Szedres Község Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átadásáról és átvételéről

Hatályos: 2014. 01. 01

Szedres Község Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átadásáról és átvételéről

Szedres Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívülre történő pénzeszközátadásra, függetlenül attól, hogy pályázati úton vagy pályázati rendszeren kívül, egyedi döntés alapján nyújt az önkormányzat támogatást.

(2) A rendelet személyi hatálya természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező társadalmi szervezetekre, alapítványokra, közalapítványokra, egyesületekre – amelyeket a bíróság nyilvántartásba vett, és az alapító okiratuknak/alapszabályuknak megfelelő tevékenységüket ténylegesen folytatják, – történelmi egyházak helyi közösségeire, továbbá a bírósági bejegyzéssel nem rendelkező öntevékeny csoportokra, klubokra (továbbiakban együtt: civil szervezetek) terjed ki.

2. Általános rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek és államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére átadott, illetve tőlük kapott pénzeszköz.

3. A támogatás forrása

3. § Szedres Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelyek terhére támogatás adható. Az e célra elkülönített forrás felhasználásáról a Képviselő-testület dönt a tárgyévi költségvetés elfogadásakor. A megállapított támogatás támogatottanként elkülönítve a költségvetési rendelet mellékletében kerül rögzítésre.

4. A támogatás nyújtásának formái, alapelvei

4. § (1) Támogatás nyújtható

  • a) az Önkormányzat által támogatás elnyerésére kiírt felhívás, és az arra benyújtott kérelem elbírálása,
  • b) támogatás elnyerésére kiírt felhívás nélkül, egyedi kérelem benyújtása és annak elbírálása útján;
  • c) felhalmozási,
  • d) működési célra;
  • e) visszatérítendő,
  • f) vissza nem térítendő
  • g) pénzbeli,
  • h) természetbeni formában.

(2) A természetbeni támogatás módja az ingyenes vagy kedvezményes helyiséghasználat, illetve más, a működést segítő ingyenes, vagy kedvezményes szolgáltatás lehet.

5. § (1) Támogatás kulturális, művészeti, egészségügyi, szociális, tudományos, sport, és a társadalmi közélet előmozdítása érdekében végzett tevékenység támogatására adható.

(2) Nem támogatható a civil szervezetek azon tevékenysége, amelynek támogatását törvény vagy más jogszabály tiltja. Nem támogathatók továbbá a pártok, politikai tömegmozgalmak, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezetek, valamint a biztosító egyesületek.

(3) Az éves támogatási keret terhére adható támogatások közül az alábbi támogatási célok éveznek elsőbbséget:

  • a) civil szervezetek közhasznú tevékenységének támogatása;
  • b) civil szervezeteket érintő évfordulók, fesztiválok, rendezvények támogatása;
  • c) hazai rendezvényeken, fesztiválokon történő részvétel támogatása;
  • d) civil szférával kapcsolatos szolgáltató, tanácsadó, oktatási, fejlesztő, segítő tevékenységek támogatása;
  • e) civil szférát bemutató kiadványok nyomdai és elektronikus megjelentetésének támogatása;
  • f) irodalmi, művészeti kiadványok nyomdai és elektronikus megjelentetésének támogatása;
  • g) civil szervezetek pályázati önrészének támogatása;
  • h) civil szervezetek működésének támogatása;
  • i) egyéb, a költségvetési rendeletben meghatározott településfejlesztési célok érdekében végzett tevékenység támogatása.

5. Pénzbeli támogatás igénylése, odaítélése

6. § (1) A civil szervezeteknek a működésüket célzó támogatás elnyerésére legkésőbb a tárgyév január 31. napjáig támogatási adatlapot kell benyújtaniuk. A támogatás elnyerésére kiírt felhívást a támogatási adatlap benyújtásának határideje előtt legalább 15 nappal közzé kell tenni Szedres Község hivatalos internetes honlapján (www.szedres.hu).

(2) Amennyiben a működést célzó támogatásban részesített civil szervezet működési körülményeiben év közben lényeges változás következik be, egy alkalommal újabb támogatási kérelmet is benyújthat.

(3) Nem működést célzó támogatási kérelem bármikor benyújtható.

7. § Támogatásban csak az a pályázó részesülhet, aki a támogatási felhívásnak maradéktalanul megfelelő kérelmet, illetve egyedi kérelem esetén részletes indoklással ellátott írásos kérelmet nyújt be és ahhoz valamennyi szükséges mellékletet csatolja.

8. § A támogatás elnyerésére kiírt felhívásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

  • a) a felhívás célját,
  • b) a támogatható célokat,
  • c) a támogatás feltételeit,
  • d) a támogatás felhasználásának és elszámolásának szabályait, az elszámolható költségeket,
  • e) a támogatási adatlap benyújtásának helyét, határidejét, módját,
  • f) az elbírálás rendjét, határidejét és az eredményről történő értesítés módját,
  • g) a pályázati adatlapot.

9. § A támogatás igénylésével kapcsolatos előzetes eljárást, előkészítést Szedres Község polgármestere bonyolítja.

10. § (1) Támogatás e rendelet 1. mellékletében rögzített támogatási adatlapon igényelhető. A támogatási adatlapot Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének címezve egy példányban kell benyújtani Szedres Község polgármesteréhez.

(2) A polgármester a támogatást igénylőt egy esetben 5 napos határidő tűzésével felhívja a hiányosan benyújtott támogatási adatlap kiegészítésére. A hiányos, hibás támogatási adatlapok a bírálatban nem vehetnek részt.

11. § (1) Támogatást első ízben igénylő civil szervezet a támogatási adatlaphoz csatolni köteles a bírósági nyilvántartásba vételt, bírósági bejegyzéssel nem rendelkező szervezet esetében a szervezet megalakulását, működését igazoló dokumentum hiteles másolatát.

(2) A támogatást nem első ízben igénylő civil szervezet az ismételt támogatás igénylésekor nyilatkozni köteles, hogy nyilvántartási adataiban változás nem állt be.

12. § A támogatás vonatkozásában döntéshozó az Önkormányzat Képviselő-testülete.

13. § (1) Egyedi kérelem elbírálása a soron következő rendes ülésen, de legfeljebb 60 napon belül történik.

(2) A kérelem elbírálása után kerülhet sor az előirányzat módosításra az Önkormányzat költségvetési rendeletének soron következő módosításakor.

6. Pénzbeli támogatás folyósítása

14. § A támogatásban részesített civil szervezetet a támogatás megállapítását követő 15 napon belül értesíteni kell. Az értesítés tartalmazza a civil szervezet felhívását a támogatási szerződés 30 napon belüli megkötésére.

15. § A támogatásban részesített civil szervezettel az Önkormányzat nevében a polgármester az 5. melléklet szerint támogatási szerződést köt. Támogatási szerződés nélkül támogatás nem folyósítható.

16. § (1) A támogatás folyósítására a támogatási szerződés szerinti ütemezésben kerül sor. A folyósítás szerinti ütemezéstől az Önkormányzat – ha ezt likviditási helyzete szükségessé teszi – eltérhet, a megállapított támogatást csökkentheti, visszatarthatja.

(2) A támogatás folyósítására bankszámlára történő átutalással kerülhet sor. Amennyiben a civil szervezet nem rendelkezik bankszámlával, a polgármester engedélye alapján a támogatás a szervezet képviselőjének a Polgármesteri hivatal házipénztárából is kifizethető. A támogatás házipénztári kifizetése esetén a támogatott szervezetnél történő bevételezést a bevételi bizonylat egyidejű leadásával igazolni kell.

7. Elszámolás a támogatási összeg felhasználásáról és a támogatási szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítéséről

17. § A megállapított támogatás a tárgyév végéig használható fel. A fel nem használt összeget a kedvezményezett köteles legkésőbb a tárgyévet követő év január 15. napjáig az Önkormányzatnak visszafizetni.

18. § (1) A kedvezményezettek a támogatás felhasználásáról az Önkormányzattal kötött támogatási szerződés és a gazdálkodásukra vonatkozó előírások szerint legkésőbb a tárgyévet követő év január 31. napjáig kötelesek elszámolni a 6. melléklet szerinti elszámoló lapon.

(2) Az elszámolás során támogatási célonként rövid szakmai tájékoztatást, értékelést kell adni a támogatott cél megvalósulásáról.

19. § (1) Az elszámoláshoz támogatási célonként elkülönítve teljes körűen csatolni kell a támogatás felhasználásának jogszerűségét igazoló bizonylatokat. A felhasználás jogszerűségéért a támogatott szervezet vezetője felelős.

(2) Az elszámolásokhoz csatolt bizonylatok, számlák hitelesítését szabályszerűen el kell végezni. A szabályszerű hitelesítés abban áll, hogy a számla eredeti példányára rá kell vezetni a Támogatási szerződés számát, illetve „A számla összegéből …… forint kizárólag a …….. számú önkormányzati támogatás elszámolásához került felhasználásra.” feliratot. Ezt követően a számlát le kell fénymásolni, majd rá kell írni – a képviselő cégszerű aláírásával igazoltan, dátumozva – a következő szövegrészletet: „A másolat az eredetivel mindenben megegyezik”.

20. § Az elszámoláshoz csatolt hitelesített bizonylatokon, számlákon túlmenően csatolni kell az összegek kifizetésének igazolását, mely az alábbi módon történhet:

  • a) átutalással teljesített számlánál a terhelési értesítő, bankkivonat hitelesített másolatát, postai csekk esetén a befizetést igazoló csekk és a hozzá kapcsolódó számla hitelesített másolatát kell csatolni;
  • b) készpénzfizetéses számla esetén a kiadási pénztárbizonylat hitelesített másolatát kell csatolni (amennyiben a szervezet nem vezet házipénztárt, úgy erről nyilatkoznia kell).

21. § (1) A támogatások, az ezekkel kapcsolatos dokumentációk kezelését, az elszámolások ellenőrzését, elfogadásra történő előkészítését a Polgármesteri hivatal pénzügyi ügyintézője (továbbiakban: pénzügyi ügyintéző) végzi.

(2) A támogatások elszámolásának elfogadásáról, annak jogszerűségéről a polgármester hoz döntést.

22. § Az Önkormányzat által nyújtott támogatással kapcsolatos iratokat, valamint a támogatás felhasználását alátámasztó bizonylatokat a támogatás évétől számított 5 évig kell megőrizni.

23. § Két éven keresztül nem részesülhet támogatásban, és a folyósított támogatást az erről szóló értesítést követő 10 napon belül, a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény szerinti kamattal növelt mértékben köteles visszafizetni az a civil szervezet, amely

  • a) a benyújtott támogatási, illetve elszámolási dokumentációjában megtévesztő, vagy valótlan adatot szolgáltatott;
  • b) az önkormányzati támogatást a támogatási szerződésben megjelölt céltól részben, vagy egészben eltérően használta fel;
  • c) a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségét önhibájából nem, vagy nem határidőben teljesítette.

8. A támogatások Európai Uniós szabályozással való összhangjának biztosítása

24. § (1) Ha a jelen rendelet alapján nyújtott támogatás az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikk (1) bekezdése értelmében állami támogatásnak minősül, a támogatás csekély összegű (de minimis) támogatásként a Szerződés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelettel összhangban nyújtható (a továbbiakban: 1998/2006/EK bizottsági rendelet).

(2) A csekély összegű támogatás odaítélésének feltétele, hogy a kedvezményezett írásban nyilatkozik az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 2. cikk 2. pontjában meghatározott feltételnek megfelel.

(3) Az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 3. cikk 1. pontja szerinti kötelezettséget a támogatást nyújtó teljesíti.

(4) Nem ítélhető meg csekély összegű támogatás az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 1. cikkében meghatározott célokra.

(5) Csekély összegű támogatás azonos elszámolható költségek vonatkozásában nem halmozható állami támogatással, ha az így halmozott összeg támogatási intenzitása meghaladná az irányadó uniós állami támogatási szabályban meghatározott támogatási intenzitást.

9. Vegyes és záró rendelkezések

25. § (1) A civil szervezetek támogatási eljárásánál be kell tartani a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény (továbbiakban: Kptv.) és a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 67/2008. (III. 29) Kormányrendelet előírásait.

(2) A támogatási igényekkel, kérelmekkel, illetve a döntés eredményével, az elszámolással kapcsolatos közzétételt a pénzügyi ügyintéző végzi.

(3) A Kptv.-ben meghatározott közzétételi kötelezettségnek a www.kozpenzpalyazat.gov.hu honlapon kell eleget tenni.

26. § A jelen rendelet 24. §-a alapján nyújtott támogatás a Szerződés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelet (HL L 379., 2006. 12. 28., 5-10. o.) hatálya alá tartozik.

27. § A polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a Képviselő-testületet az előző évben államháztartáson kívülre átadott pénzeszközök teljesüléséről.

28. § Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

Kovács János
polgármester

Honti Sándor
jegyző

1. melléklet

Támogatási adatlap önkormányzati támogatás igényléséhez

1. melléklet.pdf

2. melléklet

Nyilatkozat önkormányzati támogatáshoz

2. melléklet.pdf

3. melléklet

Nyilatkozat a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szerinti összeférhetetlenség, illetve érintettség fennállásáról, vagy hiányáról

3. melléklet.pdf

4. melléklet

Közzétételi kérelem a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény 8. § (1) bekezdés szerinti érintettségről

4. melléklet.pdf

5. melléklet

Támogatási szerződés

5. melléklet.pdf

6. melléklet

Elszámoló lap önkormányzati támogatás felhasználásáról

6. melléklet.pdf