Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2012. (VII.26.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 11. 27

Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a  szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§ (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában,  26.§-ában, 32.§ (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 33.§. (7) bekezdésében, 37.§ (1) d) pontjában, 37/A§. (3) bekezdésében, 38.§. (9) bekezdésében, 45.§ (1)-(3) bekezdésében, 46.§ (1) bekezdésében, 50.§. (3) bekezdésében, 132.§. (4) bekezdés a), b), c),d) e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LV. törvény 8.§. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva  a következőket rendeli el:


1. Eljárási rendelkezések


1. §

 (1) Az ellátások megállapítása iránti kérelmeket az ellátás formájának megfelelő nyomtatvány kitöltésével a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani.   A kérelem és az esetleges jogorvoslat benyújtására elektronikus úton nincs lehetőség.

(2)  A jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell:

a) havi rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó jövedelméről kiállított munkáltatói igazolást.

b) álláskeresők számára nyújtott támogatás esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást.

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényt, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot.

d) a vállalkozásból, őstermelői tevékenységből származó, a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem azon részéről mely az adóbevallással lezárt évben keletkezett  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott igazolást, a fennmaradó időarányos részre a havi nettó átlag jövedelemre vonatkozó könyvelő által kiállított igazolást, ennek hiányában nyilatkozatot.

e) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelmek esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről kiállított igazolást.

f) az adómentes bevétellel rendelkező mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén, a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban elért nettó jövedelemről  kiállított nyilatkozatot, valamint az őstermelői igazolvány és a betétlap másolatát.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó ellátásokra a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) általános rendelkezéseit alkalmazni kell.

(4) A rendszeres szociális ellátásokat havonta utólag, minden hónap 5. napjáig, a nem rendszeres szociális ellátásokat a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell folyósítani átutalással a jogosult által megjelölt folyószámlára. A 9.§. (6) bekezdésében szabályozott esetben és külön kérelem esetén a szociális ellátás a Polgármesteri Hivatal házipénztárából is kifizethető.

[1](5)

2. Aktív korúak ellátása

[2]2§.

[3]3§.

4.§.

Rendszeres szociális segélyre jogosult az az aktívkorúak ellátására jogosult  személy, akinek  pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége vagy krónikus betegsége a közfoglalkoztatásban való részvételét akadályozza vagy kizárja és erről szakorvosi véleményt csatol.


5.§.

[4](1) A rendszeres szociális segélyben részesülő személy az ellátás folyósításának feltételeként köteles a Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás Újfehértói Szociális  Szolgáltató Központtal (továbbiakban: Családsegítő Szolgálat) együttműködni. A jogosult az együttműködés keretében köteles:

a) a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül a Családsegítő Szolgálatot felkeresni és nyilvántartásba vetetni magát,

b) a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül az egyéni élethelyzethez igazodó beilleszkedést segítő program kidolgozásában közreműködni, és az ezen alapuló együttműködési megállapodást megkötni,

c) teljesíteni a beilleszkedését segítő programban, az együttműködési megállapodásban foglaltakat,

d) folyamatosan kapcsolatot tartani a Családsegítő Szolgálattal,

e) a felajánlott és az iskolai végzettségének megfelelő oktatásban, - különösen az általános iskolai végzettség és az első szakképesítés megszerzésére irányuló - képzésben részt venni.

 (2) A beilleszkedést segítő programtípusok:

a) jogi -, munkaügyi -, egészségügyi tanácsadás,

b) egyéni képességeket fejlesztő valamint az életmódot formáló foglalkozások,

c) munkavégzésre történő felkészülési program  (egyéni, csoportos).

(3) Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a jogosult:

a) a Családsegítő Szolgálatnál nem jelenik meg határidőben, és nem veteti magát nyilvántartásba,

b) nem működik közre a beilleszkedést segítő program kidolgozásában,

c) nem köti meg az együttműködési megállapodást a Családsegítő Szolgálattal,

d) megszegi az együttműködési megállapodásban foglaltakat, különösen, ha nem tesz eleget együttműködési, vagy megjelenési kötelezettségének.

e) a felajánlott és az iskolai végzettségének megfelelő oktatásban, képzésben való részvételt nem vállalja

és  akadályoztatása okát 15 napon belül hitelt érdemlően nem igazolja.


3. Normatív lakásfenntartási támogatás

[5]6. §.


[6]4. önkormányzati segély

7. §.

 (1) Az önkormányzat eseti jelleggel önkormányzati segélyben részesíti azokat

a)  a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő – különösen az Szt. 45.§. (4) bekezdésében meghatározott - személyeket, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén 200 %-át  nem haladja meg.

b)  akik  meghalt személy eltemettetéséről      gondoskodtak, annak ellenére, hogy arra nem voltak kötelesek, vagy tartására köteles     hozzátartozók voltak ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családjuk létfenntartását veszélyezteti, feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

c) akik elemi kár,  bűncselekmény okozta megélhetést veszélyeztető vagy kivételes méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzetbe kerültek és a családjukban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a  300 %-át  nem haladja meg.

(2) A hatáskörrel rendelkező szerv az (1) bekezdésben foglalt jövedelemhatártól eltérhet, ha az önkormányzati segély hiánya a kérelmező életét, testi épségét veszélyezteti.

(3) Meghalt személy eltemettetéséhez nem állapítható meg önkormányzati segély  az Szt.-ben szabályozott rendelkezéseken túl, annak a személynek sem, aki  tartási vagy egyéb szerződés alapján a temetésről gondoskodni köteles.

(4) Az önkormányzati segély alkalmankénti összege: legalább 2000.- forint.

(5)  A meghalt személy eltemettetéséhez biztosított önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti. A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege: 150.000.- (egyszázötven-ezer) forint.

(6) Az önkormányzati segély éves keretösszegét az önkormányzat költségvetési rendelete határozza meg.

 (7) A meghalt személy eltemettetéséhez igényelt önkormányzati    segély   iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani a polgármesteri hivatalba.

(8) Az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell:

a)  jövedelemnyilatkozatokat,

b)  a jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratot,

c)  a létfenntartást veszélyeztető, valamint a többletkiadást előidéző körülmény igazolását.

d) ha a meghalt személy eltemettetéséhez igényelt önkormányzati segély megállapítását nem a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzattól kérik,  az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát, 

e) a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát.

(9) Az önkormányzati segély természetbeni ellátásként is megállapítható.


5. Temetési segély

[7]8.§


6. Helyi közlekedési támogatás

9.§.

(1) Helyi közlekedési támogatásra jogosult az a helyi autóbuszjáratra érvényes bérlettel rendelkező személy, aki a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendeletben szabályozott  tanulóbérlet vagy nyugdíjas bérlet igénybevételére jogosult feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 350%-át.

(2) Jövedelemvizsgálat nélkül jogosult helyi közlekedési támogatásra a helyi autóbuszjáratra érvényes tanuló bérlettel rendelkező, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő személy.

(3) A helyi közlekedési támogatást az Újfehértón közlekedő helyi autóbuszjáratra érvényes bérletre lehet igénybe venni.

(4) A kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemnyilatkozatot,

b) a jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmek  valódiságának  igazolására  szolgáló iratot,

c) a  (2) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételeket igazoló okiratot valamint  igényléskor be kell mutatni a helyi autóbuszjáratra érvényes bérletet és tanulóbérlet esetén a diákigazolványt, nyugdíjas bérlet esetén az ellátottak utazási utalványát.

(5) A helyi közlekedési támogatás összege azonos az (1)-(2) bekezdésben meghatározott jogosultak által fizetendő a menetrendszerinti helyi autóbuszra érvényes bérlet árával.

(6) A megállapított helyi közlekedési támogatást a határozat jogerőre emelkedését követően a Polgármesteri Hivatal házi pénztárából kell kifizetni.


7. Közgyógyellátás


10. §.

 Az Szt. 50.§. (1)-(2) bekezdéseiben foglalt rendelkezéseken túl közgyógyellátásra jogosult az a szociálisan rászorult személy is, 

a) akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem, nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, és 

b) a havi rendszeres gyógyító ellátás  költsége eléri vagy meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 25 %-át, és

c) a kérelmező havi jövedelmének és a havi gyógyító ellátás költségének a különbözete nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.


8. Záró rendelkezések

11. §


(1)  A rendelet 2012. szeptember 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a  hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(3)  Hatályát veszti

1. a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2007. (I.26.) önkormányzati rendelet

2. a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2007. (I.26.) rendelet módosításáról szóló 18/2007. (V.25.) önkormányzati rendelet.

3. az egyes szociális tárgyú rendeletek módosításáról szóló 4/2008. (I.29.) önkormányzati rendelet.

4. egyes szociális tárgyú rendeletek módosításáról szóló 11/2009. (III.27.) önkormányzati rendelet.




[1] Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 3.§. a) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. január 01.

[2] Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 3.§. b) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. január 01.

[3] Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 3.§. c) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. január 01.

[4]  Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 1.§-ának megfelelően megállapított szöveg. Hatályos: 2014. január 01.

[5] Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 3.§. d) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. január 01.

[6] Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 2.§-ának megfelelően megállapított szöveg. Hatályos: 2014. január 01.

[7] Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 3.§. e) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. január 01.