Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2012. (IV. 11.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról, védelméről, és a közterület-használat díjáról

Hatályos: 2012. 04. 15- 2013. 06. 09

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2012. (IV. 11.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról, védelméről, és a közterület-használat díjáról1

2012.04.15.

Rákócziújfalu Községi Önkormányzata Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bek. felhatalmazása alapján Rákócziújfalu Község Képviselő- testülete a közterület használatáról, védelméről és a közterület- használat díjáról a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya az ingatlan- nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (továbbiakban együtt: közterületre) egyaránt kiterjed.

(2) Rendelkezéseit a Rákócziújfalui Község közigazgatási területén, közterületet igénybe venni kívánó jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra és természetes személyre kell alkalmazni.

Közterület- használati engedély

2. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (továbbiakban: közterület használat) engedély szükséges.

(2) Közterület- használat engedélyezhető:

a) magasabb szintű jogszabályokban megjelölt célokra

b) árusító és egyéb fülkék elhelyezésére

c) köztisztasággal kapcsolatos építmények, tárgyak elhelyezésére

d) tüzelőanyag lerakásra

e) építési és bontási anyag tárolására

f) kiállítás, vásár céljaira

g) mutatványos tevékenységre

h) javító- szolgáltató tevékenységre

i) mozgóbolt, mozgóárusítás céljára

(3) A közterület eltérő célú hasznosítása, jármű tároló telep létrehozása céljából nem engedélyezhető, este 20 órától reggel 6 óráig. E célra az önkormányzat külön területet biztosít.

A területhasználat engedélyezhető

3. § (1) állandó jelleggel- határidő nélkül – (díjtarifa módosításáig) vagy

(2) ideiglenes jelleggel – meghatározott időre, illetőleg feltétel bekövetkeztéig.

Az engedély iránti kérelem

4. § (1) Engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. (A továbbiakban: mint engedélyes.)

(2) Ha a közterület állandó jellegű használata építési engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, akkor a közterület az építési engedély megadását megelőzően kiadott engedély alapján vehető igénybe.

(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos, állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezés céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell kérnie.

Az engedély megadása

5. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályokat, a rendezési tervet, a műemlékvédelmi, a közegészségügyi, továbbá más szakhatóságok által előírt követelményeket.

(2) A községi főúthálózathoz tartozó közutak területén, vagy más szempontból védett területen engedély csak akkor adható, ha a

a) közterület- használatot különösen fontos érdek teszi szükségessé.

b) A folytatni kívánt tevékenység a lakosság ellátása, tájékoztatása szempontjából szükséges, vagy azt

c) az önkormányzati testület, méltányossági kérelem alapján megengedi.

(3) Az engedélyezési eljárás a polgármester hatáskörébe tartozik.

Az engedély hatálya

6. § Meghatározott időre szóló engedély hatálya, az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt, legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető.

Közterület- használati díj

7. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni.

(2) Az engedélyes a közterület- használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve ha a használat, illetve az üzemeltetés azt hatósági intézkedés miatt szünetel, illetve szűnt meg.

(3) A közterület- használati díj az 1. melléklet szerinti díjtáblázat.

A közterület- használat megszüntetése, az engedély megvonása

8. § (1) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékességi időpontjáig nem tett eleget.

(2) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett, az engedélyező hatóságnak bejelenteni.

(3) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártérítési igény nélkül – helyreállítani.

Közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

9. § (1) Közterület engedély nélküli használata esetén a használó köteles a Polgármesteri Hivatal felhívására a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén helyreállítani, éspedig minden kártalanítási igény nélkül.

(2) Azt, aki a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használja, - a szabálysértési jogkövetkezményeken túl – az engedély nélküli, vagy az engedélytől eltérő használat tartamára kötelezni kell a közterület- használati díj megfizetésére.

(3) A közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelelően utólag kérheti a Polgármesteri Hivatalnál a közterület- használat engedélyezését.

(4) Ezáltal a használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett jogkövetkezmények alól.

Értelmező és Záró rendelkezések

10. § (1) Közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, az ingatlan nyilvántartás ekként tart nyilván. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek) a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok, stb.) a közművek elhelyezése.

(2) Mozgóbolt: önjáró vagy gépjárművel vontatott, az üzlet feltételeinek megfelelő árusító hely.

(3) Mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak. (pl. kosár, tricikli, fagylaltos kocsi)

(4) Járműtároló telep: E rendelet alkalmazása során a közterület azon része, amely alkalmas a járművek (gépjárművek, mezőgazdasági vontatók, lassú járművek és tartozékaik, valamint más eszközök, tartozékok stb.) megállására, várakozására és tárolására.

(5) E rendelet hatálybalépésével egyidőben hatályát veszti a települési környezet védelméről szóló 4/1999.(IV.28.) számú önkormányzati rendelet.

(6) E rendelet 2012. április 15-én lép hatályba.

11. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1

Az önkormányzati rendeletet a Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013. (V. 30.) önkormányzati rendelete 12. §-a hatályon kívül helyezte 2013. június 10. napjával.