Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013. (V.9.) önkormányzati rendelete

a lakossági járdaépítés támogatásáról

Hatályos: 2018. 02. 26

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a lakossági járdaépítés és járdafelújítás támogatásáról a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet célja a lakossági önerőből történő járdaépítés és -felújítás támogatása, egyben a járdaépítés és -felújítás lakosság általi megvalósításának ösztönzése.

2. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Budakeszi Város közigazgatási területére.

(2) A járdaépítés a lakossági érdeket szolgáló, közterületen létesítendő és a meglévő, felújításra szoruló járda építésére vonatkozik lakossági magánerő bevonásával, önkormányzati együttműködésben.

3. §


A rendelet alkalmazása szempontjából:

a) járda: a közútnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló, attól szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel vagy más módon elválasztott része.

b) járdaépítés: az érvényes műszaki előírások, szabványok szerint meghatározott műszaki jellemzőkkel, szilárd burkolatú járda létrehozása

c) járdafelújítás: a forgalmi igényeknek nem megfelelő, meglévő járda, járdaszakasz oly módon történő átépítése, hogy azt követően a járda műszaki jellemzői a kívánalmaknak megfeleljenek;

d) járdaépítési érdekeltségi hozzájárulás: az a járdaépítés és -felújítás céljára a társulás által befizetési kötelezettségként megállapított pénzösszeg, amelynek mértékét az együttműködésben résztvevők a beruházási összeg alapján, a járda által kiszolgálandó ingatlanonként megállapítottak.

e) járdával ellátott (kiszolgált) ingatlan: az önálló helyrajzi számmal rendelkező, valamint a településrendezési terv vagy az országos településrendezési és építési követelmények (OTÉK) előírásai alapján önálló helyrajzi számmal ellátható építési telek, lakás és nem lakás céljára szolgáló épület vagy épületrész, amely gyalogos megközelítése az adott járdaszakaszon lehetséges.

f) járdával ellátott (kiszolgált) ingatlan tulajdonosa: az e) pontban meghatározott terület tulajdonosa (tulajdonközösség esetén a tulajdonostársak), továbbá a bérlője, a használója, valamint a haszonélvezője.


4. §


(1) Az önkormányzati együttműködéssel megvalósuló járdaépítés és -felújítás lakossági kezdeményezés alapján szervezhető.

(2) A járda használatában érdekelt természetes és jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok az alapvetően helyi lakossági érdeket szolgáló járda építésére az Önkormányzattal együttműködni kötelesek, járdaépítési társulást létrehozva (járdaépítési együttműködés).

(2) Járdaépítéshez és -felújításhoz akkor adható támogatás, ha az ahhoz szükséges valamennyi műszaki, jogi és pénzügyi feltétel rendelkezésre áll.

(3) Az együttműködésben történő részvételt az Önkormányzat elutasíthatja, ha az önkormányzati költségvetés erre elkülönített keretösszeget nem tartalmaz, vagy az érdekeltek száma nem éri el az érintett ingatlantulajdonosok 2/3-át. A számítás alapja az adott ingatlanra vagy ingatlancsoportra vonatkozó tulajdonrészek aránya.

(4) Az építendő vagy felújítandó járda tervezésénél és kivitelezésénél törekedni kell az egységes utcakép megvalósulására.

(5) A Képviselő-testület a 2. § (2) bekezdésében rögzített célokra pályázatot írhat ki a 4. § (2) bekezdésében meghatározott résztvevők számára.

(6) A társulás létrejötte után a társulásos úton megvalósuló járdaépítések és -felújítások szervezésével kapcsolatos feladatokat a Polgármesteri Hivatal látja el.


5. §


(1) A létesítendő vagy felújítandó járdával ellátható (kiszolgálható) ingatlan tulajdonosai közös képviselőjük útján az önkormányzati együttműködés elnyerésére irányuló pályázatot nyújthatnak be az Önkormányzathoz.

(2) A pályázatnak tartalmaznia kell:

a) a tervezett beruházás becsült összegét,

b) a vállalt lakossági hozzájárulás mértékét,

c) a pályázó(k) megnevezését, kapcsolattartási adatait

d) az önkormányzat erre a célra elkülönített költségvetésében szereplő keretösszegből igényelt támogatást,

e) a Képviselő-testület által kiírt pályázatban meghatározott egyéb szükséges feltételeket.

(3) A benyújtott pályázatokat a Képviselő-testület bírálja el.

(4) A pályázatok elbírálásának szempontjai az alábbiak:

a) a tervezett gyalogjárda várható forgalma,

b) a tervezett járdaépítés költsége,

c) a tervezett járda hossza,

d) a tervezett járdaépítésben résztvevők száma,

e) a tervezett járdaépítéssel érintettek száma,

f) városfejlesztési és városrendezési szempontok.

6. §


(1) Az Önkormányzat - ha az járdaépítési és -felújítási együttműködésben az érdekeltek több mint kétharmada részt vesz - az abban részt nem vevő, de a járda használatában érdekelt természetes és jogi személyt, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságot a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig járdaépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezi.

(2) Az érintett ingatlantulajdonosok által fel nem vállalt anyagi hozzájárulást a Képviselő-testület átvállalhatja, amennyiben a (1) bekezdés szerinti behajtás eredménytelen.

(3) A lakossági kezdeményezés alapján megvalósuló járdaépítések és -felújítások Önkormányzat által átvállalható keretösszegét az éves költségvetés erre elkülönített része tartalmazza.

7. §


(1) Az járdaépítési és -felújítási érdekeltségi hozzájárulás (a továbbiakban: hozzájárulás) fizetésének kötelezettsége a járdával ellátott (kiszolgált) ingatlan tulajdonosát terheli.

(2) Közös tulajdonú ingatlan esetén a tulajdonostársak járdaépítési és -felújítási hozzájárulás megfizetéséért egyetemlegesen felelnek.

(3) A hozzájárulást az együttműködés létrejöttét követően az együttműködésben résztvevők által meghatározott határidőig kell megfizetni.

(4) A fizetési kötelezettség (3) bekezdésben foglalt teljesítésének elmaradása esetén az Önkormányzat - ha az járdaépítési és -felújítási együttműködésben az érdekeltek több mint kétharmada részt vesz - az abban részt nem vevő, de a járda használatában érdekelt természetes és jogi személyt, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságot a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig határozatban járdaépítési és -felújítási érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezi.

(5) Az ingatlan tulajdonosának személyében bekövetkezett változás esetén az ingatlan új tulajdonosát terheli a jogelődje által még meg nem fizetett hozzájárulás.

8. §


(1) A járdaépítési és -felújítási érdekeltségi hozzájárulás fizetésére történő kötelezés önkormányzati hatósági ügy.

(2) A hozzájárulás fizetésére vonatkozó kötelezettséget és annak mértékét a jegyző az érintettekkel közli.

(3) [1] Az (1) bekezdésben meghatározott hozzájárulások fizetésére vonatkozó eljárásban, valamint a meg nem fizetett hozzájárulás végrehajtásával kapcsolatban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(4) Az elsőfokú döntéssel szembeni fellebbezés elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

9. §

(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a lakossági járdaépítés támogatásáról szóló16/2012. (III. 29.) rendelet.

(3) Jelen önkormányzati rendelet előírásait a hatályba lépés után megkezdett, társulásos úton megvalósuló járdaépítésekre és -felújításokra kell alkalmazni.

[1]

Módosította a 9/2018. (II.26.) ör. 3. §. Hatályos 2018. február 26. napjától.