Bajót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (II. 29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés szabályairól

Hatályos: 2012. 03. 01- 2021. 02. 01

Bajót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (II. 29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés szabályairól

2012.03.01.

Bajót Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. § (1) bekezdés a) pontjában megállapított feladatkörében eljárva az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbiak szerint rendelkezik:

1. § (1) Az önkormányzat a házasságkötések helyszíneként a Művelődési Ház (Bajót, Kossuth Lajos u. 84.) – erre a célra kijelölt – nagytermét biztosítja, mint hivatali helyiséget.

(2) A házasságkötési esemény hivatali helyiségen kívüli megkötésének engedélyezése iránt e rendelet melléklete szerinti kérelmet kell benyújtani a jegyzőhöz a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg.

2. § (1) Hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőn túl megrendezett házasságkötésekért a házasulandóknak az alábbi díjakat kell megfizetniük:

a) hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén az önkormányzat részére fizetendő díj: 5.000 Ft.

b) hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén az önkormányzat részére fizetendő díj: 5.000 Ft.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában megállapított díj 10%-át kell abban az esetben megfizetni, ha a házasságkötésre azért kerül sor a hivatali helyiségen kívül, mert a házasulandók egyikének vagy mindkettőjüknek a tartósan megromlott egészségi állapota azt indokolja, és erről a tényről orvosi igazolással rendelkeznek.

3. § (1) Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető díjazása: házasságkötésenként 7.000 Ft.

(2) Az anyakönyvvezető díjazását az önkormányzat a mindenkori tárgyévi költségvetésében a személyi juttatások előirányzata terhére biztosítja.

4. § A házasulandóknak a 2. § szerinti díjakat legkésőbb a tervezett házasságkötést megelőző 3. napig kell megfizetniük Bajót Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának házipénztárában.

5. § (1) A rendelet 2012. március 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével az ugyanezen tárgykörben megalkotott 15/2011. (XII. 21.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(3) E rendelet rendelkezéseit az (1) bekezdésben megjelölt napot követően bejelentett házasságkötési eseményeknél kell alkalmazni.