Uzsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 01

Uzsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.02.01.

Uzsa Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet területi hatálya kiterjed a Lesenceistvánd Község közigazgatási területén Lesenceistvánd Község Önkormányzata tulajdonában lévő , külön megállapodás alapján Uzsa Község Önkormányzatával ( a továbbiakban: Önkormányzat ) közösen fenntartott , az ingatlan nyilvántartásban Lesenceistvánd 093 hrsz.-ú , 1 ha 1419 m2 területű köztemetőre (a továbbiakban: köztemető).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével, a temetkezési szolgáltatási vállalkozási és egyéb – a köztemető területén végzett - vállalkozási tevékenységekre.

(3)2

II. A köztemető fenntartása, üzemeltetése

2. § A köztemető fenntartásáról az Önkormányzat az 1. § (1) bekezdésében hivatkozott külön megállapodásban foglaltak

figyelembevételével gondoskodik.

3. § A közös fenntartásban lévő köztemető infrastrukturális létesítményei:

a) ravatalozó,

b) tároló-hűtő,

c) ivóvíz közkifolyók.

4. § A fenntartó ön kormányzatok feladata a köztemető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek, valamint sírhelytáblainak (parcella) kialakítása a megállapodásban foglaltak figyelembevételével.

5. § A temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetés nem alkalmazható.

III. A köztemető használatának szabályai

6. § (1) A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga mindenkit megillet.

(2) A köztemető rendjét a bejáratnál ki kell függeszteni.

(3) A temetési hely felett rendelkező köteles a temetőhasználatra vonatkozó jogszabályokat és jelen rendeletben foglaltakat betartani, a megváltott helyet gondozni, környezetét gyommentesítéssel vagy fűnyírással rendben tartani.

(4) A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig/sírboltig tartó terület, út (kivéve: fő közlekedési út) fele.

7. § A temetőben tilos:

a) nyitvatartási időn túl tartózkodni,

b)3 Sírhely körül beton lépcsőt, padot vagy egyéb tárgyat elhelyezni

c) szemetelni,

d) avar, elszáradt koszorút, virágmaradványt elégetni,

e) lebontott sírjelet, síremléket tárolni,

f) szinteket folyókákkal, árkokkal, töltésekkel megváltoztatni,

g) a sírhelyek, sírboltok, urnatemető helyek bekerítése,

h) hirdetményt elhelyezni,

i) kutyát – a vakvezető kutya kivételével – bevinni,

j) gépjárművel, motorkerékpárral behajtani és ott közlekedni. Ez a tiltás nem vonatkozik mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre illetve egyéb gépjárművekre (pl. mentőautó, tűzoltóság, egyéb kárelhárítás) rendkívüli élethelyzetben.

8. § A temetőben keletkezett hulladékot a kihelyezett hulladékgyűjtőkben kell elhelyezni. A hulladékgyűjtők rendszeres ürítéséről és elszállításáról az üzemeltető gondoskodik.

9. § A temetőben

a) sírgondozást a temetkezési hellyel rendelkezni jogosult, és az elhunyt hozzátartozói;

b) a temető üzemeltetője;

c) a temetkezési szolgáltatásokat arra jogosult vállalkozó, illetve gazdálkodó szervezet;

d) egyéb munkálatokat (a síremlék bontási, állítási, sírbolt építési, bontási, valamint a fenntartó megbízásából beruházási, javítási, felújítási feladatokat) szabadon választott magán vagy jogi személy végezhet.

10. § A temetkezési helyen annak birtokosa által végezhető munkálatok:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása;

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése;

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2m-es magasságot,

d) a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően mécses, vagy gyertya gyújtása;

e) a jogszabályi előírásoknak megfelelő síremlék, sírjel létesítése.

11. § (1)4 A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást és a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – a temető üzemeltetőjének – a munkavégzés megkezdése előtt legalább 10 nappal – írásban be kell jelenteni a Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén, 8319 Lesenceistvánd, Kossuth u.145 (a továbbiakban: Hivatal), megjelölve a munkálatok várható időtartamát. Síremlék állításának vagy felújításának szándéka esetén a bejelentéshez mellékelni kell a síremlékről készült méretarányos rajzot és a sírfelirat szövegét. A bejelentés elmulasztásáért a munkát végző kivitelező és megrendelő is felel.

(2) Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával a temetőben nem dolgozhatnak, továbbá munkájukkal semmilyen más esetben nem zavarhatják a búcsúztatási és temetési szertartásokat.

(3) Építőanyagot a temetőbe szállítani, építési vagy bontási munkákat megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltetőnek történt bejelentést követően szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építésnél ömlesztett anyagot (pl.: beton) csak vaslemezen lehet előkészíteni.

12. § (1) A temetkezési szolgáltatást végző ravatalozó használati díjat és temető üzemeltetési hozzájárulási, a temetőben üzletszerű tevékenységet végző vállalkozó, illetve gazdálkodó szervezet temetőüzemeltetési hozzájárulási díjat köteles fizetni.

(2) A díjat a tervezett munka, illetve a temetési hely igénybejelentésekor az üzemeltető részére kell megfizetni. A befizetésről szóló bizonylatot a munka megkezdése előtt a Hivatalban be kell mutatni.

(3) A ravatalozó használati és a temetőüzemeltetési hozzájárulási díjat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott fizetendő díj a közös fenntartásról szóló megállapodás szerint Lesenceistvánd Község Önkormányzatát illeti.

13. § A sírásás tervezett időpontját a temetési szándék bejelentésekor kell megjelölni.

14. § A temető használatával kapcsolatos bejelentéseket a fenntartóhoz kell benyújtani, aki szabálytalanság észlelése esetén arra a szabálytalanság elkövetőjének figyelmét felhívja és a szükséges intézkedést megteszi.

IV. Temetkezési helyek

15. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcellák), a sírhelytáblákat sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

(2) A temetési helyek nyilvántartását az üzemeltető vezeti.

(3) Temetkezési hellyel az rendelkezik, aki megváltotta.

16. § Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, vagy az eltemettetésére kötelezettnek a rendelet 2. mellékletében meghatározott díjat kell fizetnie.

17. § (1) A temetkezési hely feletti rendelkezési jog időtartama (sírhely-használati idő) általánosan 25 év, továbbá

a) sírbolt esetén 60 év,

b) urnafülke, urnasírhely esetén: 10 év

c) urnasírbolt esetén: 20 év.

(2) Az újból megváltott temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama az újbóli megváltás idején érvényes időtartammal azonos.

(3) A megváltási, használati időtartam leteltét követően a sírboltot 5 éven belül, a sírhelyet 3 éven belül, az urnafülkét 1 éven belül lehet megváltani, ezt követően az üzemeltető jogosult azt kártérítési igény nélkül ismételten felhasználni.

18. § (1)5

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, gyermeksírok esetén 30 cm-nek kell lennie.

19. § (1) A jogszabályokban foglalt feltételek megléte esetén mélyített felnőtt sírhelybe a rendelet 2. mellékletében foglalt pótdíj megfizetése ellenében rátemetés végezhető.

(2) Felnőtt sírhelybe koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül – e rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében – a sírban még 2 urna helyezhető el. Urnás rátemetésnél a koporsós temetési hely használati ideje nem hosszabbodik meg.

(3) Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenniük.

(4)6

(5)7 Urnasírba legfeljebb 4 urna helyezhető el.

20. §8 (1) A temetési hely kijelölését az eltemettetőnek az üzemeltetőtől kell kérni. A temetési szándékot a megváltott temetési helyek igénybevételekor és mindenkor be kell jelenteni az üzemeltetőnek. Ugyancsak be kell jelenteni bármely okból bekövetkező sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot. Ilyen esetben a bejelentéskor be kell mutatni a temetési hely megváltását igazoló számlát vagy befizetési csekket egyéb iratot, mellyel bizonyítani vagy legalább valószínűsíteni lehet a rendelkezési jogosultságot.

(2) A koporsós rátemetéshez sírnyitási engedély szükséges. Az engedélyt az üzemeltető felé be kell mutatni.

(3) Újonnan megkezdett sorokban csak a soron következő sírhelyet lehet igényelni.

(4) A temetőben lévő sírboltok felnyitásához minden esetben, a sírok felnyitásához a 25 éves porladási idő eltelte előtt az illetékes hatóság engedélye szükséges.

21. §9

V. Záró rendelkezések

22. § (1) E rendelet - a 21. § kivételével – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 21. § rendelkezései 2014. január 1. napján lépnek hatályba.

1. melléklet

Köztemető igénybevételi díjak

1. Ravatalozó használati díj: 5.000,-Ft/alkalom.

1a.10 Temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj: 1.000,- Ft/alkalom.

1b.11 A temetőben üzletszerűen végzett vállalkozási tevékenység esetén alkalmanként fizetendő temető fenntartási hozzájárulás mértéke: 1.000,- Ft/alkalom

1c.12 Fenti díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.

2.13

3.14

2. melléklet

Temetőhely használati díjak

1. Felnőtt sírhelyek

ca) egyes 8.000,- Ft

cb) kettes 16.000,- Ft

a) egyszemélyes 8.000,- Ft

b) kétszemélyes 16.000,- Ft

c) rátemetés esetén

d) urna sírhely 5.000,- Ft

2. Gyermek sírhely 0,- Ft

3. Sírboltok 35.000 ft./férőhely

5.15

4.16 Az újravásárlási díj mindenkor megegyezik az újraváltás időpontjában érvényes megváltási díjjal.

4.1. Behajtási díj: 0,- Ft

4.2. Az árak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.

1

A bevezető az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (3) bekezdését az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 7. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 7. § b) pontja az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 11. § (1) bekezdése az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 18. § (1) bekezdését az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 7. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 19. § (4) bekezdését az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 7. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 19. § (5) bekezdését az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

8

A 20. § az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

9

A 21. §-t az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 7. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

10

Az 1. melléklet 1a. pontját az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdése iktatta be.

11

Az 1. melléklet 1b. pontját az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdése iktatta be.

12

Az 1. melléklet 1c. pontját az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdése iktatta be.

13

Az 1. melléklet 2. pontját az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 7. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

14

Az 1. melléklet 3. pontját az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 7. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 2. melléklet 5. pontját az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 7. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 2. melléklet 4. pontja az Uzsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.