Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 14/2012.(XI.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által alapított kitüntető címről és díjakról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 07. 02

 

 A Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

  1. § (1) A megyei közgyűlés a megye fejlesztésében, társadalmi, gazdasági életében tudományos, irodalmi, művészeti, egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi, közoktatási, közművelődési és sport területen szerzett kimagasló érdemek elismerésére, a megye közrendjének és közbiztonságának javítása érdekében végzett kiemelkedő munka elismerése céljából, valamint a megyében élő nemzetiségek történelmi hagyományainak fenntartása, a nemzetiségi jogok védelme, kulturális örökség megőrzése érdekében, hosszú időn át kimagasló munkát végző személyek elismerése céljából az alábbi kitüntető címet és díjakat alapítja:

(2) Fejér Megye Díszpolgára kitüntető cím

(3) A Fejér Megyei Önkormányzat Széchenyi Viktor Díja

(4) A Fejér Megyei Önkormányzat Vörösmarty Mihály Díja

(5) A Fejér Megyei Önkormányzat Németh László Díja

(6) A Fejér Megyei Önkormányzat Dr. Berzsenyi Zoltán Díja

(7) A Fejér Megyei Önkormányzat Terstyánszky Ödön Díja

(8) A Fejér Megyei Önkormányzat Fekete János Díja

(9) A Fejér Megyei Önkormányzat Salamon Lajos Díja

(10) A Fejér Megyei Önkormányzat Wekerle Sándor Díja

(11) A Fejér Megyei Önkormányzat Pápay Ágoston Díja

(12) A Fejér Megyei Önkormányzat Marosi Arnold Díja

(13) A Fejér Megyei Önkormányzat Dr. Paulikovics Elemér Díja

(14) A Fejér Megyei Önkormányzat gróf Klebelsberg Kuno Emlékérme

2.§ (1) Fejér Megye Díszpolgára kitüntető cím

adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely jelentős eredményt hozó munkájával, áldozatos tevékenységével, vagy egész életművével elismerést vívott ki és aki különösen jelentős, maradandó értéket teremtő munkával és példamutató emberi magatartással járult hozzá a megye jó hírnevének öregbítéséhez, fejlődéséhez.

(2)  A megyei közgyűlés a Fejér Megyei Díszpolgári kitüntető címből minden évben két darabot adományoz.

       A díszpolgári kitüntető cím átadására minden évben a Megyenapon kerül sor.

(3)  A díszpolgári cím adományozása során a megye címerével ékesített diplomát és a megye címerével ékesített plakettet kell átadni.

(4)  Fejér Megye Díszpolgára jogosult a megyei közgyűlés ülésein tanácskozási joggal részt venni, külön felkérés alapján a megyét delegációban képviselni.

3. §  (1) A Fejér Megyei Önkormányzat Széchenyi Viktor Díja

adományozható azoknak, akik a megye fejlesztése, érdekében a műszaki, tudományos ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi, terület- és településfejlesztési vagy környezetvédelmi  területen példamutató, kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, illetve ilyen vonatkozásban egész életművük elismeréseként.

(2)    A Fejér Megyei Önkormányzat Vörösmarty Mihály Díja

adományozható a kulturális élet, az irodalom, a művészet terén magas színvonalon alkotó tevékenységért, valamint a társadalomtudományok és a közművelődés területén a megyében hosszú éveken keresztül maradandó értéket teremtő munkáért.

(3)    A Fejér Megyei Önkormányzat Németh László Díja

adományozható azoknak, akik kiemelkedő módon járultak hozzá a megyében a korszerű és eredményes oktatás-nevelés megvalósításához. Ez az elismerés adható azoknak is, akik a veszélyeztetett, hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok gondozása, nevelése terén fejtenek ki hosszú időn keresztül áldozatos pedagógiai, vagy más segítő, támogató jellegű tevékenységet.

(4)    A Fejér Megyei Önkormányzat Dr. Berzsenyi Zoltán díja

adományozható a megyei egészségügy területén hosszú ideje végzett kimagasló szakmai tevékenységért, a gyógyítás, vagy megelőzés terén jelentős eredményt hozó új eljárás, készítmény – vagy műszer kidolgozásáért, fejlesztéséért.

(5)    A Fejér Megyei Önkormányzat Terstyánszky Ödön Díja

adományozható a megye testnevelési és sport mozgalmában, a sportolók eredményes felkészítésében, a testnevelés és sporttudomány terén végzett kimagasló szakmai, hivatásbeli tevékenységért, vagy az egészséges életmódra nevelés körében végzett hosszabb idejű kiemelkedő munkáért. Ezzel a díjjal tüntethető ki az aki olimpiai, világ vagy Európa-bajnokságon kiemelkedő eredményt ért el.

(6)    A Fejér Megyei Önkormányzat Fekete János Díja

adományozható a megye helyi önkormányzatainál, valamint a megyében működő államigazgatási szerveknél foglalkoztatott, hosszú időn át kimagasló munkát végző közszolgálati tisztviselők részére, akik a lakosság szolgálatában, a közéleti munkában az átlagosnál humánusabb ügyintézéssel kivívták az állampolgárok elismerését, megbecsülését.

(7)    A Fejér Megyei Önkormányzat Salamon Lajos Díja

adományozható a megye közrendje, köz-, és vagyonbiztonsága, katasztrófa elhárítás érdekében hosszú ideje végzett kimagasló szakmai tevékenységért, a lakosság szolgálatában teljesített példamutató helytállásért.

 

(8)    A Fejér Megyei Önkormányzat Wekerle Sándor Díja

adományozható a megyében élő nemzetiségek nyelvi, tárgyi  és szellemi kultúrájának, történelmi hagyományainak megőrzése, valamint a nemzetiségi jogok védelme és gyakorlása érdekében hosszú időn át kimagasló munkát végző személyek részére.

(9)    A Fejér Megyei Önkormányzat Pápay Ágoston Díja

adományozható a szociális és gyermekvédelem területén hosszú ideje a megyében végzett kimagasló szakmai tevékenységért, illetve kiemelkedő eredményért.

(10)   A Fejér Megyei Önkormányzat Marosi Arnold Díja

adományozható azoknak akik a megye településeinek történeti, régészeti, helytörténeti és néprajzi emlékhelyei és emlékei kialakításában, védelmében kiemelkedő, példa értékű önkéntes munkát végeztek, illetve végeznek.

(11)  A Fejér Megyei Önkormányzat Dr. Paulikovics Elemér Díja

         adományozható azoknak, akik a megyében a mentés és a betegszállítás területén kiemelkedő, példa értékű munkát végeztek, illetve végeznek.

(12)  A Fejér Megyei Önkormányzat, gróf Klebelsberg Kuno Emlékérme

         adományozható a megyében élő és dolgozó főfoglalkozású pedagógusoknak, akik a köznevelés és a felsőoktatás területén a gyermekek, tanulók, hallgatók közvetlen nevelésében és oktatásában hosszú ideje kimagasló, áldozatkész és önzetlen tevékenységet látnak el.

4. § (1) A megyei közgyűlés valamennyi önkormányzati díj kategóriában évente két darabot adományoz.

(2) A díjak egyéneknek és közösségeknek egyaránt, megosztva is adományozhatók.

(3) A megyei közgyűlés kitüntető díjainak átadására minden évben a Megyenapon kerül sor.

 (4) A díjak adományozása során oklevelet és a díj névadójára utaló díszítést tartalmazó plakettet kell átadni.

       5. § (1)  A kitüntető címet és a díjakat a megyei közgyűlés adományozza.


(2) A kitüntető cím és díjak adományozására javaslatot tehetnek a (3)-(5) bekezdésben foglaltak kivételével:

  1. a megye országgyűlési képviselői,
  2. a Fejér Megyei Kormánymegbízott,
  3. történelmi egyházak képviselői,
  4. a megyei közgyűlés elnöke, alelnöke, a megyei közgyűlés tagjai és a főjegyző
  5. megye települési önkormányzatai,
  6. a megye települési és területi nemzetiségi önkormányzatai
  7. a Fejér  Megyei Önkormányzat Marosi Arnold  Díja vonatkozásában az  a)-e) pontokban felsoroltakon kívül javaslattételre jogosult a megyei múzeumi szervezetek vezetői,
  8. a Fejér Megyei Önkormányzat dr. Berzsenyi Zoltán Díj vonatkozásában az a)-e) pontban felsoroltakon túl a megyében működő kórházak vezetői.

(3) A Fejér Megyei Önkormányzat Salamon Lajos Díja vonatkozásában javaslattételre jogosult a Fejér Megyei Rendőr-főkapitány, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke és a Fejér Megyei Védelmi Bizottság Elnöke.

(4) A Fejér Megyei Önkormányzat dr. Paulikovics Elemér Díja vonatkozásában javaslattételre jogosult az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága és a regionális mentőszervezet vezetője, továbbá a megye települési önkormányzatai.

(5) A Fejér Megyei Önkormányzat Gróf Klebelsberg Kuno Emlékérme vonatkozásában javaslattételre jogosult a megyében működő köznevelési és felsőoktatási intézmények vezetői.

(6)  A Díszpolgári kitüntető címre és valamennyi díjra vonatkozó javaslatokat legkésőbb a tárgyév január 20-ig kell a megyei közgyűlés elnökéhez megküldeni. Amennyiben települési önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat a javaslattevő, abban az esetben a javaslathoz csatolni kell az erről szóló testületi határozatot.

(7)  A közgyűlés bizottsága előzetes állásfoglalását követően, a közgyűlés a Fejér Megye Díszpolgára kitüntető cím és díjak adományozására vonatkozó valamennyi javaslatról dönt.

(8)  A kitüntető cím és a díjak átadására a közgyűlés a közgyűlés elnökét hatalmazza fel.

(9) Az Adományozással járó, a 2. § (3) bekezdése és a 4. § (4) bekezdése szerinti költségek fedezetét a megyei önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.

6. § (1) A kitüntető címet és a díjat vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntetésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A cím és a díj visszavonását elsősorban az kezdeményezheti, aki az adományozásra a javaslatot tette, de a javaslattételre jogosultak közül bárki.

(3) A visszavonásról a javaslat alapján a megyei közgyűlés dönt, egyben gondoskodik a kitüntető cím vagy díj bevonásáról.

  1. §  A kitüntetettekről a megyei önkormányzat hivatalában nyilvántartást kell vezetni.

  1. § A rendelet 2012. december 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg az önkormányzat által alapított kitüntető címről és díjakról szóló 15/2008. (IV.24.) K.r.sz. rendelet, valamint az azt módosító 25/2008. (XI.28.) K.r.sz., a 14/2010. (VII.2.) K.r.sz. és a 17/2011. (XII.20.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésre kerül.