Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (IX.13.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről és a lakosság nyugalmának biztosításával kapcsolatos egyes helyi szabályokról

Hatályos: 2013. 09. 27- 2015. 10. 13

Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdésében, és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 37. § (4) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdasági és Iparkamara, és a Jászberény Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 25/2007. (XI. 5.) önkormányzati rendelet 22. § (6) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jogi, Ügy- és Közrendi Bizottság, Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőt rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §

A rendelet célja az üzletek éjszakai nyitva tartásának differenciált szabályozásával, továbbá a hangosító berendezések használatára, a hangosítást igénylő közterületi rendezvények megtartására vonatkozó feltételek meghatározásával, a közterületi szeszes ital fogyasztás szabályainak betartatásával a lakosság egészséges életkörülményeinek, pihenéshez, éjszakai nyugalomhoz való jogának biztosítása.


2. §


(1) A rendelet személyi hatálya a szeszes italt is forgalmazó üzletek – köztük a vendéglátó üzletek – üzemeltetőire terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet személyi hatálya szálloda és üzemanyagtöltő állomás részeként, annak területén működtetett, szeszes italt is forgalmazó üzletekre.


2. Értelmező rendelkezések


3. §


(1) E rendelet alkalmazásában:

a) belváros: Nádor utca – Hatvani út – Május 1. tér – 48-asok tere – Thököly út – Apponyi tér - Szövetkezet út – Dózsa György út – Kiss Ernő utca – Ady Endre út – Bercsényi út - Petőfi Sándor utca – Lehel vezér tér - Nádor utca által közrezárt terület.

b) hangosító berendezés: bármely hangszóró (hangfal), továbbá a hanghordozó eszközök lejátszó berendezése (pl. CD, -más elektronikus adathordozó-, magnószalag-, lemez-, stb. lejátszó berendezése), a műsorközvetítő hangforrás (pl. rádió, televízió, internetes műsorszolgáltató berendezés, stb.) és az ezekhez tartozó erősítő berendezés.

c) közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény[1] szerinti közterület.

d) lakóépület: túlnyomórészt (a hasznos alapterület 50 %-át meghaladó mértékben) lakást tartalmazó, lakott épület.

e) lakóövezet: a belterületnek mindazon része, amelyet Jászberény Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 22/2010. (IX. 16.) önkormányzati rendelet lakóövezetnek jelöl. Ezen övezetek a következők: Ln, Lk, Lke, Lf.

f) nyílt tér: valamely műszaki megoldással környezetétől fizikailag le nem határolt terület, a nyitvatartott állapotban lévő nyílászárókat is ideértve.

g) szeszes ital: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről  szóló kormányrendelet szerint[2] minden alkoholtartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonata, illetve ezek felhasználásával készült termék és az alacsony (1,2%-nál kevesebb) alkoholtartalmú üdítőitalok.

h) városi rendezvény: azon programok, rendezvények, melyek meghívója Jászberény Város honlapján ilyenként közzétételre kerül.

i) vendégforgalom megszüntetése: vendég az üzletbe már nem engedhető be, valamint az üzletben tartózkodó vendég nem szolgálható ki.

j) vendéglátó üzlet: a kereskedelemről szóló szerint[3] vendéglátást nyújtó üzlet.

(2) A rendelet alkalmazásában bármely érintett napot a záróráig tartó időtartamként kell érteni.


3. Az üzletek éjszakai nyitva tartásának szabályozása


4. §


(1) A szeszes italt is forgalmazó üzletek – a vendéglátó üzletek kivételével – 22.00 óra és 05.00 óra között nem tarthatnak nyitva.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt korlátozást nem kell alkalmazni, amennyiben az üzemeltető a szeszes ital árusítását 22.00 és 05.00 óra között szünetelteti. Az üzemeltető ilyen esetben vásárlókat az üzlet bejáratánál és az üzletben jól látható helyen elhelyezett felirattal tájékoztatni köteles a szeszes ital forgalmazásának szüneteltetéséről, valamint köteles a szeszes italt elzárni a vásárlók elől, vagy elkülöníteni a többi árutól.


5. §


(1) A belvárosi, szeszes italt is forgalmazó vendéglátó üzletek

a) a hét első munkanapját megelőző naptól a hét utolsó előtti munkanapjáig 23.00 óra és 06.00 óra között,
b) az a) pontban megjelölt napok kivételével  02.00 óra és 06.00 óra között

nem tarthatnak nyitva.

(2) A belvároson kívüli – lakóövezetben, vagy olyan ingatlanokon üzemelő szeszes italt is forgalmazó vendéglátó üzletek, melyek vendégbejárata, teraszának határoló vonala a környező ingatlanokon lévő lakóépületek homlokzatától 50 méternél kisebb távolságra esik

a) a hét első munkanapját megelőző naptól a hét utolsó előtti munkanapjáig 23.00 óra és 6.00 óra között,
b) az a) pontban megjelölt napok kivételével 00.00 óra és 06.00 óra között
nem tarthatnak nyitva.

(3) A szeszes italt is forgalmazó vendéglátó üzletek korlátozás nélkül tarthatnak nyitva:

a) ha az (1) és (2) bekezdésben meghatározott területen kívül üzemelnek,

b) városi rendezvény napján,

c) bejelentett esküvői rendezvény napján évente 12 alkalommal, kéthetente – az üzemeltető személyének változásától függetlenül,

d) szilveszter napján.

6. §[4]


Az e rendeletben meghatározott nyitvatartási idő végén az üzemeltető köteles intézkedni a kereskedelmi és a vendégforgalmi tevékenység megszüntetéséről, és ezzel egyidejűleg az ott tartott rendezvény bezárásáról.



4. A hangosító berendezés használatával kapcsolatos helyi követelmények


7. §


(1) Szeszes italt is forgalmazó vendéglátó üzletben nyitvatartási időben, zárt térben hangosító berendezés üzemeltethető.

(2) [5] A belvárosban, valamint az 5. § (2) bekezdés által nem korlátozott területen hangosító berendezés szeszes italt is forgalmazó vendéglátó üzletben nyílt téren 08.00 – 24.00 között üzemeltethető.


5. A szeszes italok közterületen történő fogyasztásának tilalmára vonatkozó szabályok


8. §


(1) Szeszes ital fogyasztása a közterületeken tilos.

(2) A korlátozás nem terjed ki

a) a szeszes italt is forgalmazó vendéglátóhelyek által a nyitvatartási idő alatt jogszerűen használt közterületekre (pl. vendéglátó előkertekre, teraszokra)

b) a vásárok, városi rendezvények, fesztiválok helyszíneire.

(3) A szeszes italt is forgalmazó üzlet és a közterületi terasszal, előkerttel nem rendelkező vendéglátó üzlet üzemeltetője, alkalmazottja köteles gondoskodni arról, hogy nyitvatartási időben az üzlet, és vendéglátóhely bármely bejáratától számított 5 méteres közterületi szakaszon belül szeszes italt ne fogyasszanak.

(4) A szeszes italok közterületen történő fogyasztásának tilalmára a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény rendelkezései megfelelően irányadóak.


6. Eljárási rendelkezések


9. §


(1) Az esküvői rendezvényt az üzemeltető az adott rendezvény megtartása előtt legalább 15 nappal, írásban bejelenti a jegyző felé az 1. melléklet szerinti nyomtatványon.

(2) A bejelentés tartalmazza a rendezvény megtartásának helyszínét, időpontját.

(3) A bejelentést a jegyző 8 napon belül záradékolja.


7. Záró rendelkezések


10. §


Ez a rendelet 2013. január 1. napján lép hatályba.


11. §


Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006. december 12-i 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.



[1] 1997. évi LXXVIII. törvény 2.§ 13. /Közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván./

[2] 28. § e) pontja

[3] 2. § 30. pontja

[4] A 6. §-t módosította a 11/2013. (III. 14.) Ör. 35. §-a. Hatályos: 2013. március 15-től.

[5] A 7. § (2) bekezdését módosította a 33/2013. (IX. 12.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2013. szeptember 27-től.

Mellékletek