Kölesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012 (XI.30.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 01

Kölesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012 (XI.30.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról

2024.01.01.

Kölesd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján – figyelemmel a törvény 6-7. §-aiban foglalt korlátozásokra és a 43. § (3) bekezdésben foglaltakra – a Kölesd község illetékességi területén fizetendő helyi adók tárgyában az alábbi rendeletet alkotja:

1. Alcím

Általános rendelkezések

1. § A Képviselő-testület Kölesd község illetékességi területére – határozatlan időtartamra – az alábbi helyi adókat vezeti be:

1.

2. iparűzési adó

3. állandó jelleggel végzett tevékenységhez kapcsolódó iparűzési adó

4. ideiglenes jelleggel végzett tevékenységhez kapcsolódó iparűzési adó

2. § Az önkormányzat adó-megállapítási joga a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Hatv.) 3 – 4. §-ában meghatározott adóalanyokra és adótárgyakra terjed ki.

2. alcím

Magánszemélyek kommunális adója

3. §[1]

(1) Magánszemélyek kommunális adókötelezettsége terheli (adóalany) Kölesd község illetékességi területén azt a magánszemélyt, aki a naptári év első napján az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épületrész tulajdonosa, aki az év első napján a telek tulajdonosa, továbbá, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.
(2) Az adó tárgya:
1. A helyi adókról szóló 1990.évi C. törvény (továbbiakban: Hatv.) 11. §-ában meghatározott, Kölesd község illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljáról szolgáló épület, épületrész.
2. A Hatv. 17. §-ában meghatározott, Kölesd község illetékességi területén lévő telek.
3. A Hatv.24. §-ában meghatározott a nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti joga.

4. § Az adókötelezettség keletkezésére, változására és megszűnésére a Hatv. 14. §, 20. §, 24. § és 25. §-ában foglaltak az irányadóak.

5. § Az adó évi mértéke – mind a Hatv. 11. §-ában, mind a Hatv. 17. §-ában, mind a Hatv. 24. §-ában meghatározott –adótárgyanként 17.000 Ft.[2]

6. § A Kölesd község illetékességi területén bejelentett állandó lakcímmel rendelkező adózót adókedvezmény illeti meg, melynek éves mértéke ingatlanonként 11.000 forint.[3]

7. §

1.
2.
3.
4. Ha az esedékesség időpontjáig a kivetés nem történt meg, az adót a kivetés kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet pótlékmentesen megfizetni.

3. alcím

Iparűzési adó

8. §

1. Adóköteles a Kölesd község illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (továbbiakban: iparűzési tevékenység).
2. Az adó alanya a vállalkozó, továbbá a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyon.[7]
3. Adóköteles iparűzési tevékenység a vállalkozó e minőségében végzett nyereség, ill. jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.
4. A vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez Kölesd község illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy tevékenységét részben vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül folytatja.
5. Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha Kölesd község illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó
a) építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot.[8]
b) bármely – a) pontba nem sorolható – tevékenység, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve, ha egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.

9. §

1. 1 Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 1,5 %-a.[9]
2. Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke
1. a 8. § (5) bekezdés a) pont szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként 5.000 Ft.
2. a 8. § (5) bekezdés b) pont szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként 1.000 Ft.

10. §

1. Az iparűzési adó megfizetését a Hatv. 41-42. §-i szerint kell teljesíteni.
2. Az iparűzési adót fizetési utalványon, csekken vagy átutalással kell megfizetni, az önkormányzati adóhatóság az adóbefizetésre készpénzfizetést nem fogadhat el.

4. alcím

Záró rendelkezések

11. §

1. A helyi adókra vonatkozó, jelen rendelettel nem szabályozott kérdésekre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény hatályos rendelkezéseit, valamint a helyi adókat érintő további hatályos törvények rendelkezéseit kell alkalmazni.
2. Ez a rendelet 2013. január 1. napján lép hatályba.
3. Jelen rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a helyi adókról szóló 15/2010. (XII. 25.) számú önkormányzati rendelet.
4. A rendelet kihirdetéséről helyben szokásos módon a körjegyző gondoskodik.
Kölesd, 2012. november 27.
Berényi István dr. Baranyai Eszter
polgármester körjegyző
ZÁRADÉK:
E rendelet 2012. november 30-án kihirdetésre került.
dr. Baranyai Eszter sk.
körjegyző
ZÁRADÉK II.:
A módosított rendelet 2013. december 2-án kihirdetésre került.
dr. Baranyai Eszter
jegyző
ZÁRADÉK III.:
A módosított rendelet 2015.szeptember 9-án kihirdetésre került.
Garai László
jegyző
ZÁRADÉK IV.:
A módosított rendelet 2015.november 27-én kihirdetésre került.
Garai László
jegyző
1

A 9. § 1. pontja a Kölesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.