Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2012. (VII.3.) önkormányzati rendelete

a zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 09. 01

Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2012. (VII.3.) önkormányzati rendelete

a zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályairól

2021.09.01.

Baja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a társas együttélés követelményeinek figyelembe vételével az emberi környezet, egészség megóvása érdekében megállapítsa a lakosság nyugalmát indokolatlanul zavaró zajjal járó tevékenységek gyakorlásának szabályait.

2. § (1) A rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel kiterjed Baja város közigazgatási területén tartani kívánt,

a) hangosító berendezést igénylő közterületi rendezvényekre, tevékenységekre,

b) 30 W-nál nagyobb kimenő teljesítményű hangosító berendezés szabad téri üzemeltetésére,

c) e rendelet szerint különleges zajkeltéssel járó tevékenységre,

d) e rendelet szerint magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő, zajjal járó tevékenységre.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya:

a) a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre;

b) a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlésekre;

c) a törvényesen elismert egyházak és vallásfelekezetek által szervezett vallási szertartásokra, rendezvényekre;

d) az oktatási, nevelési intézményekben az intézmény által szervezett rendezvényekre;

e) a munkahelyi zaj és rezgés által okozott foglalkoztatási veszélyre;

f) közlekedési járműveken belüli zajra és rezgésre;

g) az egészségügyi mentési tevékenység, a tűzoltási feladatok, a műszaki mentés és bűnüldözési tevékenység által keltett zajra és rezgésre.

3. § Jelen rendelet alkalmazásában

a) családi rendezvény: különösen lakodalom, egyéb családi esemény.

b) hangosító berendezés: minden olyan műszaki berendezés, amely a hallható hangtartományba eső hanghullámokat bocsát ki.

c) indokolatlan zaj okozása: minden olyan nem szükségszerű zaj okozása, amely mértékénél és eredeténél fogva alkalmas mások nyugalmának zavarására.

d) közterület: minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amely funkciójánál fogva közhasználatra szolgál, függetlenül attól, hogy a használat valamely formája korlátozott.

e) kulturális fesztivál: különösen népművészeti, ifjúsági fesztivál, szabadtéri színházi előadás, hangverseny, hagyományőrző népünnepély.

f) különleges zajkeltéssel járó tevékenység: légi bemutató, sétarepülés, gépi hajtású járműverseny és edzései, ide nem értve ezen esemény során kísérő zene, egyéb hanghatás biztosítását szolgáló, a b) vagy az i)-j) pontok szerinti berendezés üzemeltetését.

g) magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő, zajjal járó tevékenység: különösen motoros kerti gép, barkács gép használata, építési, szerelési munka.

h) műsorzaj: hangosító berendezés üzemeltetéséből származó, a környezetet vagy zajtól védendő területet, épületet, helyiséget terhelő zaj.

i) reklámcélú hangosító berendezés: az a hangosító berendezés, amit szolgáltatás, termék, rendezvény vagy esemény reklámozása, népszerűsítése során hangosítás céljából üzemeltetnek.

j) szabadidős célú hangosító berendezés: az a hangosító berendezés, amit kulturális, szórakoztató, vendéglátó vagy sportesemény során hangosítás céljából üzemeltetnek.

k) szabadtéri üzemeltetés: műsorszórás szabad téren, ide értve szabad téren sátorban történő üzemeltetést is.

l) tartós zaj: olyan zaj okozása, amely időtartamában és rendszerességében a lakók nyugalmát zavarja.

m) zajkibocsátási határérték: a jegyző által határozatban kiadott egyedi határérték, amely a környezeti zajterhelési határérték teljesülését célozza.

n) zajterhelési határérték: jogszabályban előírt, megengedett egyenértékű hangnyomásszint, amelynek a zajtól védendő homlokzat előtt vagy épületek helyiségeiben kell teljesülnie,

o) munkaszüneti nap: a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 102. § (1) bekezdésében megjelölt naptári nap.

2. Hangosító berendezés szabadtéri üzemeltetése engedélyezésének szabályai

4. § (1) A közterületi hangosító berendezés, továbbá 30 W-nál nagyobb kimenő teljesítményű hangosító berendezés szabad téri üzemeltetése engedélyköteles.

(2) [1] [2] A rendezvény, tevékenység vagy esemény hangosító berendezésének üzemeltetését átruházott hatáskörben kérelemre első fokon, önkormányzati hatósági jogkörben a jegyző engedélyezi. A kérelmet a (8) vagy (14) bekezdésben megjelölt nyomtatványon kell benyújtani, az eljárást az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései alapján kell lefolytatni. A jegyző határozatban dönt a hangosító berendezés használatának feltételeiről és az engedély megadásáról.

(3) Ha a kérelemben közölt adatokból az állapítható meg, hogy a műsorzaj a környéken élők nyugalmát, az érintett védendő létesítmények működését indokolatlanul zavarná, a jegyző a műsorzaj időtartamára a hangosító berendezés zajkibocsátására vonatkozó korlátozást írhat elő vagy az engedély kérelmet elutasíthatja. [3]

(4) A hangosító berendezés működésének üzemeltetése csak jogerős és végrehajtható engedély birtokában kezdhető meg. A hangosító berendezés üzemeltetése során be kell tartani a jogszabályban előírt zajterhelési határértéket, továbbá a határozatban előírtakat.

(5) Az engedély nem mentesíti az engedély jogosultját a tevékenység végzéséhez szükséges további, külön jogszabályban meghatározott feltételek teljesítése alól. Ezer főt meghaladó résztvevői létszám esetén a zenés, táncos rendezvény a külön jogszabály által előírt rendezvénytartási engedély birtokában kezdhető meg.

(6) A határozatot az üzemeltető a rendezvény időtartama alatt köteles magánál tartani és az ellenőrzés során bemutatni.

(7) [4] [5] A jogerős és végrehajtható határozatot a jegyző tájékoztatásul megküldi a Bajai Rendőrkapitányságnak.

(8) A szabadidős célú szabadtéri hangosító berendezés és a 30 W-nál nagyobb kimenő teljesítményű hangosító berendezés szabad téri üzemeltetése iránti engedély kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon a hangosító berendezés üzemeltetőjének a rendezvény, esemény tervezett időpontja előtt legalább 20 nappal kell benyújtania. A határidő elmulasztása esetén a jegyző a kérelmet elutasíthatja. [6]

(9) A (8) bekezdés szerinti engedély iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a helyszínrajzot, amelyen ábrázolni kell a rendezvény, esemény által igénybe vett területet, a színpad, a hangszóró és a nézőtér elhelyezkedését, valamint a legközelebbi védendő létesítmények megjelölését,
b) a hangosító berendezés típusára, teljesítményére, üzemeltetés időpontjára vonatkozó dokumentumot,
c) az üzemeltető arra vonatkozó adatközlését és nyilatkozatát, hogy az irányadó zajterhelési határértékek teljesülnek,
d) a tevékenység végzésének jogosultságát igazoló okiratot.
(10) Szabadidős célú szabadtéri hangosító berendezés, továbbá 30 W-nál nagyobb kimenő teljesítményű hangosító berendezés szabadtéri üzemeltetése
a) hétfőtől csütörtökig, valamint vasárnap, és olyan munkaszüneti napon, amelyet munkanap követ, 09.00 órától 22.00 óráig,
b) pénteken és szombaton, valamint a munkaszüneti napokat megelőző napokon 09.00 órától 24.00 óráig
engedélyezhető.
(11) A jegyző az önkormányzat éves rendezvénytervében szereplő rendezvények, továbbá kulturális fesztivál, családi rendezvény, valamint utcabál esetében a rendezvény záró időpontja tekintetében eseti túllépést engedélyezhet. Az eseti túllépés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a rendezvény jellegére, továbbá figyelembe kell venni a rendezvénnyel érintett területnek a helyi építési szabályzatról szóló önkormányzati rendelet szerinti övezeti besorolását. [7]
(12) A jegyző a rendezvények esetében a kérelmező számára zaj- és rezgésvédelmi szakértő által készített szakvélemény benyújtását írhatja elő, amelyből megállapítható, hogy a hangosító berendezés várható zajkibocsátása nem haladja meg a külön jogszabályban előírt zaj- és rezgésterhelési határértéket. [8]
(13) Amennyiben engedélyes a (12) bekezdésben foglaltakat a szakvélemény – és az eljárás egyéb adatai – alapján teljesíti, részére a (10) bekezdésben meghatározott időtartam záró időpontja tekintetében a jegyző túllépést engedélyezhet. [9]
(14) A reklámcélú szabadtéri mobil hangosító berendezés üzemeltetése iránti engedélykérelmet a rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon a hangosító berendezés üzemeltetőjének a tevékenység megkezdésének tervezett időpontja előtt legalább 20 nappal kell benyújtania, a határidő elmulasztása esetén a jegyző a kérelmet elutasíthatja. [10]
(15) A (14) bekezdés szerinti engedély iránti kérelemhez mellékelni kell az (9) bekezdés b)-d) pontjaiban foglalt adatokat, továbbá a tervezett útvonalat feltüntető helyszínrajzot vagy térképet, valamint csatolni kell Baja Város Önkormányzata Képviselő-testületének a reklámhordozók, hirdetmények, plakátok, falragaszok elhelyezésének szabályairól szóló 46/2008. (X. 31.) rendeletében foglaltak szerinti közterületi reklámhasznosító szervezettel kötött közterület-használati szerződést.
(16) Ismétlődően és rendszeresen használt szabadtéri, reklámcélú mobil hangosító berendezést üzemeltető jármű előre bejelentett útvonalon legfeljebb heti egy alkalommal működtethető. Folyamatos működtetésre, heti egyszeri üzemeléssel legfeljebb egy év időtartamra adható hozzájárulás. Egyedi rendezvényt, akciót hirdető mobil hangosító berendezés üzemeltetésére legfeljebb három napra adható hozzájárulás.
(17) Reklámcélú hangosító berendezés közterületen helyhez kötötten nem üzemeltethető.
(18) Reklámcélú szabadtéri hangosító berendezés hétfőtől péntekig 09.00 órától 18.00 óráig, szombaton, vasárnap 09.00 órától 12.00 óra közötti időtartamban üzemeltethető.

3. Különleges zajkeltéssel kapcsolatos zajvédelmi előírások

5. § (1) E rendelet szerinti, különleges zajkeltéssel járó tevékenység 09.00 óra és 22.00 óra közötti időtartamban rendezhető, kizárólag a tevékenység végzéséhez szükséges, külön jogszabályok által előírt engedélyek alapján.

(2) E rendelet szerinti, különleges zajkeltéssel járó tevékenység gyakorlása bejelentés köteles. A rendezvényt, annak tervezett időpontja előtt legalább 20 nappal kell bejelenteni a polgármesternél a rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon.

4. A lakosság háztartási igényeit kielégítő, zajjal járó tevékenység gyakorlásának szabályai

6. § (1) Magánszemély a tulajdonában, használatában lévő belterületi ingatlanon e rendelet szerinti háztartási igényeit kielégítő, zajt keltő tevékenységet – a rendkívüli kár- és balesetveszély elhárítását kivéve – hétköznap 09.00 óra és 19.00 óra között, szombaton, vasárnap 09.00 órától 19.00 óra közötti időtartamban végezhet.

(2) Az e rendelet szerinti, lakosság háztartási igényeit kielégítő, zajjal járó tevékenység gyakorlása során napszaktól függetlenül tartózkodni kell mások nyugalmát zavaró, indokolatlan zaj okozásától.

5. Az ellenőrzés szabályai, a zajvédelmi szabályok megszegésének következményei

7. § (1) [11]

(2) [12]

(3) A jegyző hivatalból vagy bejelentésre indult eljárásban a hangosító berendezés üzemeltetésének folytatását a helyszínen megtilthatja, ha a rendezvény üzemeltetője a hangosító berendezést engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon, vagy az e rendeletben foglalt feltételektől eltérően üzemelteti.

8. §

6. Záró rendelkezések

9. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Hatályát veszíti

a) Baja Város Képviselőtestületének az egyes önkormányzati rendeletek szabálysértési rendelkezéseinek módosításáról szóló 9/2000. (II. 24.) sz. önkormányzati rendelete,

b) Baja Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályok megállapításáról szóló 55/2008. (XII.03.) rendelete,

c) Baja Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályok megállapításáról szóló 55/2008. (XII.03.) rendelet módosításáról szóló 34/2009. (XI. 26.) rendelete

d) Baja Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályok megállapításáról szóló 55/2008. (XII.03.) rendelet módosításáról szóló 13/2010. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

e) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szabálysértési tényállást tartalmazó egyes rendeletek hatályon kívül helyezéséről és a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások meghatározása érdekében egyes önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 11/2012. (IV. 2.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése és 11. § (3) bekezdés b) pontja.