Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (V. 6.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2023. 06. 19

Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (V. 6.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

2023.06.19.

Csanádapáca Község Önkormányzat Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

a) Csanádapáca Község Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló és az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként (pl.: közút, járda, tér, park) nyilvántartott belterületi földrészletekre, beleértve a közterület alatt létesített alépítményeket, távközlési, hírközlési és műsorelosztó építmények (kábelek) nyomvonalas hálózatát is (a továbbiakban: építmények).

b) az önkormányzat tulajdonában álló közutak, járdák nem közlekedési célú igénybevételére,

c) az a)–b) pontokban meghatározott ingatlanokon – a jogszabályok által nem kötelező jelleggel előírt – mobil és immobil felépítményekre és berendezésekre, valamint azok használatára,

d) az önkormányzat tulajdonában álló közparkolókra, ha azokat nem parkolási célból veszik igénybe.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya:

a) piac(ok)ra, a vásárcsarnok(ok)ra és a vásártérre.

b) a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V.31.) KHVM r. 4. számú mellékletében foglalt tevékenységekre, díjfizetési kötelezettségekre és az azokkal kapcsolatos hatósági eljárásokra.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Közterületnek minősülnek továbbá e rendelet alkalmazásában az önkormányzati tulajdonú belterületi földrészletek, és építmények közhasználatra átadott része.

2. Közterület-használat: az a) pontban meghatározott földterületek használata

3. Közúti jármű: a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 47. § c) pontjának megfelelően: közúti szállító-vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is.

4. Üzemen kívül helyezett jármű: Érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel, vagy hatósági engedéllyel egyáltalán nem rendelkező olyan jármű, amely közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt.

5. Üzemképtelen jármű: Hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező, de nyilvánvalóan mozgásképtelen, közúti közlekedésre alkalmatlan jármű. (pl: futómű-hiányos, motorhiányos stb.) Ilyen járműnek minősül a baleset folytán megsérült és elhagyott jármű is.

6. Járműtárolás: járműtárolásnak minősül a rendelet hatálya alá tartozó közterületen a közúti járművel a folyamatos le- és felrakáshoz, az okmánykezeléshez, illetve indulás előtt vagy érkezés után a gépjárművezető 4 órás pihenőideje alatti tartózkodáshoz szükséges időn túli egy helyben maradás.

7. Pavilon: tartós elárusítóhely.

8. Mobil tájékoztató, megállító tábla: 150 cm magasságot és 80 cm szélességet meg nem haladó méretű, a talajra nem rögzített reklámhordozó.

9. Ideiglenes alkalmi árusítás: ünnepekhez kötődő rendezvények és társadalmi események idején 20 napot meg nem haladó ideig tartó közterületi árusítás (pl. karácsonyi, szilveszteri termékek, fenyőfa értékesítése, illetve halottak napjához kapcsolódó virág- és kegytárgy értékesítés).

10. Ideiglenes idényjellegű árusítás: az időszakonként megismétlődő szezonális termékek közterületi árusítása (pl. zöldség, gyümölcs, virág).

11. Kitelepült árusítás: a közterülettel határos üzletek közterületen történő árusítása, mely árusító hely az üzlet homlokzati síkjától mért 2 méter széles területnagyságot nem haladhatja meg.

12. Vendéglátó-ipari egységek kitelepült árusítása: a közterülettel határos vendéglátó-ipari egységek közterületen történő árusítása.

13. Filmforgatás: közterület lezárását igénylő forgatás.

14. Közút: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület.

15. Közút része: a járda, az útpadka és a járdasziget.

16. Mozgóbolt: önjáró, vagy gépjárművel vontatott, az üzlet feltételeinek megfelelő árusítóhely.

17. Mozgó árusítás: mozgással járó, de mozgóboltnak (kosár, tricikli, fagylaltos-kocsi) nem minősülő közterületen folytatott kereskedelmi tevékenység.

18. Helykijelölési dokumentáció: az arra jogosított tervező által készített műszaki dokumentáció, amely a pavilon- elhelyezést faluképi, építészeti, közlekedési, közmű- és zöldfelületi szempontból bemutatja, kapcsolatát a közterület elemeivel tisztázza, megoldja.

19. Reklám, hirdetmény: minden olyan figyelemfelhívásra alkalmas közlés, információ, tevékenység, amely valamely áru kelendőségének növelésére, szolgáltatás igénybevételére vagy ennek fokozására irányul vagy valamely tevékenységet népszerűsít.

20. Önkormányzati hirdetőhely: az önkormányzat által készített helyhez kötött hirdetőállvány.

21. Építési munkaterület: építési, felújítási munkálatokkal kapcsolatos állvány, konténer, építőanyag, törmelék, felvonulási épület elhelyezése.

22. Szervező: aki a közterület-használatra vonatkozó kérelmet, vagy bejelentést előterjeszti, illetve teszi. Nem természetes személy esetén a szervezet képviselője.

3. A közterület használata a közterület használati megállapodás

3. § (1) A közterület rendeltetésének megfelelő célra – a jogszabályok keretei között – bárki szabadon használhatja.

(2) A közterület rendeltetésszerű használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(3) Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben meghatározott módon akadályozza.

(4) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) közterület-használati megállapodás, továbbá használati díj fizetése szükséges a jogszabályokban meghatározott kivételekkel.

(5) Megállapodás legfeljebb 1 év időtartamra köthető.

(6) Közterület-használati megállapodás a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (továbbiakban: Nvt.) 11. § (10) bekezdésben foglaltak alapján csak természetes személynek vagy az Nvt. alapján átláthatónak minősülő szervezetnek adható.

(7) A nem természetes személy kérelmezőnek, az átláthatóságról a kérelem benyújtásának az időpontjával egyidejűleg nyilatkoznia kell.

4. § (1) Közterület használati megállapodást azon személlyel, szervezettel lehet kötni, aki:

a) a közterületen folytatni kívánt tevékenység végzéséhez szükséges engedélyekkel rendelkezik, és azokat a kérelmező a kérelemhez csatolja,

b) a közterületen elhelyezni szándékolt szervezetek szakszerű műszaki terveit elkészítteti, és a kérelemhez csatolja.

(2) Nem lehet kereskedelmi célra közterület használati megállapodást kötni azzal, akinek a kérelem benyújtását megelőzően 5 éven belül

a) a közterület használati engedélyét, bérleti szerződését,

b) a közterület használatára megkötött megállapodást

a használati, vagy bérleti díj nem fizetése miatt vonták vissza, illetve mondták fel.

5. § (1) Nem kell közterület-használati megállapodás:

a) a közút, a járda és a zöldterület építésével, javításával és fenntartásával kapcsolatos közterület-igénybevételhez,

b) a távközlő hálózatok, valamint közműves berendezések, illetve létesítmények hibaelhárítása érdekében végzett munkák esetében,

c) az úttartozékok és a közúti közlekedés szervezésének és irányításának céljait szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

d) az élet- és balesetveszély elhárításához szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok elvégzéséhez.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt közterület-használati megállapodás nélkül végezhető közterület-igénybevételt a hatóságnál – lehetőleg az igénybevétel megkezdése előtt 1 nappal, legkésőbb azonban a használat megkezdésekor – be kell jelenteni.

6. § (1) Nem köthető közterület-használati megállapodás:

a) a tömegközlekedési járművek megállóira, kivéve, ha a közterület igénybevétele az utasforgalom céljait, illetve az utasok ellátását, tájékoztatását szolgálja,

b) közutak területére, kivéve a filmforgatást,

c) zöldterületekre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállomány rongálásának, pusztításának, csonkításának, károsításának elkerülését, megelőzését nem biztosítja, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez nélkülözhetetlen munkálatokat,

d) a közút és a járda felületének reklám céljára történő használatához,

e) közterületen nem árusítható termékek forgalmazásához,

f) pavilonok létesítéséhez, kivéve, ha arra a településrendezési terv ad lehetőséget,

g) település és utcaképbe nem illő berendezések létesítése,

h) olyan tevékenység gyakorlására, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné,

i) jármű iparszerű javításához,

j) üzemképtelen jármű tárolására,

k) mutatványos tevékenység folytatására – az alkalmi rendezvények kivételével,

l) azon személyeknek, vállalkozásoknak, amelyeknek Csanádapáca Község Önkormányzatával szemben – az önkormányzat által megállapított és lejárt – tartozása áll fenn.

(2) Megtagadható a közterület-használati megállapodás megkötése, ha a kért közterület-használat:

a) a lakosság nyugalmának túlzott mértékű zavarásával járna,

b) veszélyeztetné a közrendet, a közbiztonságot,

c) a közterület rendeltetésszerű használatának indokolatlan mértékű zavarásával járna,

d) sértené a faluképet,

e) veszélyeztetné a közegészségügyi előírások érvényesülését,

f) indokolatlanul korlátozná a település közlekedését.

(3) Nem helyezhető el hirdető berendezés és hirdetmény:

a) a közparkban,

b) a középületek falain, buszvárókban, közterületeken álló fákon és közterületek berendezési tárgyain,

c) emlékműveken, szobrokon,

d) a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12. § (3) bekezdésében meghatározott területeken.

4. Előzetes bejelentés alapján létrejövő közterület-használat

7. § (1) A Csanádapácai Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez (továbbiakban: hivatal) tett előzetes bejelentés alapján létrejövő közterület-használat esetei:

a) közterületbe benyúló védőtető (előtető) és ernyőszerkezet,

b) gazdálkodó szervezeteknek, a hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedények, konténerek 24 órát meghaladó elhelyezése,

c) a tömeges forgalmat lebonyolító üzletek bejárata melletti hulladékgyűjtő edényzet elhelyezése,

d) Csanádapáca község közigazgatási területén tevékenykedő közhasznú szervezetek által – az alapító okiratban foglalt tevékenységi körük szerinti – szociális, karitatív, vagy kulturális rendezvények megtartásához szükséges közterület-használat,

e) az üzlet bejárata melletti közterületen, összességében 1 m2 területet meg nem haladó, elhelyezett reklámot nem tartalmazó, maximum 2 db virágtartó edény, valamint hamutartó kihelyezése,

f) közterületen, illetve közúti járműre szerelt hangosító berendezés alkalmazásával történő reklámozás,

g) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezése,

h) közműveknek /elektromos-, gáz-, távfűtő-, víz- és csatornázási művek/, valamint a köztisztasági, postai és távközlési tevékenységgel foglalkozó szerveknek üzemviteli feladatok ellátását szolgáló közérdekű berendezések elhelyezése,

i) az országos és helyi közforgalmú vasutaknak, továbbá a közforgalmú közúti-, közlekedési vállalatoknak a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése,

j) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területhasználat.

(2) Az (1) bekezdés j) pontja kivételével a közterület-használatot, a használatot megelőzően a hivatalhoz legalább 30 nappal korábban be kell jelenteni.

(3) Az (1) bekezdésben felsorolt bejelentés-köteles közterület-használatok esetében a használat időtartama maximum 1 év lehet. Amennyiben a használó a lejáratot követően is igénybe kívánja venni a közterületet, azt ismételten be kell jelentenie a hivatalnak.

(4) Az (1) bekezdésben felsorolt közterület-használat – amennyiben ez a rendezvények és az egyéb közterületi tevékenységek koordinálása miatt szükséges – az önkormányzat írásbeli szakmai utasításának betartásával történhet.

5. Közterület-használati megállapodással létrejövő közterület-használat

8. § (1) A megállapodást átruházott hatáskörben a polgármester, mint használatba adó köti meg az igénybe vevővel, mint használóval (továbbiakban használó):

(2) Megállapodást kell kötni:

a) ideiglenes alkalmi árusításra, ideiglenes idényjellegű árusításra, valamint kitelepült árusításra,

b) reklámhoz, mobil tájékoztató és megállító táblák kihelyezésére,

c) önkormányzati hirdetőhelyen történő hirdetés elhelyezésére,

d) építési munkaterület 48 órát meghaladó igénybevételére,

e) tüzelőanyag 48 órát meghaladó elhelyezésére,

f) mozgóbolti és mozgó árusításra,

g) bank-automaták elhelyezésére,

h) film-, rádió- és televízió felvételre, ha annak időtartama az egy órát meghaladja,

i) vendéglátó-ipari előkert kihelyezésére,

j) tűzijátékhoz, kiállításhoz, vásárhoz, politikai-, sport-, és kulturális rendezvényekre,

k) üzlet homlokzata előtti területen árubemutató, göngyöleg elhelyezésére,

l) a közterületek, zöldterületek építése, fenntartása, karbantartása, javítása vagy az alatta fekvő közművezeték építése, felújítása, hibaelhárítása céljából történő igénybevételre.

6. A közterület-használati kérelem, bejelentés és a közterület-használati megállapodás tartalma

9. § (1) A közterület-használati kérelmet, bejelentést annak kell előterjesztenie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, a kérelmet a kivitelezőnek kell előterjesztenie.

10. § A közterület-használatra vonatkozó kérelmet, bejelentést a hivatalhoz kell benyújtani. A kérelem, bejelentés formanyomtatványát az 1. melléklet tartalmazza. A megállapodás megkötéséről – vagy annak megtagadásáról – a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül kell dönteni.

11. § (1) A bejelentésnek, megállapodás iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, lakóhelyének (székhelyének, vagy telephelyének) címét, jogi személyek, egyéni vállalkozók, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok esetén bankszámlaszámát és a számlavezető pénzintézet nevét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, az igénybe venni kívánt közterület nagyságát, helyét és a használatának módját, a napi árusítás időtartamának pontos meghatározását.

(2) A bejelentéshez, kérelemhez csatolni kell:

a) a kérelmező által folytatni kívánt tevékenység gyakorlására való jogosultság hitelt érdemlő igazolását,

b) zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozatot,

c) forgalmat befolyásoló közterület-használat esetén egy M = 1:1000, vagy M = 1:500-as méretarányú forgalomszabályozási tervet, a rendőrség hozzájárulását, valamint az érintett útvonalon tömegközlekedést lebonyolító szervezetek hozzájárulását,

d) közterületen történő felépítmény elhelyezése esetén a felépítmény konkrét helyének megállapítására alkalmas, lehetőleg szakember által készített M=1:500-as (esetleg M=1:1000-es) méretarányú helyszínrajzot, illetve a megjelenést ábrázoló tervet vagy fényképet,

e) kulturális rendezvény, vásár, mutatványos tevékenység, vagy egyéb, több ember részvételével járó hasonló rendezvény esetében a terület takarítására vonatkozó nyilatkozatot,

f) A Kormr.-ben engedélyhez kötött termék árusítására, vagy más ilyen tevékenység folytatására vonatkozó kérelemhez az ezen engedélyek, bizonyítványok, stb. meglétéről szóló nyilatkozatot.

12. § A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a használó nevét és állandó lakóhelye, telephelye címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) építési engedély köteles közterület-használat esetében a jogerős építési engedély kibocsátójának megnevezését, az engedély keltét és ügyiratszámát,

e) a megállapodás használatba adó részéről történő azonnali felmondása eseteit és az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

f) a közterület-használati díj mértékét és fizetésének módját.

13. § Amennyiben egy közterületi helyet több kérelmező kíván használni, a kérelmeket érkezési sorrendben kell elbírálni.

14. § A megállapodást meg kell küldeni a használatra jogosultnak, továbbá a közterület-használati díj beszedésével megbízott Pénzügyi ügyintézőnek.

7. Közterület-használati díj

15. § (1) A használó a közterület-használatért díjat köteles fizetni. A közterület-használati díj mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A negyedéves és annál rövidebb időtartamra szóló használat esetén a díj egy összegben, ennél hosszabb időtartam esetén, kérelem alapján félévente, negyedévente fizethető.

(3) A díjat a közterület-használatot megelőzően, de legkésőbb a megállapodásban megállapított fizetési határidőig kell megfizetni.

(4) A közterület-használati díj megállapítása szempontjából minden megkezdett m2 egésznek számít.

(5) A használó a közterület-használati díjat a tényleges üzemeltetésre tekintet nélkül köteles megfizetni.

(6) A közterület-használati díjat a megállapodáshoz csatolt készpénz átutalási megbízással vagy átutalással kell megfizetni, az önkormányzatnak a megállapodásban megadott bankszámlájára, melyről a pénzügyi ügyintéző számlát bocsát ki.

(7) A közterület-használati díjak befizetését a pénzügyi ügyintéző folyamatosan figyelemmel kíséri. Díjfizetés elmaradása esetén értesíti a jegyzőt, aki intézkedik a hátralék behajtásáról.

8. Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

16. § (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni a 7. § (1) bekezdésében foglalt, bejelentés alapján történő használat esetén.

(2) Az (1) bekezdés szerinti közterület-használat esetén is a használó köteles a használattal kapcsolatosan felmerülő – így különösen a közműfogyasztás díjaira, a terület helyreállítására, a takarításra, az irányító táblák elhelyezésére vonatkozó – költségeket valamint a rendezvény helyszínén és közvetlen környezetében a rendezvény kapcsán bekövetkezett károkat megtéríteni.

9. A közterület-használat megszűnése és a szabálytalan közterület-használat jogkövetkezményei

17. § (1) A közterület-használat megszűnik:

a) a megállapodásban meghatározott idő lejártával, vagy feltétel bekövetkezésével,

b) a megállapodásnak a használó által történő azonnali hatályú, illetve legfeljebb 8 nap felmondási idővel történő felmondásával vagy

c) a megállapodásnak a használatba adó részéről történő azonnali hatályú illetve 15 napra szóló felmondási idővel történő felmondásával.

(2) Használó a megállapodást határozatlan tartamú szerződés esetén 8 napos felmondási idővel indokolás nélkül, felmondhatja.

(3) A használatba adó a megállapodást azonnali hatállyal felmondhatja, ha:

a) a használó a közterületet nem a megállapodásban meghatározott célra és módon használja, vagy díjfizetési kötelezettségének kétszeri felszólításra nem tesz eleget,

b) a használó a közterületen folytatott tevékenységére jogosító okirat érvényessége megszűnt,

c) a közterület-használatot közérdekből kell megszüntetni.

(4) A használatba adó a határozatlan időre szóló megállapodást 15 nap felmondási idővel felmondhatja, amennyiben a terület más célú hasznosítását településpolitikai okok indokolják.

(5) A (2) bekezdés szerinti megszűnés esetében a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

(6) Nem köthető megállapodás azzal, akinek a használatba adóval szemben lejárt tartozása áll fenn.

(7) A közterület-használat megszűnéséről értesíteni kell a pénzügyi ügyintézőt.

18. § (1) A megállapodást átruházni csak az erre vonatkozó megállapodás alapján lehet.

(2) A közterület-használat megszűnése esetén a használó saját költségén köteles az eredeti állapotot helyreállítani. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni az előzetes bejelentés alapján folytatott közterület-használat esetén is.

(3) A közterület-használat megszűnése esetén a pavilont - közterület-használati díjfizetési kötelezettség mellett - akkor nem kell eltávolítani a közterületről, ha ott az építési szabályok szerint továbbra is fennmaradhat.

19. § (1)1 A 7. §-ban felsorolt esetek kivételével jogellenes a közterület-használat amennyiben valaki a közterületet

a) közterület-használati megállapodás nélkül,

b) közterület-használati megállapodásban meghatározott időtartam lejárta után,

c) a közterület-használati megállapodástól eltérő módon (így különösen a közterületet a megállapodásban rögzített céltól, tevékenységtől eltérő célra, illetve más tevékenység kifejtésére használja, vagy a megállapodásban meghatározott közterületnél nagyobb közterületet használ),

d) közterület-használati tilalom ellenére

használja.

(2)2 Az (1) bekezdés szerinti jogellenes közterület-használat esetén a jogosulatlan használó köteles a közterület használatát azonnal megszüntetni és a közterületet eredeti állapotában saját költségén – bármiféle kártérítési, kártalanítási vagy egyéb igény nélkül – azonnal helyreállítani.

(3)3 Amennyiben a jogosulatlan használó a használatot – felhívás ellenére – nem szünteti meg, az egyéb jogkövetkezményeken túl a használatba adó vagy megbízottja a közterületen elhelyezett dolgokat a jogosulatlan használó költségére és veszélyére eltávolíthatja.

(4)4 Az eltávolított dolgok őrizetére a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvénynek (a továbbiakban: Ptk.) a jogalap nélküli birtoklásra vonatkozó rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(5)5 A jogosulatlan használó csak az eltávolítás, a tárolás és a jogellenes használat miatti egyéb költségek megfizetése után veheti át az eltávolított dolgokat.

(6)6 Ha az eltávolított dolog tulajdonosa 5 napon belül nem jelentkezik, írásban értesíteni kell a tárolás helyéről. Ha közterületen elhelyezett dolog tulajdonosa ismeretlen, a felszólítást a helyben szokásos módon kell közzétenni.

(7)7 Ha a dolog tulajdonosa az eltávolítást követő 3 hónapon belül nem jelentkezik, a dolgot a használatba adó értékesítheti. Ha az értékesítés eredménytelen volt, a használatba adó a dolog megsemmisítését is elrendelheti.

20. § (1)8 A 19. § (1) bekezdés szerinti jogellenes közterület-használat a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak (közigazgatási szabályszegésnek) minősül és a jogosulatlan használóval szemben – ha cselekménye súlyosabb jogsértést: szabálysértést vagy bűncselekményt nem valósít meg – a közterület-használat díjának megfizetésére kötelezés mellett közigazgatási bírság szabható ki a (2)-(6) bekezdésben foglaltak szerint.

(2)9 A kiszabható közigazgatási bírság mértéke természetes személyek esetén legfeljebb kétszázezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében pedig legfeljebb kétmillió forint lehet.

(3)10 A közigazgatási bírság kiszabásáról és a bírság összegének meghatározásáról a jegyző dönt.

(4)11 A közterület-felügyelő a közterület használatának ellenőrzése során az (5) bekezdésben meghatározott mértékű helyszíni bírságot szabhat ki, ha a helyszíni intézkedés alkalmával annak jogszabályi feltételei fennállnak.

(5)12 A kiszabható helyszíni bírság mértéke természetes személyek esetén legfeljebb ötvenezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében pedig legfeljebb ötszázezer forint lehet.

(6)13 Ha az ügyfél a jogsértést nem ismeri el, a közterület-felügyelő a rendelkezésre álló adatok és jegyzőkönyv megküldésével tájékoztatja a jegyzőt az (1) bekezdés szerinti közigazgatási szabályszegés megtörténtéről a közigazgatási bírság kiszabása végett.

(7)14 A közigazgatási bírságot és a helyszíni bírságot a döntés véglegessé válásától számított 15 napon belül kell befizetni Csanádapáca Község Önkormányzatának költségvetési számlájára.

(8)15 Az (1)-(7) bekezdésben nem szabályozott kérdésekben a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(9)16

(10)17

(11)18

10. Különös rendelkezések

21. § Idény-jellegű kitelepüléssel történő közterület-használatra csak egy szezonra köthető megállapodás.

22. § (1) A közút területének közlekedésre szolgáló részén – a járda kivételével – kereskedelmi és egyéb nem közlekedési célú tevékenység nem folytatható. A közút területének egyéb részén, és a közút mellett a közút forgalombiztonságát érintő kereskedelmi tevékenység csak a közút kezelőjének hozzájárulása esetén végezhető.

(2) Az üzlettel nem rendelkező vállalkozóval /kereskedővel/ üzletportál előtti közterületen – 5 m-en belül - az érintett (szomszédos) üzlettulajdonosoktól azonos profilban csak akkor köthető megállapodás, ha ahhoz az érintett üzlettulajdonosok hozzájárultak.

(3) Göngyöleg tárolására vonatkozó megállapodást legfeljebb 1 hét időtartamra lehet kötni.

23. § Gyepfelületre, parkosított területre, valamint nem parkolás céljára szolgáló térburkolattal ellátott közterületre gépjárművel behajtani, beállni tilos.

24. § A tömegrendezvény megtartására vonatkozó közterület-használati megállapodást a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III.8.) Korm. rendeletben meghatározottak szerint kell megkötni.

11. A közterület használójának kötelezettségei

25. § (1) A közterület használója köteles az igénybe vett területet és környezetét folyamatosan tisztán és rendezett állapotban tartani és a keletkezett hulladék, szemét elszállíttatásáról, továbbá a zöldterületen lévő reklámtábla 1 m-es környezetében a zöldterület karbantartásáról gondoskodni.

(2) Közterületen szervezett alkalmi rendezvény esetén a használó e kötelezettségének a rendezvény befejezését követő 12 órán belül köteles eleget tenni.

(3) A használó köteles a megállapodást, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket (többek között: vállalkozói, működési engedély) a helyszínen tartani és azokat az önkormányzat ellenőrzéssel megbízott képviselője, a szakhatóságok, vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.

12. A közterület-használat ellenőrzése

26. § (1) A közterület használatát – beleértve a rendelet 9. § (1) bekezdés és 22. §-ban felsorolt esetet – az Önkormányzat megbízott képviselője jogosult és köteles ellenőrizni.

(2) A közterület használója köteles az ellenőrzésre jogosultak kérésére a használatra jogosító okiratokat (megállapodás, befizetést igazoló pénzügyi bizonylat) bemutatni.

(3) Mentesül a használó a megállapodás megszegésének – e rendeletben meghatározott – jogkövetkezményei alól, ha az említett okiratokat az ellenőrzésre jogosultnak 48 órán belül bemutatja.

13. Az üzemen kívül helyezett járművekre vonatkozó előírások

27. § (1) Közterületen 30 napot meghaladóan tárolt üzemen kívül helyezett jármű tulajdonosával, vagy üzembentartójával (a továbbiakban: tulajdonos) szemben a rendőrhatóság, vagy az út kezelője a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 15.) KpM–BM rendelet 59. § (3) bekezdése szerinti eljárást folytatja le.

(2) A közút kezelőjének az (1) bekezdés szerinti intézkedése esetén a jármű elszállítását megelőzően az intézkedés kezdeményezőjének és szakember jelenlétében jegyzőkönyvet kell felvenni, melynek tartalmaznia kell a jármű műszaki állapotának leírását, annak alváz- és motorszámát, a járműben található tárgyak felsorolását és a járműről készített fényképet, vagy videó felvételt.

(3) Az elszállított jármű tárolását tároló helyen kell biztosítani.

(4) A tároló helyre történő szállítást követően az ismert tulajdonost értesíteni kell és egyben írásban fel kell szólítani arra, hogy a járművét a tároló helyről 15 napon belül szállítsa el, és a felmerült költséget fizesse meg. Ismeretlen tulajdonos esetén a felszólítást a helyben szokásos módon kell közzé tenni.

(5) A tároló helyen a járművek tárolásáról és őrzéséről a beszállítástól számított 90 napig kell gondoskodni. A szállítás és a tárolás költségei a tulajdonost terhelik. A tárolással megbízott csak a felmerült költségek megtérítését követően köteles a járművet a jelentkező tulajdonosnak átadni.

(6) Az üzemképtelen járműben talált dolgok értékesítésére vagy megsemmisítésére a Ptk. találásra vonatkozó előírásait kell alkalmazni.

14. A közút nem közlekedési célú igénybevétele

28. § (1) A közút nem közlekedési célú igénybevételének részletes szabályait a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény és a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V.31.) KHVM rendelet határozza meg.

(2) A közterület és közút igénybevételéért fizetendő díjakat a 1. melléklet, a benyújtáshoz használt kérelmeket a 2. melléklet és 3. melléklet tartalmazza.

15. Játszóterek használatának rendje

29. § (1) A játszótereken jól látható helyen el kell helyezni a használat rendjét tartalmazó táblát, valamint a játszótéri eszközök azon fotóit (rajzait), melyek tartalmazzák az egyes játszótéri eszközök vonatkozásában az ajánlott korosztály megjelölését, és maximális terhelhetőségét.

(2) A játszóterek felszerelését a hatodik életévüket be nem töltött gyermekek kizárólag szülő vagy nagykorú felügyelete mellett használhatják.

(3) A hatodik életévüket betöltött, de tizennegyedik életévüket még el nem ért gyermekek, illetve fiatalkorúak a játszóterek felszerelését a szülő felügyelete nélkül is, de a szülők felelőssége mellett jogosultak használni.

(4) A játszótéri eszközöket tizenhat éven felüliek nem használhatják.

(5) Tilos a játszótéri eszközök használata 21 órától 07 óráig.

(6) Tilos a játszóterek 5 méteres körzetén belül dohányozni, kivéve a dohányzásra kijelölt helyeken.

16. Szeszes ital fogyasztás korlátozásának szabályai

30. § (1) A közterületeken szeszes italt fogyasztani - kivéve a (2) bekezdésben foglalt eseteket - tilos.

(2) A szeszes ital fogyasztás tilalma nem terjed ki:

a) az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátó egységre, annak előkertje, kitelepülése területére, nyitvatartási időben,

b) az engedéllyel szervezett és engedéllyel rendelkező rendezvény területére, a rendezvény ideje alatt,

c) minden év december 31-én 18.00 órától következő év január 1-jén 08.00 óráig terjedő időszakra.

17. Záró rendelkezések

31. § Ez a rendelet 2013. június 1-jén lép hatályba.

32. § (1) E rendeletben foglaltakat a hatálybalépéskor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Aki jelen rendelet hatálybalépésének napján az 1. §-ban meghatározott közterületet megállapodás nélkül használja, a rendelet hatálybalépésének napjától számított 90 napon belül az e rendelet szerinti közterület-használati megállapodás iránti kérelmet köteles benyújtani. Ebben az esetben a kérelmező jogosult a közterület adott részének használatára.

(3) Azzal szemben, aki a (3) bekezdés szerinti megállapodást nem kérelmezi, illetve elutasított kérelme ellenére a közterületet tovább használja, a jogosulatlan közterület-használat szabályait kell alkalmazni.

(4) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Csanádapáca Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület használat rendjéről szóló 11/1998. (XII.29.) Kt. rendelete, valamint az azt módosító 6/2001. (VII.11.) önkormányzati rendelet, a 14/2005. (X.10.) önkormányzati rendelet és a 2/2006. (II.15.) önkormányzati rendelet, továbbá Csanádapáca Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a piaci helypénz és mázsadíjról szóló 5/1999. (III.11.) számú önkormányzati rendelete és azok módosításai.

1

A 19. § (1) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 19. § (2) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 19. § (3) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 19. § (4) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 19. § (5) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 19. § (6) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 19. § (7) bekezdését a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

8

A 20. § (1) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A 20. § (2) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

10

A 20. § (3) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

11

A 20. § (4) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

12

A 20. § (5) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

13

A 20. § (6) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

14

A 20. § (7) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

15

A 20. § (8) bekezdése a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

16

A 20. § (9) bekezdését a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

17

A 20. § (10) bekezdését a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

18

A 20. § (11) bekezdését a Csanádapáca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

19

A hatálybalépés időpontja 2021.08.15.