Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyonról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2023. 11. 21

Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyonról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2023.11.21.

Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében, a 143. § (4) bekezdés j) pontjában és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi és személyi hatálya Alsóvadász Község Önkormányzata tulajdonában tartozó ingatlanokra, ingó dolgokra, vagyoni értékű jogokra, pénzeszközökre terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya Alsóvadász Község közigazgatási területére terjed ki.

2. Az önkormányzati vagyon

2. § (1) Az önkormányzati vagyon körét az Nvtv. 5.§ határozza meg.

(2) A nemzeti vagyon alapvető rendeletetését az Nvtv. 7. § (1) bekezdése határozza meg.

3. § Az önkormányzat törzsvagyon

a) Az Nvtv. 5. § (3) bekezdésében meghatározottak szerinti forgalomképtelen vagyonelemek listáját az 1. számú melléklet tartalmazza.

b) A korlátozottan forgalomképes vagyon elemek listáját a 2. számú melléklet tartalmazza.

4. § A forgalomképtelen vagyon körét az Nvtv. 3. § (1) bekezdésének 3. pontja határozza meg.

5. § Az önkormányzat üzleti vagyonának meghatározását az Nvtv. 3. § (1) bekezdésének 18-pontja tartalmazza.

6. § Az önkormányzat forgalomképtelennek minősülő vagyonában nincsen olyan vagyonelem, amely a Nvtv. 5. § (4) bekezdés szerinti nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű (Nvtv. 2. mellékletében meghatározott) nemzeti vagyonként forgalomképtelen törzsvagyon.

II. Fejezet

Az önkormányzati vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlásának közös szabályai

3. A tulajdonosi jogok gyakorlása

7. § (1) Az Önkormányzat tulajdonosi jogainak gyakorlása vonatkozásában az új Ötv. 106-110. §-ait kell alkalmazni.

(2) A tulajdonost megillető jogokat a Képviselő-testület gyakorolja, ezt a jogát é rendeletben meghatározott feltételek szerint a polgármesterre és a bizottságára átruházhatja.

(3) Az önkormányzati vagyont érintő hatósági eljárásban a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jogot, továbbá a közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél jogát a polgármester gyakorolja. Az önkormányzat jogi képviseletének biztosításáról a polgármester a Képviselő-testület jóváhagyásával gondoskodik.

(4) Az önkormányzat tulajdonában lévő vagyontárgyakról a jogszabályokban meghatározott módon folyamatos nyilvántartást, vagyonkatasztert vezet. Az önkormányzat vagyonát a hatályos jogszabályok alapján a Polgármesteri Hivatal tartja nyilván.

4. Az önkormányzati vagyon hasznosítása

8. § (1) Az önkormányzati vagyon hasznosításának célja Alsóvadász Község Önkormányzatának kötelező és önként vállalt feladatai hatékony és eredményes ellátása.

(2) Hasznosítás alatt az egyes vagyontárgyak használata, bérbe, használatra, haszonbérbe vagy haszonkölcsönbe, üzemeltetésbe adása, vagyonkezelésbe adása, apportálása, valamint a kötelező önkormányzati feladatok ellátásához nem szükséges vagyon elidegenítése értendő.

5. Vagyongazdálkodási hatáskörök

9. § (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik:

a) közép és hosszú távú vagyongazdálkodási terv megalkotása,

b) az önkormányzat tulajdonát képező vagyontárgyaknak az önkormányzati vagyon részeibe való besorolása vagy átminősítése,

c) ingatlan vásárlása, cseréje, értékesítése,

d) gazdasági és közhasznú társaságokban fennálló részesedéseinek értékesítésre történő kijelölése, valamint pénzbeli és apport befektetése gazdasági társaságokba,

e) hitel felvétele, illetve annak felvételéhez vagyoni fedezet biztosítékul nyújtása,

f) kötvény, váltó kibocsátása és elfogadása,

g) kezesség vállalása, egy évet meghaladó lejáratú értékpapír vásárlása,

h) gazdasági és közhasznú társaság alapítása,

i) társadalmi szervezet, alapítvány létrehozásának engedélyezése, társadalmi szervezethez való csatlakozás, hozzájárulás, társadalmi szervezetek és alapítványok támogatása,

j) 500.001,- Ft és ezen összeg feletti ingó vagyontárgy vásárlásának, értékesítésének jóváhagyása,

k) az éves költségvetés előterjesztésével egyidejűleg a vagyongazdálkodás irányelveinek meghatározása a közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervvel összhangban.

l)2 Az önkormányzat tulajdonában álló ingó vagyon ingyenes átruházásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A polgármester jogosult:

a) a közszolgáltatáshoz nélkülözhető vagyon – két évet meg nem haladó határozott időtartalmú bérbeadás útján történő hasznosítása,

b) 500.000 Ft értékhatárig ingó vagyontárgy vásárlása, értékesítése,

c) a hatáskörrel rendelkező szerv döntése alapján a vagyonhasznosítási jogügyletek megkötése

d) bérleti szerződések megkötése,

e) biztosítási szerződések megkötése a Képviselő-testület véleménye alapján,

f) az átmenetileg használt pénzeszközök egy évnél rövidebb lejáratú lekötésére, tőkegarantált értékpapírba való befektetésére,

g) az Önkormányzat éves költségvetésében meghatározott – az önkormányzati vagyon értékét növelő fejlesztések, felújítások, beruházások – előirányzatainak felhasználására

h) társadalmi szervezetek és alapítványok támogatására a költségvetésben meghatározott keret mértékéig,

i) az önkormányzati vagyon értékének megállapításához szükséges – e rendelet 11. §-ában meghatározott esetben-értékbecslés beszerzésére.

10. § (1) 3 000 000 Ft feletti ingó és ingatlan vagyontárgy értékesítése – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés útján, hirdetmény nélküli eljárás keretében lehetséges, az Nvtv. 13-15. §-ai figyelembevételével természetes személy vagy átlátható szervezet részére.

(2) Ingatlan értékesítése esetén az elővásárlási jog gyakorlására jogosultak nyilatkozattételi jogát – értékhatárától függetlenül – biztosítani kell.

(3) Önkormányzati vagyont ingyenesen átruházni kizárólag a Nvtv-ben meghatározott esetekben és módon lehet.

6. Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása

11. § (1) A vagyon értékének megállapítására általában a nyilvántartási érték az irányadó.

(2) Értékesítéskor a vagyon értékét az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) ingatlan vagyon esetén: a várhatóan 3 millió forint nettó értéket meg nem haladó ingatlanok esetén a Hivatal indoklással alátámasztott értékbecslőt kell igénybe venni.

b) ingóság esetén a vagyontárggyal azonos, vagy paramétereiben a hozzá legközelebb álló, kereskedelemben kapható dolog ára.

7. A felajánlott vagyon elfogadása

12. § (1) Ha vagyonról az önkormányzat javára lemondtak, ezt a lemondást az önkormányzat elfogadhatja, feltéve, hogy képes az azzal járó kötelezettségek teljesítésére.

(2) Az önkormányzatnak ellenérték nélkül felajánlott vagyon elfogadásához szükség van a Képviselő-testület jóváhagyására.

8. A vagyontárgyak minősítése

13. § [ ]

(1) Az új Ötv. és a Nvtv. előírásai alapján a képviselő-testület dönt:

a) vagyontárgy törzsvagyonná nyilvánításáról

b) vagyontárgyak forgalomképtelenné, korlátozottan forgalomképessé; vagy forgalomképessé nyilvánításáról

c) törzsvagyoni körbe tartozó (forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes) vagyontárgy üzleti vagyoni körbe átsorolásáról, ha a vagyontárgy minősítése az önkormányzat érdekei szempontjából már nem szükséges és azt sem az új Ötv., sem a Nvtv. nem sorolja a törzsvagyoni körbe.

(2) Ha az önkormányzat tulajdonába olyan vagyontárgy kerül, amely egyértelműen be nem sorolható valamelyik kategóriába, a képviselő-testület a tulajdonba-vétellel egyidejűleg dönt a minősítéséről és e rendeleteinek módosításáról.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelt a kihirdetést követő lép hatályba.

1

A bevezető az Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 9. § (1) bekezdés l) pontját az Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.