Jászivány Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2011 (V.28..) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről

Hatályos: 2011. 06. 01- 2017. 06. 12

Jászivány Község Önkormányzatának képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Jászivány község közigazgatási területén történő házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése, létesítése, továbbá a munkaidőn kívül történő házasságkötés (a továbbiakban együtt: anyakönyvi esemény) kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2.§

Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában:

  1. anyakönyvi esemény: házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése
  2. hivatali helyiség: a települési önkormányzat által biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas hivatali         helyiség
  3. hivatali munkaidő: hétfőtől-csütörtökig: ½ 8 - 16-ig, pénteken: ½ 8 – 1330-ig
  4. hivatali munkaidőn túli idő, mely időpontokban házasságot lehet kötni: pénteken 14-18 óráig, szombaton 9-19 óráig
  5. rendkívüli körülmény: valamely házasulónak a mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota
  6. külső helyszín: hivatali helyiségen kívüli helyiség

3.§


A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai


(1) Anyakönyvi esemény – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével – hivatali munkaidőn túli időszakban is rendezhető.


(2)  A hivatali helyiségen kívül házasságkötés akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött ezen helyiség házasságkötésre való alkalmasságáról. Külső helyszínnek kizárólag olyan hely fogadható el, ahol az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, illetve a személyi adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított (időjárás, fizikai és vegyi hatás, fény, stb.).


(3)  A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.


4.§

Az anyakönyvi események díjazása


(1) Az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja a Hivatal munkarendjéhez igazodóan hétfőtől-péntekig munkaidőben és a hivatal által biztosított hivatali helyiségben megtartott anyakönyvi esemény megrendezését. Az anyakönyvi esemény során ingyenes alapszolgáltatás a hivatali helyiségen belül hivatali munkaidőben az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése (jogszabályban rögzített hivatalos szöveg és eljárás) és a gépi zeneszolgáltatás.


(2) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségén és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésért a házasulók az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.


(3) A hivatali helyiségben az anyakönyvi esemény lebonyolításának szolgáltatási díja hivatali munkaidőn túl ---- Ft + ÁFA, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.


(4) A hivatali helyiségen kívüli hivatali munkaidőben vagy munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény lebonyolításának szolgáltatási díja egységesen 8.000,- Ft + ÁFA.


(5) A hivatalos helyiségben és helyiségen kívül megtartandó szolgáltatási díjak nem tartalmaznak teremdíszítést, asztaldíszt, versmondást, pezsgőt, eszközhasználatot, arról az igénylőnek kell gondoskodni.


(6) A hivatalos helyiségen kívül megtartandó eseményekhez a szükséges eszközök biztosítása – anyakönyv aláíráshoz megfelelő asztal, pezsgőfogyasztás kellékei, szükség szerint székek - az igénylő feladata.


(7) A szolgáltatási díjat a Körjegyzőségi Hivatal pénztárában kell megfizetni legalább 7 nappal a családi esemény rendezése előtt. Amennyiben a rendezvény elmarad és azt a családi esemény előtt 2 nappal korábban bejelentik, a szolgáltatási díjat a hivatal visszafizeti.

5.§

Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke


A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy

a.) hivatalos helyiségben megtartott eseményenként 5.000,- Ft díj, illetve

b.) hivatalos helyiségen kívül megtartandó eseményenként 5.000 ,- Ft díj illeti meg.




6.§


Záró rendelkezések


Ez a rendelet 2011. június 1-én lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett anyakönyvi események iránti szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.



Kelt: Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.-i ülésén.



Tari András sk.                                                                                             Márkus Erika sk.

polgármester                                                                                                      körjegyző


Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetésre került 2017.     V.      28.



                                                                                                                   Márkus Erika 

                                                                                                                        körjegyző