Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 13/2013. (XII. 25.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi

Hatályos: 2022. 11. 30

Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 13/2013. (XII. 25.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi

2022.11.30.

közszolgáltatásról

Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995.évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgtv.) 45. §.(6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, elszállításával, ártalommentes elhelyezésével, kezelésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás ellátásával és igénybevételével kapcsolatos helyi szabályok megteremtése révén a község lakossága egészségének védelme, a község természeti és épített környezetének megóvása, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz által okozott terhelések minimalizálása.

(2) A rendelet céljának elérése érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű, a környezetet nem veszélyeztető elhelyezéséről a közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Rinyabesenyő község közigazgatási területén minden közcsatornával el nem látott területen vagy közcsatornával ellátott, de közcsatornára rá nem kötött ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használójára (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek begyűjtésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre, szennyvíziszapok kezelésére, szállítására, ártalmatlanítására és a veszélyes hulladékokra, űrgödrök tartalmára, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.

(4) Az az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizét a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíztől elkülönítetten gyűjteni és arra a közszolgáltatást igénybe venni, feltéve, hogy a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek kezeléséről nem a közszolgáltatás keretében gondoskodik, a (6) bekezdésben foglaltaknak megfelelően.

Amennyiben a hulladék elkülönített gyűjtése nem oldható meg, úgy a közszolgáltatást valamennyi hulladékra igénybe kell venni.
(5) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek kezeléséről a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.

Fogalom meghatározások

3. § Az alapfogalmakat a Vgtv. 1. számú melléklete tartalmazza, ebből a helyi rendeletben kiemelve:

a) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: olyan háztartási szennyvíz, amelyet a keletkezés helyéről vagy átmeneti tárolóból – közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában – gépjárművel szállítanak el ártalmatlanítás céljából;

b) begyűjtés: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ingatlan tulajdonosától, vagyonkezelőjétől, birtokosától vagy használójától történő átvétele, elszállítása és ártalmatlanítás céljából történő átadása.

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

4. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az önkormányzat helyi közszolgáltatás útján látja el.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, szállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét Lábod Község Önkormányzata 7551 Lábod, Kossuth u. 57. (továbbiakban: Szolgáltató) látja el.

(3) A Rinyabesenyő község közigazgatási területén keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz lerakására és ártalmatlanítására kijelölt lerakóhely a Szolgáltató saját üzemeltetésében lévő, Lábod 0479/8 és 0480 hrsz. alatti vízjogi üzemeltetési engedéllyel (S. LXI/96 Vksz.) rendelkező szennyvíztelep.

(4) A Szolgáltató közigazgatási szerződés alapján más község közigazgatási területén is végezhet szolgáltatást.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

5. § (1) Valamennyi ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.

(2) Ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége nem biztosított, a keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz megfelelő gyűjtését, rendszeres elszállíttatását annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.

(3) A (2) bekezdése hatálya alá tartozó ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(4) A háztartási szennyvíz szállítása a Szolgáltató tulajdonában lévő csepegés, bűz- és szaghatást kizáró tartállyal ellátott mezőgazdasági vontatóval, a Vgtv. 44/F. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelő módon történik.

(5) A Szolgáltató a szolgáltatás teljes körű ellátása érdekében további közreműködőt is igénybe vehet.

(6) A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a begyűjtést végző köteles a Vgtv. 44/F. § (6) bekezdésben a foglaltak szerint köteles eljárni.

Adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettség

6. § (1) A rendelet alapján a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a Szolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításához szükséges adatok feltüntetésével.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges a Vgtv. 44/C. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott személyes adatait és – amennyiben az nem azonos a szolgáltatás igénybevétel helyével – a számlázási címet köteles a Szolgáltató felhívására, valamint személyes adatainak változását követően 15 napon belül bejelenteni.

(3) A közszolgáltatási szerződés megkötéséhez a közületek (gazdasági társaságok) kötelesek a nevüket, adószámukat, a cégbírósági bejegyzés számát, a közszolgáltatás igénybevételi helyét, valamint a számlázási és postázási címet a Szolgáltató rendelkezésére bocsátani.

(4) A Szolgáltató a személyes adat kezelése során köteles az információs önrendelkezési jogról szóló 2011. évi CXII. tv. rendelkezésének megfelelően eljárni.

(5) A (4) bekezdés alkalmazásában a Szolgáltató köteles

a) megteremteni az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit,

b) gondoskodni az adatok biztonságáról,

c) meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

7. § (1) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(2) A Szolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait – az adatok tárolása kivételével – a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék estén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a Szolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

(3) A Szolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat – a település Jegyzőjének kivételével – harmadik félnek nem adhatja ki.

Az ingatlantulajdonosok és a közszolgáltató jogai és kötelezettségei

8. § A Szolgáltató köteles:

a) ügyfélfogadási időben a szolgáltatásra vonatkozó igényeket személyesen, illetve telefonon fogadni,

b) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni,

c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezéssel rendelkezni, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni.

9. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó csatornahálózatba vagy más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet - a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni.

(2) A tulajdonos köteles (1) bekezdés szerint gyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, a hulladékot a jelen rendelet 3. § (2) bekezdésében megjelölt Szolgáltatónak átadni és részére a rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(3) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(4) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(5) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(6) Az ingatlantulajdonos a háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végezheti.

(7) A háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosoknak kell a Szolgáltatónál megrendelni, melynek a Szolgáltató – lehetőség szerint 5 munkanapon belül - köteles eleget tenni.

(8) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

A szolgáltatási szerződés létrejötte, tartalmi elemi

10. § (1) A helyi kötelező közszolgáltatásra vonatkozó szolgáltatási szerződés létrejön:

a) a Szolgáltatónak a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésére állási készségének bizonyításával, és a közszolgáltatás első igénybevételével vagy

b) a közszolgáltatás igénybevételére irányuló szerződés írásba foglalásával.

(2) A szolgáltatási szerződés tartalmi elemi:

a) a felek megnevezése és

aa) magánszemély esetében a közszolgáltatást igénybe vevő 5. § (2) bekezdésében meghatározott azonosító adatai, (amennyiben a közszolgáltatást igénybe vevő nem tulajdonosa az ingatlannak, úgy az ingatlantulajdonos megnevezése és azonosító adatai is),

ab) Gazdálkodó szervezet esetében a közszolgáltatást igénybe vevő 5. § (3) bekezdésében meghatározott azonosító adatai.

b) a szerződés tárgya,

c) a közszolgáltatás megkezdésének időpontja, a szerződés időbeni hatálya,

d) a közszolgáltatás díja,

e) a közszolgáltatási díj megállapításának, számlázásának és megfizetésének módja,

f) a közszolgáltatás teljesítésének feltétele,

g) egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott feltételek.

(3) A közszolgáltatás feltételeiben, rendjében bekövetkezett változásokról a Szolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt 15 nappal – írásban vagy hirdetmény útján köteles tájékoztatni.

A közszolgáltatás díja

11. § (1) Az ingatlantulajdonosok a közszolgáltatásért a Szolgáltató által kiállított számla alapján díjat kötelesek fizetni.

(2) A Szolgáltatót megilletőt közszolgáltatási díj a Vgtv. 44/D. § (4) bekezdésében foglaltak figyelembevételével egytényezős.

(3) Az egységnyi díjtétel a közszolgáltató által elszállításra kerülő szennyvíz m3-ében kerül kifejezésre.

(4) A közszolgáltatás általános forgalmi adót nem tartalmazó egységnyi díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

12. § (5) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Szolgáltatónál kifogást emelhet, melynek a számla kiegyenlítésével kapcsolatban halasztó hatálya nincs.

(6) Az írásban tett kifogásra, a Szolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Ha a Szolgáltató a túlszámlázással egyetért, a túlszámlázott összeget 11 napon belül köteles visszafizetni.

(7) Az ingatlantulajdonost terhelő hulladékkezelési közszolgáltatás díjának hátraléka adók módjára behajtható köztartozás. A közszolgáltatás díja hátralékának kezelésére a Vgtv.44/E. §-ában foglaltak az irányadók.

13. § Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be, úgy az új tulajdonos, vagy használó a korábbi tulajdonossal egyetemlegesen köteles a változás tényét 15 napon belül írásban bejelenteni a Szolgáltatónak. A változás bejelentésével egyidejűleg az új tulajdonos és a Szolgáltató között a közszolgáltatási szerződés létrejön.

Záró rendelkezések

14. § (1) A rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a települési szilárd és folyékony hulladék gyűjtésének, szállításának rendjéről és díjának megállapításáról szóló többször módosított 7/2004. (VI. 25.) önkormányzati rendelet.

Jogharmonizációs záradék

15. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

Az 1. melléklet a Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.