Sumony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013.(XII.23.) önkormányzati rendelete

A települési hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2016. 06. 30

Sumony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013.(XII.23.) önkormányzati rendelete

A települési hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

2014.01.01.

Sumony Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 35. §-ban kapott felhatalmazás és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Bevezető rendelkezés

1. § A képviselő-testület annak érdekében, hogy a jogszabályokban meghatározott hulladékgazdálkodási feladatait a korszerű környezetvédelem követelményei szerint teljesítse, érvényesíteni kívánja a Ht.-ben rögzített elveket, és a jelen rendeletben foglaltak szerint települési hulladék kezelésére kötelezően ellátandó és igénybe veendő hulladékgazdálkodási közszolgáltatást tart fenn.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya a közszolgáltató szállító eszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, vagy egyéb módon, a közterületen vagy ingatlanon gyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési hulladék átvételével, gyűjtésével, szállításával és elhelyezésével összefüggő hulladékgazdálkodási közszolgáltatás teljes körére terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya Sumony település közigazgatási területére (Sumony és Csobokapuszta külterületi lakott hely) terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a települési hulladék átvételére, gyűjtésére, szállítására és kezelésére irányuló hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint a Sumony település területén a szolgáltatást igénybevevő ingatlanok azon tulajdonosaira, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használóra (a továbbiakban: ingatlantulajdonos), ahol a települési hulladék keletkezik.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

3. § (1) A képviselő-testület jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékgazdálkodási közszolgáltatást tart fenn és a települési hulladék rendszeres gyűjtését, elszállítását, kezelését – közszolgáltatási szerződés alapján - közszolgáltató útján látja el.

(2) A települési hulladék elszállításáról és ártalmatlanítás céljából történő elhelyezéséről - e rendeletben szabályozott módon - az ingatlantulajdonos a szolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

A közszolgáltató megnevezése

4. § A 3. § (1) bekezdésben meghatározott hulladékgazdálkodási közszolgáltatást a Dél-Dunántúli Kommunális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (7632 Pécs, Siklósi út 52.) (a továbbiakban: közszolgáltató) végzi.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5. § (1) A közszolgáltató a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az önkormányzattal és a gazdálkodó szervezettel a 8. § szerinti tartalommal kötött szerződés, a Ht. valamint e rendeletben foglaltak szerint köteles ellátni.

(2) A települési hulladék összegyűjtése, elszállítása kéthetente egy alkalommal történik a közszolgáltató által előre meghatározott időpontban.

A gazdálkodó szervezetekre az általuk kötött egyedi szerződésben foglaltak az irányadók.
(3) A közszolgáltató évente egy alkalommal köteles lomtalanítási akciót szervezni az önkormányzattal előzetesen egyeztetett és a helyben szokásos módon közzétett időpontban.
(4) A települési hulladék gyűjtése és szállítása kizárólag az e célra szolgáló szállítójárművel végezhető, melynek során a közszolgáltatónak gondoskodni kell arról, hogy a hulladék - a gyűjtőedénynek a szállítójárműbe történő ürítésekor, illetőleg a szállítás folyamán - ne szóródhasson el, a környezetet ne szennyezze.
(5) Az ürítésből vagy szállításból eredő szennyeződés esetén a közszolgáltató a hulladék eltakarításáról, a területszennyeződés megszüntetéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról haladéktalanul köteles gondoskodni.
(6) Amennyiben a kijelölt napon bármely okból a szállítás elmarad, a közszolgáltató a szállítást a következő munkanapon köteles pótolni.
(7) A közszolgáltató jogosult a települési hulladék elszállítását megtagadni, ha:
a) megállapítható, hogy a gyűjtőedényben kihelyezett hulladék az ürítés, vagy a szállítás során a szállítást végző személyek életében, testi épségében, egészségében, továbbá a szállítójárműben, annak berendezésében kárt okozhat, vagy a hasznosítás, illetve a kezelés során veszélyeztetheti a környezetet,
b) ha a kihelyezett gyűjtőedény mérgező, robbanó, folyékony, veszélyes, vagy olyan anyagot tartalmaz, amely a települési hulladékkal együtt nem gyűjthető, nem szállítható, nem ártalmatlanítható és nem minősül települési hulladéknak.
(8) A közszolgáltató köteles a gyűjtőedény kiürítését kíméletesen az elvárható gondossággal végezni.
(9) A gyűjtőedényben okozott kárt a közszolgáltató térítésmentesen köteles kijavítani, ha a károkozás neki felróható okból következett be. A közszolgáltató köteles az ebből eredő karbantartási munka és javítás időtartamára helyettesítő gyűjtőedényt biztosítani.
(10) Ha a károkozás nem róható fel a közszolgáltatónak, a használhatatlanná vált gyűjtőedény javítása, pótlása, vagy cseréje az ingatlantulajdonost terheli.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

6. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező települési hulladékot

a) a legkisebb mértékűre szorítani;

b) az elszállításra való átvételig gyűjteni, tárolni, ennek során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és a jó környezetet ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény-és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és közbiztonságot ne zavarja,

c) az elszállítás napján - reggel - az ingatlan előtti útszakasz melletti közterületre kihelyezni oly módon, hogy az a közlekedés biztonságát ne veszélyeztesse, a közterületet ne szennyezze, abban kárt ne tegyen.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező települési hulladék kezelésére az önkormányzat által szervezett közszolgáltatást igénybe venni.

(3) Az 5. § (2) bekezdésben foglaltakon kívüli időpontban a hulladék közterületen történő tárolása, illetve elhelyezése tilos, kivéve a lomtalanítás időpontjában.

(4) Az elszállításra váró hulladékot csak a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, az azt meghaladó mennyiséget műanyagzsákban lehet kihelyezni.

(5) A (4) bekezdésben foglalt előírásoktól eltérően kihelyezett hulladék elszállítását a közszolgáltató megtagadhatja.

(6) Az önkormányzat által központilag beszerzett és ingyenesen a lakosság rendelkezésére bocsátott 120 literes szabvány gyűjtőedények tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, állagának megóvásáról a használó köteles gondoskodni.

7. § (1) A közterületen az ürítés céljából kihelyezett gyűjtő edényben lévő települési hulladékot válogatni, közterületre kiszórni, valamint másnak a gyűjtőedényébe - annak engedélye nélkül - hulladékot elhelyezni tilos.

(2) Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz-és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely a közszolgáltatást végző személyek életét, testi épségét, egészségét veszélyezteti, a szállító járműben vagy berendezésében kárt okoz.

(3)1 Az elkülönítetten gyűjtött hulladék a közszolgáltató által üzemeltetett hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, átvételi helyre, vagy a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékot kezelő hulladékkezelő létesítménybe is szállítható, és ott a jogosultnak átadható, vagy külön gyűjtőedényben elhelyezhető.

(4)2 A település lakosai részére igénybe vehető hulladékudvarról a közszolgáltató a helyben szokásos módon és a honlapján tájékoztatást nyújt. A nyitva tartás rendjét, a hulladékudvarban gyűjthető egyes hulladékokra és a hulladékudvar igénybevételi módjára és a mennyiségi korlátokra vonatkozó tájékoztatást a közszolgáltató a honlapján és a hulladékudvarban közzéteszi.

(5)3 A közszolgáltató a hulladékudvar üzemeltetési szabályzatában meghatározza a természetes személy ingatlanhasználó által a hulladékudvarban elhelyezhető hulladékok mennyiségét. A természetes személy ingatlanhasználó e jogát csak úgy gyakorolhatja, ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat megfizette.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

8. § Az önkormányzat vagy gazdálkodó szervezet és a közszolgáltató közötti szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a szerződő felek megnevezését, azonosító adatait,

b) a közszolgáltatás igénybevételének időtartamát,

c) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezett és rendszeres elvégzésére irányuló kötelezettség vállalását,

d) az ürítés gyakoriságát, valamint időpontját,

e) a szolgáltatási díj megállapításának alapját (a gyűjtő edény egyszeri ürítése, illetve az elszállításra átvett hulladék térfogat szerinti meghatározása), az abban bekövetkező változásokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettséget,

f)4

g) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit.

A közszolgáltatás díja

9. §5

10. § (1) Az ingatlan új tulajdonosa tulajdonos változás esetén a változást 15 napon belül köteles a közös hivatalban írásban bejelenteni.

(2) Szüneteltethető a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevétele azokon az ingatlanokon, amelyeken folyamtosan legalább 90 napig senki sem tartózkodik és hulladék nem keletkezik.

(3) Az ingatlantulajdonos a szüneteltetésre vonatkozó igényét írásban köteles bejelenteni a közös hivatalba, a szüneteltetés kezdő időpontja előtt, legalább 30 nappal.

Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

11. § (1) A közszolgáltató az ingatlantulajdonosokról nyilvántartást vezet az azonosításukhoz szükséges adatok feltüntetésével.

(2) Az adatkezelés célja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(3) A közszolgáltató köteles az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni.

(4) A magánszemély a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges, személyes adatait, lakcímét, – amennyiben az nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével – a számlázási címét köteles a közszolgáltatónak haladéktalanul, változás esetén a változást követő 15 napon belül bejelenteni.

(5) A jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet közszolgáltatási szerződés megkötéséhez nevét, adószámát, cégbírósági bejegyzés számát, a közszolgáltatás igénybevételének helyét, valamint a számlázási és postázási címet köteles a közszolgáltató rendelkezésére bocsátani.

(6)6 A közszolgáltató az ingatlantulajdonos adatait – az adatok tárolása kivételével – a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a közszolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

(7) A közszolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat a – település jegyzőjének kivételével – harmadik félnek nem adhatja ki.

Záró rendelkezések

12. § (1) E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló 7/2002. (XII.16.) rendelet, valamint a módosításáról szóló 13/2009. (X.6.) rendelet.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Beiktatta: 14/2016. (XII.12.) rendelet 1. §-a Hatályos: 2016. december 13. napjától

2

Beiktatta: 14/2016. (XII.12.) rendelet 1. §-a Hatályos: 2016. december 13. napjától

3

Beiktatta: 14/2016. (XII.12.) rendelet 1. §-a Hatályos: 2016. december 13. napjától

4

Hatályon kívül helyezte: 14/2016. (XII.12.) rendelet 3. §-a Hatályos: 2016. december 13. napjától

5

Hatályon kívül helyezte: 14/2016. (XII.12.) rendelet 3. §-a Hatályos: 2016. december 13. napjától

6

Módosította: 14/2016. (XII.12.) rendelet 2. §-a Hatályos: 2016. december 13. napjától