelel a jelen rendelet 3. § (2) bekezdésében foglalt feltételeknek.

A Kártya érvényessége

5. § (1) .A Kártya a kiállítás hónapjától egy évig érvényes. Amennyiben a Kártyát az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja a jogosult igénylőknek, abban az esetben a Kártya érvényessége a térítésmentes időszakra automatikusan meghosszabbodik.

(2) A kártyabirtokos a Kártya érvényességének lejáratát megelőző legfeljebb 30 nappal, a jogosultság egyidejű igazolásával a Kártya meghosszabbítását igényelheti.

(3) A Kártya elvesztését írásban be kell jelenteni az Önkormányzatnak. Az elveszett Kártya számát az Önkormányzat törli a nyilvántartásból, az a bejelentést követően kedvezmények igénybevételére nem jogosít. Amennyiben a korábbi kártyabirtokos új kártyát igényel, azt a jelen rendelet 4. §-ának értelemszerű alkalmazásával kell részére kiadni.

(4) A Kártya kiállításának alapjául szolgáló jogosultság megszűnését 8 napon belül az Önkormányzatnak be kell jelenteni. Ebben az esetben az Önkormányzat a jogosultság megszűnését megállapítja, és a Kártyát azonnal érvényteleníti.

(5) Az érvénytelen Kártya kedvezmények igénybevételére nem jogosít.

A Kártya felhasználása, a kedvezmények köre és mértéke

6. § (1) A kártyabirtokos jogosult az Önkormányzattal szerződött elfogadóhelyeken a Kártya egyidejű felmutatásával, ideiglenes átadásával a megállapodásban rögzített regisztrált kedvezményre.

(2) A kártyarendszerhez csatlakozó elfogadóhelyek a Kártya emblémáját és a kedvezmény mértékét jól látható helyen kötelesek elhelyezni.

(3) Az Önkormányzat az elfogadóhelyek listáját és a Kártyával kapcsolatos információkat az Önkormányzat honlapján (www.jozsefvaros.hu/jozsefvaroskartya) és az általa működtetett ügyfélszolgálaton közzéteszi.

(4) A kedvezmények köre külön megállapodás alapján változhat, melyről az Önkormányzat a Kártyaszabályzatban leírt módon tájékoztatja a kártyabirtokosokat.

(5) A kártyarendszerhez csatlakozó szolgáltatók által nyújtott vagy nyújtani elmulasztott kedvezmények megtérítésére nem lehet kötelezni az Önkormányzatot.

(6) Az Önkormányzat fenntartja a jogot a kártyarendszer elemeinek és szerződési feltételeinek a megváltoztatására.

Jogosulatlan használat

7. §

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetésétől számított 30. napon lép hatályba.

(2) A Kártyát első alkalommal 2012. január 2-tól lehet igényelni.

(3) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2009. (V.06.) ök. számú rendeletének 45. § (4) bekezdésében a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság döntési feladat- és hatásköreit tartalmazó 1. pont az alábbi f.) alponttal egészül ki: „a Józsefváros Kártyával összefüggő, önkormányzati döntést igénylő ügyekben, az átruházható képviselő-testületi hatáskörökben”.

1

A bevezető a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (5) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 60. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. § (4) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. § (5) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.