Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2012. (IX.28.) önkormányzati rendelete

Budapest XV. kerület építészeti és városszerkezeti értékeinek helyi védelméről

Hatályos: 2012. 10. 01- 2014. 12. 18

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 57.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Étv. 57. § (2) bekezdésében és az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999.(VIII.13.) FVM rendelet 1. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja és hatálya

1. §


(1) Jelen rendelet célja Budapest XV. kerület városképe és városszerkezete, történelme és kultúrája szempontjából meghatározó épített értékek védelme, egyszeri és egyedi arculatának, karakterének, egyéniségének megőrzése azon területek és egyedi ingatlanok helyi védelmével, melyek országos-, vagy fővárosi védelem alatt nem állnak.

(2) A rendelet területi hatálya Budapest, XV. kerület közigazgatási határán belül kiterjed az e rendeletben illetve mellékleteiben meghatározott helyi építészeti értékvédelem alatt álló területekre, épületegyüttesekre, egyedi épületekre, építményekre.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a (2) bekezdés szerinti ingatlanok tulajdonosaira, kezelőire és használóira, valamint a védett értékekkel kapcsolatban érintett tervezőkre, beruházókra, kivitelezőkre, út-és közmű-üzemeltetőkre.




2. A helyi védelem fajtái

2. §


A rendelet céljainak elérése érdekében a helyi védelem fajtái:

a) védett terület:

aa) védett településrész, jelölése: VT

ab) védett utcaszakasz, jelölése: VU

b) egyedi védett épület, építmény (épített kereszt), jelölése: VÉ


3. §


(1) Egyedi védett épület, építmény (VÉ) minden olyan alkotás, épület, építmény, amely a város történelmileg kialakult sajátosságainak hordozója, a városkép megőrzésének jelentős eleme és építészeti szempontból kiemelkedő jelentőséggel bír, de országos, illetve fővárosi védelem alatt nem áll.

(2) Védett településrész (VT), védett utcaszakasz (VU) a város épített és természeti környezetének olyan összefüggő része (utcák, terek, városrészek), ahol a város arculatát, karakterét, egyéniségét meghatározó egyedi értékek történelmileg kialakult együttest alkotnak, amely a város jellegzetes szerkezete, utcahálózata, városképe, tájjal való kapcsolata, tér- és utcaképe szempontjából meghatározó akkor is, ha az egyes építmények egyedileg nem védettek.

(3) Budapest, XV. kerület helyi védelem alá tartozó elemeit e rendelet 1. melléklete, azok térképes ábrázolását e rendelet 2. melléklete tartalmazza.


3. Helyi védettség keletkezése és megszűnése

4. §


(1) A helyi védettség alá helyezést, annak módosítását vagy megszüntetését bármely természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kezdeményezheti a polgármesternél, a kezdeményezés tárgyának (cím, helyrajzi szám megnevezés) megjelöléséhez csatolt rövid indoklással. A rendelet hatálya alá tartozó védett értékek esetében a kérelemhez csatolni kell a védett érték felmérési és fotó dokumentációját.

(2) A kezdeményezés szakmai előkészíttetését a polgármester végzi.

(3) A helyi védetté nyilvánításról, annak módosításáról, vagy megszüntetéséről előzetes értékvizsgálat alapján, a kerületi tervtanács javaslatának figyelembevételével a képviselő-testület rendelettel dönt.

(4) A helyi védetté nyilvánításról, annak módosításáról, vagy megszüntetéséről értesíteni kell:

a) az érintett ingatlan tulajdonosát(ait),

b) az illetékes építésügyi hatóságot,

c) a Fővárosi Önkormányzatot,

d) az illetékes kulturális örökségvédelmi hatóságot,

e) területi védelem esetén az érintett közmű szolgáltatókat.

(5) A rendelet módosítására irányuló javaslatokról a képviselő-testület évente legfeljebb két alkalommal dönt.


4. Nyilvántartás

5. §


(1) A helyi védelem alá eső településrészekről, utcaszakaszokról és egyedileg védett ingatlanokról területekről a polgármester cím szerint rendezett, részletes naprakész elektronikus nyilvántartást vezettet.

(2) A nyilvántartás része a védett elemeket tartalmazó lista, a védett elemek értéklapjai, melyek tartalmazzák mindazon elemeket, amelyet más jogszabály a nyilvántartás kötelező tartalmaként előír, valamint a védett elemeket ábrázoló kerületi térkép.


5. A helyi értékvédelem feladatai

6. §


(1) A helyi értékvédelem feladatai a védett területekkel, épületekkel (építményekkel) kapcsolatos adatgyűjtés, kutatómunka és számbavétel.

(2) A védett értékek dokumentálását

a) tervszerűen, a jelen rendelet és mellékletei szerint,

b) a helyi vagy országos védelemre való felterjesztés előtt,

c) a helyi vagy országosan védett ingatlanon végzett átalakítás, kutatás során,

d) a helyi vagy országos védelemből való törlés előtt

kell végezni.

(3) A védett értékek megóvásának, fenntartásának, helyre-, vagy visszaállításának, jókarbantartásának biztosítását a következők szerint kell elősegíteni:

a) pályázat útján elnyerhető önkormányzati támogatással,

b) szakmai tanácsadással,

c) szükség esetén hatósági kötelezéssel, szankciók útján.


7. §


(1) A helyi védelem alatt álló értékek fennmaradásának, megőrzésének módja elsődlegesen a rendeltetésnek megfelelő használat. A használat a védett objektum történeti, művészeti értékeit nem veszélyeztetheti.

(2) A helyi védelem alatt álló érték jókarbantartásáról, rendeltetésszerű használatáról, valamint szükségessé váló fejújításáról annak tulajdonosa köteles folyamatosan gondoskodni. Ennek költségei a tulajdonost terhelik.


6. A helyi védelem részletes szabályai

8. §


(1) A védett településrészeken (VT) meg kell őrizni a múlt egyes korszakainak építészeti értékeit képviselő arculatát, elemeit

a) történelmileg kialakult utca- és térszerkezetét,

b) telekosztását,

c) jellemző beépítési módját,

d) a jellegzetes utcakarakterét, térfalait,

e) jellemző homlokzati- és tömegarányokat, anyaghasználatot.

(2) Védett településrészen, a helyi védelem bármely kategóriájával érintett ingatlanon csak olyan építési, vagy részleges bontási munka, illetve olyan állapot fennmaradása megengedett, amely nem érinti hátrányosan a védett érték megjelenését, karakterét, eszmei (történeti, helytörténeti) értékét.

(3) Védett településrészen új beépítés esetén a telek beépítési módját és az épület

a) tömegformáját, tömegarányait,

b) tetőformáját,

c) párkánymagasságát,

d) gerincmagasságát,

e) jellegzetes nyílásarányait.

úgy kell meghatározni, hogy azok illeszkedjenek a tömbben jellemző, meglévő beépítéshez.

(4) Védett településrészen a jellemző telekstruktúrától eltérő telekméretű és formájú telek (telekosztással, telekösszevonással, telekhatár-rendezéssel) csak abban az esetben alakítható ki, ha azt a területre vonatkozó Kerületi Szabályozási Terv (KSZT) lehetővé teszi. KSZT hiányában csak telekhatár-rendezés engedélyezhető abban az esetben ha a kialakuló telek továbbra is alapvetően konvex négyszög formájú.

(5) Védett településrészen nem alkalmazható az épület homlokzati és tetőfelületén: műanyagablak, kőporos fröcskölt vakolat, betoncserép, előre gyártott betonelem. A kerítés és a kapuzat nem lehet hullám- és vaslemezből. A kerítés nem fedhető betoncseréppel.

(6) Védett településrészen lévő ingatlanon épület, épületrész elbontható.


9. §


(1) A védett utcaszakaszok (VU) részét képező ingatlanok esetén megtartandó a meglévő telekstruktúra és a beépítés jellege.

(2) A védett utcaszakaszok részét képező ingatlanon a meglévő épület átalakítása, bővítése, tetőtér beépítése, illetve új beépítés esetén a telek beépítési módját és az épület

a) tömegformáját, tömegarányait,

b) tetőformáját,

c) párkánymagasságát,

d) gerincmagasságát,

e) jellegzetes nyílásarányait

úgy kell meghatározni, hogy illeszkedjen a védett területegységhez tartozó ingatlanok meglévő beépítéséhez.

(3) Védett utcaszakaszok részét képező ingatlanon épület, épületrész elbontható.


10. §


(1) Az egyedi védett épület, építmény (VÉ) felújítása, átalakítása, bővítése esetén meg kell őrizni, megsemmisülése esetén rekonstruálni az építmény:

a) tömegformáját,

b) tetőformáját, tetőfelépítményeit,

c) kéményeit,

d) homlokzati tagozatait,

e) homlokzati díszítőelemeit és egyéb részletképzéseket,

f) egyéb épülettartozékait (rács, vasalat, világítótest, korlát stb.),

g) nyílásrendjét, nyílásosztását és nyílásméreteit,

h) anyaghasználatát (tetőhéjalása az eredetihez hasonló színű és mintázatú korszerű építőanyaggal felváltható),

i) eredeti homlokzati színezését.

(2) A védett épületek homlokzati színezésénél amennyiben nem igazolható korábbi dokumentumok alapján az eredeti szín, akkor a környezetébe illeszkedő színezési módot, pasztell árnyalatú föld színeket lehet alkalmazni. Rikító, telített szín nem alkalmazható.

(3) A védett épületeket bővíteni oly módon lehet, hogy a bővítésnek a védett épület formájával, szerkezetével, anyagaival összhangban kell lennie.

(4) A védett épületek belső korszerűsítését, átalakítását, tetőterének beépítését, esetleges bővítését a védettség nem akadályozza, sőt a védelem érdekében elő kell segíteni a mai kor igényeinek megfelelő használatukat.

(5) A védett épületek közterületről látható homlokzatán épületgépészeti berendezések, azok tartozékai nem helyezhetők el.


7. Védett építészeti értékek megőrzésének támogatása

11. §


(1) Az Önkormányzat a kerületben az értékvédelmi szempontból egyedi védett épületek, építmények, illetve azok tartozékai korhű felújításához, rekonstrukciójához az éves költségvetési rendeletben meghatározott „XV. Kerületi Értékvédelmi Támogatás” terhére támogatást nyújthat.

(2) A támogatást pályázat útján lehet igénybe venni.

(3) A pályázat alapján vissza nem térítendő támogatás nyerhető el.

(4) Az elnyert támogatás nem haladhatja meg a pályázat mellékletét képező költségvetés 30 %-át, utcai homlokzatot érintő, a városképet jelentősen befolyásoló felújítás esetén a költségvetés 50 %-át és egyúttal nem lehet több nettó 1.000.000.-Ft-nál.

(5) A pályázatot évente egyszer, az éves költségvetés jóváhagyását követően a Településfejlesztési, Városüzemeltetési, Érték- és Környezetvédelmi Bizottság (továbbiakban: Bizottság) írja ki. Amennyiben a rendelkezésre álló keret nem kerül felhasználásra, a Bizottság dönthet ismételt pályázat kiírásáról.


12. §


(1) A pályázatot a tulajdonos(ok)nak kell a polgármesterhez benyújtani.

(2) A pályázatnak tartalmaznia kell:

a) a területi építész kamarák által vezetett tervezői névjegyzékben szereplő építészmérnök által készített műszaki leírást,

b) fényképeket a védett értékről, épületrészről,

c) költségvetést azokról a várható költségekről, melyek közvetlenül a védett érték megőrzését szolgálják,

d) banki igazolást az árazott költségvetésben szereplő összeg megpályáztatott részén felüli pénzösszeg elkülönített számlán történő elhelyezéséről,

e) tulajdonjogot igazoló okiratot,

f) a támogatás meghatározott célra és határidőn belül történő felhasználására vonatkozó előzetes kötelezettségvállaló nyilatkozatot.

(3) A pályázat csak az összes melléklet egyidejű benyújtásával érvényes. Nyilatkozatok utólagos pótlására nincs lehetőség.

(4) A pályázati kiírás a (2) bekezdésben foglaltakon túlmenően további feltételeket is előírhat.

(5) A pályázat benyújtásának határidejét a pályázati kiírásban kell meghatározni.


13. §


(1) A beérkezett pályázatokat a Bizottság a soron következő ülésén bírálja el.

(2) A Bizottság szakmai szempontok alapján dönt a támogatás odaítéléséről.

(3) A pályázókat írásban kell értesíteni a pályázat eredményéről.


14. §


(1) A támogatást elnyert pályázókkal a polgármester támogatási szerződést köt.

(2) Építési engedély köteles munka esetén a nyertes pályázóval a támogatási szerződés csak jogerős építési engedély megléte esetén köthető.

(3) A szerződésben rögzíteni kell a támogatás folyósításának idejét és módját, a támogatás felhasználásának módját, határidejét, az elszámolás, a felhasználás ellenőrzésének szabályait, a szerződésszegés jogkövetkezményeit.

(4) A támogatás összegét annak átvételétől számított egy éven belül fel kell használni, és a felhasználást követő 30 napon belül azzal el kell számolni. Amennyiben a támogatott az odaítélt pénzösszeget nem a pályázati célra, nem rendeltetésszerűen használja fel, nem számol el vele határidőben, továbbá, ha a pályázati cél nem valósul meg határidőben, a támogatást a Budapest Főváros Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzatának a közpénzből nyújtott támogatások és az elszámolás rendjéről szóló szabályzatában foglaltaknak megfelelően vissza kell fizetni.


8. Záró rendelkezések

15. §


Ez a rendelet 2012. október 1. napján lép hatályba.



Juhászné dr. Baráth Márta s.k.

László Tamás s.k.

polgármester

jegyző