Kétpó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete

a települési hulladékokkal kapcsolatos közszolgáltatásokról

Hatályos: 2012. 03. 14- 2013. 02. 01

Kétpó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete

a települési hulladékokkal kapcsolatos közszolgáltatásokról

2012.03.14.

Kétpó Község Önkormányzatának képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja a településtisztasági, a köztisztasági, környezetvédelmi és a közegészségügyi követelmények figyelembevételével szabályozza a települési hulladék összegyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos tevékenységet.

A rendelet hatálya

2. § (1a) (1) A rendelet területi hatálya Kétpó község belterületére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a közigazgatási határon belül valamennyi ingatlantulajdonosra, és az ingatlanok használóira (továbbiakban tulajdonos) terjed ki, tekintet nélkül arra, hogy az természetes vagy jogi személy.

(3) Amennyiben a tulajdonos és a használó személye elválik, úgy e rendeletet a használóra kell alkalmazni.

(4) A rendelet tárgyi hatálya az ingatlanon keletkező szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére terjed ki. A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a termelési és a veszélyes hulladékokra.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1./ hulladék: bármely, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 1. számú melléklet szerinti kategóriák valamelyikébe tartozó tárgy vagy anyag, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik, vagy megválni köteles;

2./ veszélyes hulladék: a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 2. számú mellékletben felsorolt tulajdonságok közül eggyel vagy többel rendelkező, illetve ilyen anyagokat vagy összetevőket tartalmazó, eredete, összetétele, koncentrációja miatt az egészségre, a környezetre kockázatot jelentő hulladék;

3./ települési hulladék: a háztartásokból származó szilárd vagy folyékony hulladék, illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető más hulladék;

4./ hulladékkezelő: aki a hulladékot gazdasági tevékenysége körében a hulladék birtokosától átveszi, kezeli;

A közszolgáltatás ellátása, igénybevétele

4. § (1a) (1) A község területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére a Remondis Kétpó Kft. 5411 Kétpó, Almásy tér 1.sz. (továbbiakban Szolgáltató) jogosult.

(2) A települési hulladék gyűjtése, tárolása, elszállítása kizárólag olyan módon történhet, hogy ne okozzon szennyezést sem az ingatlanon belül, sem a közterületen.

(3) A szilárd hulladék gyűjtése az önkormányzat által biztosított 120 l-es űrtartalmú hulladékgyűjtő edényben történik, melyet az ingatlantulajdonosok rendelkezésére bocsát, melynek átvételét a tulajdonos vagy megbízottja aláírásával igazol.

Az önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

5. § (1a) A helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési hulladék rendszeres összegyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése.

(2) A közszolgáltatás ellátását végző szolgáltató kiválasztása és a szolgáltatói szerződés megkötése.

(3) A közszolgáltatási díj és a díjfizetés rendjének megállapítása.

(4) A települési hulladék elhelyezésére szolgáló hulladéklerakó telep fenntartása, üzemeltetése, megszüntetése, illetve rekultivációja.

A közszolgáltatás ellátására feljogosított szolgáltató kötelezettségei

6. § (1a) A Szolgáltató köteles a települési szilárd hulladékot hetente, a (2) és (3) bekezdésben kijelölt ártalmatlanító helyen, a vonatkozó üzemeltetési szabályok szigorú betartásával elhelyezni.

(2) A kétpói regionális hulladéklerakó üzembe helyezését követően a települési szilárd hulladék kizárólag ott helyezhető el.

(3) A Szolgáltató megtagadhatja a hulladék elszállítását, ha:

a)nem a rendszeresített gyűjtőtartályba kerül átadásra, és a megállapított mennyiséget jelentősen meghaladja.

b)a gyűjtőtartályban elhelyezett hulladék az ürítés, illetve a szállítást végző személyek életében, testi épségében, egészségében, továbbá a járműben vagy a berendezésben kárt okozhat, vagy a hasznosítás és ártalmatlanítás során veszélyezteti a környezetet,

c) érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a gyűjtőtartályban elhelyezett anyag e rendelet szerint nem minősül települési szilárd hulladéknak.

(5) A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggésben nem kezel személyes adatokat.

Az ingatlantulajdonos kötelezettsége

7. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltatást igénybe venni. Ennek során a települési szilárd hulladékot az önkormányzat által biztosított hulladékgyűjtő edényben összegyűjteni, tárolni, és a közszolgáltatónak szállításra átadni.

(2) A tulajdonosnak a települési szilárd hulladékot úgy kell gyűjtenie, tárolnia, illetve kezelnie, hogy az mások testi épségét, jó közérzetét ne veszélyeztesse, a környezetét ne szennyezze, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(3) A hulladékgyűjtő edényt az ingatlan előtt kell elhelyezni a szállítás napján a Szolgáltató által megjelölt időpontban oly módon, hogy a gyűjtést végző gépjárművel megközelíthető legyen, de a közúti közlekedést ne zavarja.

(4) A hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének - a közterület szennyezésének elkerülése érdekében lecsukott állapotban kell lennie. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az az edény mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza.

(5) A hulladékgyűjtő edényt a tulajdonos köteles a rendeltetésének megfelelően használni, rendszeres tisztántartásáról, szükség szerint fertőtlenítéséről, megsemmisítése esetén pótlásáról haladéktalanul gondoskodni.

(6) Tilos a gyűjtőedényben folyékony, mérgező, tűz-és robbanás veszélyes anyag, salak, égéstermék, állati tetem, trágya, jég, hó és a háztartásban keletkező veszélyes hulladékok elhelyezése.

(7) A háztartásban keletkezett veszélyes hulladékot elkülönítetten kell gyűjteni, és évente egy alkalommal elszállítani.

(8) Tilos a hulladékot elhagyni, - a gyűjtés, tárolás és lerakás szabályairól eltérő módon - felhalmozni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni, a gyűjtőedényekben, a hulladéklerakó telepen guberálni.

(9) Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás, vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

Közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

8. § (1) 1) A települési hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatás igénybevételéről a Szolgáltató és a Községi Önkormányzat mint megrendelő szerződést köt.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

b) a teljesítés helyét,

c) az ürítési gyakoriságot és idejét napok szerint.

(3) A szerződésben rendelkezni kell továbbá:

a) a Szolgáltató részéről a megjelölt közszolgáltatás teljesítésének vállalásáról ,

b) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,

c) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

d) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,

e) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.

(4) A közszolgáltatási szerződésnek tartalmaznia kell annak a ténynek a rögzítését, hogy a közszolgáltató vállalta a megjelölt közszolgáltatás teljesítését.

Hulladékkezelési közszolgáltatási díj

9. § (1) Hulladékkezelési közszolgáltatási díj a Szolgáltató és a Községi Önkormányzat közötti szerződés alapján kerül kiegyenlítésre az Önkormányzat részéről.

(2) A hulladékkezelési közszolgáltatás egységnyi díját e rendelet 1. számú melléklete képezi.

(3) Az Önkormányzat a közszolgáltatási díjat a Szolgáltató részére, számla ellenében havonta utólag köteles megfizetni, a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül.

Lomtalanítás alá tartozó szilárd hulladékra vonatkozó külön rendelkezések

10. § (1) Az alkalmilag felhalmozódott egyéb szilárd hulladékok (nagyobb méretű berendezési tárgy, bútor, lom stb.) elszállításáról az Önkormányzat évente egy alkalommal, lomtalanítás keretében gondoskodik.

(2) A hulladékot az ingatlantulajdonos az Önkormányzat által megjelölt időpontban helyezheti ki úgy, hogy az a jármű és gyalogos forgalmát ne akadályozza, a zöldterületeket, a növényzetet ne károsítsa.

(3) Az Önkormányzat az (l) és (2) bekezdésben foglalt előírástól eltérő módon, szabálytalanul elhelyezett hulladékot külön díjfizetés ellenében szállítja el.

A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás alá nem tartozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátásának rendjére vonatkozó előírások.

11. § (l) A hulladékkezelési közszolgáltatás az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató, és egyéb gazdasági tevékenység, a közintézmény és a gazdálkodó szervezet működése során keletkezett hulladékra nem terjed ki.

A hulladékgazdálkodásról szóló törvény 21. §(2) bekezdését figyelembevételével a gazdálkodó szervezet köteles szolgáltatás igénybevételére, amelyről külön megállapodik a közszolgáltatóval.

Szabálysértési rendelkezések

12. § l) (1)Szabálysértést követ el és 20.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki:

a) az ingatlanán keletkező települési hulladék kezelését nem a szervezett helyi közszolgáltatás keretében végzi,

b) háztartási hulladékot felhalmoz, elhagy, nem gondoskodik a gyűjtőedények tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról, szükség esetén pótlásáról, környezet tisztántartásáról,

c) gyűjtőedényben meg nem engedett anyagot, tárgyat helyez el,

d) hulladékot nyílt téren, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben eléget.

ZÁRÓ RENDELEZÉS

13. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a települési hulladékokkal kapcsolatos közszolgáltatásokról szóló 16/2002.(XII.27.) önkormányzati rendelet.