Kunadacs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (V. 21.) önkormányzati rendelete

A közterület - használatról

Hatályos: 2013. 07. 26

Kunadacs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (V. 21.) önkormányzati rendelete

A közterület - használatról

2013.07.26.

Kunadacs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontja, a (2) bekezdés, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdése alapján, figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (1) bekezdésben foglaltakra és a helyi sajátosságokra tekintettel Kunadacs Község Önkormányzata Képviselő testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2011.(VI.24.) önkormányzati rendelete 29. § b) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Gazdasági és Sport Bizottság, a 30. § (1) bekezdés a) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ügyrendi, Kulturális és Szociális Bizottság véleményének a kikérésével a közterületek használatára és a közterület-használat engedélyezésére az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek településképi, településrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági valamint tulajdonosi szempontok figyelembe vételével határozzák meg a közterület-használatát.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: Közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.

2. Árusító és egyéb fülke (pavilon): egyszerűen szétszerelhető szerkezetekből készült, illetve könnyen eltávolítható, szabadon álló vagy telepített építmény.

3. alkalmi (ünnepi) vásár: ünnepekhez, helyi rendezvényekhez, eseményekhez kapcsolódó alkalomszerű vásár.

4. Alkalmi árusítás: az idényjellegű árusítástól rövidebb időtartamra, negyedévente legfeljebb egy alkalommal - 30 napot meg nem haladó - mobil vagy hordozható berendezésből történő közterületi árusítási lehetőség.

5. Idényjellegű árusítás: az árusítás időtartamára a közterületre kihelyezett, árusítóhelyre alapozott, időszakonként megismétlődő kereskedelmi, szolgáltató tevékenység.

6. Üzlet: a szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajjal egybeépített vagy ahhoz rögzített, tartós használatra készült, rendszeresen nyitva tartó kis- és nagykereskedelmi, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató, idegenforgalmi, továbbá lakossági fogyasztási cikk javító-szolgáltató értékesítő hely.

7. Üzlet előtti kitelepülés: a közterülettel határos üzletek közterületen történő áruforgalmazása, kereskedelmi szolgáltatás nyújtása, amennyiben a közlekedési feltételek biztosítottak.

8. Mozgóbolt: gépjárművön üzemeltetett vagy gépjárművel vontatott kiskereskedelmi árusító hely.

9. Mozgóárusítás: amely során az üzlettel rendelkező kereskedő vagy alkalmazottja, illetve megbízottja olyan eszköz (pl. kosár, tricikli, fagylaltos kocsi) segítségével viszi magával az üzletében forgalmazott terméket, amely nem minősül mozgóboltnak.

10. Hirdető berendezés, hirdetőtábla: minden olyan a KRESZ-ben, illetve ágazati szabványban nem szereplő tábla, eszköz, amelynek az a célja, hogy a járdán és a közúton közlekedők figyelmét felhívja valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre.

A közterület filmforgatási célú használata

2/A. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület – használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület – használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Mentesség adható Kunadacs községgel kapcsolatos oktatási, tudományos és ismeretterjesztő témájú, valamint Kunadacs község Önkormányzatának hivatalos rendezvényeivel kapcsolatos filmalkotások forgatásához a filmalkotó személyétől függetlenül.

(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület – használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület – használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület – használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(4) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület – használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá

A rendelet hatálya

3. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kunadacs község közigazgatási területére, a közterület rendeltetésétől eltérően használó magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra, szervezetekre és egyesületekre.

(2) A rendeletnek a közterületek használatára vonatkozó szabályai nem terjednek ki a közút nem közlekedési célú igénybevételének magasabb szintű jogszabályok által szabályozott kérdéseire.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a vásári és piaci helyhasználat szabályaira, amelyet az önkormányzat önálló rendeletben szabályoz.

A közterület-használati engedély

4. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell kérni az alábbi esetekben:

a) Közterületbe 10 cm-en túlnyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető) ernyőszerkezet, hirdető-berendezés (fényreklám) továbbá cég- és címtábla elhelyezéséhez.

b) Távbeszélő fülke, postai levélszekrény, totó-lottó és egyéb gyűjtőláda elhelyezéséhez.

c) Közterületen 30 napot meghaladó építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezéséhez, tüzelő-anyag tárolásához.

d) Alkalmi és mozgó árusításhoz, mozgóbolthoz, javító, szolgáltató tevékenységhez.

e) Közvetlenül a közterületre történő kereskedelmi, vendéglátó ipari értékesítés vagy kiszolgálás illetve szolgáltatási tevékenység végzése esetén az érintett egység előtti közterületre, vendéglátó ipari előkert céljából.

f) Zöldség, gyümölcs, virág árusításhoz.

g) Kiállítás, alkalmi vásár, sport- és kulturális rendezvény, továbbá mutatványos tevékenység, cirkusz céljára terület igénybevételéhez.

h) Lakodalmi és egyéb célú sátor közterületen történő elhelyezéséhez.

i) Zöldfelület bármilyen célú igénybevételéhez.

j) Közterületen utcabál tartásához.

(3) Nem kell közterület-használati engedély:

a) A közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához.

b) A közterületen síkosság elleni védelemre szolgáló homok tárolásához.

c) Az úttartozékok és közút közlekedés irányítását szolgáló berendezés elhelyezéséhez.

d) A közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához.

e) Kunadacs Község Önkormányzata rendezvényeinek szervezéséhez.

f) A gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény hatálya alá tartozó rendezvényekhez.

(4) Nem adható közterület-használati engedély:

a) Zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység – kivéve tűzijáték – gyakorlására, erotikus termékek bemutatására és értékesítésére, szeszesital (kimért és palackozott) forgalmazására.

b) Közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére.

c) Község- és utcaképbe nem illeszkedő berendezések létesítésére.

d) Sátorgarázs létesítésére.

e) Üzletek környékén áru és göngyöleg tárolására.

Engedélyező hatóság

5. § A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú hatósági feladatokat Kunadacs község polgármestere látja el.

Az engedély iránti kérelem

6. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) Az engedélyt kérő nevét és állandó lakó- és telephelyének címét.

b) A közterület-használat célját és időtartamát.

c) A közterület-használat helyének, módjának, mértékének pontos meghatározását.

d) Mozgóárusítás, mozgóbolt, illetve szolgáltatás esetén a tevékenység rövid leírását.

e) A közterület-használat helyszínrajzát, az elhelyezni kívánt építmény bemutatására szolgáló képet, vagy vázrajzot indokolt esetben a kérelemhez mellékelni kell.

f) A kérelemhez be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okiratot.

g) A lerótt illetéket, illetve annak igaztolását.

Az engedély megadása

7. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az Országos Településrendezési és Építési követelményeket, hatályos önkormányzati rendeleteket, valamint Kunadacs Község településrendezési tervét.

(2) Az engedélynek tartalmazni kell:

a) Az engedélyes nevét és állandó lakó- és telephelyének címét.

b) A közterület-használat helyét, célját és engedélyezett időtartamát.

c) A közterület-használat módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását.

d) Az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását.

e) Közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját.

f) A keletkezett hulladék elszállítására vonatkozó kötelezettséget.

(3) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka- baleset- és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet. A közterület-használati engedélyben utalni kell arra, hogy az közérdekből kártalanítási kötelezettség nélkül bármikor visszavonható.

(4) Az engedély meghatározott idő elteltéig, illetve visszavonásig érvényes. A meghatározott időre szóló engedély érvénye - az engedményesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére - meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető.

Közterület-használati díj

8. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni. A használati jogosultság esetleges visszavonása vagy a használat engedélyezettnél korábbi befejezése esetén a már befizetett díj, illetve annak egy része nem követelhető vissza.

(3) A fizetendő közterület-használati díj fizetésére kötelezettek az 1. számú mellékletben szereplő díjtételeket kötelesek megfizetni.

(4) A közterület-használati díjat a közterület-használat megkezdése előtt kell az önkormányzat számlájára, házipénztárába befizetni.

(5) Reklámtáblák, hirdető-berendezések, cég- és címtáblák felületének kiszámításánál a hirdető felület területét kell figyelembe venni.

Mentesség a közterület-használati díj megfizetése alól

9. § (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) A fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezésére.

b) A közműveknek (elektromos-, gáz-, víz- és csatornázási művek), valamint a köztisztasági szerveknek a feladatok ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezésére.

c) A postai és távközlési tevékenységekkel kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezésére.

(2) A közterület-használati díj megfizetése alól mentes:

a) Az állami, önkormányzati szervek és intézményei,

b) A civil szervezetek és egyházak alkalmanként szervezett rendezvényei.

Közterület- használat megszüntetése és az engedély megvonása

10. § (1) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető. Ilyen esetben az engedélyes részére – kérelmére másutt kell a közterület-használat lehetőségét biztosítani.

(2) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedély a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja.

(3) Ha az engedélyes a tartós közterület használatot meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedélyező hatóságnak bejelenteni.

(4) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

(5) Ha a közterület-használat a (2) vagy (3) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet 2012. június 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

1. A Képviselő-testület a közterület-használat általános szabályozásáról szóló 12/2004.(IV.30.) ÖR. számú rendelete,

2. A Képviselő-testület a közterület-használat általános szabályozásáról szóló 12/2004.(IV.30.) ÖR. számú rendelet módosításáról szóló 22/2004.(XII.17.) önkormányzati rendelet 3. §-a,

3. A Képviselő-testület a közterület-használat általános szabályozásáról szóló 12/2004.(IV.30.) ÖR. számú rendelet módosításáról szóló 16/2009.(XI.20.) önkormányzati rendelet 1. §. (8) bekezdése.

12 § A rendelet kihirdetve: 2012. május 21.

Dunai László
polgármester

Palla Tibor
jegyző

1. melléklet a 11/2012. (V. 21.) önkormányzati rendelethez

Közterület használati díjtételek

S.sz.

Megnevezés

Mértékegység

Díjtétel

1.

A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat
(portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető-berendezés (fényreklám), továbbá cég és címtábla elhelyezése

Ft/m2/hó

150

2.

Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, mobil WC, sitt illetve építési törmelék konténerben történő közterületi tárolása

Ft/m2/hó

300

3.

Alkalmi jellegű, változó helyen, kereskedelmi, vendéglátó ipari tevékenység sátorból, asztalról, járműből (mozgóbolti árusítás) történő árusítás

Ft//nap

2.000

4.

Vendéglátó - ipari előkert, kerthelyiség

Ft/m2/hó

100

5.

Mutatványos tevékenységgel (pl.: cirkusz, céllövölde, vidámpark, lakókocsi) kapcsolatos területfoglalás,

Ft/m2/nap

250

6.

Sport - és kulturális rendezvény

alkalom

ingyenes

7.

Közhasználatra még át nem adott közterület ideiglenes használata (pl.: meg nem nyitott utca)

Ft/m2/hó

40

8.

Lakodalmi és egyéb célú sátor (max. 3 nap)

alkalom

ingyenes

9.

Fentiekben fel nem sorolt bármilyen anyag (kivéve veszélyes anyag) közterületen történő tárolása, vagy közterület egyéb célra történő igénybevétele

Ft/m2/nap

300

A megállapított díjtételek az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.

2. melléklet

Az önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatának díjai a használat célja szerint

A

B

C

D

1

Közterület megnevezése

Forgatási helyszín Ft/m2/nap

Technikai kiszolgálás
Ft/m2/nap

Stáb parkolás
Ft/m2/nap

2

Közigazgatási terület

200

100

100