Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2012. (XII. 28.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladék kezelésére szervezett helyi hulladékkezelési közszolgáltatásról

Hatályos: 2012. 12. 31- 2013. 03. 31

Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2012. (XII. 28.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladék kezelésére szervezett helyi hulladékkezelési közszolgáltatásról

2012.12.31.

Tóalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Hgt.) 13. § (3) bekezdésében, 21. § (5) bekezdésében és 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. §. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. §

(1) A rendelet területi hatálya a rendszeres közszolgáltatással ellátott utcanévjegyzékben szereplő utcákban található ingatlanokra terjed ki! A rendszeres hulladékkezelési közszolgáltatással ellátott utcanévjegyzéket a 2. számú melléklet tartalmazza.
(2) E rendelet személyi hatálya a Tóalmás Község rendszeres közszolgáltatással ellátott utcanévjegyzékében rögzített utcákban található ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira vagy használóira terjed ki.

2. §

E rendelet alkalmazásában:
a) Települési szilárd hulladék:
háztartási hulladék: az emberek mindennapi élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és a lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein, valamint az intézményekben keletkező,
közterületi hulladék: közforgalmú és zöldterületen keletkező,
háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék: gazdasági vállalkozásoknál keletkező – külön jogszabályban meghatározott – veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.
b) Lom: a lakóépületben, a lakás, üdülés és pihenés céljára használt épületben alkalmilag képződött és felhalmozódott települési szilárd hulladék, amely a közszolgáltatást végző Begyűjtő által rendszeresített gyűjtőedényekben mérete, vagy mennyisége miatt nem helyezhető el.
c) Ingatlantulajdonos: az a természetes, vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek a tulajdonában, birtokában vagy használatában levő ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik.
d) Hulladékkezelő: a Hgt. 3. § g) pontjában megfogalmazott tevékenységet végző szervezet.
e) Hulladékkezelési tevékenység: a települési szilárd hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása.
f) Gyűjtés: a települési szilárd hulladék rendezett összeszedése, válogatása a további kezelésre történő elszállítás érdekében.
g) Begyűjtés: a települési szilárd hulladéknak a hulladék birtokosaitól történő átvétele a hulladék birtokosa, vagy a begyűjtő telephelyén, továbbá a begyűjtőhelyen (gyűjtőpontokon, hulladékgyűjtő udvaron, tároló-, kezelőtelepen) és a további kezelés érdekében történő összegyűjtés, válogatás a begyűjtő telephelyen.
h) Szállítás: a települési szilárd hulladék telephelyen kívüli mozgatása, beleértve a szállítmányozást és a fuvarozást is.
i) Előkezelés: a települési szilárd hulladék begyűjtését, tárolását, hasznosítását, illetőleg ártalmatlanítását elősegítő, azok biztonságát növelő, a környezetterhelést csökkentő tevékenység, amely a hulladék fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságainak megváltoztatásával jár.
j) Hasznosítás: a települési szilárd hulladéknak, vagy valamely összetevőjének a termelésben, vagy a szolgáltatásban – a Hgt. 4. számú mellékletében felsorolt eljárások valamelyikének alkalmazásával – történő felhasználása.
k) Ártalmatlanítás: a települési szilárd hulladék okozta környezetterhelés csökkenése, környezetet veszélyeztető, szennyező, károsító hatásának megszüntetése, kizárása – a környezet elemeitől történő elszigeteléssel, vagy anyagi minőségének megváltoztatásával -, a Hgt. 3. számú mellékletében felsorolt eljárások valamelyikének alkalmazásával.
l) Ártalmatlanító hely: a települési szilárd hulladék ártalmatlanítására szolgáló a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. üzemeltetésében álló Cegléd 0411 és 0412 hrsz.-on létesült Regionális nem veszélyes Hulladéklerakó.
m) Hulladékkezelési közszolgáltatás: a települési szilárd hulladéknak az ingatlan-tulajdonosoktól történő rendszeres begyűjtése, elszállítása, tárolása, ártalmatlanítása és hasznosítása – a hulladék kezelése -, a kezelő létesítmény üzemeltetése, működtetése, a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása.
n) Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a Begyűjtőnek fizetendő, Önkormányzat rendeletében meghatározott díjfizetési időszakra vonatkozóan megállapított díj.
o) Hulladékkezelő Közszolgáltató: Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. (6000 Kecskemét, Nagy Lajos kir. Krt. 29/B.), melynek feladata a Duna-Tisza közi Nagytérség Regionális Települési Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer keretében elkészült művek üzemeltetése és a szelektív hulladékgyűjtési rendszer biztosítása.
q) Begyűjtő: a kommunális szilárd hulladék begyűjtése és elszállítása Tóalmás Község e rendelet 2. számú mellékletében rögzített utcákban található ingatlanokról és annak a kijelölt ártalmatlanító helyen való elhelyezése az „ÖKOVÍZ” Önkormányzati Kommunális és Víziközmű Üzemeltető Kft. (Címe: 2700. Cegléd, Pesti út 65.) jogosult és kötelezett.
II. Fejezet

Az Önkormányzat által szervezett szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás tartalma

3. § (1) Tóalmás Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendelet 2. számú mellékletében rögzített utcajegyzékben foglaltak szerint a Tóalmás Község közigazgatási területén fekvő ingatlanok tulajdonosainál keletkező települési szilárd hulladék kezelésére kötelezően ellátandó közszolgáltatásként hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és tart fenn.

(2) A közszolgáltatás kiterjed:

a) a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő (a továbbiakban: Begyűjtő) szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, illetve a Begyűjtő emblémájával jelzett műanyag hulladékgyűjtő zsákban, a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék elhelyezés céljából történő rendszeres begyűjtésére és elszállítására;

b) a települési hulladék ártalmatlanítását szolgáló létesítmény és a hozzátartozó gépek, berendezések, épületek működtetésére;

c) begyűjtőhelyek (hulladékgyűjtő udvarok, átrakóállomások, gyűjtőpontok), előkezelő és hasznosító (válogató, komposztáló stb.) telepek és a hozzájuk tartozó gépek, berendezések, építmények működtetésére.

(3) A település közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkezeléssel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatások körébe tartozó tevékenységek ellátására, teljesítésére jogosult és kötelezett közszolgáltatók:

a) Hírös Hulladékgazdálkodási Kft., melynek címe 6000 Kecskemét, Nagy Lajos kir. Krt. 29/B. és az

b) „ÖKOVÍZ” Önkormányzati Kommunális és Viziközmű Üzemeltető Kft., melynek címe: 2700. Cegléd, Pesti út 65.

(4) A Képviselő-testület Tóalmás Község közigazgatási területén a helyi kötelező hulladékkezelési közszolgáltatással ellátott területet körzetekre osztja fel, a kialakított körzetek a következők:

a) I. körzet: lakóterület (belterületi lakótelek és belterületi lakóházzal beépített ingatlan)

II. körzet: Belterületi üdülőterület (belterületi üdülőterület területrészen lévő nem lakás céljára szolgáló építménnyel beépített ingatlanok)
b) -Az I. körzetben szabványos gyűjtőedényzettel ellátott övezet, ahol a gyűjtő edényzetben gyűjtött hulladék begyűjtése és szállítása hetente 1 alkalommal történik
-A II. körzetben., a Begyűjtő emblémájával jelzett (ÖKOVÍZ feliratú) fehér színű műanyag hulladékgyűjtő zsákban történik a hulladék gyűjtése. A jelzett műanyag zsákok begyűjtésének és elszállításának rendje a következő: április 1.–től október 31.-ig terjedő időszakban hetente 1 alkalommal, november 1.-től március 31.-ig terjedő időszakban kéthetente 1 alkalommal.
(5) A szervezett közszolgáltatást igénybevevők – a hulladékbegyűjtési körzetek felosztásának megfelelően – számára a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített szabványos hulladékgyűjtő edények, konténerek, valamint a Begyűjtő emblémájával ellátott fehér színű műanyag hulladékgyűjtő zsák használata kötelező.
(6) Az I. körzetben a tárolóedény űrtartalmát alkalomszerűen meghaladó mennyiségű hulladékot elhelyezni kizárólag a közszolgáltatótól vásárolt, vagy kereskedelmi forgalomban kapható, a Begyűjtő emblémájával ellátott fehér színű hulladékgyűjtő zsákban lehet. A jelzett zsák ára tartalmazza a települési szilárd hulladék begyűjtés, szállítás és ártalmatlanítás költségeit. Az I. körzetben önállóan, jelzéssel ellátott zsák nem helyezhető ki, azaz a zsák nem helyettesíti az edényzetet.
A II. körzetben kizárólag a Begyűjtő emblémájával ellátott fehér színű műanyag hulladékgyűjtő zsákban helyezhető ki a hulladék. A jelzett zsákok ára tartalmazza a települési szilárd hulladék begyűjtés, szállítás és ártalmatlanítás költségeit.”

4. § (1) A települési szilárd hulladék gyűjtésével, begyűjtésével, szállításával, annak kijelölt ártalmatlanító helyen való elhelyezésével kapcsolatos feladatokat az „ÖKOVÍZ” Önkormányzati Kommunális és Víziközmű Üzemeltető Kft. látja el.

(2) A települési szilárd hulladék egyes összetevőinek begyűjtőhelyeken, gyűjtőpontokon és hulladékudvarban történő szelektív gyűjtésével kapcsolatos feladatokat a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. köteles ellátni.

(3) A települési szilárd hulladék ártalmatlanítását a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. látja el a ceglédi 0411-es és 0412-es helyrajzi szám alatt megvalósított hulladékártalmatlanító létesítményben.

(4) A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. a házhoz menő begyűjtő járattal történő elkülönített (szelektív) hulladék begyűjtését fakultatív szolgáltatásként jogosult ellátni.

III. Fejezet

Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

5. §

(1) Az Önkormányzat települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatással kapcsolatos feladat és hatáskörei:
a) a közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához haladéktalanul megadja a szükséges információkat és adatokat, a Begyűjtő és a Hulladékkezelő Közszolgáltató számára,
b) vállalja a közszolgáltatás körébe tartozó és a településen folyó egyéb hulladékkezelési tevékenységek összehangolásának elősegítését,
c) a településen működtetett különböző közszolgáltatások összehangolásának elősegítése,
d) gyűjtőpontok kijelölése.
IV. Fejezet

Az ingatlantulajdonosok jogai és kötelezettségei

6. §

(1) Az ingatlantulajdonos köteles:
a) az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék kezelésére az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatást igénybe venni, a hulladékot a begyűjtésre e rendeletben feljogosított Begyűjtőnek és Hulladékkezelőnek átadni,
b) az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési szilárd hulladékot az elszállításra való átvételig gyűjteni, illetve tárolni,
c) a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét, jó közérzetét ne veszélyeztesse, a Község természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,
d) gondoskodni arról, hogy a gyűjtőedénybe, illetve a Begyűjtő emblémájával ellátott jelzett fehér műanyag zsákba folyékony, mérgező, tűz- és robbanás veszélyes anyag, állati tetem, vagy egyéb olyan anyag ne kerüljön elhelyezésre, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét és egészségét,
e) a veszélyes hulladékot elkülönítetten, a környezet veszélyeztetését kizáró módon gyűjteni, arra meghatározott begyűjtőhelyre elszállítani,
f) az ingatlanán keletkező szilárd hulladék mennyiségét alacsony szinten tartani,
g) a szilárd hulladék gyűjtésére a Begyűjtő szállítóeszközéhez rendszeresített szabványos gyűjtőedényt vagy a Begyűjtő emblémájával ellátott jelzett fehér műanyag zsákot használni,
h) a hulladékot a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés igénybevétele esetén a Hulladékkezelő Közszolgáltató cégjelzésével ellátott műanyagzsákba elhelyezni,
i) a gyűjtőedényét illetve a Begyűjtő emblémájával ellátott jelzett fehér műanyag zsákot az ingatlana területén belül elhelyezni,
j) gondoskodni a gyűjtőedény tisztán tartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról és környezetének tisztán tartásáról,
k) a Begyűjtő felhívására köteles az edényt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni, ha gyűjtő edényben olyan nedves hulladékot helyeztek el, amely az edényben összetömörödött vagy megfagyott, illetve az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy e miatt az edényt nem lehet kiüríteni,
l) a gyűjtőedényt illetve a Begyűjtő emblémájával ellátott jelzett fehér műanyag zsákot a szállítás napján közterületre kihelyezni oly módon, hogy a Begyűjtő a szállító eszközével ahhoz könnyen hozzáférjen,
m) a gyűjtőedényt illetve a Begyűjtő emblémájával ellátott jelzett fehér műanyag zsákot, a szállítás napjának reggelén 7,00 óráig kihelyezni,
n) gondoskodni arról, hogy a közterület szennyezésének elkerülése érdekében, a hulladék elszállítása céljából kihelyezett edény fedele lecsukott állapotban legyen, az edény mozgatásakor és ürítésekor a benne elhelyezett hulladék ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza, továbbá a Begyűjtő emblémájával ellátott jelzett fehér műanyag zsák bekötött állapotban legyen.
o) gondoskodni arról, hogy a kihelyezett gyűjtőedény illetve a Begyűjtő emblémájával ellátott jelzett fehér műanyag zsák ne akadályozza a jármű- és gyalogos forgalmat, ne járjon baleset, vagy károkozás veszélyével,
p) amennyiben a szabvány edényben – annak telítettsége miatt – nem elhelyezhető többlethulladék képződik, úgy az I. körzetben élő ingatlantulajdonosok kizárólag a Begyűjtő emblémájával ellátott jelzett fehér műanyag zsákban helyezhetik ki az edényzet űrméretét alkalomszerűen meghaladó többlethulladékot.”
p) a használhatatlanná vált gyűjtőedény javítására, pótlására, illetve cseréjére,
q) az általa használt szabvány edényzet űrtartalmának megfelelő, e rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni,
r) lomtalanítás alkalmával az elszállítandó hulladékot úgy elhelyezni a közterületen, hogy a jármű- és a gyalogos forgalmat ne akadályozza, a begyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen, a zöld területet és a növényzetet ne károsítsa, továbbá ne járjon baleset vagy károkozás veszélyével.
(2) Az ingatlantulajdonos jogosult:
a) a település közterületén elhelyezett szelektív hulladékgyűjtő pontot térítésmentesen igénybe venni,
b) lomtalanításkor a hulladékot a Begyűjtő által hirdetmény útján előzetesen megjelölt helyen és időpontban kihelyezni elszállítás céljából.
(3) Amennyiben az ingatlantulajdonos a tulajdonos változás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybe vételére kötelezetté válik, köteles ezt a tényt keletkezését követő 30 napon belül írásban bejelenteni a Begyűjtőnek.
(4) Valamennyi ingatlantulajdonos köteles a szolgáltatás ellátásához szükséges adatokat az ingatlan használata megkezdésétől számított naptól, de legkésőbb 15 napon belül megadni.
(5) Amennyiben az ingatlan tulajdonosi vagy használati viszonyában változás következik be, úgy az új tulajdonos, vagy használó a korábbi tulajdonossal egyetemlegesen köteles a változás tényét 15 napon belül írásban bejelenteni a Begyűjtőnek. A változás bejelentésével egyidejűleg az új tulajdonos vagy használó és a Begyűjtő között a közszolgáltatási szerződés létrejön.
(6) A 6 § (5) bekezdésében meghatározott bejelentésnek a megtételéig a közszolgáltatási díjat a Begyűjtő a korábbi tulajdonossal szemben érvényesíti, a változás tényleges időpontja és bejelentés közötti időtartamra vonatkozó díj megfizetéséért a korábbi és az új tulajdonos, vagy használó egyetemlegesen felelős.
(7) Szerződésmódosítás vagy pótlólagos adatszolgáltatás esetén annak időpontját követő hó első napjától köteles a számlát a szolgáltató módosítani.
(8) Az ingatlan tulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlan tekintetében, ahol hulladék nem keletkezik.
(9) Szünetel a szerződés, ha az ingatlan 60 napnál hosszabb ideig lakatlan, amennyiben erről a tényről az ingatlantulajdonos előre, írásban nyilatkozik Begyűjtő felé. A Begyűjtő jogosult ellenőrizni, hogy valóban lakatlan-e az ingatlan és azt, hogy nem keletkezik hulladék.
(10) Az az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásába bejegyzett székhelyéül, telephelyéül, vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a települési szilárd hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett települési szilárd hulladéktól elkülönítetten gyűjteni és arra a közszolgáltatást igénybe venni.
(11) Az ingatlanokon elhagyott hulladékok kezelési kötelezettsége a hulladék tulajdonosát, ha annak személye nem állapítható meg - ellenkező bizonyításig - az ingatlan tulajdonosát terheli. A jegyző az elhagyott hulladék elszállítására és ártalmatlanítására kötelezi: a hulladék tulajdonosát, illetve az ingatlan tulajdonosát abban az esetben, ha a hulladék tulajdonosának személye nem állapítható meg, és ha a kötelezettséget önként nem teljesítik. Ha az elhagyott hulladék tulajdonosa azonosítható, a költségviselő vele szemben a hulladékkezelés és az eljárás költségeit érvényesítheti.
(12) A közterületen szervezett rendezvény során keletkezett hulladék tárolásáról, szállításáról, ártalommentes elhelyezéséről – a Begyűjtővel kötött külön szerződés alapján – a rendezvény szervezője köteles gondoskodni.
V. Fejezet

A közszolgáltatás kötelező igénybevétele, a hulladékkezelési helyi közszolgáltatás ellátásának rendje

7. §

(1) Minden az – ezen rendelet 2. számú mellékletének utcanévjegyzékben rögzített I. körzethez tartozó út melletti ingatlantulajdonos, köteles az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladékot a rendeletben meghatározott edény és a többlethulladék elszállítására biztosított, Begyűjtő emblémájával ellátott fehér műanyag zsák felhasználásával a rendeletben meghatározott módon a Begyűjtővel elszállíttatni, azaz köteles a Begyűjtő által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.
I. körzetben, a Begyűjtő emblémájával ellátott fehér műanyag zsák nem helyettesíti a szabványos gyűjtőedényt.
(2) Minden az – ezen rendelet 2. számú mellékletének utcanévjegyzékben rögzített II. körzethez tartozó út melletti ingatlantulajdonos, köteles az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladékot a Begyűjtő emblémájával ellátott, jelzett fehér műanyag zsák felhasználásával a rendeletben meghatározott módon a Begyűjtővel elszállíttatni, azaz köteles a Begyűjtő által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.
II. körzetben, kizárólag a Begyűjtő emblémájával ellátott jelzett fehér műanyag zsákban helyezhető ki az elszállításra kerülő hulladék.”

8. § (1) A helyi települési szilárd hulladékra vonatkozó közszolgáltatás esetében, a Begyűjtő az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll. Az ingatlantulajdonos és a Begyűjtő közötti szerződéses jogviszonyt a szerződés ténye hozza létre. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, melyet az ingatlantulajdonos és a Begyűjtő által kötött szerződésben e felek megjelölnek, a szolgáltatást ténylegesen igénybe veszik, a közszolgáltatás felajánlásra kerül.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Begyűjtő az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni. A hulladék begyűjtésének, elszállításának rendjét (gyakoriság, időpont) – a keletkező hulladékmennyiségek figyelembevételével – a Begyűjtő köteles elkészíteni és arról az ingatlantulajdonosokat változás esetén is értesíteni. A hulladékszállítás rendjét az Önkormányzat – a Begyűjtővel egyeztetett módon hagyja jóvá.

(3) A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a Begyűjtő az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt – írásban, vagy hirdetmény útján értesíteni köteles.

9. § (1) A Begyűjtő köteles a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanon keletkezett hulladékot az e rendeletben előírt szabályok szerint rendszeresen elszállítani és a kijelölt ártalmatlanító helyen elhelyezni.

(2) A Begyűjtő a hulladék begyűjtését és elszállítását a körzeteknek megfelelő rendszerességgel, az általa meghatározott napon, az általa beütemezett járatterv szerint végzi.

10. § (1) A Begyűjtővel kötendő minimális szerződéskötési kötelezettség ingatlanonként 60 liter/hét. A felső határt minden ingatlantulajdonos a saját igényei szerint határozza meg.

(2) A gyűjtéshez igénybe vehető, a Begyűjtő gépjárművéhez rendszeresített szabványos gyűjtőedények literben kifejezett méretét és az azokban elhelyezhető települési szilárd hulladék tömegének felső határát a 3. számú melléklet tartalmazza.

11. § (1) A Begyűjtő köteles a gyűjtőedény kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal elvégezni.

(2) A szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedény ürítése során esetleg keletkezett szennyeződés takarításáról a Begyűjtő köteles gondoskodni.

(3) A gyűjtőedényben okozott kárt a Begyűjtő térítésmentesen köteles kijavítani, ha a károkozás neki felróható okból következett be. A Begyűjtő köteles az ebből eredő karbantartási munka és javítás időtartamára helyettesítő gyűjtő edényt biztosítani.

(4) A szilárd hulladék elszállítását végző jármű személyzete csak a Begyűjtő által rendszeresített gyűjtőedényzetben, illetve a Begyűjtő emblémájával ellátott jelzett fehér műanyag zsákban elhelyezett hulladékot köteles elszállítani.

(5) Amennyiben a gyűjtőedényzetben el nem szállítható anyagot, vagy tárgyat helyeztek el, a kiürítést, az elszállítást végző jármű vezetője jogosult megtagadni.

(6) A gyűjtő edényekben illetve a Begyűjtő emblémájával ellátott jelzett fehér színű zsákban, tilos veszélyes hulladékot, folyékony, mérgező, tűz- és robbanás veszélyes anyagot, állati tetemet, vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét és egészségét. Nem lehet a gyűjtőedényekben megfagyott vagy olyan módon összetömörített hulladékot elhelyezni, amely az ürítést akadályozná.

(7) Mindazon ingatlanok esetében, ahol a Begyűjtő a rendszeresített űrtartalom elégtelenségét regisztrálja, kezdeményezheti a megfelelő – a keletkező hulladék tényleges mennyiségének befogadására alkalmas – űrtartalmú edényzet igénybevételét.

(8) Tilos a hulladékgyűjtő edények tartalmába guberálás céljából belenyúlni, hulladékot válogatni, hulladékot elvinni.

12. § (1) A lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról a Begyűjtő valamennyi körzet esetében évente két alkalommal a közszolgáltatás keretében – külön díj felszámítása nélkül – gondoskodik.

(2) A Begyűjtő – az ingatlantulajdonosoknál keletkező – e rendelet 2. § -nak b) pontjában meghatározott lomhulladékok elszállítását köteles elvégezni.

13. § (1) A Hulladékkezelő Közszolgáltató feladata a Községben elhelyezett szelektív hulladék gyűjtőpontok működtetése, melynek igénybevételét térítésmentesen biztosítja.

(2) A Hulladékkezelő Közszolgáltató a közszolgáltatás keretében köteles az elkülönítve elhelyezett papír, műanyag, fém és üveg csomagolási hulladék szelektív begyűjtését megszervezni, és a közszolgáltatás ellátását folyamatosan biztosítani.

(3) A Hulladékkezelő Közszolgáltató a települési szilárd hulladék kezelésére szolgáló egyes létesítmények kialakításának és üzemeltetéseinek részletes műszaki szabályairól szóló 5/2002. (X. 29.) KvVM rendelet 5-7. §-a szerint működtetett hulladékgyűjtő pontokon lévő edényeket járatterve szerint, az edények telítettségének megfelelő gyakorisággal üríti.

(4) A hulladékgyűjtő pontokon vállalkozási tevékenységből származó hulladékot elhelyezni tilos.

(5) A Hulladékkezelő Közszolgáltató. a hulladékgyűjtő pontok területén az edényeken kívül elhelyezett hulladékok közül kizárólag a fent felsorolt fajtájú hulladékokat szállítja el.

(6) A Hulladékkezelő Közszolgáltató a begyűjtési és hasznosítási tevékenységet önállóan, saját üzleti kockázatára végzi olyan módon, hogy a célok elérése érdekében önálló vállalkozókat, teljesítési segédeket és együttműködő partnereket vehet igénybe.

(7) A Hulladékkezelő Közszolgáltató a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést fakultatívan végzi.

(8) A szelektív hulladékgyűjtés minél szélesebb körben való elterjesztésének céljából a Hulladékkezelő Közszolgáltató a lakosságot tájékoztatni köteles.

14. § (1) A Hulladékkezelő Közszolgáltató feladata a hulladékudvarok működtetése.

(2) Hulladékkezelő Közszolgáltató a hulladékudvarokban - nyitvatartási időben - egyes hulladékok térítésmentes elhelyezését biztosítja azon ingatlantulajdonos számára, aki fel tudja mutatni lakcímigazoló kártyáját és igazolja, hogy díjtartozása nem áll fenn. A létesítményekben csak lakosságtól származó hulladékok átvételére van lehetőség.

(3) A hulladékgyűjtő udvarokban az átvehető hulladékok körét a Hulladékkezelő Közszolgáltatóra vonatkozó érvényes engedély tartalmazza.

(4) A hulladékgyűjtő udvar kapujában információs tábla tájékoztatja a beszállítót:

a) az elhelyezhető hulladékfajtákról és mennyiségekről,

b) a nyitvatartási rendről.

15. § (1) A települési szilárd hulladék elhelyezése:

a) a Cegléd külterület 0411, 0412 Hrsz. alatt található Regionális nem veszélyes Hulladéklerakó, kijelölt ártalmatlanító helyen

b) a Cegléd 1622/8 Hrsz. alatt található Hulladék válogatóműben történik.

(2) Az ártalmatlanító helyre csak a hulladék befogadására vonatkozó engedély birtokában lehet termelési hulladékot beszállítani. A befogadási nyilatkozatot a Hulladékkezelő Közszolgáltató adja meg.

(3) A hulladékgyűjtő udvarokban az átvehető hulladékok körét a hulladékkezelő közszolgáltatóra vonatkozó érvényes engedély tartalmazza.

(4) A Cegléd 0411, 0412 Hrsz.-ú Regionális nem veszélyes Hulladéklerakó nyitvatartási ideje:

a) Hétfőtől – péntekig 07:00-17:00 óra

b) Szombaton 8:00 – 17:00 óra.

16. § (1) Biológiailag lebomló hulladék elhelyezése a Nagykőrös 114/43 Hrsz.- on kialakított komposztáló telepen lehetséges.

(2) A hulladékgyűjtő udvarokban az átvehető hulladékok körét a hulladékkezelő közszolgáltatóra vonatkozó érvényes engedély tartalmazza.

(3) A biológiailag lebomló hulladékkezelő telep nyitvatartási ideje:

a) Hétfőtől – péntekig 08:00-15:00 óra,

b) Szombaton 8:00 – 14:00 óra.

(4) A beszállító köteles a hulladék eredetét, származási helyét, főbb összetevőit, szállítás idejét, fuvareszköz forgalmi rendszámát és a Hulladékkezelő Közszolgáltató által kért egyéb információt a szállítólevélen feltüntetni.

VI. Fejezet

A hulladékkezelési közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó

szerződés egyes tartalmi elemei

17. §

.

(1) A települési szilárdhulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló szerződésben meg kell határozni a szerződést kötő feleket: a Begyűjtőt és az ingatlantulajdonost.
(2) A szerződés tartalmi elemei:
a.) a felek megnevezése, magánszemély esetén annak személyi adatai: neve, születési neve, anyja neve, születési helye, születési ideje: év, hó, nap szerint, lakóhelye. Gazdálkodó szervezet esetén amennyiben ilyen adattal rendelkezik: székhely, teljes és rövidített cégnév, cégjegyzékszám, adószám, statisztikai számjel, képviselő megnevezése.
b.) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napja,
c.) teljesítés helye,
d.) a megrendelő gyűjtőedényének űrtartalma és darabszáma,
e.) ürítés gyakorisága és az ürítés ideje napok szerint
f.) a megrendelő által meghatározott, az ingatlanon előreláthatólag keletkező hulladék mennyisége, amelyre a közszolgáltatást a megrendelő igénybe veszi,
g.) a gyűjtőedények használatának jogcíme és módja,
h.) a közszolgáltatás díja és alkalmazásának feltételei,
i.) a közszolgáltatási díj megfizetésének módja,
j.) a közszolgáltatás mértékét meghaladó, a megrendelő igénye szerinti esetleges többletszolgáltatás és annak díja,
k.) a szerződés módosításának, felmondásának feltételei,
l.) az irányadó jogszabályok meghatározása.
VII. Fejezet

A hulladékkezelési közszolgáltatás díja

18. § (1) A közszolgáltatás igénybe vételére köteles, illetve a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonosnak hulladékkezelési közszolgáltatási díjat kell fizetnie. A hulladékkezelés közszolgáltatás ellátásáért a szolgáltatót megillető díj mértékét (díjtételt) az 1 számú melléklet tartalmazza.

(2) A közszolgáltatási díjat az Önkormányzat az 1. számú mellékletben meghatározott díjfizetési időszakra állapítja meg.

(3) A közszolgáltatási díjat:

Az I. körzethez tartozó ingatlantulajdonosok a Begyűjtő részére, számla ellenében havonta utólag köteles megfizetni, továbbá
A II. körzethez tartozó ingatlantulajdonosok a Begyűjtő emblémájával jelzett fehér színű műanyag zsák megvásárlásával fizeti meg a közszolgáltatás díját.
A közszolgáltatás díja tartalmazza a Duna-Tisza közi Nagytérség Regionális Települési Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer üzemeltetési díját és szelektív hulladékgyűjtés, szállítás díját, valamint a kommunális hulladékbegyűjtés és szállítás díját, melyet a Begyűjtő állít számlába.

19. § (1) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Begyűjtő számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állást igazolja.

(2) Nem tagadható meg a díjfizetés arra hivatkozással sem, hogy az ingatlan tényleges használata mellett háztartási hulladék nem keletkezik, illetve a keletkező hulladék a környezetszennyezés elkerülésével megsemmisítésre kerül.

(3) Nem tagadható meg a közszolgáltatási díj megfizetése, ha a szolgáltatót a közszolgáltatással kapcsolatos kötelességek teljesítésében az időjárás vagy más elháríthatatlan akadály akadályozta, és a szolgáltató az akadály elhárulását követő munkanapon a mulasztást pótolja.

(4) Azon I. körzethez tartozó ingatlantulajdonosok esetén, akik nem kötik meg a szerződést, vagy nem szolgáltatnak adatot a fizetendő díjtétel megállapításához, jogosult a Begyűjtő lakásonként 1 db 120 literes gyűjtőedény heti egyszeri ürítési díját leszámlázni.

(5) A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás. A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a Begyűjtő felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettségének elmulasztására és felszólítja annak teljesítésére.

(6) A közszolgáltatásnak az Önkormányzat által meghatározott legmagasabb díja a Begyűjtő által végzett költségelemzés szerinti díj.

20. § (1) A Begyűjtő köteles a közszolgáltatási díj megállapítása érdekében az Önkormányzat részére díjkalkulációt készíteni.

(2) Az évenkénti díjmegállapítást megelőzően a Begyűjtő köteles a Hgt. 25. §-nak (3) bekezdésében meghatározottak szerint évente költségelemzést készíteni, melyet a Hgt. 25. §-nak (4) bekezdése értelmében a jegyző terjeszt elő javaslat formájában az Önkormányzat Képviselő-testülete részére.

VIII. Fejezet

A közszolgáltatás teljesítésének szünetelése

21. §

(1) A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás csak törvényben, vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető, illetőleg korlátozható.
IX. Fejezet

Záró rendelkezések

23. §

(1) Ez a rendelet 2012. december 31. napján lép hatályba.
(2) 2012. december 30. napján, hatályát veszti Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési szilárd hulladékra vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 6/2002.(VI.8.) önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 6/2008.(III.3.) és 5/2011.(III.28.) önkormányzati rendeletek.

24. §

Ez a rendelet az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet a 15/2012. (XII. 28.) önkormányzati rendelethez

A települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás

díja Tóalmás Községben 2012. december 31. napjára

(1) A közszolgáltatást igénybevevő által fizetendő díjat, az egységnyi hulladékkezelési díj valamint a Begyűjtő és az ingatlantulajdonos között létrejött szerződésben foglalt edényzet űrmérete (liter) szorzata adja, ürítési alkalmanként.
A fizetendő hulladékkezelési díj a következő számítási képlettel került megállapításra ahol az alapadatok a következők:
Egységnyi díjtétel: 4,10 Ft+Áfa /liter
Heti ürítési gyakoriság: heti 1 alkalom
Edényzet űrmérete: a mindenkori edényzet űrmérete
Fizetendő havi nettó hulladékkezelési díj számítási képlete:

Egységnyi díjtétel (Ft/lit) x heti ürítési gyakoriság x edényzet űrmérete x 52 (hét)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

12 (hónapok)

(2) A Begyűjtő emblémájával jelzett fehér színű 110 literes műanyagzsák ára: 470,- Ft + Áfa/db
A fenti díjak a mindenkori Áfa összegét nem tartalmazzák!

2. melléklet a 15/2012. (XII. 28.) önkormányzati rendelethez

Tóalmás Község rendszeres hulladékkezelési közszolgáltatással ellátott – belterületi lakóövezet és belterületi üdülőövezet - utcáinak utcanévjegyzéke:

I. körzet: lakóterület (belterületi lakótelek és belterületi lakóházzal beépített ingatlan)

Az I. körzet szabványos gyűjtő edényzettel ellátott övezet, ahol a gyűjtő edényzetben gyűjtött hulladék begyűjtése és szállítása hetente 1 alkalommal történik.

Az I. körzetbe tartozó utcák jegyzéke:
Ady Endre u.
Arany János u.
Árpád u.
Attila u.
Bajcsy Zsilinszky u.
Béke út
Bóczkert – köz
Deák Ferenc u.
Dózsa György u.
Dózsa György köz
Erdő u.
Fő út
Fő tér
Határ u.
Jókai u.
József Attila u.
Kókai u.
Kossuth Lajos u.
Kölcsey u.
Liget u.
Moszkva u.
Nóra u.
Petőfi u.
Rákóczi út
Rét u.
Szabadság u.
Széchenyi u.
Szőlő u.
Táncsics Mihály u.
Tavasz u.

II. körzet: Belterületi üdülőterület (a belterületi üdülőterület területrészen lévő nem lakás céljára szolgáló építménnyel beépített ingatlanok)

A II. körzet: április 1.–től október 31.-ig terjedő időszakban hetente 1 alkalommal, november 1.–től március 31.-ig terjedő időszakban kéthetente 1 alkalommal

A II. körzetbe tartozó utcák jegyzéke:
Boglárka u.
Csillag u.
Fürdő u.
Fűzfa u.
Honvéd u.
Kemping u.
Napsugár u.
Nefelejcs u.
Nyár u.
Patak u.
Remény u.
Rezeda u.
Sóvirág u.
Strand u.
Szivárvány u.
Üdülő u.
Virág u.

3. melléklet a 15/2012. (XII. 28.) önkormányzati rendelethez

A begyűjtéshez rendszeresített szabványos gyűjtőedények mérete és az abban elhelyezhető hulladék maximális tömege:

(1) A gyűjtéshez igénybe vehető, a Begyűjtő gépjárművéhez rendszeresített szabványos gyűjtőedények lehetnek: 60-80-120-240-770-1100 literesek.
(2) A fent felsorolt gyűjtőedényekben elhelyezhető települési szilárd hulladék tömegének felső határa:

a) 60 literes edény esetében 18 kg ,

b) 80 literes edény esetében 25 kg ,

c) 120 literes edény esetében 45 kg ,

d) 240 literes edény esetében 83 kg ,

e) 770 literes edény esetében 270 kg ,

f) 1100 literes edény esetében 338 kg .