Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (IX.27). számú önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatával kapcsolatos feltételekről

Hatályos: 2016. 12. 03

Szerkesztés.Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testülete A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, a filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:..

1.§ A filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használattal (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben meghatározott hatásköröket a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át, azokat a polgármester gyakorolja.

Szerkesztés...

„2.§ Az önkormányzat a közterületek filmforgatási célú használatát a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 3. mellékletében meghatározott díj ellenében biztosítja.”[1]

.

3.§ (1) Filmforgatás célú közterület-használat díjára vonatkozóan mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(2) Díjkedvezményt a képviselő-testület nem ad.

Szerkesztés...

4.§ (1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat. (időbeli és területi korlát)

Szerkesztés...

5.§ (1) Turisztikailag kiemelt, központi terület:: a település egész belterülete.

(2) A turisztikailag kiemelt területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet.

Szerkesztés...

6.§ A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

Szerkesztés...

7.§ (1) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(2) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

Szerkesztés...

8.§ Jelen rendelet 2013. október 01-én lép hatályba.


Mátraszele, 2013. szeptember  26.



Vincze László                                                                                 Babjákné Bocsok Anna

  polgármester                                                                                                           jegyző


Záradék:


A mai napon kihirdetve: Mátraszele, 2013. szeptember 27.


                                                                                                    ………….……….

                                                                                               Babjákné Bocsok Anna

                                                                                                      jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 9/2016. (XII.02.) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2016.XII.03-tól