Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2011. (V.5.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól

Hatályos: 2011. 05. 15- 2013. 12. 31

Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselőtestülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjaiban, illetve a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§. (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya Vasszécseny Község közigazgatási területén lefolytatott házasságkötési kapcsolat  létrehozására irányuló eljárásra (a továbbiakban: házasságkötés), az eljárásban részt vevő természetes személyekre terjed ki.

2. § (1) A házasságkötésen ingyenes alapszolgáltatás az anyakönyvezető hivatalos helyiségben történő közreműködése (jogszabályban rögzített hivatalos szöveg és eljárás gépi zeneszolgáltatással) az e rendeletben foglaltak szerint.
(2) Az anyakönyvvezető hivatalos helyisége: Vasszécseny, Petőfi u. 11. szám alatt található.

3. § (1) Az anyakönyvvezető hivatalos helyiségén kívül történő házasságkötésért a házasulók az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen ha valamelyik házasuló büntetés-végrehajtási intézetben fogva tartott vagy mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében való megjelenés.

4. § (1) A házasságkötéseket a hatályos jogszabályok alapján úgy kell megszervezni és lefolytatni, hogy az emelje a polgári házasságkötések színvonalát, kifejezze a házasság intézményének a méltóságát. Ennek érdekében a házasságkötési eljárásban részt vevő személyek úgy kötelesek eljárni, hogy munkájukkal, hozzáállásukkal elősegítsék a fentiek megvalósulását. E cél érdekében az anyakönyvvezetők a Körjegyzőség erre a célra kijelölt hivatalos helyiségben tarthatnak házasságkötést.
(2) Vendéglátóhelyen egyedi elbírálás alapján, megfelelő körülmények (vendégtértől elkülönülő helyszín, megfelelő bútorzat, kellő világítás stb.) biztosítása esetén a jegyző engedélyezheti a házasság megkötését.
(3) Munkaszüneti napokon (vasárnap és állami ünnepnapokon) házasságot kötni nem lehet.

5. § (1) A házasságkötések szolgáltatási díjait az 1. számú melléklet tartalmazza. A díjakat évente felül kell vizsgálni.
(2) A szolgáltatási díjat a megrendelést követő 8 napon belül, ügyfélfogadási időben, a Körjegyzőség házipénztárában kell befizetni. Amennyiben a rendezvény elmarad és azt az ünnepség előtt 5 nappal korábban bejelentik, a szolgáltatási díjat a hivatal visszafizeti.
(3) A szolgáltatási díjak nem tartalmazzák a teremdíszítést, a pezsgő, az asztaldísz és a versmondás költségét. Ezekről az igénylőnek kell gondoskodni.
(4) A hivatalos helyiségen kívül megtartandó szolgáltatási díjak nem tartalmaznak hangosítást, zeneszolgáltatást, eszközhasználatot.
(5) A hivatalos helyiségen kívül megtartandó eseményekhez a szükséges eszközök biztosítása – anyakönyv aláíráshoz megfelelő asztal, pezsgőfogyasztás kellékei, szükség szerint székek - az igénylő feladata.

6. § A házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy e rendelet 7. §-ában meghatározott díjazás illeti meg.

7. § (1) Az anyakönyvezetőt házasságkötéseknél való közreműködéséért eseményenként bruttó 10. 000.- forint összegű díjazás illeti meg.
(2) A közreműködői díjat utólag, minden hónap 5. napjáig kell az anyakönyvezető részére kifizetni.

8. § (1) Ezen rendelet 2011. május 15. napján lép hatályba, de rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének  a családi események engedélyezésének feltételeiről, lebonyolításáról, illetve az azokért fizetendő szolgáltatási díjairól szóló 1/2011. (II.16.) számú rendelete.