Pörböly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(VII.16.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

Hatályos: 2024. 01. 01

Pörböly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(VII.16.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

2024.01.01.

Pörböly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdés a)-g) pontjai alapján kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1). bekezdésének (a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1). bekezdésének 21. pontjában, és a Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdésének d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Pörböly község közigazgatási területén, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek, illetve a településen található szennyvízbekötés nélküli ingatlanokon keletkező háztartási szennyvizek begyűjtésére.

(2) A Képviselő-testület az üdülő- és ideiglenesen használt ingatlanokra eltérő szabályozást nem állapít meg, azokra e rendelet szabályait kell alkalmazni.

A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje, a szolgáltató jogai és kötelezettségei.

2. § (1) Pörböly község közigazgatási területén a Képviselő-testület felhatalmazása alapján a Eke Jánosné (7140 Bátaszék, Mozi tér 2.) (a továbbiakban: Szolgáltató) látja el a szippantott szennyvíz begyűjtésével, szállításával és elhelyezésével kapcsolatos feladatokat.1

(2) A szippantott szennyvíz befogadására a Egyesült Regionális Önkormányzati Viziközmű Zrt. székhely: 7100 Szekszárd, Epreskert u. 9) bátaszéki szennyvíztelepét (a továbbiakban: Befogadó) kell használni.

3. § (1) A Szolgáltató a közszolgáltatást a külön jogszabály által meghatározott műszaki, közegészségügyi követelményeknek megfelelően köteles ellátni.

(2) A települési folyékony hulladék elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(3) A szállításra használt eszközökön a Szolgáltató nevét, címét az alapszíntől eltérő színű, jól olvasható betűnagyságú felirattal fel kell tüntetni.

(4) Amennyiben a közszolgáltatás teljesítéséből eredően szennyezés keletkezik, a közszolgáltató köteles a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, a kárelhárításról, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról gondoskodni.

4. § (1) A Szolgáltató a megrendeléstől számított 72 órán belül köteles elvégezni a munkát.

(2) A Befogadó a vízellátási adatok alapján nyilvántartást köteles vezetni az ivóvízhálózatba bekapcsolt, de a szennyvízhálózatba be nem kapcsolt fogyasztók vízfelhasználásról, a szolgáltatása során ezekről a helyekről elszállított szennyvíz mennyiségéről.

(3) A Szolgáltató az adatkezelés során köteles az információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló 2011. évi. CXII. törvény rendelkezéseit betartani.

Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei

5. § (1) Valamennyi ingatlan tulajdonosa köteles a keletkező háztartási szennyvizet vízzáró tartályba, aknába gyűjteni, és azt a közszolgáltató részére átadni.

(2) A tulajdonos a vízzáró szennyvízgyűjtőben összegyűjtött és ideiglenesen tárolt szennyvizet az 2. §. (1) bekezdésében megjelölt Szolgáltatóval köteles elszállíttatni.

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után köteles a jelen rendelet melléklete szerinti díjat megfizetni.

(4) A tulajdonos a szolgáltatással, munkavégzéssel kapcsolatban a Szolgáltatónál jogosult panaszt tenni. Amennyiben a Szolgáltató a panasz alapjául szolgáló körülmény, cselekményt, vagy gyakorlatot nem tudja megváltoztatni, köteles a beadványt 8 napon belül a település jegyzőjéhez továbbítani.

(5) Az ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltatás elvégzése érdekében, a Szolgáltatóval együttműködni és a részére szükséges információkat megadni.

(6) A Szolgáltató az ingatlan tulajdonossal közszolgáltatói szerződést köt.

(7) A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei:

a) a szerződő felek megnevezése és azonosító adatai:közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy neve, lakcíme, születési helye, és ideje, anyja neve,; gazdálkodó szervezetek adószáma és számlavezető pénzintézete,

b) a közszolgáltatás igénybevételének napja

c) a teljesítés helye pontos cím szerint

d) a tárolóedény űrtartalma

e) a befogadó hely megjelölése

f) közszolgáltatás díjának megfizetésének módja

g) a szerződés felmondásának feltételei.

h) az irányadó jogszabályok meghatározása

i) polgári peres eljárás esetén a kizárólagos illetékességgel eljáró bíróság megjelölése

Közszolgáltatási szerződés létrejötte az Önkormányzat és a Szolgáltatást végző között

6. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a Közszolgáltatóval a közszolgáltatás ellátására írásban közszolgáltatói szerződést köt.

(2) A közszolgáltatási szerződésnek legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:

1. A szerződő Önkormányzat (nevét, címét, képviselőjét, adószámát)

2. a szolgáltató azonosító adatait (név, cím)

3. a közszolgáltatási tevékenység megnevezése

4. a közszolgáltatási tevékenységgel érintett területet

5. a közszolgáltatási tevékenység végzésének időtartamát

6. a háztartási szennyvizet befogadó létesítmény megnevezését

(3)2 A közszolgáltatási szerződést a felek 2027. december 31. napjáig kötik.

(4) A közszolgáltatói szerződést az önkormányzat csak akkor mondhatja fel, ha a közszolgáltató:

1. a közszolgáltatás ellátása során a környezet védelmére és a vízgazdálkodásra vonatkozó jogszabályok, vagy rá vonatkozó hatósági határozat előírásait súlyosan megsérti, és ennek tényét a bíróság vagy hatóság megállapítja;

2. a szerződésben megállapított kötelezettségét neki felróhatóan súlyosan megsérti.

(5) A teljesítés megkezdését követően a Közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést akkor mondhatja fel, ha

a) az önkormányzat a közszolgáltatási szerződésben meghatározott kötelezettségét – a közszolgáltató felszólítása ellenére –súlyosan megsérti, és ezzel a közszolgáltatónak kárt okoz, vagy akadályozza a közszolgáltatás teljesítését, vagy

b) a közszolgáltatási szerződés megkötését követően hatályba lépett jogszabály a közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeit, úgy változtatja meg, hogy a közszolgáltatónak a közszolgáltatás szerződésszerű teljesítése körébe tartozó lényeges és jogos érdekeit jelentős mértékben sérti.

(6) A felmondási idő legalább két hónap, legfeljebb hat hónap lehet.

(7) A közszolgáltatási szerződés felmondása esetén az önkormányzatnak intézkednie kell, hogy a felmondási idő lejártát követően a közszolgáltatás biztosított legyen.

A közszolgáltatás díja

7. § A mindenkori érvényes díjról a Szolgáltató a végzendő tevékenység feltüntetésével díjjegyzéket köteles készíteni.(1. melléklet)

8. § A Szolgáltató a díjat a szolgáltatás elvégzését követően azonnal, számla alapján jogosult beszedni.

Záró rendelkezések

9. § (1) Az e rendelettel összefüggő tevékenységeket, a rendelet végrehajtását Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője vagy megbízottja ellenőrzi.

(2) E rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

Sipos Lajos polgármester

Balogh Györgyi jegyző

1

Módosította a 12/2014. (XII.22.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2014. december 23. napjától.

2

A 6. § (3) bekezdése a Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.