Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013.(VI.28.) önkormányzati rendelete

Őcsény község nemzeti vagyonáról

Hatályos: 2022. 11. 23

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013.(VI.28.) önkormányzati rendelete

Őcsény község nemzeti vagyonáról

2022.11.23.

Őcsény Község Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 6. pontjában 5. § (2) bekezdés b)-c) pontjában, 6. § (5) bekezdésben, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében; és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. §. (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés e) pontja és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Őcsény Község Önkormányzata (továbbiakban önkormányzat) vagyonára terjed ki.

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás célú helyiségek bérletére e rendeletet a lakások és helyiségek bérletéről szóló 16/2012(IX.28.) sz. önkormányzati rendeletben nem szabályozott kérdésekben kell alkalmazni.

3. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon tulajdonosi joggyakorlója Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testülete.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon működtetésének feladatát –ha jogszabály vagy a képviselő-testület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik- az Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban Hivatal) látja el.

(3) A (2) bekezdés szerinti feladatellátás során a hasznok szedéséből származó bevételek az önkormányzatot illetik meg.

4. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó ügyekben a képviselő-testületet Őcsény község polgármestere képviseli.

(2) A képviselő-testület kizárólagosan jogosult az ötszázezer forint összeghatárt meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó kötelezés elengedésére, az egy évet meghaladó időtartamú részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

(3) A képviselő-testület az alább felsorolt tulajdonosi, jogok és kötelezettségek tulajdonosi joggyakorlására a polgármestert hatalmazza fel.

a) a képviselő-testület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírása;

b) a képviselő-testület szerződéskötésről szóló döntése alapján, amennyiben a testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el, az önkormányzati határozat keretei között a szerződés szövegének megállapítása, elfogadása, a szerződés aláírása;

c) az önkormányzat vagyonának, továbbá jogos érdekeinek védelme céljából szerződés felbontására, vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtétele, az önkormányzat igényeinek érvényesítését célzó jognyilatkozatok kiadása;

d) az önkormányzati igények érvényesítése, az önkormányzat jogvédelme érdekében közigazgatási, peres, vagy nem peres eljárás megindítása;

e) telekalakítási eljáráshoz, valamit közút, közterület területének településrendezési terv végrehajtása során történő rendezése miatt szükségessé váló adásvételi és csereszerződések megkötése nettó 1.000.000,- Ft-ot meg nem haladó értékre;

f) településrendezési tervben közút, vagy egyéb közterület rendeltetésű ingatlan tulajdonjogának ellenérték nélküli megszerzését tartalmazó szerződések megkötése;

g) közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot, vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések megkötése feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást, vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési terv szerinti felhasználhatóságában;

h) az önkormányzat, mint jogosult javára vezeték-, szolgalmi- és használati jogot biztosító szerződések megkötése nettó 1.000.000,- Ft értékhatárig;

i) szerződéskötés a nem beépíthető, önállóan gazdaságos módon nem használható földrészletek hasznosítására,

j) az ötszázezer forint összeghatárt nem meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy év időtartamon belüli részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

5. § A polgármester a költségvetés féléves és éves beszámolójának tárgyalásakor beszámol a képviselő-testületnek a rendelet 4. §. (3) bekezdése szerinti felhatalmazáson alapuló tevékenységről.

6. § A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó döntési javaslatot a Pénzügyi Bizottság véleményének előzetes kikérése mellett a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

II. Fejezet

A törzsvagyonra vonatkozó rendelkezések

7. § (1) Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona körébe tartozó és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő vagyonelemeket a képviselő-testület nem határoz meg.

(2) A forgalomképtelen vagyonelemeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

8. § (1) A korlátozottan forgalomképes vagyonelemeket a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésében meghatározott korlátozottan forgalomképes vagyonelemek hasznosítása rendeltetésük sérelmét nem eredményezheti, elidegenítésükre e rendelet keretei között akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik, vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, amelyre tekintettel jogszabály vagy a tulajdonosi joggyakorló a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította. E bekezdésben foglalt szabályokat a helyi döntés alapján korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak esetében alkalmazhatóak.

(3) A (2) bekezdésben foglalt tényállás megállapítása a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

9. § A törzsvagyon körébe tartozó vagyonelemek használói kötelesek a tőlük elvárható gondoskodással eljárni a használat, illetve az üzemeltetés során, e kötelezettség teljesítéséért a használó intézmények, illetve gazdasági társaságok vezetői felelnek.

III. Fejezet

Üzleti vagyon

10. § Az üzleti vagyon elemeket a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

IV. Fejezet

A hasznosítás szabályai

11. § (1) A nettó 5 millió forint értékhatárt meghaladó vagyonelemet –ha törvény kivételt nem tesz- csak versenyeztetés (a továbbiakban pályázat) útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet hasznosítani.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a képviselő-testület határozattal jelöli ki hasznosításra az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) a hasznosítás módja,

d) a pályázati feltételek meghatározása.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó vagyonelem hasznosítását, ha törvény vagy a képviselő-testület a hasznosításról rendelkező határozata másként nem rendelkezik, versenyeztetni nem kell, azonban a hasznosítási lehetőséget nyilvánosan közzé kell tenni az önkormányzat weblapján.

12. § A 11. §. (1) bekezdése alapján a versenyeztetés a rendelet 4. melléklete szerinti Pályáztatási Szabályzat előírásai szerint kell lebonyolítani.

13. § A képviselő-testület által üzleti bérbeadásra kijelölt nem lakás célú helyiség bérbeadására a Pályáztatási Szabályzatot a lakások és helyiségek bérletéről szóló 16/2012.(IX.28.) sz. önkormányzati rendeletben nem szabályozott kérdésekben kell alkalmazni.

V. Fejezet

A vagyon átruházásának szabályai

14. § A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a képviselő-testület határozattal jelöli ki értékesítésre vagy cserére az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) az átruházás módja,

d) pályázat esetén a pályázati feltételek meghatározása,

e) árverés esetén az árverésre bocsátás szándékának kinyilvánítása,

f) csere esetén a csere célja, csereügylet keretében átruházandó és megszerzendő vagyontárgyak megjelölése, forgalmi értéke.

15. § (1) A nettó 10 millió forint értékhatárt meghaladó vagyonelemeket –ha törvény kivételt nem tesz- csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet értékesíteni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó értékű vagyonelem, ha jogszabály másként nem rendelkezik, a képviselő-testületnek az értékesítésről szóló határozata alapján nyilvános hirdetés útján értékesíthető.

16. § Településrendezési terv végrehajtását célzó, nem önálló ingatlanként nyilvántartott földrészlet értékesítése, vagy cseréje esetén nyilvános meghirdetés nélkül kell a szerződést megkötni, a forgalmi érték vagy a számviteli nyilvántartás szerinti érték megjelölésével.

17. § A tulajdonközösség megszüntetése érdekében kötendő önkormányzati tulajdonú ingatlan tulajdoni hányadrészének tulajdonostárs általi megváltása esetén a fogalmi érték megjelölésével kell a szerződést megkötni.

VI. Fejezet

A vagyonszerzés szabályai

18. § (1) Az önkormányzati vagyon gyarapításáról a polgármesternek a Pénzügyi Bizottság állásfoglalásával ellátott javaslat alapján a képviselő-testület dönt.

(2) A vagyongyarapításról a képviselő-testület határozattal dönt, az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi érték megjelölése,

c) a szerzés módja,

d) az önkormányzat által vállalt fizetési feltételek,

e) az önkormányzat ajánlati kötöttségének időtartama.

(3) Ingatlantulajdon megszerzése esetén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a továbbhasznosítási lehetőségeit, illetve a várható üzemeltetési költségek körét és nagyságát is.

(4) Önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyontárgyról forgalmi értékbecslést kel készíttetni.

19. § Az önkormányzat törvény által előírt, vagy önként vállalat feladata ellátásához ingatlant bérelhet, albérletbe vehet, vagy használatba, egyéb módon hasznosításra átvehet, erről a Képviselő-testület a polgármester javaslata és a Pénzügyi Bizottság állásfoglalása alapján hoz döntést.

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

20. § A képviselő-testület részére az önkormányzat vagyonának alakulásáról, a vagyonállapotról a rendelet 5. melléklete szerinti vagyon kimutatást kell elkészíteni és az önkormányzat elemi költségvetési beszámolójához csatolni.

21. § E rendelet mellékletei:

1. melléklet: A forgalomképtelen törzsvagyonba sorolt vagyonelemek

2. melléklet: A korlátozottan forgalomképes törzsvagyonba sorolt vagyonelemek

3. melléklet: Az üzleti vagyonba sorolt vagyonelemek

4. melléklet: Pályáztatási Szabályzat

5. melléklet: Vagyonkimutatás formanyomtatvány.

22. § (1) Ez a rendelet 2013. július 28.-án lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti az Őcsény község nemzeti vagyonáról szóló 15/2012. (IX.28.) önkormányzati rendelet.

Fülöp János polgármester

Pollák Csaba jegyző

1

Az 1. melléklet az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 3. melléklet az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.