Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2022. 08. 15

Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2022.08.15.

Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. §.(6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A helyi közszolgáltatás

1. § Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba vagy a helyben való, engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni.

2. § (1) A közszolgáltatás a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére terjed ki.

(2) A közszolgáltatást a Hevik Kft. 7537 Homokszentgyörgy, Kossuth u. 81. (továbbiakban: közszolgáltató) látja el, illetve végzi kizárólagos joggal az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(3) A közszolgáltatással ellátott terület határa megegyezik Homokszentgyörgy Község Önkormányzat közigazgatási területével.

(4) A közszolgáltató a begyűjtött háztartási szennyvizet a Homokszentgyörgy Község Önkormányzat tulajdonában lévő 0417/4 hrsz-ú, nyárfás települési folyékony hulladék-elhelyező telepen a fogadó aknában történő elhelyezéssel adja át ártalmatlanításra.

(5) A közszolgáltatási szerződés hatálya alatt a (3) bekezdésben foglalt területen a közszolgálatón kívül másnak ilyen tevékenységet folytatni tilos.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos ezzel összefüggő jogai és kötelezettségei

3. § A közszolgáltató a közszolgáltatás az önkormányzattal kötött megállapodás, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, valamint e rendeletben foglaltak szerint köteles ellátni.

4. § Az ingatlantulajdonos kötelezettségei:

a) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó, illetve a közüzemi csatornahálózatban vagy más befogadóba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és közegészségügyi előírások, illetve egyéb hatósági előírások szerint gyűjteni, valamint az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni.

b) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a háztartási szennyvíz mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetété ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa. Az ingatlantulajdonos az ingatlan területén belül és az építésügyi hatósági jogszabályoknak megfelelően kialakított zárt vízzáró közműpótló berendezésben köteles a háztartási szennyvizet gyűjteni, oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj, vagy talajvízszennyezést.

c) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállító jármű részére oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

d) A zárt közműpótlóba csak háztartási vagy összetételében háztartási jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet és egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, az ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyak állagát.

e) Az ingatlantulajdonos köteles személyes adatait (közszolgáltatás igénybe vevő neve, lakcíme) a közszolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni, amennyiben tulajdonosváltás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, valamint a bejelentett adatokban változás áll be.

f) A közszolgáltató gondoskodik azon ingatlantulajdonosok nyilvántartásáról – a külön jogszabályban meghatározottak szerint – ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos a közszolgáltatónak adja át.

5. § A közszolgáltató kötelezettségei:

a) A közszolgáltatás keretében a közszolgáltató az ingatlan tulajdonosának előzetes bejelentése alapján végzi el a szolgáltatást. A bejelentésre alkalmas elérhetőség nyilvánosságra hozataláról (telefonszámról, személyes bejelentés esetére címéről) a közszolgáltató gondoskodik, amelyet az Önkormányzat hirdetőtábláján közzétesz.

b) A közszolgáltatás végző köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított legfeljebb 5 munkanapon belül a vele egyeztetett időpontban a szolgáltatás elvégezni, az ingatlantulajdonos pedig a begyűjtést elősegíteni. A közszolgáltatás igénybevételével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között a Polgári Törvénykönyv közüzemei szabályi szerinti szerződés jön létre.

c) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése, elszállítása és ártalmatlanítása csak jogszabályban meghatározott esetben szüneteltethető vagy korlátozható.

d) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet csak az önkormányzat és a hatóság által kijelölt ártalmatlanító helyen szabad leereszteni és ártalmatlanítani.

e) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről nyilvántartást kell vezetni, amely tartalmazza a leürítő helyen ténylegesen elhelyezett mennyiséget, minőséget és a származási helyet.

f) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a 2. §.(4) bekezdésben meghatározott telepre csak munkanapokon lehet beszállítani. A közszolgáltató köteles betartani a telep kezelési utasításait.

g) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését a közszolgáltató az erre a célra engedélyezett, zártrendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezheti. A közszolgáltató a teljesítéshez külső a közfeladat ellátásához szükséges feltételekkel rendelkező szállítót igénybe vehet.

h) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatás ellátása során a rendelkezésre álló személyes adatokkal (a természetes személyazonosító adatok, lakcím) összefüggésben a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatás díja

6. § (1) Az ingatlantulajdonosnak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat kell fizetnie, amelynek legmagasabb egységnyi díjtételeit jelen rendelet 1 melléklete tartalmazza.

(2) Az egységnyi díjtétel kéttényezős: a háztartási szennyvíz egy egységére eső begyűjtési díja és a lerakási díj. A fizetendő közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és a begyűjtött háztartási szennyvíz térfogatának a szorzata.

(3) A közszolgáltatás díját a közszolgáltatás igénybevevője – a teljesített közszolgáltatás alapján az erről kiállított bizonylat ellenében – utólag köteles megfizetni.

Vegyes és záró rendelkezések

7. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek nem minősülő folyékony hulladék elhelyezéséről – saját költségén – az köteles gondoskodni, akinél az keletkezett.

8. § Bármilyen nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, illetve folyékony hulladék közterületre, nyílt rendszerű belvíz- vagy csapadékvíz- elvezető árokba, csatornába történő kiöntése vagy kifolyatása tilos.

9. § Ez a rendelet 2013. január 1. napján lép hatályba.

10. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a települési folyékony hulladék összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését biztosító helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 6/1997.(VI.16.) sz. rendelet.

1. melléklet

A közszolgáltatás díja

1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének egységnyi díja:

a)1 közintézmények (Önkormányzat hivatala, Óvoda, Iskola, Orvosi rendelő, Művelődési ház) 1.732,- Ft+ ÁFA/m3/szippantási alkalom (bruttó díj)

b)2 gazdálkodó szervezetek, vállalkozások esetén 1.732,- Ft+ ÁFA/m3/ szippantási alkalom (bruttó díj)

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz lerakási díja: 120,- Ft/m3

2. Természetes személy ingatlantulajdonosra, költségvetési szerv, valamint más tulajdonában álló ingatlant – a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény szerinti- lakásbérleti jogviszony keretében bérlő természetes személyre vonatkozó közszolgáltatás díja:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének egységnyi díja: 737,- Ft/m3/ szippantási alkalom + ÁFA

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz lerakási díja: 108,- Ft/m3

(A szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV. törvény alapján) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz lakossági begyűjtésének díját a költségvetési törvényben ilyen címen meghatározott normatív állami támogatás összege csökkenti (100,- Ft/m3).
1

Az 1. melléklet 1. pont a) alpontja a Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet 1. pont b) alpontja a Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.