Csörötnek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2012. (IV.24.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladék kezelésének kötelező közszolgáltatásáról

Hatályos: 2012. 05. 01- 2014. 01. 17

Csörötnek Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének figyelembe vételével a következőket rendeli el:



I. FEJEZET

Általános rendelkezések

1. §

(1) A rendelet célja a természetes környezet és az emberi egészség védelme, a környezeti és közegészségügyi veszélyek kiküszöbölése, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hgt.) 4. § g) pontjában meghatározott, a szennyező fizet elvének érvényre juttatása.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott célok érvényesülése érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, birtokosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező szennyvíz szakszerű elhelyezéséről és ártalmatlanító helyre történő elszállíttatásáról, illetve a közszolgáltatás díjának megfizetéséről.


2. §

(1) A rendelet hatálya a szennyvíz gyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő kötelező közszolgáltatásra terjed ki.


(2) A rendelet hatálya Csörötnek község közigazgatási területén az ivóvíz-közműhálózatból ivóvízellátással rendelkező ingatlan tulajdonosára, birtokosára vagy használójára terjed ki, akinek az ingatlanán keletkező szennyvizet nem a szennyvíz-közműhálózatba vagy egyedi szennyvíztisztító berendezésbe bocsátják ki (a továbbiakban: közszolgáltatást igénybevevő).


3. §

A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) az ipari szennyvizek azon részére, amelyek összetételük vagy komponens(ek) tekintetében a mindenkori jogszabályban meghatározott koncentráció feletti szennyező anyaggal szennyezett vizek, és a közcsatorna hálózatba nem vezethetők be,

b) törvény, ágazati rendelet alapján az emberre és a környezetre veszélyes hulladékok, szennyvizek, szennyvíziszapok kezelésére, szállítására, ártalmatlanítására.


4. §

E rendelet alkalmazásában

a) szennyvíz: a lakossági ivó és háztartási, valamint a gazdálkodó szervezetek szociális célú, (ivó, tisztálkodási, egészségügyi) vízhasználatából keletkező, más eredetű szennyvizekkel nem keveredett kommunális szennyvíz.

b) ipari szennyvíz: a gazdálkodó szervezetek működése során keletkező, nem kommunális szennyvíz, valamint a lakosság nem háztartási célú vízhasználatából keletkező, technológiából származó ipari szennyvíz.

c) Közszolgáltató: a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és a közszolgáltatási szerződésről szóló 224/2004. (VII. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Hksz.) alapján lefolytatott közbeszerzési eljárás nyertese, a Lenti Hulladékkezelő Kft. (székhelye: 8960 Lenti, Petőfi Sándor út 4., cégjegyzékszáma:20-09-068571).



Szennyvizek elhelyezése

5. §

(1) Amennyiben az ingatlannak a szennyvíz-közműhálózatra történő rákötése nem lehetséges, vagy nem történt meg, a közszolgáltatást igénybevevő köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező szennyvíz zárt rendszerű gyűjtéséről, és köteles annak rendszeres, szükség szerinti elszállítását és ártalmatlanítását az e rendeletben foglaltak betartásával elvégeztetni.


(2) Az ingatlan tulajdonosa a keletkező szennyvizet saját szennyvíztisztító alkalmazásával is elhelyezheti.


(3) A talajba szennyvíz nem vezethető, szikkasztót alkalmazni nem lehet.


(4) A szennyvíz elhelyezésére egyebekben a hatályos környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi tárgyú jogszabályok, valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadók.


6. §

(1) Csörötnek Község Önkormányzata a közigazgatási területén keletkező szennyvizek összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését szervezett helyi közszolgáltatás útján biztosítja.


(2) Az elszállított szennyvíz kizárólagosan igénybe vehető ártalmatlanító (leürítési) helye: a Zalavíz ZRt. Lenti szennyvíztisztító telepe.



II. FEJEZET

A közszolgáltatási szerződés

7. §

(1) A Közszolgáltatóval a szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatás biztosítására a Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás, mint a Hksz. alapján a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást – Csörötnek község közigazgatási területére is kiterjedően – lefolytató ajánlatkérő 10 évre szóló szerződést köt.


(2) A szerződésnek a Hksz. közszolgáltatási szerződés tartalmára vonatkozó előírásain túl tartalmaznia kell:

a) a begyűjtött folyékony hulladék mennyiségéről és a begyűjtés idejéről ingatlanonkénti nyilvántartási vezetési kötelezettséget;

b) az ártalmatlanító hely/szennyvízkezelő mű megnevezését;

c) a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét.


(4) A közszolgáltatási szerződés felmondására a Hksz. 16. § (2)-(6) bekezdését kell alkalmazni azzal, hogy a felmondási idő 6 hónap akkor, ha a szerződést a Közszolgáltató mondja fel. A felmondási idő alatt a közszolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni.


(5) A szerződés lejártát megelőzően legalább 6 hónappal az Önkormányzat újabb pályázatot ír ki a közszolgáltatás ellátására.


(6) A Képviselő-testület a kötelező közszolgáltatás ellátásának, valamint a szerződés végrehajtásának tapasztalatait évente értékeli.



A közszolgáltatást igénybevevő kötelezettségei

8. §

(1) A közszolgáltatást igénybevevő köteles a közszolgáltatást megfelelő rendszerességgel és időben elvégezetni, az ingatlanon keletkező szennyvizet kizárólag a Közszolgáltatónak átadni. A közszolgáltatást igénybevevő a szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti.


(2) A közszolgáltatást igénybe vevő köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani. E körben köteles különösen biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára.


(3) A közszolgáltatást igénybe vevő köteles a közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben és a közszolgáltatási szerződésben szabályozott módon kiegyenlíteni.


(4) Az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, használója mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha

a) beépítetlen ingatlanán szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban a Közszolgáltatónak bejelenti;

b) az ingatlanán történő szennyvízkezelés és ártalmatlanítás egyedi szennyvíztisztító berendezéssel a jogszabályi és hatósági előírásoknak megfelelően történik, és ennek tényét a berendezés üzembe helyezését követő tizenöt napon belül a Közszolgáltatónak írásban bejelenti;

c) az ingatlana a közműves ivóvízhálózatba nincs bekötve.


(5) Közműpótlóba csak kommunális, vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz- vagy robbanásveszélyes anyagot vagy egyéb olyan anyagot, tárgyat elhelyezni, amely a szennyvíz begyűjtését, az azt végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát veszélyezteti.


(6) A közszolgáltatást igénybe vevő ingatlanonként köteles személyes adatait (név, lakcím, születési helye és ideje, anyja neve) és az azokban bekövetkezett változást nyolc napon belül bejelenteni a Közszolgáltatónak.


(7) A közszolgáltatást igénybevevő  köteles a Közszolgáltatónak nyolc napon belül bejelenteni az ingatlan szennyvíz-közműhálózatra történő rácsatlakozását.


(8) A gazdálkodó szervezet, amely a folyékony hulladékának kezeléséről közszolgáltatáson kívül gondoskodik, köteles a Közszolgáltató egyidejű tájékoztatása mellett írásban nyilatkozni és egyidejűleg igazolni, hogy a mentesülés alapjául szolgáló feltételeknek megfelel.


(9) A közszolgáltatást igénybe vevő kötelezettségeire az e rendeletben meghatározottakon túl a Hgt. 13. § (1)-(2) bekezdése, 20. §-a irányadók.


(10) A közszolgáltatást igénybevevő és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.



A Közszolgáltató kötelezettségei

9. §

(1) A Közszolgáltató alapvető kötelezettségeit a Hksz. és a közszolgálati szerződés tartalmazzák.


(2) A Közszolgáltató a beérkezett és teljesített közszolgáltatási igényekről továbbá az elszállított szennyvíz mennyiségéről köteles naprakész nyilvántartást vezetni, és abból az Önkormányzat kérésére adatot szolgáltatni.


(2) A (2) bekezdés szerinti nyilvántartását Közszolgáltató három évig megőrzi.


(3) A Közszolgáltató a Hgt. 23. § g) pontjában meghatározott, a közszolgáltatással kapcsolatos adatok kezelésére jogosult.


(4) A Közszolgáltató a szennyvíz szállításában részt vevő gépjárművek típusáról, forgalmi rendszámáról és névleges térfogatáról az Önkormányzatot tájékoztatja.


(5) Szolgáltató köteles jelezni az Önkormányzat jegyzőjének, ha tevékenysége során az e rendeletben foglaltak megsértését tapasztalja.


(6) A Közszolgáltató a települési folyékony hulladékok közül csak azokat szállíthatja el, amelyeknek a szennyvíztisztító telepre történő beszállításához engedéllyel rendelkezik. A közszolgáltató köteles a közszolgáltatás elvégzéséért számlát adni az igénybevevő részére, amely számlát a közszolgáltatást igénybe vevő 5 évig visszamenőleg köteles megőrizni és hatósági ellenőrzés során bemutatni.



A közszolgáltatás díja

10. §

(1) A begyűjtést, szállítást végző Közszolgáltató csak a folyékony hulladék ártalmatlanítását végző szolgáltató 6. § (2) bekezdésben meghatározott szennyvíztisztító telepére szállíthatja a szippantott szennyvizet.


(2) A közszolgáltatás igénybevételéért a fogyasztó az önkormányzat rendeletében megállapított díjat köteles megfizetni, amelynek mértéke bruttó 4.380,- Ft/m3. A díj magában foglalja a szennyvíz elszállítási és ártalmatlanítási költségét is.


(3) A Közszolgáltató a (2) bekezdésben meghatározott közszolgáltatási díj mértékénél magasabb díjat nem érvényesíthet.


(4) A Közszolgáltató a szerződést követő minden év november 30. napjáig a következő évre vonatkozó díj felülvizsgálatát kezdeményezheti.


(5) A közszolgáltatási díjhátralék, késedelmi kamat és egyéb költségek adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek, melyek végrehajtására a Hgt. 26. §-a irányadó.



III. FEJEZET

Záró rendelkezések

11. §

(1) Ez a rendelet 2012. május 1-jén lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.


12. §

Ez a rendelet az Európai Parlament és a Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.