Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a parkoló tárcsával működő, korlátozott időtartamú parkolási rendszer kialakításáról

Hatályos: 2024. 02. 01

Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a parkoló tárcsával működő, korlátozott időtartamú parkolási rendszer kialakításáról

2024.02.01.

Solymár Nagyközség Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. §; a 9. § (5) bekezdésében, valamint az 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Solymár Nagyközség közigazgatási területén megnövekedett autóforgalom, illetve a közlekedési csomópontok közterületeinek funkcióvesztését elkerülendő, és az élhető helyi közlekedés fenntartásának elősegítése érdekében Solymár Nagyközség Képviselő-testülete az alábbi rendeletet alkotja.

1. A rendelet hatálya

1. § (1)1 A rendelet területi hatálya Solymár Nagyközség közigazgatási területén e rendelet 1. mellékletében megjelölt területeken található kijelölt várakozási parkolóhelyekre terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya a (3) bekezdésben foglaltak kivételével valamennyi gépjárműre kiterjed.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a megkülönböztető fény- és hangjelző készülékkel felszerelt gépjárművekre, az orvosi ügyelet gépjárműire, a betegszállítást végző járművekre, a mozgáskorlátozottak járműire, a diplomáciai mentességet élvező személy erre utaló jelzéssel ellátott gépjárművére, az árurakodást végző haszonjárművekre (a rakodás idejére), a motor- és segédmotoros kerékpárokra.

(4) E rendelet alkalmazásában:

a) parkoló-tárcsa: papír vagy műanyag, számlappal ellátott lap, amelyen mutatók segítségével a várakozás megkezdésének időpontját kézzel egyértelműen be lehet állítani.

b) „szabad kártya”: lehetővé teszi a várakozást azok részére, akik közszolgálatukat előre nem tervezhető időpontokban látják el.

2. § (1)2 Az 1. mellékletben részletezett területek előreváltott parkoló-tárcsával működő várakozási parkolóhelynek minősülnek.

(2)3 Az 1. mellékletben meghatározott területeken munkanapon 8 és 12 közötti időszakban kizárólag csak a kijelölt várakozási helyeken, előreváltott parkoló tárcsával, ill. „szabad kártyával” lehet várakozni.

(3) A várakozás időtartama legfeljebb 2 óra.

(4) A felfestéssel megjelölt „Fenntartott parkolóhelyek” – munkanapokon 8-18 óra között – a közszolgáltatáshoz kapcsolódó gépjárművek kizárólagos használatára szolgálnak.

(5) A mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket külön tábla jelzi, melynek érvénye a hét minden napján 0-24 óráig terjed.

2. A parkoló-tárcsa

3. § (1) A parkoló-tárcsán a várakozás megkezdésének időpontját kell beállítani. Ez a következő két órára térítésmentesen biztosítja a várakozást. A várakozási idő lejártát követően a parkolóhelyet el kell hagyni.

(2) A parkoló-tárcsán feltüntetett jelzés újbóli beállítása, az eredeti beállítás korrigálása a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényben (továbbiakban „Szabs. tv.”) foglaltak szerint szabálysértésnek minősül.

(3) A parkoló-tárcsát a vezető ülés felőli első ablakon – a szélvédőn – belül, kívülről jól látható és ellenőrizhető módon kell elhelyezni.

3. Ellenőrzés

4. § (1) A parkolók szabályszerű igénybevételét a közterület-felügyelő jogosult ellenőrizni. A közterület-felügyelő – amennyiben nem szabályszerű a parkolók igénybevétele – fényképfelvételt készít, amelyen a gépjármű típusa, forgalmi rendszáma és a nem szabályszerű igénybevétel ténye egyértelműen megállapítható.

(2) Az a gépjármű tulajdonos, vagy üzembentartó, aki parkoló tárcsa nélkül várakozik e rendelet 1. melléklete szerint várakozásra kijelölt helyeken, az Szabs. tv-ben foglaltak alapján szabálysértést követ el, és a 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendeletben meghatározott mértékű helyszíni bírságot, illetve szabálysértési bírságot kell fizetnie.

(3)4 Az a gépjármű tulajdonos vagy üzembentartó, aki érvénytelen vagy lejárt parkoló tárcsával várakozik e rendelet 1. melléklete szerint várakozásra kijelölt helyeken, a Szabs. tv. szerinti szabálysértést követ el, és a 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendeletben meghatározott mértékű helyszíni bírságot, illetve szabálysértési bírságot kell fizetnie. Érvénytelen a parkoló tárcsa, ha azon a várakozási idő kezdetét nem lehet egyértelműen megállapítani

(4) A parkolóhely e rendeletben nem szabályozott, egyéb nem szabályszerű igénybevétele esetén, az igénybe vétel időpontjában hatályos szabálysértési jogszabály az irányadó.

4. Záró rendelkezések

5. § (1) A parkoló használattal együtt az önkormányzat nem biztosítja a jármű őrzését, a gépjármű állapotáért és a gépjárműben elhelyezett tárgyakért felelősséget nem vállal.

(2) E rendelet 2012. december 1. napján lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) Ezen rendelet végrehajtásáról Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete határozatot fogad el.

1

Az 1. § (1) bekezdése a Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Módosította az 1/2013. (I.29. ) számú helyi rendelet, hatályos 2013.01.30. napjától. A 2. § (2) bekezdése a Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Módosította az 1/2013. (I.29. ) számú helyi rendelet, hatályos 2013.01.30. napjától. A 4. § (3) bekezdése a Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. melléklet a Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.