Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2012. (III.30.) önkormányzati rendelete

Törökszentmiklós város közterületeinek elnevezéséről, a házszámozás megállapításáról, valamint a házszám- és utcanév táblák elhelyezésének rendjéről

Hatályos: 2012. 03. 30

Törökszentmiklós Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdés első fordulatában kapott felhatalmazás alapján, – figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. 10. § (1) bekezdése h) pontjában, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköréről szóló 1991. évi XX. törvény 39. § (2) bekezdésében, továbbá az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 40. § (6) és (7) bekezdésében, valamint a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendeletben foglaltakra – a közterületek elnevezésének megállapításáról és jelöléséről, továbbá a házszámozásról a következő rendeletet alkotja:


1. Közterület elnevezésének megállapítása


1. § A közterület elnevezése földrajzi helymeghatározásra, a közterületek megjelölésére és a tájékozódás biztosítására szolgál, valamint hagyományt őriz és emléket állít.


2. §      (1) A közterület elnevezésére a településrész, utca, tér kialakításának megkezdése előtt kell javaslatot tenni.


(2)       Már elnevezett közterület nevének megváltoztatására vagy már kialakított, de el nem nevezett közterület elnevezésére javaslatot tenni bármelyik képviselő-testületi ülésen lehet.


(3)       A közterület elnevezésének megállapítását vagy módosítását a polgármester, a képviselő-testület bármely bizottsága vagy a jegyző kezdeményezheti.


(4)       A közterület elnevezésére javaslatot tehet a polgármester és a képviselő-testület bizottsága.


3. §      (1)       A közterület elnevezésének követelményeit a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendelet állapítja meg.



(2)       Elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel.


4. §      Közterület elnevezésének megállapításáról és megváltoztatásáról a lakosságot és az érdekelt szerveket a polgármester haladéktalanul értesíti, valamint intézkedik a személy- és lakcímnyilvántartáson történő átvezetéséről.


2. Utcanévtáblák elhelyezése


5. §      (1)       A belterületi közterületeket utcanévtáblával kell jelölni.


(2)       Az utcanév táblák elkészíttetése, kihelyezése, karbantartása és pótlása a jegyző feladata, költségei Törökszentmiklós város önkormányzatát terheli.

(3)       Az utcanévtáblák kihelyezéséről az érintett ingatlan tulajdonosát vagy használóját a kihelyezésért felelős osztály a kihelyezés előtt legalább öt nappal korábban értesíteni köteles.


(4)       Az utcanévtábla tartalmazza a közterület elnevezését.


(5)       A közterület-elnevezés írásmódjának meg kell egyeznie a központi nyilvántartásban szereplő írásmóddal.


(6)       Az utcanévtáblák a saroktelken vagy tömbök határán elhelyezkedő ingatlanok utcahomlokzati vagy oldalhomlokzati falán, illetve ennek hiányában a kerítésen, jól látható helyen kell elhelyezni.


(7)       Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója az utcanévtábla elhelyezését és azzal kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben az utcanévtábla elhelyezésével az ingatlanon kár keletkezik, az önkormányzat megtéríti.


(8)       Az utcanévtáblán és annak szélétől 1 méteren belül reklám céljára szolgáló feliratot, táblát, hirdetményt elhelyezni tilos.


(9)       A közterület elnevezésének megváltoztatása esetén a korábbi utcanévtáblát a tájékozódás megkönnyítése érdekében –áthúzással érvénytelenítve- két évig az új elnevezést jelölő tábla mellett meg kell hagyni.


3. Házszámozás


6. §      (1)       Az elnevezett úttal/utcával érintkező, önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlanokat házszámmal kell ellátni. Ha az ingatlan több úttal/utcával érintkezik a házszámozást az ingatlan közlekedési csatlakozása határozza meg.


(2)       A házszámozást új közterület esetén annak keletkezésével, illetve a telekalakítás engedélyezésével egyidejűleg kell elvégezni. Egy közterületi egységen belül több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.


(3)       A házszámokat és azok változásait a polgármester állapítja meg.


(4)       A házszámozást úgy kell megállapítani, hogy a házszámozás növekvő iránya a magasabb rendű utcától kezdődjön. Az utaknál/utcáknál a számozás a növekedés irányába nézve jobb oldalon a páratlan, bal oldalon a páros számokat kell feltüntetni. Ha az út/utca több úthoz/utcához is csatlakozik, akkor a helyi viszonyokat kell figyelembe venni a házszámozás megállapításánál.


(5)       A számozás eggyel kezdődik és a számok kihagyása nélkül emelkedik a közterülethez csatlakozó utolsó belterületi földrészletig.


(6)       A terek ingatlanjainak számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben, az óramutató járásával megegyező irányban történik.


(7)       A külterületek –különösen tanyák- házszámozása folyamatos sorszámozású.


(8)       A házszámozás kialakítása után megosztott ingatlan újraszámozódik oly módon, hogy az újonnan kialakított ingatlan házszáma a megosztott ingatlan házszámának az ábécé betűsorrendjének megfelelő alátöréssel egészül ki.



7. §      (1)       A házszámtábla elhelyezése, karbantartása és pótlása az ingatlan tulajdonosának kötelessége. Az ezzel járó költségek az ingatlan tulajdonosát terheli.


(2)       A házszámtáblát az épület utcafronti homlokzatán, bejárati ajtaján vagy a kerítésén kell jól látható módon elhelyezni.


(3)       A házszámot a valóságos állapotnak és a 6. §-ban és a 7. § (2) bekezdésben meghatározott módon kell elhelyezni. Amennyiben az ingatlan tulajdonosa nem így jár el, a polgármester a házszámtáblák leszerelését az ingatlantulajdonos terhére elrendeli, és kötelezi a szabályszerű elhelyezésre.


4. Záró rendelkezések


8. §      (1)       Jelen rendelet kihirdetésekor lép hatályba.


(2)       Az ingatlantulajdonosok kötelesek e rendelet kihirdetésekor hiányzó házszámtáblákat 2012. szeptember 30-ig pótolni. Ezen határidő után a polgármester önkormányzati hatósági eljárás keretében eljár a kötelezettséget megszegőkkel szemben.


(3)       Aki

a)         az utcanévtábla elhelyezését megakadályozza,

b)         az utcanév táblát megrongálja, beszennyezi, eltávolítja, annak szövegét megváltoztatja vagy olvashatatlanná teszi,

c)         házszámtábla elhelyezésére és pótlásának kötelezettségét megszegi

d)         reklámtábla, hirdetmény, felirat elhelyezésére vonatkozó rendelkezéseket megszegi,

a polgármester a kötelezettség teljesítésére kötelezi. Amennyiben ennek a kötelezésnek nem tesz eleget, eljárási bírsággal sújtható.