Etyek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2012. (XII.17.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról és az adózás rendjéről

Hatályos: 2013. 01. 01- 2015. 06. 30

Etyek Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. fejezet

Általános rendelkezések 

Adókötelezettség


1.§

Az adókötelezettség az önkormányzat illetékességi területén a következőkre terjed ki:

a)    az ingatlantulajdonra, ingatlanhoz kapcsolódó vagyonértékű jogra,

b)    nem állandó lakosként való tartózkodásra,

c)    az e rendeletben meghatározott gazdasági tevékenység gyakorlására.

(a továbbiakban együtt: adótárgy).

II. fejezet

Az egyes adókra vonatkozó különös rendelkezések

Idegenforgalmi adó

Az adókötelezettség


2.§

Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Az adó alapja


3.§

Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke


4.§

Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 270,-Ft.

Építményadó


Adómentesség


5.§

Mentes az adó alól:

a) a község közigazgatási területén lévő, a helyi rendezési terv szerint helyi védelem alatt álló magánszemély tulajdonában lévő présház és lakóház, 

b) az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a magánszemély tulajdonában lévő lakás, vagy a lakóház hasznos alapterülete 80 -ig,

c) az a) és b) pontok szerinti adómentesség nem alkalmazható a vállalkozó üzleti célt szolgáló épületére, épületrészére.

Az adó alapja


6.§ 


(1) Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete. 

Az adó mértéke 


7.§ 


(1) Az adó mértéke:

    a) külterületi építmény után:                                                     540,-Ft/m2/év

    b) kereskedelmi egység után:                                                   540,-Ft/m2/év

    c) lakás után:                                                                          100,-Ft/m2/év

    d) egyéb, nem lakás célra szolgáló épület után:                           54,-Ft/m2/év

(2) A 5.§ b) pontja alapján az ott megjelölt alapterület fölötti rész az adóköteles. 

Telekadó


Adómentesség


8.§

Mentes az adó alól:

a) magánszemély tulajdonában lévő épülethez tartozó telek teljes területe, 

b) magánszemély tulajdonában lévő telek, a kiadott építési engedély jogerőre emelkedését követő év első napjától 3 évig,

c) az a) és b) pontok szerinti adómentesség nem alkalmazható a vállalkozó üzleti célt szolgáló telkére.

Az adó alapja 


9.§

(1) Az adó alapja a telek m2-ben számított területe. 

Az adó mértéke


10.§

(1) Az adó mértéke belterületi telek esetében: 75,-Ft/m2/év.

(2) Az adó mértéke külterületi telek esetében: 25,-Ft/m2/év.

Helyi iparűzési adó

Az adó mértéke


11.§

(1) Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az évi adó mértéke az adóalap 2 %-a.

(2) Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként 4.500,-Ft.

III. fejezet

Záró rendelkezések

12.§

(1) Az önkormányzat az 1990. évi C. törvény 45 §.-ában foglalt felhatalmazás alapján az önkormányzat ügykörébe tartozó adók hatékony beszedésének elősegítésére a feltárt és beszedett adóhiányból, valamint a beszedett adótartozásból az önkormányzatot megillető bevétel terhére – az adóügyi feladatokat végző, ill. a feladatok ellátásában közreműködő köztisztviselők anyagi ösztönzése céljából – érdekeltségi alapot képez.

(2) Az érdekeltségi alap forrása az önkormányzat ügykörébe rendelt adószámlákról a költségvetési számlára utalt összegből az ezen paragrafus (4) pontja szerinti adóbeszedési jutaléknak és járulékainak fedezetét biztosító hányad, valamint az önkormányzat ügykörébe tartozó adóknál az adófelderítés kapcsán megállapított adóhiány, az ezzel összefüggő késedelmi pótlék és az adóbírság 5 %-a.

(3) Az érdekeltségi alapból a következő jogcímeken kell kifizetéseket eszközölni:

    a) adófelderítési jutalék és

    b) adóbeszedési jutalék.

(4)

a) Adófelderítési jutalék címén: a Polgármesteri Hivatal Jegyzőjét, pénzügyi csoportvezetőjét, valamint az adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselőit a helyi adókról szóló jelen rendeletben felsorolt adónemekben a jogerősen megállapított és befolyt adóhiány 5 %-a illeti meg.

b) Adóbeszedési jutalék címen: az a) pontban foglalt köztisztviselő részére adójutalékot kell megállapítani, ha az adóhatóság kezelésében lévő helyi adókból elszámolt adóbevétel eléri az adóhatóságnál nyilvántartott folyó évi fizetési kötelezettség (év végi zárási összesítő szerinti folyó évi helyesbített előírás) 95 %-át. A folyó évi helyesbített előírás kiszámításakor a nem jogerős előírásokat, valamint a visszatérítés címen előírt összegeket figyelmen kívül kell hagyni.

(5) A folyó évi fizetési kötelezettség 100 %-os teljesítése esetén a Polgármesteri Hivatal Jegyzőjének, pénzügyi csoportvezetőjének, valamint az adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselőinek - a teljesítés évének decemberi besorolása szerinti - kettő havi személyi alapbérének megfelelő összegű adóbeszedési jutalékot kell kifizetni.

(6) 95-100 % közötti adóbevétel teljesülése esetén annyiszor 10 %-kal kell csökkenteni az adóbeszedési jutalékot, ahány százalékponttal elmaradt a teljesítés a 100 %-tól. A 100 %-ot meghaladó teljesítés esetén pedig az adóbeszedési jutalékot annyiszor 10 %-kal emelten kell megállapítani, ahány százalékponttal az adóbevétel meghaladja a folyó évi előírást. A 110 % feletti teljesítésre jutalék nem számolható.

(7) Az érdekeltségi alap terhére a különböző jogcímeken történő összes kifizetés személyenként és naptári évenként nem haladhatja meg az adott köztisztviselő éves személyi alapbérének 50 %-át.

(8) Az adófelderítési jutalékot minden naptári évben az évet követő hó 15. napjáig kell kifizetni. Az adóbeszedési jutalékot minden évben az évet követő hó 31. napjáig kell kifizetni.

(9) Az érdekeltségi célú juttatást a teljesítés évében munkában eltöltött idő arányában kell kifizetni. Munkában töltött időnek azokat a napokat kell tekinteni, amelyekre a dolgozót munkabér illeti meg. Ha a teljesítés évében a munkabér folyósítása 15 naptári napnál rövidebb ideig szünetel, akkor ezt munkában töltött időnek kell tekinteni.

IV. fejezet

Hatályba léptető rendelkezések

16.§

(1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdések vonatkozásában a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben foglaltak az irányadók. 

(2) Ez az önkormányzati rendelet 2013. január 1. napján lép hatályba.

(3) 2013. január 1. napján hatályát veszti Etyek Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 8/2012. (III.27.) számú, Etyek Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 24/2012. (X. 05.) számú, valamint Etyek Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 28/2012. (XI. 29.) számú önkormányzati rendelete.

Etyek, 2012. december 17.


Garaguly Tibor

dr. Ivanyik Andrea

polgármester

jegyző



Kihirdetési záradék:

Ezen rendelet 2012. december 17. napján kihirdetésre került.


                                     dr. Ivanyik Andrea

                                       jegyző