Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 71/2012. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat költségvetési szerveinél közszolgálati jogviszonyban állók díjazásáról és egyéb juttatásairól•

Hatályos: 2013. 11. 01

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3), (4) bekezdésében, a 236. § (4) bekezdésében, a 237. §-ban kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 13. §-ában, és a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény 4.§ (5) bekezdésében és 5. §-ában foglaltakra is az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  1. Általános rendelkezések

1.§[1] A rendelet személyi hatálya kiterjed a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatallal, valamint a Józsefvárosi Közterület-felügyelet és Városüzemeltetési Szolgálattal (a továbbiakban együttesen: költségvetési szerv) közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőre, ügykezelőre; valamint a 2. §, 3. § és 5. § kivételével a foglalkoztatási jogviszonyban álló főállású polgármesterre, alpolgármesterre, a különleges foglalkoztatási állományba tartozóra, a prémiumévek programban részt vevő köztisztviselőre (a továbbiakban együttesen: valamennyi köztisztviselő).


  1. Illetménykiegészítés

2.§ (1) A középiskolai végzettségű köztisztviselő illetménykiegészítésre jogosult. Az illetménykiegészítés mértéke 2013. évben a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a.

(2) A felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő illetménykiegészítésre jogosult. Az illetménykiegészítés mértéke 2013. évben a köztisztviselő alapilletményének 35%-a.


  1. Vezetői illetménypótlék

3.§ A vezető beosztású köztisztviselő vezetői illetménypótlékra jogosult. A pótlék mértéke:

a)         az osztályvezetői szintnek megfelelő vezető esetén a vezető alapilletményének 10%-a,

b)         a főosztályvezető-helyettesi szintnek megfelelő vezető esetén a vezető alapilletményének 15%-a.

c)[2]        főosztályvezető esetén az alapilletmény 20%-a.



  1. Cafetéria-juttatás

4.§ [3]



  1. Szociális és kulturális juttatások, támogatások

5.§ Valamennyi köztisztviselőt megilleti az alábbi szociális, kulturális juttatás:

  1. illetményelőleg kifizetése engedélyezhető a határozatlan időre kinevezett köztisztviselő írásos kérelmére átmeneti anyagi gondjai enyhítésére,
  2. fizetett szabadidő illeti meg a közigazgatási alap- és szakvizsgára, ügykezelői vizsgára való eredményes felkészülése érdekében. A szabadidő mértéke közigazgatási alapvizsga és ügykezelői vizsga esetén 3 munkanap, közigazgatási szakvizsga esetén vizsgatárgyanként 5-5 munkanap, melyet a vizsgát megelőzően vehet igénybe,
  3. a költségvetési szerv szakember szükségletének biztosítása érdekében a munka mellett feladat- és munkakörében szakirányú iskolarendszerű oktatásban, szakképesítést nyújtó képzésben, illetve nyelvoktatásban résztvevő főfoglalkozású köztisztviselővel tanulmányi szerződést köthet a továbbtanulás támogatása érdekében.


  1. Egyéb rendelkezések

6.§ Az e rendeletben meghatározott juttatásokra és támogatásokra felhasználható keretösszeg előirányzatát a Képviselő-testület évente a költségvetési rendeletben határozza meg.


  1. Záró rendelkezések

7.§ Ez a rendelet 2013. január 1-jén lép hatályba.


8.§ E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban állók jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló 14/2012. (II.23.) önkormányzati rendelete.



Budapest, 2012. december …





                           Rimán Edina  s. k.                                                      dr. Kocsis Máté s. k.

                                 jegyző                                                                polgármester



INDOKOLÁS



1.§-hoz: A közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) felhatalmazást ad a helyi önkormányzat részére, hogy a képviselő-testület az önkormányzat költségvetési szerveinél foglalkoztatott köztisztviselők (Polgármesteri Hivatal és a Józsefvárosi Közterület-felügyelet) számára illetménykiegészítést, vezetői illetménypótlékot, valamit az egyéb juttatások körébe tartozó támogatásokat állapítson meg.


2.§-hoz: A Kttv. 234.§ (3) és (4) bekezdése ad felhatalmazást, hogy a képviselő-testület a (6) bekezdés figyelembevételével önkormányzati rendeletben egységesen valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű és középiskolai végzettségű köztisztviselőnek a tárgyévre illetménykiegészítést állapítson meg.

A rendelet a középiskolai végzettségű köztisztviselőknek a törvényben meghatározott felső határnak megfelelő 20%-os illetménykiegészítést, a felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőknek 35%-os illetménykiegészítést határoz meg. Utóbbi esetben a törvényi felső határ 40%.

Az illetménykiegészítés tárgyévre, 2013. évre vonatkozhat a törvény szerint.


3.§-hoz: A vezető beosztású köztisztviselők vezetői illetménypótléka a törvényben meghatározott felső határnak megfelelően

- az osztályvezetői szintnek megfelelő vezető esetén a vezető alapilletményének 10%-a,

- a főosztályvezető-helyettesi szintnek megfelelő vezető esetén a vezető alapilletményének 15%-a.


4-5.§-hoz: A Kttv. 237.§ szerint a képviselő-testület a törvény keretei között rendeletben szabályozza a szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokat, szociális és kegyeleti támogatásokat.

A 4.§ a cafetéria juttatások keretei között igénybe vehető juttatások felsorolását tartalmazza:

  • Széchenyi Pihenő Kártya (szálláshely, étkezési és szabadidő szolgáltatásra)
  •  iskolakezdési támogatás,
  •  helyi utazásra szolgáló bérlet,
  • önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatás,
  • önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatás,
  • Erzsébet utalvány,


 az 5.§ pedig a szociális és kulturális juttatásokat:

  • illetményelőleg,
  • a közigazgatási alap- és szakvizsgára, ügykezelői vizsgára munkaidő kedvezmény,
  • tanulmányi szerződés.


Az egyéb juttatások igénybevételének részletes szabályairól a Közszolgálati Szabályzat rendelkezik.




[1] Módosította a 48/2013. (XI.01.) sz. önk. rendelet 1. §, hatályos 2013. november 1-jétől.

[2] Beiktatta a 48/2013. (XI.01.) sz. önk. rendelet 2. §, hatályos 2013. november 1-jétől.

[3] HATÁLYON KÍVÜL HELYEZTE A 16/2013.(III.25.) SZ. ÖNKORMÁNYZATI RENDELET 1.§-A 2013.03.25-TŐL